Teraz jest środa, 7 maja 2025, 04:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2007, 10:41 
Ekspert
Ekspert

No dobże jórz dobże!!!! :lol:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2007, 21:56 
czeladnik
czeladnik

Kórcze, proponuje by wtym wontku zrobić eksperymęt i pisać tak jak ja i zobaczom ludzie ile morzna wytszymać takiego czytanie,

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2007, 23:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="MirekL"]Kórcze, proponuje by wtym wontku zrobić eksperymęt i pisać tak jak ja i zobaczom ludzie ile morzna wytszymać takiego czytanie,

Stanowczo nie popieram pomysłu , tym bardziej w tym wątku.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 14:30 
mistrz
mistrz

Ciszę się,że temat wzbudza zainteresowanie.Szczególnie osób dbających o szczegóły.Sadzonki uzyskane metodą in vitro nie imponują rozmiarami.Są takiej wielkości jak na zdjęciu.To jest moment wyjmowania ze "szkła".Moim zdaniem najbardziej krytyczny dla tych roślin.Ze względu na swoje nieznaczne rozmiary i zmianę warunków uprawy wymagają szczególnej troski.Na tym etapie zdarza się też najwięcej wypadów.Ten podeschnięty liść to efekt infekcji choroby grzybowej.Co nie oznacza,że ta roślina nie przeżyje ale jest to sygnał do zrobienia oprysku.Na zdjęciu przedstawiona jest odmiana Mieczta (winorośl właściwa).Dla zwoleników uprawy winorośli właściwej polecałbym ten sposób pozyskiwania sadzonek.Przynajmniej utworzenie matecznika z takich sadzonek.
Oczywiście pożywka jest tajemnicą ja też nie znam jej składu.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 19:25 
Ekspert
Ekspert

Kiedyś byłem na spotkaniu plantatorów borówki wysokiej na SGGW gdzie jednym z tematów było rozmnażanie tej rośliny sposobem in vitro. Wypowiadali się sami fachowcy,tzn ci co się tym fizycznie zajmują oraz plantatorzy którzy takie sadzonki kupili i uprawiają.
Najcenniejsze są chyba uwagi tych co zakładali plantację tej rośliny z sadzonek pozyskiwanych tradycyjnie a później z sadzonek in vitro.
Wg ich relacji sadzonki pozyskane metodą in vitro-nie wnikając w szczegóły są lepsze.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 19:40 
Kiper
Kiper

Kto je zachwalał jako lepsze?

Byłem na kilku Dniach Borówkowych i zawsze była dyskusja.
Wśród plantatorów borówki są zwolennicy i przeciwnicy. Raczej po równo.

J

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 19:45 
mistrz
mistrz

Heavy - w innym miejscu tego forum ludzie czekaja na odpowiedz o taniej, a świetnej szkółce niemieckiej,gdzie kupujesz sadzonki po 1,5 E. Albo odpowiesz,ze nie chcesz zdradzić swojej wielkiej tajemnicy, albo bedę cie scigał po całym forum i za jego granicami...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 16:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="Alden"]Heavy - w innym miejscu tego forum ludzie czekaja na odpowiedz o taniej, a świetnej szkółce niemieckiej,gdzie kupujesz sadzonki po 1,5 E. Albo odpowiesz,ze nie chcesz zdradzić swojej wielkiej tajemnicy, albo bedę cie scigał po całym forum i za jego granicami...

Przecie odpowiedziałem!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 16:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="leff"]Kto je zachwalał jako lepsze?

Byłem na kilku Dniach Borówkowych i zawsze była dyskusja.
Wśród plantatorów borówki są zwolennicy i przeciwnicy. Raczej po równo.

Ludzie starszej daty są oczywiście sceptyczni jak np Pan Smolarz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2007, 18:41 
mistrz
mistrz

Heavy mam prośbę.Przedstaw jakąś fotografie pokazującą jak drewnieją łozy na krzakach uzyskany z mateczników rozmnażanych in vitro.Może być to ciekawe doświadczenie ze względu na to,że uprawiasz winorośl właściwą na północy Polski.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2007, 21:01 
Ekspert
Ekspert

Mówiąc o rozmnażaniu in vitro odnosiłem sie do borówki.
A szczerze mówiąc nie wiem jakim sposobem powstały moje sadzonki sprowadzone z Niemiec, dopytam przy najbliższej okazji.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2007, 22:38 
mistrz
mistrz

dla zainteresowanych tym tematem,podaję stronę:

http://www.wbp.olsztyn.pl/~krist/skrypt/1_2.htm

z niej wynika,że sami powinniśmy ustalać skład pożywki,na podstawie prób i błędów..
po uzyskaniu ponad 90% utrzymania się sadzonek,mamy naszą pożywkę..
i jej składem dzielimy się z forumowiczami,...
do dzieła koledzy...na stronie powyżej są wskazówki co powinno być a czego nie...reszta w naszych rękach..
a może napiszemy wspólną pracę doktorską?

:roll:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2007, 12:11 
mistrz
mistrz

tyle osób przeczytało ten temat po odnośniku do strony z wykładami i zero komentarzy...?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2007, 12:19 
Kiper
Kiper

Dla ścisłości trzeba zaznaczyć, że przedstawiona na zdjęciach hodowla nie jest prowadzona metodą "in vitro" (pomimo, że jest w szkle :)). Można ją określić jako pseudo hydroponiczną lub po prostu ukorzenianiem części zielonych (stożków wzrostu). Do in vitro właściwej będzie potrzebna inna pożywka a to takiej inna.
In vitro polega na pobudzeniu pojedynczych komórek (najlepiej jakiejś tkanki pierwotnej, np. kalusa) do organogenezy, czyli do podziałów i wykształcenia korzeni, łodyg, liści. Najczęściej na podłożu agarowym zawierającym odpowiednią pożywkę umieszcza się macerat tkanki (przygotowany tak aby zachować jak największą liczbę nie uszkodzonych komórek) i czeka na sukces. Po wykształceniu się zaczątków organów przenosi się roślinę na pożywkę ułatwiającą wzrost (pewnie podobną do przedstawionej) potem przesadza się do gleby i w końcu do gruntu. Metoda jest trudna bo wymaga sterylności podczas pracy i odpowiednich pożywek. Stosowana jest najczęściej przy rozmnażaniu roślin zielnych (często przy masowej produkcji kwiatów lub warzyw). Komórki macierzyste są bardzo często wolne od wirusów i dlatego czasem się ją stosuje do rozmnażania roślin drewniejących w celu uzyskania zdrowych roślin. Nie wiem czy ma sens stosowanie jej w przypadku amatorskiego rozmnażania winorośli, trudno zachować sterylność a winorośl przecież i tak łatwo rozmnaża się metodami tradycyjnymi.

Próbowałem w domowych warunkach rozmnożyć z kalusa ale niestety wszystko zgniło :(.

Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2007, 13:24 
Kiper
Kiper

Rozmnażanie roślin w kulturach in vitro różni się trochę ad tego przedstawionego przez TomkaK.
To opisane powyżej ma zastosowania w biologii jednak przy regeneracji z kalusa istnieje zbyt duże ryzyko wystąpienia zmienności somaklonalnej, czyli najprościej różnych mutacji w wyniku czego rośliny uzyskane z takich kultur mogą się różnic dość znacznie od r. matecznych co przy rozmnażaniu roślin jest niepożądane.

W celu rozmnażania roślin in vitro po ustaleniu kultury w szkle stosuje się wyszczepianie pędów na pożywki dobrane tak aby zmusić tę wyszczepioną roślinkę do wytworzenia dużej ilości pędów bocznych. Po pewnym czasie takie rośliny wyjmuje się z pożywki, odcina poszczególne pędy boczne i każdy z nich umieszcza znów na pożywce w celu rozgałęzienia. I tak do skutku czyli aż uzyska się tyle pędów ile potrzeba. Potem już tylko trzeba je ukorzenić i zaaklimatyzować do warunków normalnych, tzn. poza szkłem.

Metoda b. droga i w praktyce stosowana tylko przy rozmnażaniu materiału elitarnego. Jedyny wyjątek w tej chwili to borówka o której pisał Heavy. Ale i tu jest b. wielu przeciwników tej metody rozmnażania, nie tylko doc. Smolarz.

J

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1