Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 14:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 18:39 
Kiper
Kiper

czeslaw napisał(a):
blk napisał(a):
Czesławie, w takim razie jaką minimalną odległość rzędu od krzewów doradzasz? Mam możliwość zwiększenia tej odległości kosztem wycinki kilku brzózek i kosztem zmniejszenia ogrodu warzywnego :)

Świerk srebrny ma to do siebie, że rośnie dość szeroko, też mam kilka koło domu, więc 3m
minimum, plus podcinanie świerków, aby ograniczyć im wzrost w szerokość.
Jeśli chodzi o glebę, to glina powinna zabezpieczyć wodę tylko musisz pogłówkować z nawożeniem. Brzózki wytnij koniecznie, są strasznie ekspansywne.

oczywiście, że brzózki id do wycięcia. Nawet te w odległości 5 m od planowanych rzędów. Do wycinki idą również leszczynki, które tam rosną. Świerków rosną w dwóch rzędach, są sadzone na przemian. Owszem przycinane będą, ale raczej tylko od strony omawianych rzędów. Z drugiej strony i od wewnątrz nie ma takiej potrzeby. Jeśli chodzi o nawożenie też nie ma raczej problemu :) Zapomniałem dodać, że świerki rosną na trzydziestocentymetrowej skarpie.

PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 18:41 
Kiper
Kiper

Radekk napisał(a):
blk napisał(a):
Dlaczego mnie interesuje ta odległość? Świerki pełnia u mnie wiatrochronną. Przy zakładaniu winnic w szczerym polu zaleca się właśnie sadzenie drzew chroniących winorośl od wiatru. Niestety nigdzie nie można znaleźć informacji o odległości szpaleru ochronnego (w moim przypadku świerki srebrzyste) od szpaleru winorośli. Niby sprawa blacha, jednak jak przyjrzeć się temu pod względem walki roślin o wodę czy po prostu o sam fakt istnienia tych korzeni sprawa już błachą nie jest, a trzy rzędy, które mógłbym tam spokojnie zmieścić drogą nie chodzi ;)

A gdybym jednak się uparł? To czy podlewanie przez powiedzmy dwa - trzy pierwsze lata może zmienić coś na in plus w rzeczowej kwestii?
Mam u siebie ciężką gliniastą glebę, której raczej wilgoci nie brakuje.

W Polsce północnej od wiosny do jesieni wieją z reguły wiatry zachodnie a zimą północno-wschodnie. Myslę że odległość powinna być taka aby nawet w godzinach popołudniowych jak i porannych słońca nie brakło winorośli. Wiatru i tak całkowicie nie ograniczysz (no chyba że tunel foliowy) a od gradu też się nie uchronisz świerkami.

Jeśli chodzi o oświetlenie to mam wszystko "obliczone". Rząd zacieniony będzie tylko do godz. 10 (lato). Tak akurat przebiega sobie słoneczko po widnokręgu, że prawie omija świerki.

PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 19:37 
mistrz
mistrz

blk napisał(a):
.... Rząd zacieniony będzie tylko do godz. 10 ....

Aż do 10
Moim zdaniem od wschodu nic nie powinno zacieniać krzewów.
Słoneczko tuż po wschodzie osusza krzewy z rosy - mamy wtedy mniej kłopotów z grzybkami, które jak wiadomo lubią wilgoć.

:!:

PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 20:37 
Kiper
Kiper

A to fakt..., ale lepiej zwalczać nic zrezygnować z kilkudziesięciometrowego szpaleru :)

PostNapisane: niedziela, 14 marca 2010, 21:42 
mistrz
mistrz

Zaczyna mi brakować miejsca a północną granice z sąsiadem tworzą TUJE - czy przed nimi mogę posadzić winorośle ? czy izolować od tuji folią ? na pewno b. dobra ściana chroniąca od wiatru północnego

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1