Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 07:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: środa, 7 lutego 2018, 20:08 
Kiper
Kiper

Podlinkowałeś rury czarne, a w innych przedmiotach oferenta są grubościenne rury ocynk. Mam właśnie takie. Rury są w 2 gatunku, ale na potrzeby rusztowania do winnicy w sam raz. Cena dotyczy 1 kg.
Też kupowałem na kg. Nie pamiętam dokładnie, ale grubościenna rura ocynkowana 60 mm o długości 2,5 m kosztowała mnie w okolicach 30 zł.

PostNapisane: środa, 7 lutego 2018, 20:45 
Kiper
Kiper

Podlinkowałem z myślą o lokalizacji.
Ale jeśli chodzi o rurę grubościenna to dokupiłem niedawno 20szt. rury fi 51 właśnie 2,5 metrowe w cenie coś koło 15zł za sztukę.

PostNapisane: środa, 7 lutego 2018, 20:53 
Kiper
Kiper

To bardzo tanio, raczej.

PostNapisane: środa, 7 lutego 2018, 21:04 
Kiper
Kiper

Tu nie zawsze o najtańsze chodzi. Cena wynika z wagi. Inna jest wytrzymałość rury fi 50 niż fi 60 - obydwie z nazwy grubościenne. Kiedy jednak się przyjrzeć bliżej i dokładniej określić parametry rur, istotny staje się drugi wymiar - ściana. Ja płaciłem za rury 60 mm ze ścianą 4mm. Są też rury fi 60 ze ścianą do 7,1 mm. Ocynk też wpływa na cenę.

PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 16:37 
przedszkolak
przedszkolak

GrapesEater napisał(a):
Podlinkowałeś rury czarne, a w innych przedmiotach oferenta są grubościenne rury ocynk. Mam właśnie takie. Rury są w 2 gatunku, ale na potrzeby rusztowania do winnicy w sam raz. Cena dotyczy 1 kg.
Też kupowałem na kg. Nie pamiętam dokładnie, ale grubościenna rura ocynkowana 60 mm o długości 2,5 m kosztowała mnie w okolicach 30 zł.

Panowie zejdźcie na ziemię, za takie ceny jak piszecie powyżej to tylko "wyjątkowe okazje" (czytaj kradzione i sprzedawane potajemnie),lub na skupie złomu ale tam to raczej loteria długości i grubości .
Rurę ocynkowaną fi60mm ze ścianką 4mm długości 2,5m,drugi gatunek jak ktoś znajdzie za 50zł to i tak to będzie okazja i brać w ciemno. Chociaż moim zdaniem ścianka 3,2mm w zupełności wystarczy na skrajne.
Co do rury czarnej z podlinkowanego ogłoszenia, rura fi48 ścianka 2,8mm długość 2,5m wychodzi 21zł. Pod warunkiem zakupu conajmniej 1000kg. cena dobra ale zapora ilościowa.

PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 16:41 
Kiper
Kiper

Ja od lat kupuję tutaj, normalnie w sklepie, słupki 2,35m fi42, po 19,98-PLN:
http://ogrodzenia24.eu/slupki-42-mm-235-cm-ocynk-galwaniczny-p-364.html
Słupek ocynkowany, nawet z kapturkiem na górze ;).
Transport 10 słupków kosztuje 19.-PLN chyba że kupuje się więcej to jest gratis.

PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 17:23 
przedszkolak
przedszkolak

Za słupy betonowe zbrojone 2,8 m wysokości płaciłem 18zł

Załączniki:
20161126_112712xxxx.jpg
20161126_112712xxxx.jpg [ 109.03 KiB | Przeglądane 769 razy ]

PostNapisane: piątek, 9 lutego 2018, 07:11 
przedszkolak
przedszkolak

McGr3gor napisał(a):
Ja od lat kupuję tutaj, normalnie w sklepie, słupki 2,35m fi42, po 19,98-PLN:
http://ogrodzenia24.eu/slupki-42-mm-235-cm-ocynk-galwaniczny-p-364.html
Słupek ocynkowany, nawet z kapturkiem na górze ;).
Transport 10 słupków kosztuje 19.-PLN chyba że kupuje się więcej to jest gratis.

Jak mocujesz obrączki lub haczyki podtrzymujące drut ? Pewnie też przedłużasz bo 35 cm wkopane czy wbetonowane to troche maliko, podobnie jak ta średnica 42mm też wadług mnie za mało.

PostNapisane: piątek, 9 lutego 2018, 07:45 
Kiper
Kiper

februno napisał(a):
Jak mocujesz obrączki lub haczyki podtrzymujące drut ? Pewnie też przedłużasz bo 35 cm wkopane czy wbetonowane to troche maliko, podobnie jak ta średnica 42mm też wadług mnie za mało.

Do mocowań na słupkach są takie opaski:
Obrazek
można kupić takie cienkie z blachy to wychodzi tanio (dawniej sam sobie nawet robiłem z blachy aluminiowej).
Słupki mam wypuszczone nad ziemię 1,9m + fundamencik w rurze PCV fi100 o długości 0,5m. Średnica 42mm jest dla mnie zupełnie wystarczająca i nie widzę potrzeby zwiększania średnicy. Rura jest na tyle wytrzymała że nic jej nie ruszy (chyba że planuje się osadzać słupki bez fundamentów to wtedy pewnie grubsza i dłuższa rura jest lepszym rozwiązaniem). Ważne jest dobre osadzenie w gruncie i dobre usztywnienie słupków zewnętrznych.
Teraz na słupki przelotowe kupiłem słupki do siatki leśnej które mają już powycinane uchwyty na drut. Zobaczę jak się takie rozwiązanie sprawdzi.

PostNapisane: piątek, 9 lutego 2018, 19:43 
przedszkolak
przedszkolak

Nie mam wiecej pytań, jak widać wszystko jest bardzo tanie i bardzo proste.Już nie mam smiałości jak te opaski wypadają na słupkach pośrednich , czy mówimy o drutach pojedynczych, bo widzę że nie chodzi tu o wytłumaczenie.

PostNapisane: piątek, 9 lutego 2018, 21:40 
Kiper
Kiper

Nie bardzo rozumiem co tu tłumaczyć.
Moje rusztowanie jest zrobione w stylu słupków ogrodzeniowych. Akcesoria montażowe do słupków są ogólnie dostępne. Jak się montuje takie ogrodzenie można zobaczyć np. tutaj:
http://sklep.plast-met.pl/jak-zamontowac-siatke-pleciona_/78/sl/
Na słupkach skrajnych nie używam kotew i odciągów tylko zastrzały jak tym artykule. Druty mam prowadzone różnie w zależności czy są w szpalerze deserówk czy przerobówek. Takie uchwyty-obejmy umożliwiają dowolną regulację ich wysokości.
Wszystkie druty mam prowadzone pojedynczo. Jakbyś chciał podwójnie to są obejmy na obie strony słupka:
Obrazek

Nie mam profesjonalnej winnicy na kilka tysięcy krzaków więc mogę sobie robić to w taki sposób i nikogo nie namawiam do naśladownictwa. Wrzuciłem namiar na moim zdaniem tanie słupki bo myślałem że kogoś zainteresuje materiał za 20.-PLN.

PostNapisane: piątek, 9 lutego 2018, 22:16 
Kiper
Kiper

Grzegorz można się produkować a każdy i tak zrobi jak uważa.
Mnie interesują Twoje druty do tego systemu. Jaką masz średnicę tych drutów? Najlepiej to pokaż jakąś fotkę jak to u Ciebie wygląda jeżeli chodzi o mocowanie i naciąg drutów jeżeli możesz oczywiście. Właśnie zastanawiam się nad zakupem zamiast drutów linki stalowej ocynkowanej. Podobnie jak Ty nie mam tysiąca krzaków i chce aby to jakoś wyglądało. Zastanawiam się właśnie nad linką 3mm bądź drutem.

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 09:57 
przedszkolak
przedszkolak

McGr3gor napisał(a):
Wszystkie druty mam prowadzone pojedynczo.

Przepraszam, ale gdybyś od tego zaczął lub dodał zdjęcie ale z Twojego szpaleru tobym się nie zadręczał próbami wyobrażeonia sobie czegokolwiek. Jednak rusztowanie szpaler z kilkoma parami drutów nie tylko pewnie ja uważam za pewną oczywistość. Nie chodzi już tu tak scrikte o "profesjonalizm" czy "snobizm" ale o funkcjonalność, praktyczność.

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 10:10 
Kiper
Kiper

wolq napisał(a):
Jaką masz średnicę tych drutów? Najlepiej to pokaż jakąś fotkę jak to u Ciebie wygląda jeżeli chodzi o mocowanie i naciąg drutów jeżeli możesz oczywiście. Właśnie zastanawiam się nad zakupem zamiast drutów linki stalowej ocynkowanej.

Fotek nie mam w domu ale jak temat jest interesujący to wrzucę na wiosnę pełną dokumentację na bloga :).
Z linką nie mam doświadczenia. Zresztą moje długie szpalery dopiero 2 rok stoją więc też dopiero dopracowuję rusztowanie. Obecnie mam drut stalowy powlekany zwykły z Castoramy o średnicy chyba 1mm (pierwszy dolny grubszy). Faktycznie taki drut się naciąga. Do kompensacji mam zastosowane teraz śruby rzymskie ale wymieniam je na coś innego bo na dłuższe linki się nie nadają.
Kupiłem na próbę coś w tym stylu:
Obrazek
ale najbardziej podoba mi się proste rozwiązanie z kawałkiem łańcucha który się ręcznie napina i zaczepia. Na wiosnę będę coś z tym kombinował. Może ktoś ma to już przećwiczone ???

Ostatnio edytowano sobota, 10 lutego 2018, 10:33 przez McGr3gor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 10 lutego 2018, 10:32 
Kiper
Kiper

No właśnie. Problem z drutem to jego rozciągliwość ale jego atutem jest cena.
Mam na próbę dwa szpalery wykonane z linką stalową. Nic się nie rozciąga nic nie muszę napinać. Ale przy kilku kilkunastu szpalerach jest to rozwiązanie ekonomicznie nieuzasadnione.
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1