Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 19:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 10:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="Wojan"]
Przepraszam, że odgrzewam stary kotlet-temat, ale nikt na to pytanie nie odpowiedział...

Nie przepraszaj! Chwali Ci się, że czytasz i szukasz, że nie tworzysz kolejny raz tego samego tematu jeśli już taki istnieje!

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 16:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Tak to prawda. Im więcej genów v. labrusca tym bardziej żelkowaty jest miąższ i po ściśnieciu palcami wyskakuje ze środka żelkowa kulka a skórka zostaje w palcach.

W dodatku taki "cholerny" smak na języku zostaje :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 16:41 
Kiper
Kiper

[quote="dominikams"][quote="DarekRz"]Tak to prawda. Im więcej genów v. labrusca tym bardziej żelkowaty jest miąższ i po ściśnieciu palcami wyskakuje ze środka żelkowa kulka a skórka zostaje w palcach.

W dodatku taki "cholerny" smak na języku zostaje :roll:

... i jeśli ktoś ma wrażliwe szkoliwo, to go boli szkliwo.

Chyba już wiem jak smakuje labrusca. Kilka lat temu ojciec wykarczował taki stary krzaczor. Kolor gron - fioletowy. Dojrzewał w trzeciej dekadzie września. Paskudztwo!

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 19:55 
Kiper
Kiper

Pozwolę sobie zauważyć, że wiekszość opini negatywnych na temat labrusek opiera się na przeciążeniu krzewu (uprawiają ją amatorzy i też bez ładu i składu prowadzą-oparte na własnych doświadczeniach) . Również mam swoją i wspominając poprzednie lata kiedy znałem dwie odmiany winorośli (jasną i ciemną ;-) ), pamiętam, że w zależności od ilości owoców różny był jej smak (oczywiście w zależności czy przycinałem ją siekierą, sekatorem, czy nożycami :wink: :wink: ). Na razie nie planuję karczowania, bo zrobiony z niej pewnego roku sok jest najlepszym jaki w życiu piłem. Wręcz przeciwnie - tą samą powierzchnię jaką zajmował jeden krzak zastąpię trzema krzakami.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 20:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ganz"]Pozwolę sobie zauważyć, że wiekszość opini negatywnych na temat labrusek opiera się na przeciążeniu krzewu (uprawiają ją amatorzy i też bez ładu i składu prowadzą-oparte na własnych doświadczeniach) . Również mam swoją i wspominając poprzednie lata kiedy znałem dwie odmiany winorośli (jasną i ciemną ;-) ), pamiętam, że w zależności od ilości owoców różny był jej smak (oczywiście w zależności czy przycinałem ją siekierą, sekatorem, czy nożycami :wink: :wink: ). Na razie nie planuję karczowania, bo zrobiony z niej pewnego roku sok jest najlepszym jaki w życiu piłem. Wręcz przeciwnie - tą samą powierzchnię jaką zajmował jeden krzak zastąpię trzema krzakami.

I tu Konrad ma trochę racji.
"Lambruchy" jak zwykliśmy nazywać stare i zapuszczone krzaczory, które odziedziczyliśmy po rodzinie nie zawsze muszą być dzikusami do wykarczowania.
Zanim sięgniemy po topór czy "napalm" proponuję zrobić drastyczne cięcie odmładzające i sprawdzić w kolejnych latach jaki będzie owoc.
Chodzi mi o to, aby roślinie dać szansę, bo możemy wykarczować cenny krzew, który może się okazać, że był po prostu zapuszczony.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 20:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ganz"]Pozwolę sobie zauważyć, że wiekszość opini negatywnych na temat labrusek opiera się na przeciążeniu krzewu (uprawiają ją amatorzy i też bez ładu i składu prowadzą-oparte na własnych doświadczeniach) . Również mam swoją i wspominając poprzednie lata kiedy znałem dwie odmiany winorośli (jasną i ciemną ;-) ), pamiętam, że w zależności od ilości owoców różny był jej smak (oczywiście w zależności czy przycinałem ją siekierą, sekatorem, czy nożycami :wink: :wink: ). Na razie nie planuję karczowania, bo zrobiony z niej pewnego roku sok jest najlepszym jaki w życiu piłem. Wręcz przeciwnie - tą samą powierzchnię jaką zajmował jeden krzak zastąpię trzema krzakami.

Strzeliłeś w 10-tkę
Przeważnie tak uprawiają labruski:
rośnie sobie toto jak chce, po 30-40 kilo owoców, słabo wtedy dojrzewa,
kiepski smak wtedy.
Gdyby tak poprowadzić np. RONDO :?: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 21:16 
Ekspert
Ekspert

W tym roku przyciąłem labruske (prawdopodobnie beta) jak należy. Zostawiłem ok. 5 najgrubszych, najładniejszych latorośli na owocowanie.
Drewna starego dużo. Poobrywałem kwiaty do dwóch na latorośli.
(musiałem to robić w tajemnicy przed teściami, a i tak dostałem za swoje, że tak krzew ogołociłem). Aż się cieszyłem, że ten krzew nigdy tak ładnie nie wyglądał. Przycinałem w miarę pojawiania się pasierbów. Pryskałem. No i już wiem, że to na nic. Może ten rok był beznadziejny. Owoce wisiały do połowy listopada. Nawet szpaki tego nie chciały jeść. Cukier 14Bx. Kwasu nie mierzyłem bo szkoda odczynników.

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 22:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="kilis"]W tym roku przyciąłem labruske (prawdopodobnie beta) jak należy. Zostawiłem ok. 5 najgrubszych, najładniejszych latorośli na owocowanie.
Drewna starego dużo. Poobrywałem kwiaty do dwóch na latorośli.
(musiałem to robić w tajemnicy przed teściami, a i tak dostałem za swoje, że tak krzew ogołociłem). Aż się cieszyłem, że ten krzew nigdy tak ładnie nie wyglądał. Przycinałem w miarę pojawiania się pasierbów. Pryskałem. No i już wiem, że to na nic. Może ten rok był beznadziejny. Owoce wisiały do połowy listopada. Nawet szpaki tego nie chciały jeść. Cukier 14Bx. Kwasu nie mierzyłem bo szkoda odczynników.

Paweł

Ten rok (2008) jest niemiarodajny
Mój Swenson Red smakowity - w tym roku był niejadalny (jeszcze wiszą
przemarznięte grona).

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 23:31 
Ekspert
Ekspert

No był niestety. Dam jeszcze jej szansę w tym roku. Dla większej motywacji posadziłem obok V68-021 :D

Paweł

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 23:50 
Kiper
Kiper

[quote="kilis"]Dla większej motywacji posadziłem obok V68-021 :D

Jeszcze na wiosne postój nad nim chwilę z siekierą - z wiarygodnych źródeł wiem, że to działa na każdą roślinę :wink: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 23:52 
Kiper
Kiper

Ja od kilku lat próbuję formować coś Alfopodobnego i na Gujota na na Royata, grona całkiem ładne ale jak dla mnie zupełnie niezjadliwe.

J

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 23:59 
Ekspert
Ekspert

No właśnie. Grona u mnie były ładne. Żadnego zielonego groszku jak co roku.
Wszystko ładnie poukładane, ale nic z tego. Smak zabija :D

Paweł
ps. siekerka już stoi obok.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 13:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="kilis"]No właśnie. Grona u mnie były ładne. Żadnego zielonego groszku jak co roku.
Wszystko ładnie poukładane, ale nic z tego. Smak zabija :D

Paweł
ps. siekerka już stoi obok.

To tak jak u mojego taty - ma taki jeden krzew, przycinany, piekne grona, spore jagody, i nawet dojrzała w tym dziwnym roku, no ale ja nie jestem w stanie tego zjeść. Jednak dla niego to najlepsza odmiana, po prostu lubi ten specyficzny smak, a ta twarda, kwaśna, oddzielająca się skóra mu nie przeszkadza. Za każdym razem usiłuje mnie przekonać do niej, i wcisnąć mi sztobry. W zeszłym roku wzięłam dla świętego spokoju, ale na szczęście się nie ukorzeniły :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 13:43 
Kiper
Kiper

u mnie starsze pokolenie takich resentymentów nie miało;)

PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 13:59 
Ekspert
Ekspert

[quote="mirmur"]Jako nowicjusz proszę jeszcze o przybliżenie mi pojęć ; muskat i labruska.

pozdrawiam

Muskat- mandarynka, słodka pomarańcza czasem brzoskwinie, a gdzieś na końcu liczi. Zapach przypominający aromat kwitnących kwiatów akacji i czarnego bzu i oczywiście aromaty owoców wcześniej wymienionych.

Labruska-najtrafniej oceniła Dominika- szczypie w podniebienie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1