Kwestia redukcji gron wynika z kilku czynników, zasobności i struktury gleby, a co za tym idzie ilości i wielkości wytwarzanych przez odmiany kwiatostanów, oraz oczywiście od cech odmianowych, które determinują plenność i wielkość docelowych gron. W tym roku nieopatrznie posłuchałem żeby nie usuwać za wcześnie nadmiaru kwiatostanów bo będą potem docelowo za zbite czy za duże (i tak są duże, a nawet większe bo jest mokro), ale na mojej glebie wiele odmian zawiązuje po 4 kwiatostany, na latorośl, więc teraz mam ogromny problem i mnóstwo pracy. Za wyjątkiem odmian które nie redukuję jak np. Galanth, MB, Dublański, BV 10-19-8, zawsze przed kwitnieniem redukowałem do 2 kwiatostanów, oczywiście poza tymi które naturalnie mają po tyle. Poza odciążeniem rośliny od momentu już po kwitnieniu przede wszystkim ułatwiało to późniejsze redukcje, które niemal zawsze robiłem zazwyczaj jeszcze przed veraison. Teraz ugrzęzłem przy redukcji w listowiu Rubineta
Niemniej wszystko zależy od zasobności gleby gdyż u jednego np. Roesler będzie miał kulturalnej wielkości grona lub nawet dość małe i luźne więc nawet 2 na latorośl nie będzie tragedią, a ja muszę mieć najwyżej 1 grono i jeszcze tnę skrzydełka bo grona po pół kilo każde.
W tym sezonie trzeba znając plenność odmiany i masę gron danej odmiany dokonać docelowej redukcji jak najwcześniej, z powodów wspomnianych przez Mietka.
Dlatego dla przykładu Pannonię mam już na gotowo od tygodnia średnio 1-1.2 grona na latorośl (grona podobnie duże jak rok temu), Bacska 1, Sauvignon Kretos 1 grono na latorośl, S. Maris 1, Monarch max. 1, Roesler 1 i dojdzie potem cięcie skrzydełek, Negru de Dragasani poniżej 1 grona z cięciem skrzydełek, gdyż grona dochodzą do 900 g.
Na Messias są po 2 grona na latorośl czyli tyle ile zawiązał (oprócz oprysków jest bezobsługowy w tym zakresie) i pewnie trochę zredukuję tak do obsady średnio po 1.5 ale tu się nie spieszę. Regent ma po 2 grona po redukcji i na razie tak zostaje, bo grona ma w tym roku małe i źle zapylone. Na przykład na Cabernet Cantor nawet jeśli zostawię po 2 grona to da radę z powodu wczesności, a przynajmniej z ph i kwasem będzie ok.
Tak więc kwestia redukcji nie będzie sprawą uniwersalną że można komuś dać gotowy przepis na odmianę, ale z powodu ogromnych różnic siedliskowych, a nawet klimatycznych, będzie zależała głównie od czynników lokalnych i odmianowych.