Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 06:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 lutego 2025, 11:54 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,
mam taki nietypowy ( albo typowy - nie wiem) przypadek - krzak prowadzony sznurem skośnym, ale w zeszłą wiosnę mniej więcej w środku sznura kilka pąków przemarzło i nie odbiło - efekt więc taki że 2-3 łozy wyrosły na początku ( zaraz przy "pniu" i 2-3 na końcu - środek - łysy. Nie sądzę by w tym roku, tam gdzie łyso, coś jednak wybiło więc zastanawiam się co z tym ramieniem zrobić: widze dwie opcje
- zostawić jak jest
- wyciąć i wyprowadzić nowe ramię z jednej z zeszłorocznych latorośli ( od strony pnia) ?

No i drugi dylemat jaki mam - dziś wciąż straszy w prognozach mróz ( na noc do ok -5). niestety pech poleg na tym że w czwartek wyjeżdzam na 2tyg za granicę i nie będę w stanie ciąć krzaków. A od jutra zapowiadana odwilż i znacznie lżejsze mrozy w nocy.. a w przyszłym tyg już wyraźne ocieplenie. Obawiam się więc że za 2 tyg mogą już ruszyć soki..
Jak myślicie, poczekać te 2 tyg czy ciąć już teraz?

PostNapisane: sobota, 22 lutego 2025, 13:04 
mistrz
mistrz

ja bym ciął,
część przeciąłem już w styczniu, zostawiłem tylko jednoroczne

PostNapisane: sobota, 22 lutego 2025, 13:05 
czeladnik
czeladnik

ja planuję jutro zacząć cięcie i dokończyć pod koniec przyszłego tygodnia. To chyba już ten czas powoli. Co na to bardziej doświadczeni winogrodnicy?

PostNapisane: sobota, 22 lutego 2025, 13:44 
Kiper
Kiper

Rafal70 napisał(a):
Witam,
mam taki nietypowy ( albo typowy - nie wiem) przypadek - krzak prowadzony sznurem skośnym, ale w zeszłą wiosnę mniej więcej w środku sznura kilka pąków przemarzło i nie odbiło - efekt więc taki że 2-3 łozy wyrosły na początku ( zaraz przy "pniu" i 2-3 na końcu - środek - łysy. Nie sądzę by w tym roku, tam gdzie łyso, coś jednak wybiło więc zastanawiam się co z tym ramieniem zrobić: widze dwie opcje
- zostawić jak jest
- wyciąć i wyprowadzić nowe ramię z jednej z zeszłorocznych latorośli ( od strony pnia) ?

No i drugi dylemat jaki mam - dziś wciąż straszy w prognozach mróz ( na noc do ok -5). niestety pech poleg na tym że w czwartek wyjeżdzam na 2tyg za granicę i nie będę w stanie ciąć krzaków. A od jutra zapowiadana odwilż i znacznie lżejsze mrozy w nocy.. a w przyszłym tyg już wyraźne ocieplenie. Obawiam się więc że za 2 tyg mogą już ruszyć soki..
Jak myślicie, poczekać te 2 tyg czy ciąć już teraz?

Trzeba takie ramie wymienić w całości, a można wymienić tylko częściowo. Uciąć za 2-3 zdrowym czopkiem i przedłużyć. Zależy pod jakim katem rosły latorośle i czy da się ładnie przygiąć. Czy ciąc dzisiaj czy poczekać 2 tygodnie to juz sam musisz zdecydować,

PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2025, 15:55 
mistrz
mistrz

Płacz lozy nie ma znaczenia. Wbrew obiegowym opiniom jest korzystny dla krzewu ponieważ opóźnia wybijanie pakow o kilka dni, co może ochronić przed przymrozkami. A badania potwierdzają że plony przy placzu lozy są wyższe niż jeśli nie ma płaczu. Ma to związek ze skierowaniem sił witalnych krzewu w paki które są na krzewie a nie wybijaniem pakow z oczek śpiących co się dzieje przy zbyt wczesnym cięciu - w styczniu, lutym i wcześniej.Trzeba tylko pamiętać żeby nie zalewało pakow czyli ciąć pod odpowiednim kątem. To co wycieka to głównie woda. Nie tracimy składników odżywczych zgromadzonych w kordonach, pniu i korzeniach. Jeśli chodzi o cięcie to tnij za ostatnią lozą z tych najbliższych pnia. Czyli wycinasz to łyse i te ostanie lozy za łysym. Ostania loza z tego co zostanie po cięciu będzie na przedłużenie kordonu a wcześniejsze na czopy lub strzałki w zależności jak chcesz ciąć. Generalnie tak powinno się wyprowadzać kordony. Stopniowo po ok. pół metra na sezon. Z reguły loza na kordony, która ma metr lub więcej zachowa się jak u Ciebie. Chyba że ja wygniesz w mocny pałąk. Ale to opowieść na inną okazję.

PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2025, 16:36 
mistrz
mistrz

Rafal70 napisał(a):
................ krzak prowadzony sznurem skośnym, ale w zeszłą wiosnę mniej więcej w środku sznura kilka pąków przemarzło i nie odbiło - efekt więc taki że 2-3 łozy wyrosły na początku ( zaraz przy "pniu" i 2-3 na końcu - środek - łysy. ...........

Zamieść zdjęcie, to łatwiej doradzić.
Ja w takich przypadkach, po ubiegłorocznych wymarznięciach, raczej dążyłbym do zachowania starego ramienia z przycięciem pierwszego i obu końcowych na dwuoczkowe czopki, zaś z drugiej łozy zrobiłbym strzałkę Casenave nad tym łysym odcinkiem.

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2025, 08:30 
Ekspert
Ekspert

Można się zachować na oba sposoby, ale niektóre odmiany mają swoje preferencje. Jaka to odmiana?

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2025, 15:31 
przedszkolak
przedszkolak

Odmiana to chardonnay, dość młode ( 4letnie) krzaki
Zdecydowałem się jednak wyciąć stare ramię bo dostrzwgłem jeszcze jeden problem ( błąd wieku dzicięcego): okazało się ż drut nośny nie był dość mocno naprężony a do tego trochę się wyciągnął i w sumie kilka starych ramion, pierwotnie wisiały na ok 60-70cm nad ziemią, teraz znalazły się na 30-tu.. Teraz już wiadomo dlaczego tak ważne jest odpowiednie naprężenie - ciężar samej rośliny i owoców w zeszłym roku docisnął drut, pień ( młody więc jeszcze cienki i wiotki) wygiął się w pałąk i ramię wylądował otak że teraz owoce mogłyby już na ziemi leżeć. Cóż, człowiek się uczy - naciąg do poprawy ale pnia jużnie podniosę - pozostaje zrobić nowe ramię i w przyszłym roku to porządnie uformować...

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2025, 00:47 
mistrz
mistrz

Rafal70 napisał(a):
................. Zdecydowałem się jednak wyciąć stare ramię bo dostrzwgłem jeszcze jeden problem ( błąd wieku dzicięcego): okazało się ż ............................Cóż, człowiek się uczy - naciąg do poprawy ale pnia jużnie podniosę - pozostaje zrobić nowe ramię i w przyszłym roku to porządnie uformować...

Aż trudno uwierzyć, że ten ostatni problem dostrzegłeś tak późno.
Gdybyś na początku o tym coś wspomniał i/lub zamieścił stosowne zdjęcie, to nasze posty byłyby inne.

Strefa czasowa: UTC + 1