michbu napisał(a):
na przykładzie "głowy" z poradnika na winogrona.org : jest pień , z niego wyrastają trzy łozy. w tym roku z łozy wyrośnie latorośl owocująca.
Latorośli wyrośnie tyle, ile pąków zostało na łozie.
michbu napisał(a):
żeby mieć na następny rok łozę to na koniec sezonu skracam latorośl.
W naszych warunkach klimatycznych lepiej to robić dopiero wiosną.
michbu napisał(a):
czyli mam pień z trzema patykami dwuletnimi z których wychodzą łozy a z nich wyrośnie latorośl.
Te patyki skracasz, żeby zostało tyle zeszłorocznych łóz, ile potrzebujesz (zależy od formy przestrzennej: w tym przypadku pewnie znowu łącznie 3). A z tych łóz znowu wyrośnie tyle latorośli, ile pąków zostawisz.
michbu napisał(a):
w kolejnym roku mam pień , 3 patyki trzyroczne z których wyrastają dwuletnie z których wyrasta łoza a z niej latorośl. więc w moim - wiem że błędnym rozumowaniu , tylko nie wiem gdzie - z każdym rokiem mam krzew coraz większy z coraz większą ilością drewna, wiec jak krzew 20 letni ma sam pień i 3 'patyki'?
Jeśli będziesz tak robił, jak pisałem, to nie. Z tym zastrzeżeniem, że czopki (powstałe z przycinanych w kolejnych latach krótko łóz) rzeczywiście będą się z czasem wydłużać.
michbu napisał(a):
no chyba że jest to tak : z pnia wyrastają trzy łozy, z nich wyrośnie latorośl owocująca a z pnia wyrosną "latorośle" nieowocujące. po sezonie wycinam tegoroczne łozy a te "latorośle" nieowocujące przycinam by zostały znowu trzy patyki które będą łozami na przyszły rok ....
Tak nie. Wilki (bo o nich piszesz) służą tylko do odmładzania krzewu.
michbu napisał(a):
jeszcze jedno. jeśli mam stary krzew , odmiany chyba aurora, to jeżeli z pnia (wysokość ok 3m ) gdzieś po drodze wyrośnie pęd i jeżeli go przytnę to na następny rok będzie on łozą z której wyrośnie to latorośl ? chcę go odmłodzić bo był bardzo zaniedbany i praktycznie samo drewno
Tak (ale nie latorośl, tylko latorośle...). Ale ta łoza musi być odpowiednio gruba i zdrewniała.