Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 05:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 09:15 
nowicjusz
nowicjusz

Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum i od razu z wołaniem o pomoc :) Jako że jestem totalnym nowicjuszem jeśli chodzi o winorośl błagam nie bijcie tylko wytłumaczcie i wybaczcie, że nie posługuję się profesjonalną terminologią. Mój problem jest następujący. Nabyłam stary poniemiecki dom we Wrocławiu, którego jedna ściana porośnięta jest pięcioma krzakami winorośli. Winorośl jest poniemiecka, zaniedbana (bardzo wysokie dwumetrowe pnie z licznymi zdrewniałymi odrostami - na pewno nie była przycinana), owocująca. Liście jak na winorośl nieduże, owoce jajowate, białe (ok, w tej chwili jeszcze zielone :wink: ) od kilku osób z okolicy i samego byłego właściciela wiem że ponoć bardzo smaczne. Dom będzie musiał zostać odkopany w ciągu miesiąca - winorośl niestety zostanie wykopana. Czy po pierwsze jest jakaś szansa żeby ją uratować? Ignorantem jestem, ale wiem że owocujących roślin się nie przesadza. Czy mogłabym pobrać jakieś części pnącza i próbować je ukorzenić ? Czy nie ma szans? a po drugie czy ktoś ma pojęcie co to może być za odmiana?

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Kulfon

PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 10:54 
Kiper
Kiper

Witaj na forum
w temacie Twojego problemu, szansa jest zawsze, jednym się udaje letnie ukorzenianie innym nie. Na początek przeczytaj te 3 strony:
uprawa/pasierby-t303.html
i próbuj różnymi podanymi metodami, w wodzie, w ziemi, pod przykryciem, krótsze, dłuższe etc. Ważne jest aby taki ukorzeniany letni pęd nie miał wielu liści, zostawiasz 2 góra 3 górne najmłodsze listeczki, bo jak będzie miał duże liście to szybko będzie tracił wodę i uschnie zanim się przyjmie - zrób tego dużo, aby zwiększyć szanse sukcesu.
A w kwestii przesadzania krzewu w środku sezonu to może wypowie się ktoś inny kto robił coś takiego, ja w tym temacie nie mam żadnego doświadczenia.
Powodzenia..

PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 11:39 
Kiper
Kiper

Letnie ukorzenianie sztobrów to sztuka dla sztuki i strata czasu, bo pewnie i tak się nie uda.
Skoro krzew musi być wykopany to nic nie tracisz próbując go przesadzić teraz.
Nigdy tak nie robiłem, bo nie było potrzeby, ale myślę że jeśli wykopiesz jak największą bryłę korzeniową wraz z ziemią i po przesadzeniu mocno podlejesz to krzew raczej się przyjmie.
Oczywiście część naziemną trzeba bardzo mocno przyciąć. Można zostawić np 1m pnia i parę kilkuoczkowych łóz bądz latorośli.
Liście też bym usunął. Pewnie za miesiąc wypuści z oczek zimowych nowe pędy. A jeśli nie to może odżyć na wiosnę.
Szanse są duże, bo winorośle są bardzo żywotne.

PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 12:25 
Ekspert
Ekspert

Ukorzeniałem nie raz zielone pędy winorośli, jest to prostsze niż ze zdrewniałych sztobrów, zawsze 100% sukcesu. Problem jest dopiero z sadzonką na wiosnę bo nie zdąży zdrewnieć. Zazwyczaj startują od korzenia, kiedy przez zimę są przykryte jej grubą warstwą. Na wiosnę zatem dostajemy często sadzonkę słabszą niż ze sztobrów zdrewniałych i dopiero co ukorzenianych, one zdążą zawsze zdrewnieć minimum na 2 pąki.

PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 13:03 
nowicjusz
nowicjusz

Strasznie dziękuję za sugestie.

@DariuszNS, suszi - obetnę zrobię wg. Waszych rad - jeśli mi się uda to rozumiem że sadzonka przez zimę stoi na parapecie w mieszkaniu a na wiosnę do gruntu?
@ Raaf - rzeczywiście może to nie głupie wykopać teraz i wsadzić gdzieś indziej na ogrodzie. A nuż widelec....

PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 14:47 
mistrz
mistrz

Kiedyś u moich rodziców pod balkonem rosły dwa krzaki winorośli, jakieś typowe labruski. Przy okazji remontu całego ogrodu zapadła decyzja że idą do wywalenia. Wykopane bez specjalnych ceregieli, jeden krzew zabrali do siebie robotnicy z ekipy a drugi tylko rzucili na ziemię obok kompostownika, nie wkopywali go. I ten krzew przeżył zimę, ukorzenił się i rośnie do dziś :) Na pewno były wykopywane jakoś w lecie. Nie wiem czy tak by było gdyby to była jakaś porządna vinifera, pewnie nie - ale oceniam twoje szanse bardzo wysoko :) Czy to jest 5 krzewów tej samej odmiany?

A tak poza tym brawo dla Ciebie :clap:
Za chęć ratowania zastanej roślinności a nie że zrównać wszystko z ziemią i iglaki posadzić.

PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 23:20 
Ekspert
Ekspert

Witam sąsiadkę :)
Próbuj, nic nie tracisz. Koniecznie zetnij 90% zielonego, jak kol. Raaf radził.

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2017, 10:28 
Ekspert
Ekspert

Pędy zielone należy ukorzeniać w cieple i 100% wilgotności. Ja używam przykrytego szkłem akwarium w środku paro centymetrowa warstwa wilgotnego perlitu (wyjałowionego), nad akwarium klasyczna żarówka, bo wewnątrz akwarium 26 stopni (warto spryskiwaczem na początku zraszać liście - zwłaszcza jak "flaczeją"). Po tygodniu do dwóch są korzonki i zaczyna rosnąć wtedy tydzień hartowania: otwieram akwarium wilgotność spada. Sadzę od razu do ogródka w miejsce zacienione, ważne żeby zakopać patyk tuż przy roślinie bo po zrzuceniu liści trzeba przysypać grubą warstwą ziemi, a na wiosnę wiedzieć gdzie kopać i uważać..

Nie próbowałem sadzić sadzonek do doniczek i przechowywać ich w domu przez zimę.

Strefa czasowa: UTC + 1