Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 09:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 21:38 
Ekspert
Ekspert

Może być tak, że ten słupek w przypadku przeciążenia ugina się, a po wichurze powraca do pierwotnego stanu.
Ja bym nie betonował od samego dołu, tylko trochę przy powierzchni. Dół się nie przemieści, tylko góra. Jeśli już ktoś zupełnie nie chce betonu, to niech choć zakopie jakąś cegłę, podpierając słupek po przeciwnej stronie od nawiewających silnych wiatrów. U mnie dmucha z zachodu, więc podpieram od wschodu.

PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2018, 09:36 
przedszkolak
przedszkolak

Ma ktoś może doświadczenie z osadzaniem słupków na takie coś https://www.facebook.com/SuperViral.TV/videos/1550943468276950/

PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2018, 10:55 
mistrz
mistrz

Nie bardzo rozumiem skąd taka mała wiara w rozwiązania bez betonowania. W przypadku orkanu i słupków połamania, tylko tona gruzu pozostanie.
Tyle mego rymowania :lol:

PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2018, 15:50 
Kiper
Kiper

krasy78 napisał(a):
Ma ktoś może doświadczenie z osadzaniem słupków na takie coś https://www.facebook.com/SuperViral.TV/videos/1550943468276950/

Fajna sprawa. Tyle, że worek cementu to koszt coś koło 8zł a toto ciekawe ile?

PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2018, 21:26 
czeladnik
czeladnik

krasy78 napisał(a):

Przy większej ilości słupków zbyt drogie - ok. 40-50 zł za worek.

U mnie na slupek osadzony w otworze fi 150 na gł. 80 cm zużywałem 1,5 worka betonu b20 - ok. 15 zł.
Przy takim wypełniaczu to koszt ok. 40 zł

PostNapisane: czwartek, 11 stycznia 2018, 23:49 
Ekspert
Ekspert

B20 to gotowa mieszanka, wystarczy pomieszać z wodą i do dołu. Ja też ją stosowałem ale worek na dwa słupki i w markecie około 10zł w dni promocyjne, czyli 5 zeta na jeden cokół do słupka. Szybko się tym obsadza. Dół tylko wbijałem a górę zalewałem do kilka cm pod powierzchnią, niech zarasta trawą. Jeśli się pochyli to tylko po deszczach, a więc nie tyle wielki beton co drenaż potrzebny.

PostNapisane: piątek, 12 stycznia 2018, 09:15 
nowicjusz
nowicjusz

Przy zakładaniu winnic nie ma potrzeby stosowania betonu. :)

PostNapisane: piątek, 12 stycznia 2018, 19:05 
Ekspert
Ekspert

Może i zbędne jest betonowanie słupka betonowego, ale stosunkowo cienka rura może się pochylić po wichurze przy rozmokłej ziemi, no chyba że wbita metr w ziemię. Drewniane słupki podparłem cegłami po stronie zawietrznej, czyli wschodniej. U mnie dominują zachodnie wiatry.
Tak czy siak to umiar jest wskazany.

PostNapisane: sobota, 13 stycznia 2018, 22:46 
czeladnik
czeladnik

moniakrasni napisał(a):
Przy zakładaniu winnic nie ma potrzeby stosowania betonu. :)

Dokładnie tak myślałem aż do po pierwszej porządnej wichury :D Teraz betonuję wszystkie metalowe słupki, betonowych oczywiście nie trzeba dodatkowo betonować przy osadzaniu :crazy:
Przy wkopaniu w ziemię tak 80-90 cm stoją stabilnie nawet w glinie. Dobrze zbrojony i wkopany słupek betonowy przetrwa każdy orkan (no prawie każdy).

Silny wiatr + słabo osadzone słupki + mokra glina + mokry szpaler to może być powalająca kombinacja.
Tym bardziej w przypadku wysokiego poziomu wód gruntowych warto rozważyć opcję betonową, bo wtedy głębiej osadzona część nie daje tak dużej stabilność jak w suchym gruncie. Dużo zależy też od miejscówki i ekspozycji na wiatr (szczególnie zachodnie).

PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2018, 00:03 
Kiper
Kiper

Skrajne słupki akacjowe 10cm x 10cm dł 2m80cm pod kątem na solidnych kotwach wkręconych w ziemię (warmex warka, fi 16mm L=100cm)
Słupki przelotowe = systemowe słupki metalowe z vitiscultura o dł 2m50cm (190cm wys szpalerów)
winnica przetrwała orkan / huragan w czerwcu 2016...
Lasy wokół wymiotło, winorośl sponiewierało, ale szpalery pozostały nietknięte
https://www.youtube.com/watch?v=m98UM_V6dMw

PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2018, 01:42 
czeladnik
czeladnik

beny napisał(a):
Skrajne słupki akacjowe 10cm x 10cm dł 2m80cm pod kątem na solidnych kotwach wkręconych w ziemię (warmex warka, fi 16mm L=100cm)
Słupki przelotowe = systemowe słupki metalowe z vitiscultura o dł 2m50cm (190cm wys szpalerów)
winnica przetrwała orkan / huragan w czerwcu 2016...
Lasy wokół wymiotło, winorośl sponiewierało, ale szpalery pozostały nietknięte
https://www.youtube.com/watch?v=m98UM_V6dMw

Jak jest sucho to nawet iglaste by wystarczyły, a w mokrej glinie ile taka akacja postoi? W mojej okolicy nikt drewna do ziemi nie daje bo takie rozwiązanie się po prostu nie sprawdza, chyba że są to opalone stemple które zostały po budowie pod siatkę leśną w założeniu bardzo tymczasową.

Szpalery warto zrobić solidnie żeby nie musieć po kilku latach poprawiać. Widziałem u kolegi słupki drewniane ale były osadzone w stalowych kotwach zabetonowanych w gruncie więc nie mają bezpośredniego styku z glebą i one postoją dłużej. Inna sprawa że koszt tylko tej kotwy jest większy niż słupka metalowego z podporą ze złomu razem z betonowaniem.

Systemowych z vinicultury nie stosowałem, ale mając doświadczenie z podstawami pod słupki wbijanymi dł 70 cm zaryzykuję stwierdzenie że wbite 60cm by się nie sprawdziły. Jest jeszcze kwestia korozji, ile taki ocynk wytrzyma w kwaśnym środowisku?

PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2018, 09:15 
Kiper
Kiper

Piotrze,
1/ poczytaj o akacji
2/ kwaśna gleba nie jest odpowiednia dla winorośli
3/ jak poczytasz o akacji i będziesz chciał uprawiać winorośl na kwaśnej glebie, i nie będziesz chciał korodującego ocynku w kwaśnej glebie, to słupki przelotowe też możesz zrobić z akacji :wink:
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2018, 21:38 
czeladnik
czeladnik

1. Bardzo ładnie to u Ciebie wygląda. Las częściowo chroni od bezpośredniego wiatru z kierunku prostopadłego który jest najgroźniejszy dla szpalerów. Przyznaję w takich warunkach, na glebie która nie trzyma wody, może się udać bez betonu.
2. Poczytałem o akacji ale jak sobie przypomnę namokniętą glinę u mnie w tym roku w dalszym ciągu nie jestem przekonany. Na szczęście akacja jest trudno dostępna na Podkarpaciu a jeśli już jest to bardzo droga :wink: więc dylemat z głowy. A beton zadziała wszędzie.

3. Wiem że winogrona nie lubią kwaśnej gleby, ale z wapnowaniem, nawożeniem popiołem z kominka, jakoś sobie radzą, szczególnie te z udziałem genów zza wielkiej wody. Gdyby nikt na kwaśnym nie sadził to ubyłoby pewnie z połowę użytkowników forum.

ad 3) Podsumowując jak na razie z betonowej frakcji się nie wypisuję.

PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2018, 06:03 
Kiper
Kiper

Winorośli bardziej nie lubi zasadowej, mowa oczywiście o hybrydach, przy Marquette wręcz wskazane lekkie zakwaszanie. Podczas spotkania z Liskiem była poruszana sprawa używania chlorków jako nawozów. Profesor wtedy powiedział że winorośli nie przeszkadza lekkie zasolenie, zakwaszenie. My pielęgnujemy te nasze krzaki, zapominając że winorośl to swego rodzaju chwast.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2018, 10:06 
przedszkolak
przedszkolak

Pamiętam jak dziadek miał ogrodzone pastwisko słupkami akacjowymi na podmokłej łące. Kiedyś zmienialiśmy ogrodzenie i stare słupki wykopywaliśmy. Przy cięciu ich na pile wszystkie miały wewnętrzną cześć żółto cytrynową i to po 30 latach stania w gruncie. Podstawowa sprawa to muszą być bezwzględnie okorowane a akacja postoi wiele lat, jedyny problem to wbicie gwoździa :D bez wiertarki nie da rady mega twarde drewno.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1