Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 09:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: redukcja gron
PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 20:36 
Kiper
Kiper

Chodzi mi głównie o odmiany które mają dużą powierzchnię liścia,a małe grona np:Leon czy Marszałek,czy redukujecie grona,czy niech natura robi swoje?

Pozdrawiam Leszek

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 21:38 
Ekspert
Ekspert

szpeciel napisał(a):
Chodzi mi głównie o odmiany które mają dużą powierzchnię liścia,a małe grona np:Leon czy Marszałek,czy redukujecie grona,czy niech natura robi swoje?

Pozdrawiam Leszek

Wszystko robię " na wyczucie" oceniając wielkość i ilość gron po zapyleniu. Redukowałem w tym roku dość mocno np Aldena, Biankę, Rakisza i V-68021. A taka np Festivee mimo nadmiaru kwiatostanów zrobiła to sama. Trudno jest raczej mówić o jakimś schemacie postępowania.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 22:09 
Ekspert
Ekspert

szpeciel napisał(a):
Chodzi mi głównie o odmiany które mają dużą powierzchnię liścia,a małe grona np:Leon czy Marszałek,czy redukujecie grona,czy niech natura robi swoje? ...

Ja przyjąłem zasadę, że czym odmiana późniejsza tym większej wymaga redukcji, wielkość gron również biorę pod uwagę. Warunek podstawowy: jest co redukować. Ponadto zauważ, że w krajach winiarskich o świetnych warunkach do uprawy, redukcja gron a właściwie kontrola plonowania wyrażona w tonach na ha lub hektolitrach na ha, to norma. Jeśli w świetnych warunkach ogranicza się plonowanie do 0,7 - 1,0 litra wina /krzew ( Niemcy pomijam bo tam jakość wina mierzy się zawartością cukru w moszczu) to tym bardziej trzeba robić to u nas, gdzie warunki są gorsze.

Ostatnio edytowano piątek, 16 lipca 2010, 22:29 przez DW, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 22:29 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
szpeciel napisał(a):
Chodzi mi głównie o odmiany które mają dużą powierzchnię liścia,a małe grona np:Leon czy Marszałek,czy redukujecie grona,czy niech natura robi swoje? ...

Ja przyjąłem zasadę, że czym odmiana późniejsza tym większej wymaga redukcji, wielkość gron również biorę pod uwagę. Warunek podstawowy: jest co redukować. Ponadto zauważ, że w krajach winiarskich o świetnych warunkach do uprawy, redukcja gron a właściwie kontrola plonowania wyrażona w tonach na ha lub hektolitrach na ha, to norma. Jeśli w świetnych warunkach ogranicza się plonowanie do 0,7 - 1,0 litra wina /krzew ( Niemcy pomijam bo tam jakość wina mierzy się zawartością cukru w owocach) to tym bardziej trzeba robić to u nas, gdzie warunki są gorsze.

Czyli możemy przyjąć, że (na rondzie, regencie) zostawiamy po dwie kiście na latorośli?????
A jak tych latorośli jest np 10??? To za dużo????
Jest to ważne zwłaszcza w tym roku, kiedy wszystko jest opóźnione!!!!

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 22:33 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
DW napisał(a):
szpeciel napisał(a):

Ja przyjąłem zasadę, że czym odmiana późniejsza tym większej wymaga redukcji, wielkość gron również biorę pod uwagę. Warunek podstawowy: jest co redukować. Ponadto zauważ, że w krajach winiarskich o świetnych warunkach do uprawy, redukcja gron a właściwie kontrola plonowania wyrażona w tonach na ha lub hektolitrach na ha, to norma. Jeśli w świetnych warunkach ogranicza się plonowanie do 0,7 - 1,0 litra wina /krzew ( Niemcy pomijam bo tam jakość wina mierzy się zawartością cukru w owocach) to tym bardziej trzeba robić to u nas, gdzie warunki są gorsze.

Czyli możemy przyjąć, że (na rondzie, regencie) zostawiamy po dwie kiście na latorośli?????

Waldek, w tym roku i na Rondzie i na Regencie zostawiam po 1 gronie/1 pęd, 6-8 gron/krzew. Nie jestem towarowy tylko hobby (zresztą jak Maciej) i mogę sobie na taki kaprys pozwolić. Ja mam generalnie warunki do d..., może nawet gorsze niż pod Szczecinem.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 23:18 
Kiper
Kiper

DW napisał(a):
w tym roku i na Rondzie i na Regencie zostawiam po 1 gronie/1 pęd, 6-8 gron/krzew

Daniel ! ja pytałem raczej o Marszałka!Zostawiając po jednym gronie,to dżungla amazońska przy nim wysiada! :lol:

Pozdrawiam Leszek

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 23:22 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Z redukcją gron na dorosłych krzewach przesadzać chyba też nie należy - 2-3kg z krzewu jest zupełnie dopuszczalne ze względu na jakość owoców i wina. Co innego młodzież - wygląda na to, że Nadieżdę AZOS i Łorę zabiłem prawie na śmierć nie ograniczając plonu w drugim roku; odbijają od ziemi już drugi rok i męczą się strasznie.

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2010, 05:27 
Ekspert
Ekspert

szpeciel napisał(a):
DW napisał(a):
w tym roku i na Rondzie i na Regencie zostawiam po 1 gronie/1 pęd, 6-8 gron/krzew

Daniel ! ja pytałem raczej o Marszałka!Zostawiając po jednym gronie,to dżungla amazońska przy nim wysiada! :lol:

Pozdrawiam Leszek

Marszałka zostawiam 2 grona/1 pęd. Jeśli nie jesteś pewien co i jak zrobić, to zrób eksperymentalnie: 1-2 krzewy nie redukuj, 1-2 zostaw po 1 gronie/1 pęd, resztę zrób 2 grona/pęd; w przyszłym roku będziesz już wiedzieć co i jak. Redukować trzeba nie na pałę tylko w zależności od sytuacji: termin dojrzewania, siła wzrostu, wielkość gron, siedlisko, itp.

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2010, 06:08 
Kiper
Kiper

Jak 1 raz przeciąży się krzew i widzi się jakie są skutki to potem łatwiej jest decydować i ocenić ile ten krzew da radę wyprodukować i ile mu zostawić gron.
Myślę, że jest to bardzo cenne doświadczenie które pozwala uniknąć błędów w następnych latach.

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2010, 14:51 
Ekspert
Ekspert

Zuzanna napisał(a):
Jak 1 raz przeciąży się krzew i widzi się jakie są skutki to potem łatwiej jest decydować i ocenić ile ten krzew da radę wyprodukować i ile mu zostawić gron.
Myślę, że jest to bardzo cenne doświadczenie które pozwala uniknąć błędów w następnych latach.

To bardzo praktyczne.
Ja kieruję się powierzchnią liści.(siłą wzrostu krzewu)
Inaczej u deserówek a inaczej też u przerobówek (na wino)
Pytanie było o MF
Nie ograniczam plonowania odmianom MF i LM. Prowadzę je w formie wysokiej a i tak mimmo tego rosną b.silnie.
Wg.teorii(Madej.Myśliwiec,Lisek)wielkość plonu powinno się regulować na podstawie siły wzrostu krzewów.
Na obserwację tego potrzeba kilka lat. (Zależy to m.in. od: odmiany,gleby itd)
Tego nie można polecać innym ,bo u każdego z nas inne nieco warunki uprawowe. :!:
Np. u mnie b.silnie rosną 3 latki Solaris i Dornfelder i dlatego obciążam je po ok 3kg/krzew, a b.słabo rosną Gamaret i Garanoir i te krzewy obciążam owocowaniem jedynie symbolicznie.
Temat rzeka (na dyskusję zimą gdy dużo czasu)

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2010, 16:41 
mistrz
mistrz

DW napisał(a):

Waldek, w tym roku i na Rondzie i na Regencie zostawiam po 1 gronie/1 pęd, 6-8 gron/krzew. Nie jestem towarowy tylko hobby (zresztą jak Maciej) i mogę sobie na taki kaprys pozwolić. Ja mam generalnie warunki do d..., może nawet gorsze niż pod Szczecinem.

Jakoś nie mogę się przekonać do tego aby na jednej latorośli zostawiać po jednym gronie (rondo i np. phoenix) Wprawdzie też całą uprawę traktuję jako hobby, ale jak pomyślę że zamiast 3 butelek z krzaka mógłbym mieć około 1,5 zwłaszcza na trzylatkach i trochę starszych. To jakoś nie kwapię się aby redukować do jednego. :lol:

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2010, 16:55 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Nie ograniczam plonowania odmianom MF i LM.

A miałeś może Zbyszek możliwość sprawdzenia refraktometrem jagód z pierwszego i np trzeciego grona?(za namową Daniela poeksperymentuję trochę,na niektórych latoroślach pozostawiam i po cztery grona,ciekawy jestem jak duża będzie różnica w zawartości cukru)

Pozdrawiam Leszek

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2010, 20:57 
Ekspert
Ekspert

szpeciel napisał(a):

A miałeś może Zbyszek możliwość sprawdzenia refraktometrem jagód z pierwszego i np trzeciego grona?(za namową Daniela poeksperymentuję trochę,na niektórych latoroślach pozostawiam i po cztery grona,ciekawy jestem jak duża będzie różnica w zawartości cukru)

Pozdrawiam Leszek

U mnie na MF i LM jagody dojrzewają jednocześnie na przełomie wrzesień/październik.Gro zbioru to jagody pierwszego i drugiego grona ;tak na ok.90%. Te pozostałe 3 ciego i 4 go grona mają z reguły o 1 Brix mniej cukru.Kwasów nie mierzyłem do tej pory oddzielnie dla 1-2 i 3-4 grona.
Ogólnie do tej pory nie było mniej niż 20Brix nawet w najgorszych rocznikach.(na LM o 1 Brix więcej niż na MF)a kwitnienie 4 go grona było o kilka dni późniejsze niż pierwszego.

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2010, 21:27 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):

Waldek, w tym roku i na Rondzie i na Regencie zostawiam po 1 gronie/1 pęd, 6-8 gron/krzew........ czyli już po wszystkim?????[/quote][/quote]

Sądzę, że u mnie dwie kiście na pędzie będzie OK (4-6 pędów).
Biorąc jednak pod uwagę opóźnienie w tym roku to chyba jeszcze zredukuję!!

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2010, 21:56 
Ekspert
Ekspert

Winogrodniczek napisał(a):
DW napisał(a):

Jakoś nie mogę się przekonać do tego aby na jednej latorośli zostawiać po jednym gronie (rondo i np. phoenix) Wprawdzie też całą uprawę traktuję jako hobby, ale jak pomyślę że zamiast 3 butelek z krzaka mógłbym mieć około 1,5 zwłaszcza na trzylatkach i trochę starszych. To jakoś nie kwapię się aby redukować do jednego. :lol:

Tak to wynika, że lepiej jest mieć duży krzak i obciążyć np. 10 pędów x 1 grono, niż mały obciążony 5 pędów x 2 grona. Wielkość gron jest ważna. Jeśli odmiana silnie rośnie i ma małe grona (np. Leon) - można nie redukować. Natomiast Rondo ma grona duże i jest bardzo plenne, łatwo przeciążyć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1