Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 01:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2019, 11:56 
Kiper
Kiper

Czyli nasuwa się pytanie, czy na poczatku sezonu nie powinno się wykonać oprysku np. Switchem?

PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2019, 12:06 
Ekspert
Ekspert

U mnie w tym roku nie było warunków do sz.p. w okresie kwitnienia.

PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2019, 21:33 
Ekspert
Ekspert

Moje odmiany na zdjęciach i filmach po kwitnieniu https://www.youtube.com/watch?v=vKSsKXcFV5s

PostNapisane: środa, 26 czerwca 2019, 11:30 
nowicjusz
nowicjusz

Misza napisał(a):
xydarek napisał(a):
Najbardziej martwię się o Arkadię

i słusznie, Arkadia fatalnie znosi przeciążenie
Cytuj:
zredukowałem do 10 latorośli i 8 gron i boję się że przechytrzę i przeciążę.

Z takiej ilości możesz mieć powyżej 8 kg. Ja bym zostawił 3 najładniejsze grona całe a pozostałe poskracał o połowę.

Tak też z Arkadią zrobiłem i obserwuję jak bedzie rosła, w razie czegoś jeszcze zredukuję.
Co do pozostałych odmian to zostawiłem generalnie po 1 gronie na latorośl.
Festive sama się ogołociła i dlatego zostawiłem po 1- 2 grona latorosl, Wenus rośnie jak chwast i nie będę redukował gron.
Z tego co zauważyłem i jestem tym trochę zaskoczony to narazie największe jagody mają moje stare nasadzenia, Swenson red (ten jest bardzo przestrzelony) i jakaś labruska noname (ala isabela, fredonia) ale tych nie boję się że przeciążę.

PostNapisane: środa, 26 czerwca 2019, 16:16 
Ekspert
Ekspert

Jakbyście obciążyli Acolona?
Pędy ma potężne, jak nie na moich kamiennych piaskach i pozawiązywał po 3-4 grona.
Chyba zdecydowanie za dużo :?:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 26 czerwca 2019, 17:07 
mistrz
mistrz

Chciałbym zabrać głos w dyskusji na temat złego zapylania się kwiatostanów. Też myślałem, dlaczego u mnie w tym roku ogólnie jest słabsze zapylenie gron jak w ubiegłych latach (chociaż nie tak drastyczne jak na przedstawionych zdjęciach). Nie przeczę, że może to być w niektórych przypadkach skutek wiosennych przymrozków lub atak szarej pleśni. Ale przynajmniej u mnie te przyczyny są wykluczone z następujących powodów:
- W namiocie mam temperaturę monitorowaną i nigdy nie spadła ona przy gruncie poniżej +1 oC., (w namiocie jest ona 2-3 oC. wyższa) a więc nie mogą być powodem przymrozki,
- Zarówno w gruncie jak i w namiocie dokonałem oprysku na szarą pleśń zarówno przed kwitnięciem jak i po przekwitnięciu kwiatostanów a więc presja szarej pleśni jest mało prawdopodobna choć nie wykluczona. Ponadto trudno jest podejrzewać aby w jednym czasie na terenach odległych od siebie regionów w całej Polsce i do tego na wielu odmianach wystąpił jednocześnie atak szarej pleśni.

Moim zdaniem jest to skutek wysokich temperatur i suszy, chyba, że wystąpiła jakaś nowa nie zbadana jeszcze choroba co nie jest wykluczone.

PostNapisane: środa, 26 czerwca 2019, 21:59 
Ekspert
Ekspert

Monitorowanie temperatury u większości polega na tym, że jest czujnik zewnętrzny, termometr czy nawet jakaś pastylka umieszczone są w jednym miejscu, na stałej wysokości i ktoś (coś) sczytuje i rejestruje temperatury w określonych odstępach czasu. Ja w najzimniejszą majową noc , chodziłem od północy do białego rana z termometrem w ręku i mierzyłem na moich 10-ciu tyś. metrów kwadratowych temperatury w różnych miejscach, na różnych wysokościach i w różnym czasie. Wyniki pomiarów jakie otrzymywałem wprawiały mnie w osłupienie, bo wahały się w przedziale +- 5 st dla pomiarów w różnych miejscach i na różnych wysokościach, dokonywanych w zbliżonym czasie. Na tej podstawie ja po prostu nie dowierzam wszystkim, którzy z taka stanowczością wykluczają u siebie możliwość wystąpienia przymrozków.

PostNapisane: środa, 26 czerwca 2019, 22:54 
Ekspert
Ekspert

Kapitanie i słusznie. Najbardziej przestrzelone grona mam na ścianach, bo startowały wcześniej....

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 06:51 
Kiper
Kiper

suszi napisał(a):
Kapitanie i słusznie. Najbardziej przestrzelone grona mam na ścianach, bo startowały wcześniej....

Przy ścianach miały jeszcze bardziej gorąco.
Też mam bardzo słabo zapylone grona w tym roku. Jest najgorzej odkąd pamiętam. I w tunelu i w polu i przy ścianach.
Mysle, że przyczyną nie były przymrozki (bo np. w tunelu to na pewno ich nie było, a i na zewnątrz też mnie ominęły), tylko zbyt wysokie temperatury.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 09:09 
Ekspert
Ekspert

Raaf napisał(a):
suszi napisał(a):

Też mam bardzo słabo zapylone grona w tym roku. Jest najgorzej odkąd pamiętam. I w tunelu i w polu i przy ścianach.
Mysle, że przyczyną nie były przymrozki (bo np. w tunelu to na pewno ich nie było, a i na zewnątrz też mnie ominęły), tylko zbyt wysokie temperatury.

Wysokie temperatury to są teraz. W czasie kwitnienia takie nie były, ale co ważniejsze inne były w tunelu, inne na powietrzu, a pewnie jeszcze inne przy ścianie. Wyciąganie na tej podstawie wspólnego wniosku jest nieuzasadnione. Gdyby Twoja teoria miała być prawdziwa, to w moich tunelach powinny być ogromne straty, a jest prawie 100-u procentowe zapylenie. Natomiast Seneca na altanie nie ma prawie nic. Dlaczego? Bo zawsze pierwsza rusza i dodatkowo nie broniłem jej w trakcie przymrozku. Dodam, że na liściach i latoroślach Seneci nie było śladów uszkodzeń. Wniosek z tego taki, że wcale nie musi być silnego mrozu z efektami widocznymi gołym okiem, żeby kwiatostany oberwały. One są o wiele bardziej wrażliwe na niskie temperatury. Wcześniej już pisałem jak rozpoznaję czy kwiatostany oberwały.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 11:11 
przedszkolak
przedszkolak

Zadam pytanie może z innej beczki ale może ktoś mi tu odp.
Jestem już w po kwitnieniu na wszystkich krzewach i chciałbym zasilić krzewy alkalinem kb+si
czy to dobra pora?Chciałbym pomóc troszkę moim krzaczkom.
Wcześniej niczym nie były zasilane bo miałem problem z przymrozkami ale teraz się już wyprostowało.
pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 11:11 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Pędy ma potężne, jak nie na moich kamiennych piaskach i pozawiązywał po 3-4 grona.

Czy ktoś w ogóle zauważył moje pytanie :wink: ,
a może nikt nie ma Acolona?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 11:57 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Raaf napisał(a):
suszi napisał(a):

Wysokie temperatury to są teraz. W czasie kwitnienia takie nie były, ale co ważniejsze inne były w tunelu, inne na powietrzu, a pewnie jeszcze inne przy ścianie. Wyciąganie na tej podstawie wspólnego wniosku jest nieuzasadnione. Gdyby Twoja teoria miała być prawdziwa, to w moich tunelach powinny być ogromne straty, a jest prawie 100-u procentowe zapylenie. Natomiast Seneca na altanie nie ma prawie nic. Dlaczego? Bo zawsze pierwsza rusza i dodatkowo nie broniłem jej w trakcie przymrozku. Dodam, że na liściach i latoroślach Seneci nie było śladów uszkodzeń. Wniosek z tego taki, że wcale nie musi być silnego mrozu z efektami widocznymi gołym okiem, żeby kwiatostany oberwały. One są o wiele bardziej wrażliwe na niskie temperatury. Wcześniej już pisałem jak rozpoznaję czy kwiatostany oberwały.

Nie będę się upierał przy swoim zdaniu, ale coś w tym roku ewidentnie zaszkodziło kwiatostanom i się gorzej zapyliły. I to chyba we wszystkich rejonach Polski i zarówno w tunelach jak i w gruncie.
Trochę sobie zgadujemy, że to może przymrozek, może za ciepło, może za wilgotno.
Jakby ktoś potrafił to fachowo i trafnie wyjaśnić to pełen szacun.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 12:47 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Przez te opady w maju liście większe niż zwykle (latorośla po 2 metry):
Obrazek
U mnie jeszcze za wcześnie na redukcję gron, redukuje jak jagody są wielkości grochu a mam dopiero co zawiązane:
Obrazek
Redukować należy zgodnie z założonym planem obciążenia na krzew, pamiętając że grona u tej odmiany są całkiem spore. Nie wyobrażam sobie więcej niż 2 grona na łozę. U mnie będzie pewnie po 1 gronie na łozę bo nie mam praktycznie żadnych uszkodzeń mrozowych (zimowych i wiosennych) i płodnych latorośli jest aż za dużo.

PostNapisane: czwartek, 27 czerwca 2019, 13:54 
Ekspert
Ekspert

Suszi dziękuję :)
U mnie Acolon w ogóle rośnie silnie, chyba służą mu te kamienie,
a po tegorocznym deszczowym maju, niektóre pędy mają ponad 3 metry :shock:

Jeszcze nie redukuję, bo dopiero skończył kwitnienie, ale chciałam wiedzieć.

Jak na razie największe jagódki w gronkach ma Marszałek i Marquette, one zakwitły najwcześniej.
Są już wielkości sporego groszku.

Odnośnie dyskusji o zapyleniu. Wg mnie to przymrozki.
Np Festivee prawie nie będzie miał owoców, bo osypały się prawie wszystkie kwiatki.
Też śledziłam jak przymrozki przemieszczały się u mnie, wprawdzie nie z termometrem w ręku,
ale po prostu patrzyłam gdzie jest szron na trawie. To była istna mozaika przymrozkowa :)

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1