Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 19:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 11:38 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,

Chciałem posadzić na działce ok 7 sadzonek winogron deserowych/deserowo-winnych w (odstęp między sadzonkami ok 1m) Chciałbym kupić dla tych sadzonek rusztowanie. Z uwagi na brak miejsca sadzonki raczej nie będą sadzone w jednej linii w jednym rzędzie a raczej np po 3 / 4 w 2 miejscach.Chcę zakupić słupki akacjowe 250x8/11 cylindryczne do tego drut ew. naciągi i kotwy jeśli konieczne.

Mam w związku z tym pytania
1) Jaki jest optymalny rozstaw pomiędzy takimi słupkami w przypadku rusztowania składającego się z 2 słupków o wysokości 2,5m (oczywiście nad ziemia będzie ok 1,8m max 2 m) by konstrukcja była stabilna? Tu na rysunku jest 5m czy to będzie dobry rozstaw w moim przypadku?
Obrazek
2) Czy w przypadku rusztowania składającego się z 2 słupków o wysokości 2,5m i rozstawie 5 m wymagany jest naciąg? Czy powinny one być wbite pod kątem na kształt litery "V" czy pionowo?

2) Ile kupić drutu? Czy wystarczą 3 poziomy tak jak jest to na rysunku z linku powyżej? Jaki drut kupić 3mm?. Czy do drutu są dostępne jakieś mocowania czy naciągi?

3) Linka naciąg GPAK 4m/3

Czy przy 4 słupkach (2 rusztowania po 2 słupki) wystarczyłyby 4 takie naciagi ?
Czy ten naciąg można stosować zamiast drutu?

Obrazek

4) Myślałem by do tego dokupić 4 szt Kotwa stalowa 14x800/140 oc
Obrazek

Nie mam doświadczenia w uprawie winogron więc każda dobra rada mile widziana.
Z góry dziękuję za pomoc.

PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 09:21 
przedszkolak
przedszkolak

Poczytaj trochę forum i będziesz miał odpowiedz , w pierwszym roku nie potrzebne jest rusztowanie , wystarczą jakieś patyki bądż babmusy po to aby podwiązywać do nich winogron .

Pozdrawiam Krzysztof.

PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 09:47 
Ekspert
Ekspert

Na tym zdjęciu te kotwy stalowe oferowane przez Winnice Cieplice jakieś takie niedorobione - wyglądają jakby zapomniano wygiąć płytkę ślimaka.

PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 10:01 
czeladnik
czeladnik

Moim zdaniem w przypadku rzędu długości 5m powinny starczyć 2 słupki na skrajach rusztowania, jednak ja bym dodał jeszcze jeden na środku dla większej stabilności tej konstrukcji, nie jest to wysoki koszt więc myślę, że warto. Jeśli chcesz oprzeć konstrukcję o druty to wydaje mi się, że powinieneś mieć też odciągi albo wypory. W przypadku konstrukcji tych rozmiarów możliwe jest również abyś zrobił ramki, bramki jak zwał tak zwał, po prostu na górze połączyć słupki drewnianą poprzeczką i wydaje mi się, że wtedy odciągi będą już zbędne.
Ja u siebie na działce dla tak małych nasadzeń robię w całości konstrukcje drewniane z robinii, nie bawię się w druty naciągi itd. po prostu słupki i drewniane poprzeczki na kilku poziomach, taka konstrukcja jest sztywna i stabilna, przetrwa długo i jest bardzo prosta do wykonania.
Jeśli chodzi natomiast o druty, to zależy od formy w jakiej będziesz prowadził krzewy, jak ustalisz sobie na jakiej wysokości chcesz mieć drut nośny, to kolejne druty co 20-30 cm, niektóre podwójnie, dla łatwiejszego prowadzenia roślin.

O rusztowaniach jest również niewielki artykuł http://www.winogrona.org/index.php?title=Rusztowania

Pozdrawiam,
Krzysztof

PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 10:03 
Ekspert
Ekspert

krzysztof50 napisał(a):
wystarczą jakieś patyki bądż babmusy po to aby podwiązywać do nich winogron .

np. takie:
http://allegro.pl/tyczki-bambusowe-bamb ... 03235.html

PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 10:37 
przedszkolak
przedszkolak

NoolaN napisał(a):
Moim zdaniem w przypadku rzędu długości 5m powinny starczyć 2 słupki na skrajach rusztowania, jednak ja bym dodał jeszcze jeden na środku dla większej stabilności tej konstrukcji, nie jest to wysoki koszt więc myślę, że warto. Jeśli chcesz oprzeć konstrukcję o druty to wydaje mi się, że powinieneś mieć też odciągi albo wypory. W przypadku konstrukcji tych rozmiarów możliwe jest również abyś zrobił ramki, bramki jak zwał tak zwał, po prostu na górze połączyć słupki drewnianą poprzeczką i wydaje mi się, że wtedy odciągi będą już zbędne.

Jesli trzeba będzie to dam 3 słupki jednak wolałbym by tych słupków było jak najmniej. Chciałbym by konstrukcja jak najmniej ingerowała w otocznie i była wzrokowo jak najlżejsza ale oczywiście mocna ale może rzeczywiście sensowniej dać 3-ci słupek i może wtedy bez naciągu czy naciąg i tak będzie konieczny? Nie chcę po prostu by to pole wyglądało jak zasieki choć w sumie jak sadzonki urosną to i tak wszystko pokryją.

Mały problem jak widzę będzie z drutem. Mb wychodzi strasznie drogo. Czy te naciągi Linka naciąg GPAK 4m/3 mogą zastąpić drut?
NoolaN napisał(a):
Ja u siebie na działce dla tak małych nasadzeń robię w całości konstrukcje drewniane z robinii, nie bawię się w druty naciągi itd. po prostu słupki i drewniane poprzeczki na kilku poziomach, taka konstrukcja jest sztywna i stabilna, przetrwa długo i jest bardzo prosta do wykonania.
Jeśli chodzi natomiast o druty, to zależy od formy w jakiej będziesz prowadził krzewy, jak ustalisz sobie na jakiej wysokości chcesz mieć drut nośny, to kolejne druty co 20-30 cm, niektóre podwójnie, dla łatwiejszego prowadzenia roślin.

O rusztowaniach jest również niewielki artykuł http://www.winogrona.org/index.php?title=Rusztowania

Pozdrawiam,
Krzysztof

Rozumiem że chodzi o ramki czy tez inne rusztowania zbite z akacji? Masz może jakąś przykładową fotę? Też zastanawiam się nad jakąś sensowną konstrukcja bezdrutową ale nie mam pomysłu by to zgrabnie wyglądało i było solidne.

vanKlomp napisał(a):
krzysztof50 napisał(a):
wystarczą jakieś patyki bądż babmusy po to aby podwiązywać do nich winogron .

np. takie:
http://allegro.pl/tyczki-bambusowe-bamb ... 03235.html

Dzięki to jest dobry pomysł na początek.

PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 11:09 
przedszkolak
przedszkolak

Na pierwszy rok wystarcz właśnie takie coś:)

Ja tak zrobiłem i myślę że to dobry pomysł :D

Załączniki:
SAM_0892.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
SAM_0892.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg [ 64.87 KiB | Przeglądane 21530 razy ]

PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 21:44 
przedszkolak
przedszkolak

Ładnie to wygląda widzę, że będą osłony. Postaram się zakupić takie tyczki jednak prawdziwe rusztowanie i tak mnie nie ominie więc wolałbym już teraz zgromadzić materiały.

Czy np przy szpalerze składającym się z 3 słupków akacjowych dwa zewnętrzne powinny być grubsze czy mogą być wszystkie 250x8/11?

U innego dostawczy widziałem 2 rodzaje takich słupków:przelotowe 250x8-11 i skrajne 300x10-12 oraz 300x14-16.

Czy drut na całą konstrukcję może być np BEZINAL P 2,2 czy na dole powinien być grubszy 3-4mm. Gdzie można kupić taki dobry drut sprzedawany na metry/kgs?

PostNapisane: czwartek, 10 maja 2012, 09:39 
Ekspert
Ekspert

grapes napisał(a):
Gdzie można kupić taki dobry drut sprzedawany na metry/kgs?

Dobry drut możesz kupić tutaj:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=13437598
To jest producent. Ja u niego kupowałem. Bardzo dobry. Jest zwykły i ocynkowany oraz powlekany plastikiem. W tym momencie ma jakąś przerwę w sprzedaży ale możesz go zapytać kiedy będzie miał. Ja na nośny dałem 3mm a pozostałe 2mm.
grapes napisał(a):
Czy te naciągi Linka naciąg GPAK 4m/3 mogą zastąpić drut?

Do naciągania drutu możesz użyć śruby rzymskie np. takie:
http://allegro.pl/sruba-rzymska-napinaj ... 29146.html

PostNapisane: czwartek, 10 maja 2012, 20:43 
przedszkolak
przedszkolak

vanKlomp napisał(a):
grapes napisał(a):
Gdzie można kupić taki dobry drut sprzedawany na metry/kgs?

Dobry drut możesz kupić tutaj:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=13437598
To jest producent. Ja u niego kupowałem. Bardzo dobry. Jest zwykły i ocynkowany oraz powlekany plastikiem. W tym momencie ma jakąś przerwę w sprzedaży ale możesz go zapytać kiedy będzie miał. Ja na nośny dałem 3mm a pozostałe 2mm.

Dziękuję z pewnością się przyda. Już myślałem że kupię drut w jednym ze sklepów internetowych w którym było on dostępny na kg ale jak powiedziałem ile mi tego drutu potrzeba stwierdzili że nie mają możliwości odcięcia z krążka. :lol: Dziwni ci sprzedawcy.

vanKlomp napisał(a):

Do naciągania drutu możesz użyć śruby rzymskie np. takie:
http://allegro.pl/sruba-rzymska-napinaj ... 29146.html

Który z naciągów jest praktyczniejszy w obsłudze i solidniejszy ten rzymski czy taki?

http://www.dromet.pl/files/pl/catalog_p ... utu-ns.jpg

Naciągi rzymskie widziałem w OBI w cenie od 3 zł do nawet ok 20 w zależności od producenta. Ciekawe czy taki za 4 zł i np 17 zl czymś się różni bo wielkość taka sama?

Kupiłem trochę "świńskich ogonków" (haki) i tyczki bambusowe :)

Ostatnio edytowano czwartek, 10 maja 2012, 21:04 przez grapes, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 10 maja 2012, 21:04 
Ekspert
Ekspert

Tam możesz kupić ile chcesz tyle ci odetnie. Co do naciągów to nie wiem ja mam śruby rzymskie. A cena zależy od producenta. Materiał jest ten sam zależy czy chcesz chińskie czy niemieckie. Ja mam te tańsze (link ci podałem) i są na razie ok.

PostNapisane: czwartek, 10 maja 2012, 21:32 
czeladnik
czeladnik

Polecam ten naciąg ze zdjęcia zamiast śrub rzymskich jest bardzo wygodny w montarzu, przy śrubach za kilka lat gwint ci zardzewieje. Słupy akacjowe teraz osadzałem co 6m między nimi planuję dac pręt 12 z przyspawanymi oczkami przelotowymi żeby druty nie obwisały pod ciężarem krzewów.

PostNapisane: czwartek, 10 maja 2012, 21:46 
czeladnik
czeladnik

Wybaczcie że podepne się do tematu ale mam pewną wątpliwość. otóż z uwagi iż posadzilem w szklarni 2 Reginy, a później dowiedzialem sie że strasznie się rozrastają postanowilem je przesadzić na zewnątrz. Stworzylem rusztowanie z 5 drutów 35-30-15-30-30cm... Na dwóch palach w odstępie 260 cm. Czy przy takim rozstawie pali rusztowanie wytrzyma czy dać jeszcze jeden po srodku?? Winorośl prowadzona "na głowę"

PostNapisane: czwartek, 10 maja 2012, 22:26 
przedszkolak
przedszkolak

tom82 napisał(a):
Polecam ten naciąg ze zdjęcia zamiast śrub rzymskich jest bardzo wygodny w montarzu, przy śrubach za kilka lat gwint ci zardzewieje. Słupy akacjowe teraz osadzałem co 6m między nimi planuję dac pręt 12 z przyspawanymi oczkami przelotowymi żeby druty nie obwisały pod ciężarem krzewów.

A skąd pewność że ten naciąg ze zdjęcia nie zardzewieje? Tak się pytam.

Czy ten rzymski nakręca się jakimś kluczem/obcęgami czy ręką bo rozumiem że ten naciąg ze zdjęcia wymaga jakiegoś klucza np francuskiego?

Jak mocno naciąga się te druty?

PS czy naciągi daje się tylko z jednej strony czy z obydwu przy każdym słupku krańcowym?

PostNapisane: piątek, 11 maja 2012, 09:10 
czeladnik
czeladnik

Psik31 napisał(a):
Wybaczcie że podepne się do tematu ale mam pewną wątpliwość. otóż z uwagi iż posadzilem w szklarni 2 Reginy, a później dowiedzialem sie że strasznie się rozrastają postanowilem je przesadzić na zewnątrz. Stworzylem rusztowanie z 5 drutów 35-30-15-30-30cm... Na dwóch palach w odstępie 260 cm. Czy przy takim rozstawie pali rusztowanie wytrzyma czy dać jeszcze jeden po srodku?? Winorośl prowadzona "na głowę"

Przy rozstawie 260 cm nie widzę potrzeby dawania 3 słupka, jest on z pewnością zbędny, polecałbym tylko zrobić z tego bramkę przy tak małych konstrukcjach jest to moim zdaniem najlepszy sposób na zapewnienie konstrukcji stabilności, będziesz miał gwarancję, że słupki będą stały w takiej pozycji jakiej je wstawiłeś.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1