Teraz jest środa, 21 maja 2025, 04:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 18:05 
Ekspert
Ekspert

Ile może ważyć 2.6 odcinek ?

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 18:36 
Kiper
Kiper

No i tu jest buba, bo nie poprosiłem o zważenie.
Jutro po pracy podskoczę i może się uda wrzucić jeden taki element na wagę.

Do jakiej ewentualnej ceny byłby to opłacalny zakup?

Chodzi mi jeszcze po głowie opcja z drewnem.
Kantówki wzmocnione kątownikami i zakotwione w betonie sama stal. Drewno ponad ziemią.
Myślę o tym, bo mam trochę metrowych, grubych kątowników 8x8.

-- czwartek, 17 marca 2016, 19:36 --

pionty napisał(a):
No i tu jest buba, bo nie poprosiłem o zważenie.
Jutro po pracy podskoczę i może się uda wrzucić jeden taki element na wagę.

Do jakiej ewentualnej ceny byłby to opłacalny zakup?

edit/
wersja drewniana już mi się odwidziała ;)

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 23:10 
mistrz
mistrz

zypsek napisał(a):
Ile może ważyć 2.6 odcinek ?

Trochę nie widać tu skali, ale dla przykładu metr profilu 50x50 o ściance 2mm waży średnio ok. 3kg. Na oko wydaje mi się to nieco szersze niż 50x50, także obawiam się że jeden taki słupek może ważyć z 7-8kg i przy cenie 2zł/kg kosztować powyżej 15zł. Trochę drogo jak na złomiaste słupki. W zeszłym roku kupowałem nowe profile 40x60 po 3zł/kg no ale cena stali zmienną jest :)

PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 10:10 
przedszkolak
przedszkolak

pionty napisał(a):
Kantówki wzmocnione kątownikami i zakotwione w betonie sama stal. Drewno ponad ziemią.
[/quote]

no właśnie a jak w praktyce sprawuje się coś takiego
Obrazek

Obrazek

Chodzi mi oczywiście o drewniany słupek osadzony w betonie za pomocą płaskowników lub kątowników tak aby część drewniana wystawała ponad ziemię. Czy faktycznie słupek przetrwa dużo dłużej od zwykłego drewnianego wkopanego w ziemię nawet dobrze zabezpieczonego pod ziemię i tuż nad jej powierzchnią bo koszty są większe i taka opcja wymaga więcej czasu na ich montaż. Robił może ktoś takie "badanie" z jednym zrobionym tak jak na zdjęciach, a drugim zwyczajnie wkopanym w ziemię w celu porównania wytrzymałości?

PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 10:22 
Ekspert
Ekspert

Przetrwa dłużej. Do dziś można spotkać słupy telefoniczne lub linii niskiego napięcia mocowane do betonowej stopy za pomocą obejm.
U Ciebie te kotwy wyglądają trochę delikatnie.

PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 10:30 
Ekspert
Ekspert

pionty napisał(a):

Mam coś podobnego w jednym rzędzie, bo potem tanio wyszperałem rury. Kantówka 5x7 (chyba świerk) na równo z glebą. Przeleciałem jakimś "drewnochronem" bardziej dla dekoracji niż konserwacji. Stoi już 10 lat i jeszcze postoi.

PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 10:44 
Kiper
Kiper

To może mi się jednak ta wersja drewniana nie odwidziała...
Mam solidne kątowniki, które mogę wpakować w ziemię. Przelotowe prawie na pewno zrobię w ten sposób i rozważam nawet opcję bez betonowania.

Jak myślicie- trza betonować przelotowe, czy wystarczy wbić taki kątownik w ziemię na 60 cm?
Podłoże- glina + ił od 40 cm w dół.

Misza, jak długie masz szpalery?
U mnie 15 metrowe. Wystarczy taka kantówka 5x7 na skrajnym słupku?

PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 11:11 
Ekspert
Ekspert

Jak nie zabetonujesz to kątowniki krócej wytrzymają niż słupki. Chyba, że je ocynkujesz.
Skrajne mam 5x7 przelotowe 6x4. Długość tego szpaleru to koło 50m

PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 11:13 
przedszkolak
przedszkolak

redfox napisał(a):
Przetrwa dłużej. Do dziś można spotkać słupy telefoniczne lub linii niskiego napięcia mocowane do betonowej stopy za pomocą obejm.
U Ciebie te kotwy wyglądają trochę delikatnie.

Jak mi wiadomo zarówno słupy telegraficzne jak i podkłady kolejowe zabezpieczane są kreozotem uznanym za bezprogowy czynnik rakotwórczy i sklasyfikowano jako substancję rakotwórczą kategorii 1B. Tak więc w swojej winnicy raczej go nie będę używał, a inne impregnaty nie dają takiego długofalowego skutku. Pomijając to chodziło mi o to czy ktoś wie ile % dłużej wytrzyma drewniany słupekw wyżej omawianym przypadku.

PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 11:27 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Jak nie zabetonujesz to kątowniki krócej wytrzymają niż słupki. Chyba, że je ocynkujesz.
Skrajne mam 5x7 przelotowe 6x4. Długość tego szpaleru to koło 50m

Słuszna uwaga z tym betonowaniem.
A jeśli takie cienkie wystarczą na 50 metrowy szpaler to u mnie się sprawdzą tym bardziej.

Kuszące jest to, że nie trzeba w tej wersji szukać akacji czy dębu.

PostNapisane: piątek, 18 marca 2016, 20:02 
Ekspert
Ekspert

MikiMM, kawał dobrej roboty pokazałeś na tych zdjęciach. Na pewno dłużej wytrzymają słupki nie stykając się z ziemią, a piszę to na podstawie własnego doświadczenia. W 2005r stawialiśmy taką wiatę na maszyny rolnicze brata i znajomy cieśla doradził nam taki montaż słupów nośnych pod zadaszenie, czyli betonowy cokolik z dwoma płaskownikami z otworami i w środek słupek mocowany na śrubach. Ważne jest, aby słupek nie dotykał betonu, więc zrobiliśmy tak, że można między beton a słupek wsunąć palce. Stoi do dziś i nie widać by coś złego się działo. Słupy chyba jodłowe, albo świerkowe już nie pamiętam, ale z iglastego drzewa. Nie impregnowane niczym, ale myślę, że sama żywica już jest jakimś zabezpieczeniem.

PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 20:56 
Kiper
Kiper

W tym roku zamieniam podpory (zastrzały) skrajnych słupów na odciągi ze słupami skośnymi. W związku z tym mam pytanie. Czy na odciągach również powinna być regulacja naciągania czy wystarczy, że taka regulacja będzie na drutach prowadzących?

PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 21:15 
nowicjusz
nowicjusz

Jeżeli zastosujesz jeden odciąg to raczej bez różnicy, w przypadku dwóch to zamontowałbym regulacje na odciągach również. Ale generalnie lepiej byłoby z możliwością regulacji po obu stronach słupa. Załóżmy ze słup "naciągniesz" za pomocą drutów między słupami, to po pewnym jego wygięciu naciągnie się odciąg i będzie już słup w równowadze, ale słup może już być krzywy, natomiast gdy będziesz miał możliwość regulacji po obu stronach to będziesz naciągał po obu stronach i słup zostanie w równowadze od początku i będzie stał prosto. Przynajmniej ze statycznego punktu widzenia, mówiąc prosto.

PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 23:06 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, w tym roku chcę posadzić kilkanaście sadzonek odmian deserowych. Słupki sam zrobiłem, wysokość 2,5m, koszt to jakieś 6zł z groszami. Formę też zrobiłem. Na słupek dawałem pół worka cementu, woda, piasek i zbrojenie. Zbrojenie dawałem płaskowniki 6mm na 8mm na słupek 4 sztuki. Te płaskowniki dostałem za darmo, mam tego chyba z 50 kilo, jak nie więcej. To są odpady z blach palonych na laserze. Pracuję w firmie, która zajmuje się obróbką stali to mam do takich rzeczy dostęp.
Obrazek
Zrobione mam ponad 30 słupków i ogrodzoną działkę, gdzie mam posadzone drzewka owocowe i stanie tam szklarnia dla sadzonek. Szklarnię chcę robić długą na 17m szeroką na 3,6m z rur ocynkowanych fi 22mm ściana 3mm. Kupowałem to po 2zł za kilo, na metry wyszło 2,6zł za metr. Sąsiad sprzedawał, miał takich rur na 6 metrów kilkadziesiąt. Cała konstrukcja szklarni wyszła jakieś 450zł. Zwalcowałem łuk i teraz będę spawał całą konstrukcję. Jutro wrzucę zdjęcie

PostNapisane: sobota, 26 marca 2016, 18:27 
Kiper
Kiper

kamillo211 napisał(a):
Jeżeli zastosujesz jeden odciąg to raczej bez różnicy, w przypadku dwóch to zamontowałbym regulacje na odciągach również. Ale generalnie lepiej byłoby z możliwością regulacji po obu stronach słupa. Załóżmy ze słup "naciągniesz" za pomocą drutów między słupami, to po pewnym jego wygięciu naciągnie się odciąg i będzie już słup w równowadze, ale słup może już być krzywy, natomiast gdy będziesz miał możliwość regulacji po obu stronach to będziesz naciągał po obu stronach i słup zostanie w równowadze od początku i będzie stał prosto. Przynajmniej ze statycznego punktu widzenia, mówiąc prosto.

Ok. Słupy skrajne tym razem będę montował pod kątem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1