Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 13:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 10:37 
Kiper
Kiper

Elegancko, ja mam bardzo podobnie zrobione, tylko zastrzał dużo niżej i krótszy a naciągi nie z boku słupka tylko doczołowo.

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 17:50 
Ekspert
Ekspert

W moim ogródku przydomowym też stosuje pojedyncze druty, a konkretnie linkę stalową 3mm. Linka jest naciongana śrubami rzymskimi, a prowadzona takimi opaskami stalowymi jak wyżej na zajęciach. Linka pieknie się naciąga - nic nie zwisa. Przy domu kiedy w ogródku chcemy odpocząć, spędzić czas to nawet dla kilkudziesięciu krzewów nie warto zakładać podwójnych drutów.
Ponieważ to ogródek przydomowy i estetyka jest ważna nie mam ani zastrzałów ani obciągów. Każdy słupek jest nośny głęboko sadowiony w betonie.

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 18:48 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
... też stosuje pojedyncze druty, a konkretnie linkę stalową 3mm...
W kilku miejscach też użyłem kiedyś linkę stalową (bo taką miałem za darmochę) i obecnie ją wymieniam, bo przerdzewiała i pęka. A wyglądała kiedyś na mocną i nawet ocynkowaną :wink:

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 19:19 
Ekspert
Ekspert

Ja mam podobnie jak kolega Wolq i Grzegorz, czyli słupek skrajny okrągły z zastrzałem i na nim opaski metalowe i śruby rzymskie do regulacji naciągu drutów. Miałem te śruby dawać z obu stron szpaleru(20m długości), ale w praktyce stwierdziłem, że wystarczy dać z jednej strony, bo przy montażu linek trzeba zastosować taki myk, aby śruby rozkręcić na maksa i wtedy możliwie jak najbardziej ręcznie naciągnąć linkę, aby potem śrubą ją dokładnie naszpanować. Na razie mam w ten sposób zrobiony jeden szpaler z deserówkami, ale planuję jeszcze dwa. Jako przelotowe słupki zastosuję takie płaskie profile, które mają już haczyki na drut z obu stron. Śruby kupowałem takie, że mają z jednej strony haczyk, a z drugiej oczko. Haczykiem zapinałem się za śrubę od opaski na słupku, a w oczko przeciągałem fragment linki i ją zakręcałem kombinerkami, tak na okrętkę. Jak na razie to się sprawdza. Drut nośny mam 3mm w izolacji zielonej i jego właśnie tak mocowałem do śrub rzymskich na okrętkę. Natomiast druty wyższe, aby było taniej zastosowałem takie linki stalowe w plastikowej przeźroczystej izolacji, które są stosowane jako linki do suszenia bielizny. Długość takiej linki to 20m i koszt w zależności od sklepu ok. 5zl. Pisze na ich etykiecie, że wytrzymują nacisk 200kg. Tylko ich już nie można zamontować w oczku śruby rzymskiej tak jak drut na okrętkę kombinerkami, tylko trzeba je wiązać i to po kilka węzłów, aby się to przy naciąganiu śrubą nie rozjeżdżało. Jak zrobiłem metodą prób i błędów kilka węzłów i ostatni dociągnąłem kombinerkami, to się wszystko ładnie zacisnęło i trzyma. Jeśli ma być tanio i w przydomowych ogródkach, a nie w profesjonalnych hektarowych winnicach, to polecam taką metodę. Grzegorz, dzięki za namiar na te słupki, bo są fajne i tanie. Ja do tej pory kupowałem takie do siatki ogrodzeniowej, które miały daszek przyspawany na górze i nakrętki przyspawane co 30cm na słupku i były pomalowane czerwoną farbą podkładową. Płaciłem za taki słupek 21zł i potem malowałem na zielono, przed ich zabetonowaniem. Jak będę w domu to zrobię foty jak to obecnie wygląda.

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 09:12 
mistrz
mistrz

Zaczynam trzeci rok na winnicy, pora na rusztowanie. Przeczytałem wątek, obejrzałem wiele winnic ale nigdzie nie spotkałem rozwiązania które planuję.

Rzędy mam ok.25m, słupki (systemowe) pośrednie planuję co ~4m, naciąg umiarkowany.
Regulację naciągu zamierzam rozwiązać jak na szkicu:
Załącznik:
Naciag.gif
Naciag.gif [ 19.29 KiB | Przeglądane 845 razy ]

Wszystkie druty będą mocowane do kotw.
Regulacja będzie się odbywała w ten sposób, że na zimę na słupkach skrajnych druty będę opuszczał o 2-3 zatoki.

Wydaje się być proste i skuteczne, ale ponieważ nie spotkałem się z takim rozwiązaniem to mam wątpliwości.
1. + Nie potrzebuję odciągów, sprężyn, śrub rzymskich, ….
2. + Naciąganie/luzowanie jednym ruchem ręki (zmiana zatoki, jak napinanie łuku)
3. + Słupki skrajne pracują przede wszystkim na ściskanie (mogą więc być delikatniejsze).
4. - Owszem, kotwy muszą być solidne - przenoszą większość obciążenia.

Robi tak ktoś - macie uwagi?

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 09:22 
Ekspert
Ekspert

Kup porządny drut (np. Bezinal) i nic nie będziesz musiał regulować. Raz zrobisz i będzie.

PS. Co do Twojego pomysłu.
Śruba rzymska ma tą zaletę, że ma duże przełożenie i bez dużego wysiłku możesz zrobić nią bardzo duży naciąg. A duży naciąg jest potrzebny szczególnie przy drutach nośnych. Ręcznie bez "dźwigni" tak drutu nie naprężysz.
Zrób próbę. Rozciągnij 4 metry drutu ręcznie między jakimiś hakami - i powieś na środku bańkę 5 l wody mineralnej - zobaczysz o ile drut się opuści w dół.

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Nie ma potrzeby luzowania na zimę szpaleru 25m. Zresztą zawsze po owocowaniu druty są tak naciągnięte od ciężaru gron i masy zielonej, że mróz je najwyżej ładnie naciągnie. Zaplanowałbym śrubę rzymską do drutu nośnego.

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 10:55 
czeladnik
czeladnik

Poszukuje 100 sztuk rur ocynk 3m długich z grubą ścianką 2-3mm fi 38-50mm jakby ktoś robił zamówienie wspólne to chętnie się przyłącze. Ewentualnie jak ktoś zna miejsce gdzie można w dobrej cenie zakupić takie rury to poproszę o link :)

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 11:04 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Kup porządny drut (np. Bezinal) i nic nie będziesz musiał regulować. Raz zrobisz i będzie.

PS. Co do Twojego pomysłu.
Śruba rzymska ma tą zaletę, ...

Kupiłem Bezinal.
suszi napisał(a):
Nie ma potrzeby luzowania na zimę szpaleru 25m. Zresztą zawsze po owocowaniu druty są tak naciągnięte od ciężaru gron i masy zielonej, że mróz je najwyżej ładnie naciągnie. Zaplanowałbym śrubę rzymską do drutu nośnego.

Ok panowie, dziękuję, przemyślę jeszcze tę śrubę do nośnych.

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 11:08 
Ekspert
Ekspert

Ja mam śruby rzymskie już od paru lat. Parafrazując Twoją stopkę: Śruba rzymska jest cool!

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 18:20 
czeladnik
czeladnik

terroirPL napisał(a):
Kupiłem Bezinal.

Gdzie kupiłeś?
Też muszę kupić stąd moje pytanie.

Jak długie śruby rzymskie kupić? Szpaler ma 25m

Ostatnio edytowano sobota, 3 marca 2018, 18:23 przez robertkru, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 18:23 
przedszkolak
przedszkolak

Myślę że dla dwóch najwyższych drutów(par), pomysł jak najbardziej trafiony. A nośny napnij raz a dobrze oczkiem z gwintem albo rzymką i będzie ok.

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 19:11 
mistrz
mistrz

robertkru napisał(a):
terroirPL napisał(a):
Kupiłem Bezinal.

Gdzie kupiłeś?

Bezinal kupowałem na Marxam.pl, jest dostepny bez problemu w innych sklepach internetowych.
Na krótkich rzędach (8m) używałem śrub M8x100mm, na te nowe 25m nie wiem czy w ogóle (jak pisałem powyżej)

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 20:11 
Ekspert
Ekspert

terroirPL napisał(a):
Na krótkich rzędach (8m) używałem śrub M8x100mm

8M używałem na rzędach 15m. Na 8m używam śruby 6M.

PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 20:37 
czeladnik
czeladnik

robertkru napisał(a):
terroirPL napisał(a):
Kupiłem Bezinal.

Gdzie kupiłeś?

Jak chcesz alternatywę do Bezinala to zapytaj też o Crapala na tej stronie: http://www.kokos.com.pl/ Produkowane pod sadownictwo. W tej firmie znalazłem najlepszą cenę dla Crapala. Druty są dobrej jakości. Mogę polecić

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1