Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 05:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 07:54 
czeladnik
czeladnik

No właśnie, do tej pory walczyłem upracie glebogryzarką (ale łobuz KrzychoG zabrał mi ją bezczelnie w środku sezonu :lol: ) i muszę poszukać innych środków. Perzu niestety mam sporo mimo regularnych 4-5 przejazdów glebogryzarką.
Zastanawiam się na użyciem Roundupu bądź Fusilade.

Jakieś sugestie?

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 08:24 
Kiper
Kiper

Glebogryzarka faktycznie na perz się nie nadaje, wręcz odwrotnie rozdrabnia jego kłącza. Trzeba drania dokładnie wytrząsnąć z ziemi, widły "amerykańskie" w dłoń i wio !
Oczywiście przy większym areale aby nie dokonać żywota przy tych widłach to Roundap zrobi swoje jak trzeba.

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 08:29 
czeladnik
czeladnik

Ponoć perz można zwalczyć mechanicznie - właśnie przez notoryczne rozwalanie korzeni - w końcu skończą mu się siły na wybijanie. Widły odpadają - 10 arów. Wokół krzaczków wszystko jest pielone ręcznie ale całość ręcznie też odpada i muszę coś z tym zrobić.

Zatem roundup? Jakoś mam paranojkę że mi krzaczki zniszczy, choć wiem że w Niemczech stosują roundup ale chyba głównie w starszych plantacjach, gdzie zielone zaczyna się 60-80 cm nad ziemią.

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 12:01 
Ekspert
Ekspert

Roundup zrobi swoje, możesz go śmiało użyć. Jedynie co polecam to nie opryskiwacz bo przy małym podmuchu wiatru może Ci narobić biedy, a mazak Najlepjej się popytaj gdzieś w sadach oni mają takie fajne szerokości np 1m i szersze. A jak nie to szmata na deskę czy szerokie grabie i heja, z tym że trzeba co 15-20m moczyć ją w roztworze.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 12:03 
Kiper
Kiper

a nie lepiej po prostu kosić?

ze 4 razy w roku by trzeba skosić, ale przynajmniej nie wprowadzamy trucizny na pola.

Jacek

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 12:30 
Kiper
Kiper

Alez glebogryzarka czeka.
Ja juz wiecej w tym sezonie nie bede glebogryzil.
Ledwie mi sie rany pogoiliy :D Ech nie ma jak opalenizna z wlasnej winnicy
Zadne tam Egipty i inne wynalzki. ;)

POZDR K

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 12:37 
Kiper
Kiper

Istnieje zjawisko zmęczenia perzu, wymaga systematyczności i wytrwałości. Roundap - tak, ale w wersji podanej przez Heńka.

Ostatnio edytowano piątek, 24 czerwca 2005, 14:31 przez Zenek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 12:43 
Ekspert
Ekspert

A co z trawą pomiędzy rzędami ?
Bez chemii, bez kurzu...po prostu czysto i pięknie.

Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 13:06 
Ekspert
Ekspert

Moim zdaniem jesli już stosować herbicydy na perz to wyłacznie selektywne - na chwasty jednoliscienne. Roundap odpada - zbyt niebezpieczny dla naszych krzaczków. Ja zastosowałbym Fusilade Forte 150EC lub AGIL 100 EC a najlepiej APYRUS 75WG - wszystkie z dodatkiem adiuwantu (do Fusilade i Apyrusa wystarczy siarczan amonowy).

Pozdrawiam,
Darek

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 14:35 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DarekRz"] ...wszystkie z dodatkiem adiuwantu (do Fusilade i Apyrusa wystarczy siarczan amonowy).

Darek, napisz w języku zrozumiałym dla pospólstwa. Ja z chemią na bakier, te adiuwanty mnie dobiły. Ile tego, po co, o co w ogóle chodzi...

Po kilkukrotnym, starannym glebogryzaniu 12 arów też zaczyna mi chodzić po głowie herbicyd. Myślałem o Roundupie, bo jest bardzo popularny, ale dla bezpieczeństwa postanowiłem się powstrzymać do czasu, aż będę miał zdrewniałe pnie na całej winnicy.
A te Fusilade, Agil i Apyrus faktycznie wąsko selektywne są i krzywdy krzakom nie zrobią???

PS. A w ogóle, to on się nazywa Apyros 75 WG, nie Apyrus. Apyrusa mi gugel nie chciał znaleźć.

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 19:55 
Ekspert
Ekspert

Do wstępnego odchwaszczenia jednak najlepszy jest herbicyt totalny jakim jest Roundup. Wszelkie dziadostwo zwłaszcza wieloletnie typu powoje, mlecze perzyna i bóg wie co tam jeszcze wypali dość skutecznie. Nie rusza tylko skrzypów. Niestety z doświadczenia wiem że jeden zabieg Roundupem nie wystarczy wystarczy wzruszyć grabiami ziemię, a chwasty odbijają po pierwszym deszczu, ale już nie te wieloletnie :) Ja w zeszłym roku 1 ar między krzakami wypaliłem Roudopem i tam z perzem, a tym bardziej z powojem nie mam kłopotu W tym roku drugi ar poszedł pod obróbkę. A w przyszm roku idzie w międzyrzędzia trawnik (czyli chwasty świadomie sadzone :lol: )

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2005, 23:17 
mistrz
mistrz

potwierdzam hipotezy niektórych
faktycznie po wielokrotnym stosowaniu płynu chwasty zaczeły lepiej rosnąć
trzeba przejechać albo podorać, albo chociaż kosa z tarczą
jak jest tak ciepło to spali co zostało

PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2005, 09:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Darek, napisz w języku zrozumiałym dla pospólstwa. Ja z chemią na bakier, te adiuwanty mnie dobiły. Ile tego, po co, o co w ogóle chodzi...

P.S. A w ogóle, to on się nazywa Apyros 75 WG, nie Apyrus. Apyrusa mi gugel nie chciał znaleźć.

No tak - Ty z chemią na bakier :lol: :P
Adiuwant jak nazwa wskazuje to dodatek. Duzo by o tym pisać - a ja nie jestem fachowcem w tej materii, ale ludzie na tym doktoraty robią. W przybliżeniu chodzi o to, że z adiuwantami herbicydy wykazują nawet 150% skuteczności w stosunku do działania bez adiuwantu. Są to środki powierzchniowo czynne badź emulsje olejowe, bądź ich mieszaniny, które mają polepszac zwilżanie oraz opóźniać wysychanie srodka zwiększając tym samym powierzchnię i czas kontaktu herbicydu z tkankami rosliny. Inne adiuwanty (jak siarczan amonowy) mają za zadanie uregulować środowisko (pH i stężenie jonowe) przyspieszając dyfuzję środka do tkanek roslinnych.

I proszę się nie śmniać - ja jestem prosty człowiek z lasu i tylko powtarzam to co gdzies tam wyczytałem - w dodatku z pamieci :?

Do Roundapu, Fusilade czy Apyrosa siarczan amonowy daje sie w ilości 1,5 kg na h -- przy dawce Roundapu np. 6-8 l na h daje to ok. 200 g siarczanu na litr Roundapu. Ja dodałbym tez pare kropel płynu do mycia naczyń :)

Wszystkie środki, które wymieniłem wcześniej (czyli Fusilade, Agil, Apyros) działają głównie na chwasty jednoliścienne - jednak nie tylko - niemniej sa duzo bardziej selektywne niż Roundap. Myślę, że przy przypadkowym zniesieniu przez wiatr jakiejs niewielkiej dawki srodka na winorosl nic im sie nie powinno stac.

Strefa czasowa: UTC + 1