Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 11:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2023, 23:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Chciałbym wrócić do tematu redukcji gron. Jakie macie wnioski z własnego doświadczenia lub czy są jakieś nowe trendy dotyczące terminów. Jakie podejście do odmian jasnych a jakie do ciemnych, jakie do wczesnych a jakie do późnych. Wszystko wskazuje na to że w tym roku nie będziemy miec problemu ze zbyt niskimi kwasami i wysokim cukrem :wink: więc temat wart odświeżenia.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 06:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
U mnie w tym roku grona zredukował czerwcowy przymrozek tak, że problemu nie mam. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 06:32 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Dobry temat...
Już trochę zredukowałem ale jeszcze bym chciał. Już to robić czy czekać do veraison?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 07:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 248
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
To ja trochę dopytam jak to jest pod kątem odmian bo dopiero się uczę uprawy i kilka aspektów mnie ciekawi.
W zeszłym roku miałem pierwsze próbne owocowanie na kilkunastu moich krzakach więc wolałem zostawić za mało niż przeciążyć. Potem jeszcze przyszedł grad i musiałem po nim poobrywać poniszczone jagody. W efekcie tego wyszło mi ok 1kg z krzaka. Wina zrobiłem ultra mikro nastawy. W tym roku chciałbym już dopuścić do pełnego owocowania. Pierwsze redukcje już porobiłem i chyba zostawię jak jest. Poczekam, aż się zacznie wybarwiać żeby zobaczyć ile mniej więcej ważą grona, żeby oszacować ile na krzewie może tego być i ew. wtedy dalsze skracanie gron.
Największe zielone zbiory jak do tej pory przeprowadziłem na Seyvalu który miał naprawdę dużo owoców. Solarisa, Regenta, Jutrzenkę i Kristaly, podobnie jak u Krzyśka zredukował mi przymrozek bardzo skutecznie. Natomiast Sirame w 3 roku miało mieć kontrolne owocowanie ale tam upaliło wszystko na ramieniu więc puszczam od nowa jeszcze raz na głowę. I tutaj krzaki poszalały. Bardzo duże grona i nawet po 3 na latorośli. Także połowę wychetałem. Z kolei nie ruszam nic na Dublańskim bo za wiele tam nie ma, za to zielonego jak w dżungli (też tak macie?) - nie mogę nad nim zapanować. Z powodu strasznej ilości zieleniny nie dotykam również MF, TA, LM, Marquette, które mam na Y. A grona na nich są na tyle małe że chyba przeciążenie im nie grozi. I tu pytanie czy to dobry kierunek do ograniczenia wzrostu zielonego, czy nie będzie miało żadnego wpływu? Przerywanie pasierbów i tak bedę musiał zrobić, ale tam to naprawdę jest już gąszcz nie do przejscia...

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 08:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Kwestia redukcji gron wynika z kilku czynników, zasobności i struktury gleby, a co za tym idzie ilości i wielkości wytwarzanych przez odmiany kwiatostanów, oraz oczywiście od cech odmianowych, które determinują plenność i wielkość docelowych gron. W tym roku nieopatrznie posłuchałem żeby nie usuwać za wcześnie nadmiaru kwiatostanów bo będą potem docelowo za zbite czy za duże (i tak są duże, a nawet większe bo jest mokro), ale na mojej glebie wiele odmian zawiązuje po 4 kwiatostany, na latorośl, więc teraz mam ogromny problem i mnóstwo pracy. Za wyjątkiem odmian które nie redukuję jak np. Galanth, MB, Dublański, BV 10-19-8, zawsze przed kwitnieniem redukowałem do 2 kwiatostanów, oczywiście poza tymi które naturalnie mają po tyle. Poza odciążeniem rośliny od momentu już po kwitnieniu przede wszystkim ułatwiało to późniejsze redukcje, które niemal zawsze robiłem zazwyczaj jeszcze przed veraison. Teraz ugrzęzłem przy redukcji w listowiu Rubineta :mrgreen:
Niemniej wszystko zależy od zasobności gleby gdyż u jednego np. Roesler będzie miał kulturalnej wielkości grona lub nawet dość małe i luźne więc nawet 2 na latorośl nie będzie tragedią, a ja muszę mieć najwyżej 1 grono i jeszcze tnę skrzydełka bo grona po pół kilo każde.
W tym sezonie trzeba znając plenność odmiany i masę gron danej odmiany dokonać docelowej redukcji jak najwcześniej, z powodów wspomnianych przez Mietka.
Dlatego dla przykładu Pannonię mam już na gotowo od tygodnia średnio 1-1.2 grona na latorośl (grona podobnie duże jak rok temu), Bacska 1, Sauvignon Kretos 1 grono na latorośl, S. Maris 1, Monarch max. 1, Roesler 1 i dojdzie potem cięcie skrzydełek, Negru de Dragasani poniżej 1 grona z cięciem skrzydełek, gdyż grona dochodzą do 900 g.
Na Messias są po 2 grona na latorośl czyli tyle ile zawiązał (oprócz oprysków jest bezobsługowy w tym zakresie) i pewnie trochę zredukuję tak do obsady średnio po 1.5 ale tu się nie spieszę. Regent ma po 2 grona po redukcji i na razie tak zostaje, bo grona ma w tym roku małe i źle zapylone. Na przykład na Cabernet Cantor nawet jeśli zostawię po 2 grona to da radę z powodu wczesności, a przynajmniej z ph i kwasem będzie ok.
Tak więc kwestia redukcji nie będzie sprawą uniwersalną że można komuś dać gotowy przepis na odmianę, ale z powodu ogromnych różnic siedliskowych, a nawet klimatycznych, będzie zależała głównie od czynników lokalnych i odmianowych.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 08:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Zauważyłem u siebie, że wczesne ogławianie latorośli nie jest za bardzo przydatne. Zatrzymają swój wzrost na jakiś czas a następnie szaleją z odrostami gdzie popadnie. Są odmiany których lepiej nie ruszać przed 20-tym sierpnia.
Redukcję gron wykonuję trochę niestandardowo. Jako że mam trochę czasu i mieszkam przy winnicy, czynność tę wykonuję wieloetapowo. Obserwuję wzrost gron i w momencie kiedy zauważę nadmiar to usuwam grono lub więcej, tak aby było dobrze. Oczywiście wiem że na większych winnicach, z powodów oczywistych taka metoda nie wchodzi w grę.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 08:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3289
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Ponad to co napisali koledzy może warto przypomnieć pewien artykuł: https://naszewinnice.pl/winnice-polskie/uprawa-winorosli/regulacja-plonu-oraz-zabiegi-poprawiajace-jakosc-owocow/

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 09:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja ten temat tak interpretuję (dla odmian silnie owocujących, które wymagają redukcji 4tych/3cich a nieraz i 2gich gron).

Do veraisson owoce głównie gromadzą kwas jabłkowy i winowy.
W tej fazie zależy mi, żeby kwasu było mniej, więc zakładam że jak jest więcej owoców, to ten cały kwas się rozłoży się na więcej owoców i będzie go trochę mniej w każdej jagodzie.
Dużo owoców spowalnia też wzrost rośliny, co dla mnie jest korzystne.

Po veraisson w owocach kwasu już nie przybywa (zostaje ten wcześniejszy kwas, wzrasta objętość jagód, kwas jabłkowy ulega rozkładowi), a roślina zaczyna intensywnie produkować cukier.
I tutaj lepiej, żeby owoców było już docelowa ilość, tak żeby roślina sprawniej produkowała cukier.

Było kilka niemieckich badań, które dowodziły, że wczesna redukcja owoców (na etapie grochu) prowadzi do przerostu jagód. Tj. Rośliny zredukowane na etapie grochu miały większe jagody niż redukowane później. Co jest negatywnym aspektem, gdyż
- powodowało nieefektywność redukcji (kg/krzew) – krzewy redukowane wcześnie próbowały nadgonić stracony plon wielkością jagód
- powodowało mniejszą ekstraktywność soku/wina i zaburzone proporcje skórka/sok/pestki
- dawało bardziej zbite grona, itd

Poza tym w trakcie veraisson można dokładnie ocenić zaawansowanie gron i np. odrzucić grona z opóźnionych latorośli, lub w przypadku zostawiania np. 10ciu gron na 7miu latoroślach – lepiej ocenić które grona zostawić.

Także ja redukuję w trakcie veraisson.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 11:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Ja odmiany ciemne zasadniczo także redukuję w trakcie verasion.
Redukcja ma na celu podniesienie jakości plonu - to oczywiste. Ale w niesprzyjającym roku powinniśmy najpierw walczyć o dojrzałość technologiczną. Wczesna redukcja może przyspieszyć dojrzewanie. Cukru można dosypać, ale niedojrzałe taniny i trawiaste absmaki to większy problem. Jeśli jest pewność, że dana odmiana tak czy inaczej dojrzeje to ok, ale w przypadku odmian późniejszych może warto redukować wcześniej? :roll:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 12:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Pytanie, właśnie - czy wczesna redukcja przyśpieszy dojrzewanie?
Bo tego akurat w żadnym opracowaniu jakie czytałem czy literaturze nie było podane...
Raczej mało owoców po veraisson przyśpieszy dojrzewanie.
Więc pytanie, czy wczesna redukcja przyśpieszy veraisson?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 13:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Też nie wiem, ale mam nadzieję :lol:
Wcześnie wyredukowałem Souviniera G, więc zobaczymy ;)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 14:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Misza napisał(a):
Też nie wiem, ale mam nadzieję :lol:
Wcześnie wyredukowałem Souviniera G, więc zobaczymy ;)

Że ta tak zapytam ile gron na krzew bo też mam i jeszcze mogę wyciąć co trzeba. Obecnie 10-8.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 14:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
To jeszcze młode krzewy. Na grubych latoroślach zostawiłem 2 x 1/2, na cieńszych 1/2 grona. Na krzewie max. 6-7 latorośli przy dwupiennym prowadzeniu i rozstawie 1,25m

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 20:22 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 244
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
A co ze skracaniem zbitych gron np. Johanitera, bo już teraz są tak ścisłe że nawet mały sekator nie wejdzie żeby nie zmasakrować części grona. Czy już lepiej sobie odpuścić w tym sezonie? Artykuł Myśliwca ciekawy i pouczający, jakoś umknął mi wcześniej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 lipca 2023, 20:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3289
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Skracanie gron Souvigniera Grisa uważam za zasadne, bo duże, długie ze skrzydełkami. Natomiast w Johanniterze nie widzę nic do odcięcia. Grona zwięzłe, takie w sam raz, więc redukuję tylko przez zmniejszenie ilości gron. W tym roku będę skracał Souvigniera głównie od dołu, a nie od skrzydełek. Liczę na zmniejszenie kwasowości, bo w tej odmianie wysoki kwas jest największą (i może jedyną) wadą.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Yandex [Bot] i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO