Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 20:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 15:57 
mistrz
mistrz

Rozumiem, że nie wszyscy mogą się pogodzić faktem, że zasychanie kwiatostanów jest wynikiem suszy.
Akurat tak się zdarzyło, że dzisiaj byłem u p. Renaty w Opolu. Opowiedziała mi, że widziała film p. Rusłana Panczenki na którym autor pokazał jak u niego zapyliły się różne odmiany w różnych warunkach. Zrobił on eksperyment i podzielił uprawę doświadczalną na dwie kwatery gdyż u nich też jest susza. Na jednej kwaterze podlewał on w czasie kwitnienia krzaki winorośli a na drugiej pozostawił je samym sobie. Okazało się, że te podlewane zapyliły się znakomicie a na tych nie podlewanych zapylenie jest fatalne. Polecam filmiki tego autora https://www.youtube.com/watch?v=fxSrFzHCL4c

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 16:34 
Kiper
Kiper

Teraz pytanie jak podlewać w trakcie kwitnienia. I czy tylko na kwitnieniu się sprawa kończy? W Grecji widziałem na każdym szpalerze rurę do nawadniania. Nie wiem jednak, czy to jest nawadnianie kropelkowe czy jakies inne oraz z jaką częstotliwością i intensywnością podlewane są krzewy.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 17:15 
Kiper
Kiper

Lepiej dla tych krzewów zrobisz, jak pozbędziesz się tych zapylonych gron całkowicie.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 17:34 
mistrz
mistrz

siekiernik napisał(a):
Teraz pytanie jak podlewać w trakcie kwitnienia. I czy tylko na kwitnieniu się sprawa kończy? W Grecji widziałem na każdym szpalerze rurę do nawadniania. Nie wiem jednak, czy to jest nawadnianie kropelkowe czy jakies inne oraz z jaką częstotliwością i intensywnością podlewane są krzewy.

Jakie rurki widziałeś, jeżeli z instalacji odchodzą rurki fi 12 lub fi16 z dyszami 3 mm to kropelkowe. Ja mogę tylko polecić podlewanie przez rury PCV fi 40-50 zakopane pionowo do ziemi na głębokość ok. 40 cm. W ten sposób mam załatwiony również problem korzeni podpowierzchniowych. Podlewałem przez te rury co 2 tygodnie -jak co roku - ale okazało się, że na ten rok to jednak za mało. Ten sposób jest lepszy w stosunku do podlewania kropelkowego bo można dodać nawozy sztuczne rozpuszczalne w wodzie ale podlewanie kropelkowe jest lepsze do podlewania samą wodą gdyż wszystko dzieje się tam automatycznie, ustawia się tylko odpowiedni program i działa. Takie podlewanie jest coraz powszechniejsze i nie wiem jak dla winorośli ale inne rośliny podlewane są nawet 2x dziennie wcześnie rano i późno wieczorem. Jeżeli prawdą jest, że idzie ocieplenie klimatu to takie praktyki staną się u nas za kilka lat codziennością.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 20:16 
przedszkolak
przedszkolak

Gorzej w zapyleniu, wypadł w tym roku tunel. Będzie sporo odmian z przestrzelonymi gronami. Na grunt nie mogę narzekać .

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 21:12 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Rozumiem, że nie wszyscy mogą się pogodzić faktem, że zasychanie kwiatostanów jest wynikiem suszy.

U mnie dopiero teraz zaczyna się susza i to raczej w wierzchniej warstwie gleby.
Owszem warzywa i kwiatki więdną, ale w winnicy suszy nie ma.

10 czerwca zaczął kwitnąć Marszałek, potem Marquette i dalej reszta.
O suszy nie było mowy. Natomiast mam w notatkach zapisane - upał, upał. upał.

Wysoka temp. nie jest dobra w przypadku zapylania.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 21:26 
mistrz
mistrz

To, może jeszcze 2gr naprowadzające w rozwijającym się zagadnieniu.
siekiernik napisał(a):
Teraz pytanie jak podlewać w trakcie kwitnienia. I czy tylko na kwitnieniu się sprawa kończy?

Pytania dobre, ale jak sądzę, zadane zbyt wcześnie.

Ważniejsze pytanie, na tę chwilę, to jakie warunki musi spełniać dane siedlisko, aby korzystnym było dla winorośli podlewanie? - przecież nadmiar wody również doprowadza do stresu krzewy, co bezpośrednio wpływa na ich prawidłowy rozwój oraz jakościowe plonowanie.

Zdaję sobie sprawę z silnego dążenia do uzyskiwania instrukcji, ale uprawa winorośli, to nie nauka tabliczki mnożenia. Tutaj mamy do czynienia z wieloma wpływającymi na siebie czynnikami. Dlatego kluczem do skutecznej nauki uprawy winorośli jest zrozumienie - zrozumienie zachodzących procesów.

Dlatego, ustalenie i zrozumienie warunków, które powinny zaistnieć w danym siedlisku, aby zasadnym było podlanie winnicy, umożliwia wspomaganie winorośli, a nie im szkodzenie.

Zasychanie kwiatostanów najczęściej jest spowodowane stresem środowiskowym, na który mogą się składać, susza, wysokie temperatury, niedobory glebowe ( bor, cynk ), itp.

Czasami, również wiosenne przymrozki mogą powodować niewykształcanie się jagód, np. u mnie, jako jedyna odmiana, ma problem Rondo, które słabo zabezpieczyłem przed przymrozkami.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 21:43 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Cytuj:

U mnie dopiero teraz zaczyna się susza i to raczej w wierzchniej warstwie gleby.
Owszem warzywa i kwiatki więdną, ale w winnicy suszy nie ma.

10 czerwca zaczął kwitnąć Marszałek, potem Marquette i dalej reszta.
O suszy nie było mowy. Natomiast mam w notatkach zapisane - upał, upał. upał.

Wysoka temp. nie jest dobra w przypadku zapylania.

Wg St.Madeja najkorzystniejszsza temperatura podczas kwitnienia to 20-30st
Przy wyższych temp. niż 30 st następuje zasychanie słupków kwiatowych.

U mnie 90 % odmian zapyliło się dobrze :D
Niektóre jak np Oberlin Noir,MF, LM ,Marquette,Frontenac,Aurora, wymaga dużej redukcji gron
Nie nawadniałem jeszcze nigdy przed kwitnieniem , po kwitnieniu czasami podlewałem, ale nie wcześniej niż w lipcu.

PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2019, 09:15 
Ekspert
Ekspert

Za przymrozkami przemawiają również uszkodzone pierwsze liście,
które wyglądają jak po ataku przędziorków.

Do tego dorzucić wysoką temp.
/ u mnie w winnicy jak pisałam były w okresie kwitnienia temp. powyżej 30 stopni/,
i niektóre kwiaty osypały się zupełnie. /Bianca w znacznym procencie ma osypane kwiaty./

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2019, 09:19 
Ekspert
Ekspert

wojtek2287 napisał(a):
Zadam pytanie może z innej beczki ale może ktoś mi tu odp.
Jestem już w po kwitnieniu na wszystkich krzewach i chciałbym zasilić krzewy alkalinem kb+si
czy to dobra pora?Chciałbym pomóc troszkę moim krzaczkom.
Wcześniej niczym nie były zasilane bo miałem problem z przymrozkami ale teraz się już wyprostowało.
pozdrawiam

Czemu nie? Można. Widzisz jednak jakieś niedobory K, B,Si? Czy może infekcję mączniakiem prawdziwy? Zasilić jak czymś,to może bardziej kompleksowym.

PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2019, 11:04 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
U mnie Acolon w ogóle rośnie silnie, chyba służą mu te kamienie,
a po tegorocznym deszczowym maju, niektóre pędy mają ponad 3 metry :shock:
Jak teraz łoza ma 3 metry to pewnie i 3 grona by uciągnęła (to wczesna odmiana). Ale należy pamiętać, że najważniejszy wrzesień, bo jak będzie cały czas lało to rzekomy, co by się nie robiło, to te piękne liście pochłonie - lepiej jest ich mieć w zapasie (redukując grona), bo owoc bez liści nie dojrzeje. Ale z redukcją poczekajmy cierpliwie na zielony groszek i siłą woli odpędzajmy chmury gradowe, żeby było co redukować...

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 16:10 
Ekspert
Ekspert

Ja już zaczynam redukcję gron. Narosło tego bardzo dużo w tym roku :shock: , po 4-5 gron na latorośli, a szczególnie na deserówkach.Zostawiam maks. po 2 grona/latorośl a i to może być za dużo? Resztę usunę w późniejszym terminie
Jagody w piereszym i drugim gronie już wielkości grochu a w dalszych gronach o wiele mniejsze.
Dojrzewały by nierówno, a te mniejsze teraz bardziej narażone na m.pr.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 18:11 
Kiper
Kiper

A ja dzisiaj redukowałem u teściów i właśnie się zdziwiłem, bo Rondo miało średnio po 2 grona na latorośli, co jak na tę odmianę nie jest normalne. Zawsze były po 3-4 grona. Ale przynajmniej mniej roboty.

PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2019, 09:20 
nowicjusz
nowicjusz

u mnie trochę krzewów załatwił przymrozek więc mało roboty :/

PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2019, 20:25 
Ekspert
Ekspert

Ja już dawno zredukowałem. Z pomocą mączniaka prawdziwego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1