Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 04:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 24 marca 2012, 21:48 
mistrz
mistrz

Space99 napisał(a):
tunel w ziemi 15cm (z 24h) : (max)12.2 C (min)7.4 C (teraz)11.2 C

tunel (z 24h) : (max) 23.8 C (min)0.8 C (teraz)5.6 C

...to proszę o informację z zakresu fizjologii roślin - czy sztober, który puścił korzonki pod nagrzaną słońcem glebą, przeżyje później zimniejszą noc? (parę stopni) - wydawałoby się, że tak, bo przecież nie hartuje się na sztucznie ciepłym całą dobę parapecie, tylko w naturalnym gruncie. No ale nie jestem rośliną i nie wiem, jak to jest w praktyce, ale zapewne jacyś fachowcy to wiedzą? (a w razie mrozu/przymrozku w nocy, można zrobić kopczyk).

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2012, 07:43 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
http://www.meteo.uni.wroc.pl/index.php? ... &Itemid=36
Ziemia gliniasta na terenie nadodrzańskim we Wro, gdzie zlokalizowana jest stacja meteo. W Opolu jest zatem podobnie, jak i u mnie.
Chciałbym sprostować wypowiedź Kolegi rieslinga. Odra nie jest podgrzewana żadną elektrownią. Elektrownia w Borkach/Czarnowąsach ulokowana jest powyżej Opola i ok. 3 km od rzeki i nie ma ona wpływu na temp. wody w Odrze, podobnie w dalszym biegu rzeki. :wink: Myślę, że Kolega Antarjani eksperymentując nie czyni nikomu krzywdy. Życzę powodzenia. Sam zamierzam podobnie zadziałać na dniach ze sztobrami winorośli ( zdaje się Oporto ) pobranymi we wsi pod Brzegiem. Może Kolega spróbowałby również ratować stare odmiany? Wszak mamy ich bez liku w każdej wsi :D Chętnie skorzystam z pomocy, gdy moje próby zdadzą się na nic. :D Proszę o odpowiedź, czy można jeszcze teraz naciąć winorośl na sztobry ?

cyt. vanKlomp -"Nie chwal dnia przed zachodem słońca. Na przyszły weekend zapowiadają śnieg. Nawet w tej polskiej afryce może padać."
Zgadza się. Zapowiadają deszcz i ochłodzenie na przyszły weekend: http://www.pogodynka.pl/ .

PostNapisane: niedziela, 25 marca 2012, 08:35 
Ekspert
Ekspert

Antarjani napisał(a):
...to proszę o informację z zakresu fizjologii roślin - czy sztober, który puścił korzonki pod nagrzaną słońcem glebą,...

A puścił?
Kolego ja Ci podaje dane z tunelu gdzie słońce grzeje a wiatr nie wychładza gleby i nie mieszkam pod suwałkami tylko w całkiem zbliżonym klimacie.
to przetłumacze
Max temp w ciągu doby jaką zanotowałem tam w ziemi to 12,2st
My w ukorzeniarkach podgrzewamy stopki 2 tygodnie do 28st i dopiero coś tam wyrasta.
Pewnie część się ukorzeni ale na chwile obecną ziemia jest mocno wychłodzona w głębi po bezśnieżnej zimie więc za wcześnie nawet jak na eksperymenty.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1