Teraz jest niedziela, 4 stycznia 2026, 11:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 września 2006, 19:22 
czeladnik
czeladnik

Nurtuje mnie ten temat w związku z tym, że przez najbliższy czas będę mieszkał dość daleko (czytaj ok. 100km) od mojej mini-winniczki. Odwiedzać ją planuję dość regularnie co 2 tygodnie, ale nie będzie komu dbać o czarny ugór między krzaczkami.
Wpadłem na pomysł, aby wiosną w międzyrzędziach, a nawet między krzaczkami, wysiewać koniczynę, która należy do roślin motylkowych. Zalety to: wzbogacanie gleby w azot, niska wysokość, więc brak konieczności strzyżenia, względnie mała głębokość korzeni (nie powinna konkurować z winoroślą o wodę), ograniczenie ilości wyrastających chwastów. Wad jak narazie nie widzę, dlatego zakładam ten temat, aby usłyszeć Wasze opinie.
Dodam, że po posianiu wiosną, koniczyna będzie przekopywana dopiero jesienią, przy okazji okrywania krzaków ziemią na zimę.
Proszę o wszelkie rady i sugestie. Być może ktoś już eksperymentował podobnie...

PostNapisane: niedziela, 10 września 2006, 19:44 
Kiper
Kiper

Poruszyłeś temat, który interesuje mnie od jakiegoś czasu. Mianowicie istnieją przynajmniej dwie szkoły co do podcinania korzeni powierzchniowych, czyli tych odpowiedzialnych za dostarczanie winorośli "papu". Jedna mówi ciąć i wtedy twoje założenie o bezkolizyjnym współistnieniu roślin motylkowych i winorośli jest słuszne (wytniesz je gdy będziesz jesienią przekopywał międzyrzędzia) a druga mówi zostawić korzonki w spokoju i wtedy wysianie i przekopanie jesienią jest niesłuszne. Wybierz więc co Ci odpowiada, stosuj i daj znać jakie są efekty a myslę, że większość z nas będzie Ci sekundować.
Włodekj

PostNapisane: wtorek, 26 września 2006, 00:18 
nowicjusz
nowicjusz

Od paru lat przekopuję gorczycę między rzędami i wszystko jest OK z moimi krzakami , korzeniom powierzchniowym ten zabieg nie przeszkadza. Wlodek-pierwsza szkoła zdaje egzamin, co do drugiej to nie wiem w jaki sposób można nawozić nie przekopując ziemi?
CrazyCat powodzenia z koniczynką.

PostNapisane: wtorek, 26 września 2006, 05:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="JacekS"]Od paru lat przekopuję gorczycę między rzędami ... .

To zmień teraz z gorczycy na jakies motylkowe - bo jak przez parę lat siejesz w tym samym miejscu krzyżowe (gorczycę) to możesz zakazic glebę kiłą kapustnych. - albo posiej żyto - dobrze oczyszcza glebę :)

Leff pewnie wiedzialby więcej na temat co po czym przez ile lat można siać jako nawóz zielony.
:wink:
D.Rz.

PostNapisane: wtorek, 26 września 2006, 06:33 
Ekspert
Ekspert

Kiedy siać gorczycę i kiedy przekopywać?
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: wtorek, 26 września 2006, 14:54 
Kiper
Kiper

Skoro zostałem wywołany do odpowiedzi to:
Jeżeli nie rosła tam wcześniej kapusta z objawami kiły to nie powinno być problemu z kiłą na gorczycy. Z resztą kiła o ile dobrze pamiętam preferuje gleby kwaśne.
W sumie można dość długo stosować to samo ale zawsze lepiej jak się coś urozmaici.

Na gorczycę jest już za późno. Trzeba ją siać najpóźniej w początku września a jeszcze lepiej w końcu sierpnia. Przeoruje się ja wtedy gdy zaczyna kwitnąć, dotyczy to też wszystkich pozostałych nawozów zielonych.

W tej chwili można jeszcze posiać żyto i przeorać je na wiosnę. Wiosna można posiać inne zboża, niezły jest chyba owies.

Z innych nawozów zielonych można posiać facelię. Słabsze jako nawóz zielony ale bardzo dobrze ,,czyszczące'' glebę są gryka i aksamitka (najlepsze są te krzaczaste z niewielkimi kwiatkami, dobrze zacieniające glebę i silnie rozrastające się).

C.D.N.

J

Ostatnio edytowano środa, 27 września 2006, 13:37 przez leff, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 27 września 2006, 10:54 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
D.RzTo zmień teraz z gorczycy na jakies motylkowe - bo jak przez parę lat siejesz w tym samym miejscu krzyżowe (gorczycę) to możesz zakazic glebę kiłą kapustnych. - albo posiej żyto - dobrze oczyszcza glebę :)

Oczywiście że tak robię - przepraszam że nie napisałem tego wcześniej , ale to miał byc tylko przykład co do przekopania koniczyny.
Pozdrawiam :lol: [/list]

Strefa czasowa: UTC + 1