Teraz jest poniedziałek, 14 lipca 2025, 16:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 20:43 
Kiper
Kiper

Często przeglądając zdjęcia winnic zauważyłem
krzew rózy rozpoczynający rząd winorośli.
Czy ktoś ma pojęcie dlaczego w krajach winniczych sadzi
się przed rzędem winorośli różę.
Czy jest to np. swoisty sygnalizator przeciw-mączniakowy, czy
zwykła ozdoba.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 20:58 
mistrz
mistrz

Przede wszystkim sygnalizuje mączniaka,który przedkłada róże nad winorośl.Ale i niewątpliwa ozdoba winnicy, bo róże wszystko zdobia. Obie rożliny żyja w wielkiej przyjażni.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 21:06 
Ekspert
Ekspert

Ja przyznam się szczerze nie widziałem. Sygnalizator to żaden, bo różne odmiany mączniaka właściwego atakują róże i winorośla. U mnie na róży liście bywały białe, a na krzewach winorośli było czysto. Poza tym różne odmiany mają różną podatność i co za tym idzie to albo zaatakuje jak są odpowiednie warunki albo nie.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2007, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Roże, a właściwie mączniak na nich sygnalizuje raczej zagrożenie winorośli mączniakiem ale jeszcze nie infekcje.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2007, 14:01 
mistrz
mistrz

Cytuj:
Ja przyznam się szczerze nie widziałem. Sygnalizator to żaden, bo różne odmiany mączniaka właściwego atakują róże i winorośla. U mnie na róży liście bywały białe, a na krzewach winorośli było czysto. Poza tym różne odmiany mają różną podatność i co za tym idzie to albo zaatakuje jak są odpowiednie warunki albo nie.

Heniek

Przeczytałem o roli róż w prasie,n.b. mało fachowej, ale przyjąłem to jako dogmat,gdyż bardzo bodoba mi sie róża między winoroślami. Ogladając zdjęcia różnych winnic zauważa się,że nie jestem odosobniony.Więc po co poddawac w wątpliwość niechby nawet mało prawdziwa teorie o sygnalizatorze w przebraniu róży?

Dziadek 2:
Cytuj:
Roże, a właściwie mączniak na nich sygnalizuje raczej zagrożenie winorośli mączniakiem ale jeszcze nie infekcje.

Precyzyjnie wyrażając się , to tak jest,jak Ty piszesz...

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 marca 2007, 23:05 
Kiper
Kiper

[quote="tomek"]Często przeglądając zdjęcia winnic zauważyłem
krzew rózy rozpoczynający rząd winorośli.
Czy ktoś ma pojęcie dlaczego w krajach winniczych sadzi
się przed rzędem winorośli różę.
Czy jest to np. swoisty sygnalizator przeciw-mączniakowy, czy
zwykła ozdoba.
[quote="Alden"]
Cytuj:

Heniek

Przeczytałem o roli róż w prasie,n.b. mało fachowej, ale przyjąłem to jako dogmat,gdyż bardzo bodoba mi sie róża między winoroślami. Ogladając zdjęcia różnych winnic zauważa się,że nie jestem odosobniony.Więc po co poddawac w wątpliwość niechby nawet mało prawdziwa teorie o sygnalizatorze w przebraniu róży?

Dziadek 2:
Cytuj:

Precyzyjnie wyrażając się , to tak jest,jak Ty piszesz...
Ja mam w tym temacie inne wytłumaczenie tego zjawiska. Przytaczam tutaj tylko swoje osobiste doświadczenia. Oto moja żona postwiła warunek (a mało u nas w ogródku czytaj w w obejściu, wolnego gruntu) więc mój jeden winoroślowy krzak, a za to żony krzak różany. Udało mi się wytargować to, że za jeden krzk winoroślowy sadzimy 0,10 krzaka różanego. Moja żona nie wiedziała jak do tego podejść, to tłumaczyłem, że siekiera podzieli różaną karpę. Ale bez siekiery ustaliliśmy w końcu, że za jedną różę sadzę 10 moich krzaczorów winnych. Chyba interes dobry zrobiłem :?: co o tym sądzicie ... :?: :?:
Domyślam się, że we Francji i w innych winnicach może być podobny proceder. :lol: :lol: :lol: i stąd te róże w winnicy :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2007, 15:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"]
Ja mam w tym temacie inne wytłumaczenie tego zjawiska. Przytaczam tutaj tylko swoje osobiste doświadczenia. Oto moja żona postwiła warunek (a mało u nas w ogródku czytaj w w obejściu, wolnego gruntu) więc mój jeden winoroślowy krzak, a za to żony krzak różany. Udało mi się wytargować to, że za jeden krzk winoroślowy sadzimy 0,10 krzaka różanego. Moja żona nie wiedziała jak do tego podejść, to tłumaczyłem, że siekiera podzieli różaną karpę. Ale bez siekiery ustaliliśmy w końcu, że za jedną różę sadzę 10 moich krzaczorów winnych. Chyba interes dobry zrobiłem :?:

Bardzo oryginalne wytłumaczenie :lol:
Ja stawiam ne jeszcze innego konia :lol:
Wiadomo, że osy nie lubią się z pszczołami.
Może zwabione do kwiatów róż pszczoły mają odstraszać z jagód osy :roll:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2007, 17:21 
Kiper
Kiper

[quote="posy"][quote="SBYSZEG"]
Ja mam w tym temacie inne wytłumaczenie tego zjawiska. Przytaczam tutaj tylko swoje osobiste doświadczenia. Oto moja żona postwiła warunek (a mało u nas w ogródku czytaj w w obejściu, wolnego gruntu) więc mój jeden winoroślowy krzak, a za to żony krzak różany. Udało mi się wytargować to, że za jeden krzk winoroślowy sadzimy 0,10 krzaka różanego. Moja żona nie wiedziała jak do tego podejść, to tłumaczyłem, że siekiera podzieli różaną karpę. Ale bez siekiery ustaliliśmy w końcu, że za jedną różę sadzę 10 moich krzaczorów winnych. Chyba interes dobry zrobiłem :?:

Bardzo oryginalne wytłumaczenie :lol:
Ja stawiam ne jeszcze innego konia :lol:
Wiadomo, że osy nie lubią się z pszczołami.
Może zwabione do kwiatów róż pszczoły mają odstraszać z jagód osy :roll:
U mnie osy z pszczołami i dużymi czarnymi muchami żyją w idealnej zgodzie, i wspólnie rąbały ubiegłego lata moje gronka. :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2007, 21:40 
Kiper
Kiper

SBYSZEG, dodam Ci moje szpaki. Tobie to już nie sprawi różnicy a ja może będę miał trochę owoców.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2007, 23:30 
Kiper
Kiper

[quote="wlodekj"]SBYSZEG, dodam Ci moje szpaki. Tobie to już nie sprawi różnicy a ja może będę miał trochę owoców.
Włodekj
...moje szpaki nawet czereśni nie tykają,
ale ja im zakładam domki :wink: i może opiekują się terenem,
:D kto wie :D

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 marca 2007, 21:42 
u mnie na różach co roku jakieś muszki sobie są, które trzeba pryskać, być może istnieje ryzyko infekcji winorośli takimi ewentualnymi robaczkami, co o tym myślicie?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2007, 11:19 
Kiper
Kiper

A co te muszki robią, nakłuwają np. liście i róża spadziuje?
Czy cos innego?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2007, 17:05 
Kiper
Kiper

A może to te co nazywają się mszyce?
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2007, 17:15 
mistrz
mistrz

[quote="zbigu"]u mnie na różach co roku jakieś muszki sobie są, które trzeba pryskać, być może istnieje ryzyko infekcji winorośli takimi ewentualnymi robaczkami, co o tym myślicie?

Pół wiadrapokrzyw zalać wodą na tydzien przykryć i do słońca jak będzie pięknie "pachniało" do opryskiwacza w ilości 1l gnojówki z pokrzywy /10 litrów wody i za dwa dni po tych robaczkach
p.s. to nie prima aprilis używam pokrzywy jako nawóz i oprysk

pozdrawiam Paweł

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2007, 22:32 
byc może to były mszyce, nie bardzo się tym wtedy interesowałem, , coś podobnego zaatakowało również wionorśle, od razu opryskalem 'karate' i po sprawie,

a co więcej z tymi pokrzywami, i jeśli to nie prima aprilis to czy taki diabelski wywar można trzymać dłuzej nie tracąc jego właściwości, i na co on działa poza mszycą

p

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1