Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 23:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2022, 14:23 
przedszkolak
przedszkolak

Witam serdecznie
przechadzając się ostatnio po mojej mikro winniczce przyjrzałem się słupkom które w niej zastosowałem.
Użyłem słupków do siatki leśnej o wysokości 2.75 (szerokość 8cm), które zostały wkopane w taki sposób iż pierwszy otwór w słupku jest na wysokości 70cm tu planuje pierwszy drut. Kolejne otwory w słupku występują co 35cm.

I tu pojawia się kilka moich pytań.
1. Czy drut od pastucha elektrycznego o grubości 2mm będzie odpowiedni na pierwszy drut ? (szpalery długości 25m)
2. W jaki sposób zrealizować podwójny drut na kolejnych poziomowych ? zastosować jakieś obejmy, które pozwolą mi regulować zarówno wysokość drutów (35 to chyba za dużo) jak i ich rozstaw ?
3. Czy te 8cm pomiędzy drutami na kolejnych poziomach to nie będzie delikatnie za dużo ?

PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2022, 10:27 
czeladnik
czeladnik

Poczytaj wątki na temat rusztowania - skorzystaj z "szukaj".
A tak w skrócie to raczej 2 mm będzie za słaby na pierwszy drut - trzeba poznać parametry wytrzymałościowe drutu i wziąć pod uwagę położenie winnicy.
Są różne "patenty" na mocowanie drutów do słupków - ja stosuję przykręconą do słupków bednarkę z otworami, przez które przeciągam drut. Co do rozstawu to mam więcej niż 8 cm i jest ok.

PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2022, 10:59 
nowicjusz
nowicjusz

Moje odpowiedzi – moje doświadczenie.
1/ Drut od pastucha elektrycznego o grubości 2mm nie będzie odpowiedni. Nawet nie próbowałem. Jest wiele negatywnych opinii. Zastosowałem dawno temu linkę w oplocie PCV - po 3 latach pewnie była o 1/4 dłuższa. Chociaż inna linka w innym miejscu zabezpiecza elementy konstrukcji ogrodowej przed oddalaniem się spełnia zadanie - jest ok.
Nie idąc na kompromis, kupiłem Crapal Optimum TOP 50 i jestem zadowolony.
Wybrałem posiłkując się katalogiem, który podaje parametry produktów http://www.sad-war.pl/Media/Trellising-Crapal_PL.pdf
2/ Zainstalowałem dolne dwa druty z możliwością regulacji i … Po pierwszym ustawieniu już nigdy ich nie regulowałem. Mocowania były nawet na elementach nierdzewnych – sprawują się dobrze – możliwość jest.
Rozstaw poszczególnych drutów sprawa dyskusyjna – na pewno nie może być „za duży”.
Praktyczne i uzasadnione jest, zastosowanie odległości ok. 20 cm między pierwszym i drugim drutem.
Mocowanie obejmy, opaski - spotkałem się z takim rozwiązaniem (na zdjęciu niżej), które może i zdaje egzamin – nie mam takiego.
Zdjęcie nieco zmodyfikowałem, ponieważ chciałem pokazać możliwość zwiększenia i usprawnienia zakresu regulacji, poprzez zastosowanie kilku ogniw łańcucha pomiędzy hakiem, a drutem.
Szybka możliwość podciągnięcia – bez kręcenia nakrętką, z którą po czasie może być problem.
To również na wypadek, gdyby ktoś stosował właśnie drut przeznaczony do pastucha lub inny nieodpowiedni. Jeszcze uwaga - wtedy należy zastosować dłuższy odcinek łańcucha.
3/ Czy te 8cm pomiędzy drutami na kolejnych poziomach to nie będzie delikatnie za dużo? Nie mam takiego doświadczenia. Posłużę się przykładem z filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=3G2CB4H6NHI

Załączniki:
Mocowanie.jpg
Mocowanie.jpg [ 42.44 KiB | Przeglądane 1414 razy ]

PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2022, 11:02 
Ekspert
Ekspert

wensimu napisał(a):
Zastosowałem dawno temu linkę w oplocie PCV - po 3 latach pewnie była o 1/4 dłuższa.

Niestety mam to samo. Przez sknerstwo nie kupiłem drutu profesjonalnego i teraz mam za swoje. Mocuję na śruby rzymskie i co 2 lata muszę montować od nowa bo śruby dokręcone do końca a drut i tak luźny. Lepiej kupić drut profesjonalny i mieć spokój.

PostNapisane: wtorek, 12 lipca 2022, 14:56 
czeladnik
czeladnik

Ja mam pierwszy drut 3,2mm a kolejne 2,5 mm ale to zdecydowanie marnotrawienie pieniędzy. Przy kolejnych nastosowałbym pierwszy 2,5 a wyższe 2,2mm. Jeśli chcesz to podeślę Ci na priv jak mam to zrobione.

PostNapisane: niedziela, 31 lipca 2022, 08:59 
przedszkolak
przedszkolak

kotmira napisał(a):
Ja mam pierwszy drut 3,2mm a kolejne 2,5 mm ale to zdecydowanie marnotrawienie pieniędzy. Przy kolejnych nastosowałbym pierwszy 2,5 a wyższe 2,2mm. Jeśli chcesz to podeślę Ci na priv jak mam to zrobione.

Gdybys mial chwile to poprosze

-- niedziela, 31 lipca 2022, 09:59 --

ok postanowiłem to rozwiązać w taki sposób ze kupiłem kilka wieszaków do profili aluminiowych (otwory w nich przeprowadzone pasją w miare do słupków które mam u siebie), mam kilka obaw mi.in jak to bedzie sie zachowywało względem warunków atmosferycznych ale zobaczymy co z tego będzie

Obrazek Obrazek Obrazek

mam jeszcze tylko pytanie czy taki układ będzie ok
pierwszy pojedynczy drut 70cm
drugi pojedynczy drut 105cm (tak mam otwory w słupkach wiec nie musiał bym nic kombinować)
3 rząd drut podwujny na wysokości 135cm
4 rząd drut podwujny na wysokości 165cm
i zastanawiam sie nad 5 para na wysokości 195cm
pytanie czy to ma sens ?

PostNapisane: niedziela, 31 lipca 2022, 13:07 
czeladnik
czeladnik

Myślę, że wieszaki aluminiowe mogą być nietrwałe z uwagi na warunki atmosferyczne, ewentualnie reakcje z opryskami, obciążenie mechaniczne - wiatry. Dodatkowo patrzac na zdjęcie wydaje się, że otwory będą powodować ocieranie drutu o beton czyli w efekcie korozję. Jeżeli chodzi o druty to poza pierwszym zastosowałbym podwójne. Co do drutów na wysokości 1,95 m to uważam, że jest to niepotrzebne i dodatkowo może zwiększać efekt " żagla" przy mocnym wietrze i niekorzystnym położeniu - co w konsekwencji może położyć szpaler. Przy małym rozstawie szpalerów mogą również zacieniać sąsiednie.

PostNapisane: niedziela, 31 lipca 2022, 15:55 
przedszkolak
przedszkolak

Ok sytuacja z za wysokim szpalerem jak najbardziej dla mnie jest zrozumiala

Pytanie tylko czy
70
105
135
165
Bedzie ok?
Czy jednak dazyc do
70
80
110
140
170?

PostNapisane: niedziela, 31 lipca 2022, 16:48 
przedszkolak
przedszkolak

Drugi od dołu drut powinien być ok. 15 cm od drutu nośnego - młode latorośle łatwo się wyłamują i przyda się im dodatkowa stabilizacja.
Kolejne druty rzeczywiście co 30 cm.

PostNapisane: niedziela, 31 lipca 2022, 20:43 
czeladnik
czeladnik

Jak dla mnie drugi wariant bo w pierwszym za duża odległość do pierwszego oparcia i młode pędy mogą się wyłamać.

PostNapisane: niedziela, 31 lipca 2022, 22:05 
Kiper
Kiper

U mnie na słupkach systemowych jest:
Pojedynczy na:
70cm
90cm
Pierwszy podwójny110cm
Drugi podwójny 140cm
Trzeci podwójny 180cm
I chyba to są optymalne odstępy…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: poniedziałek, 1 sierpnia 2022, 09:04 
przedszkolak
przedszkolak

beny napisał(a):
U mnie na słupkach systemowych jest:
Pojedynczy na:
70cm
90cm
Pierwszy podwójny110cm
Drugi podwójny 140cm
Trzeci podwójny 180cm
I chyba to są optymalne odstępy…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

i chyba tak zrobię pomimo iż będzie to wymagało zrobienia otworów w słupkach na wysokości 90cm

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2022, 10:35 
przedszkolak
przedszkolak

Pi0tR napisał(a):
i chyba tak zrobię pomimo iż będzie to wymagało zrobienia otworów w słupkach na wysokości 90cm

Chcesz wiercić w słupku betonowym? Odradzam, te słupki dostępne w handu są strasznie filigranowe, obawiałbym się o pęknięcie słupka podczas wiercenia. Ja się otworami w słupkach nie przejmowałem, druty puściłem przez przelotki z boku słupka, które zrobiłem sobie sam w ramach wykorzystywania posiadanych gratów. Przelotki są z pociętego grzejnika łazienkowego zespawane z drutami, które je łączą. Takie ustrojstwo złapane jest do słupka grubymi i mocnymi trytytkami; jak na razie, w 2,5 roku 100% sprawności. Nie chwalę się ani nie namawiam, tylko pokazuję, że są różne sposoby ;)

PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2022, 20:50 
przedszkolak
przedszkolak

Dibua napisał(a):
Pi0tR napisał(a):

Chcesz wiercić w słupku betonowym? Odradzam, te słupki dostępne w handu są strasznie filigranowe, obawiałbym się o pęknięcie słupka podczas wiercenia. Ja się otworami w słupkach nie przejmowałem, druty puściłem przez przelotki z boku słupka, które zrobiłem sobie sam w ramach wykorzystywania posiadanych gratów. Przelotki są z pociętego grzejnika łazienkowego zespawane z drutami, które je łączą. Takie ustrojstwo złapane jest do słupka grubymi i mocnymi trytytkami; jak na razie, w 2,5 roku 100% sprawności. Nie chwalę się ani nie namawiam, tylko pokazuję, że są różne sposoby ;)

zanim sprawdziłem forum to już dokonałem dzieła :D uszkodziłem pierwszy przy wierceniu, reszta bezboleśnie

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1