Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 15:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 16:38 
czeladnik
czeladnik

Witam,
Mam zamiar zasadzić pierwsze krzewy z przeznaczeniem na wino. Mam kilka pewnie banalnych pytań dla mnie ważnych.

1. Czyta się, że najlepsze do uprawy winogron są stoki o nachyleniu pd. Dlaczego? Rozumiem, że bierze się do z dwóch powodów - pierwszy jest cieplej niż w dnie doliny. Drugi powód to nasłonecznienie i kąty padania promieni. Zatem czy jest możliwe "emulowanie" stoku na terenie płaskim poprzez prowadzenie winorośli po drutach tak, że każdy kolejny od dołu jest bardziej wysunięty w kierunku północnym? W efekcie kolejne piętra latorośli byłyby coraz bardziej odchylone.

2. Czyta się, że aby zrobić dobre wino potrzebna jest odpowiednia ilość cukrów w winogronie. Z tego względu najlepsze są odmiany przerobowe, które posiadają dużo cukru. Jak się ma do tego ilość kwasów? Ponieważ bardzo polecana odmiana Marquette na wino choć posiada dużo cukrów to posiada też dużą kwasowość. Czy zatem lepsze jest winogrono o bardzo dużej kwasowości i cukrze od takiego które posiada oba na umiarkowanym poziomie?

3. Jakie odmiany wybrać do obsadzenia na ścianę o wystawie 80% wschodniej 20% południowej? Jest tam słońce od godziny 7 do godziny 14. Niestety wieczorem nie ma go wcale, ponieważ słońce wędruje za ścianę. Czy w tym wypadku lepiej posadzić winogrona deserowe czy przerobowe? Wiem, że oba zastosowania są skrajnie różne. Chodzi mi o to lepsze rozwiązanie. Mam do dyspozycji stanowsiko południowe i tam będą głównie winogrona przerobowe. Natomiast na stanowisku wschodnim chciałbym również zasadzić winogrona. Docelowe przeznaczenie na wino, jednak również chcę kilka krzewów deserowych. Czy zatem wybrać miejsce super nasłonecznione dla deserowych czy wystarczy im to nieco gorsze. Nie mam rzadnej praktyki, ale wyobrażam sobie że lepsze będzie kwaśne winogrono przerobowe dosłodzone w winie niż jedzenie kwaśnych winogron deserowych. Jest to dla mnie ważne pytanie. Ponieważ jeżeli odmiany deserowe muszą mieć super słońce aby były tak słodkie jak te ze sklepu to na stanowisku wschodnim zasadzę odmianę Regent, która przy ścianie tak bardzo nie przemarznie jak w polu (południowe).

4. Kupiłem drut 2mm powlekany +1mm i ocynkowany. Zainstalowałem (wbetonowałem) słupki metalowe. Mam 5 słupków na ponad 15 metrach długości. W słupkach są otwory na drut. Narazie wszystko schnie (cement) ale już się zastanawiam czy nie ma jakiegoś urządzenia, które pomaga naciągać te druty, które przecież pod ciężarem się naciągną? Może jakieś sprężyny? Możecie mi polecić jakieś rozwiązanie?

5. Czy mogę zasadzić sadzonki na jesieni czy zdecydowanie konieczne jest poczekanie do wiosny. Gdzie kupić sadzonki? Na co zwrócić uwagę?

Z góry dziękuje za pomoc.

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 16:44 
Kiper
Kiper

Pytania eksperckie? Skąd pomysł, że eksperci chcieliby po raz 194756 odpowiadać na te same pytania?
Odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania są na forum. Trzeba, oczywiście, wykazać się inicjatywą i włożyć odrobinę wysiłku w przeglądnięcie odpowiednich działów forum. Czy to takie trudne?

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 17:31 
czeladnik
czeladnik

Milcz złośliwy trollu!

Przeczytałem już więcej niż Ci się wydaje, te pytania nie są z gatunku "co to jest latorośl" to są konkretne pytania. Jeżeli jesteś taki sprytny to podaj odnośniki, a chętnie przeczytam odpowiedzi. Tak się składa, że pomimo iż czytam to forum od tygodni takowych nie znalazłem.

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 17:34 
Kiper
Kiper

2. Tematy i posty w forum

1. Forum służy do dyskusji na tematy związane bezpośrednie lub pośrednio z uprawą winorośli i wytwarzaniem wina gronowego. Tematy nie związane z tematyką Forum mogą być usunięte przez moderatora/administratora.
2. Przed zadaniem pytania należy sprawdzić , czy nie została już wcześniej udzielona na nie odpowiedź
3. Posty i tematy należy dodawać w odpowiednich działach Forum.
4. Zakładając nowy temat jego tytuł musi jednoznacznie wskazywać na zawartą w nim kwestę.
5. Pisać należy rzeczowo i konkretnie, zachowując reguły gramatyczne, ortograficzne i interpunkcyjne.
6. Tekst cytowany powinien wyraźnie odróżniać się od tekstu właśnie pisanego.
7. Swoje opinie należy wyrażać sposób kulturalny. Nie wolno używać wulgaryzmów i słów powszechnie urażanych za obraźliwe. Nie wolno obrażać innych użytkowników.

Od samego początku poczynasz sobie śmiało. Teraz pokazałeś, że masz w nosie nie tylko regulamin. O braku w wychowaniu pisać nie muszę, bo to widać.

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 17:38 
Ekspert
Ekspert

Lunarii napisał(a):
Milcz złośliwy trollu!

Co to wogole jak ty się odnosisz do kolegi regulaminu nie czytałeś.
Weź się wkoncu za czytanie,otwierasz nowe wątki zadajesz pytania na które dostałeś odpowiedź albo była już wcześniej.
Zachowanie karygodne.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 17:55 
czeladnik
czeladnik

Owszem zgodze się, że ostatnie pytanie nie jest z gatunku eksperckich. Jednak pozostałe dotyczą konkretnych sytuacji i ciężko mi znaleźć jednoznaczną odpowiedzieć. Czytałem już różne publikacje, w tym te które mi podajecie np. Roman Myśliwiec. Skoro moje pytania są takie absolutnie podstawowe, to proponuję zrobić dział FAQ gdzie będą najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi. Jednak jestem w 100% pewien, że moje pytania nie są "standardowe" ponieważ dotyczą konkretnych sytuacji gdzie inne czynniki mogą wpłynąć na wynik.

Przykład?

Jakie jest dobre stanowisko dla winogron?

Owszem wiem, że stok o wystawie południowej.

Nikt jednak nigdzie nie napisał czy można stok symulować za pomocą odpowiedniego rusztowania czy ma to jakikolwiek sens... Ja biorę to co publikujecie tutaj na logikę. Jeżeli stok ma lepszy kąt padania promieni słonecznych to znaczy że jak latorośl będzie rosła pod skosem to osiągnę ten sam efekt. Pytam tutaj o praktyczny sens takiego zabiegu. Nie znam sie WYBACZCIE interesuje się tym tematem od paru miesięcy i jak chce się czegoś podjąć to muszę mieć opanowaną teorię. Może nie umiem szukać na tym forum w gąszczu tematów "przyjmę patyki" albo poprostu nie ma tutaj odpowiednio pumieszczonej wiedzy. Chyba taka jest idea forum aby pytać. Jeżeli komuś korona z głowy spadnie jeżeli udzieli po raz wtóry komuś pomocy to niech nie pisze wcale. Wierzę, że są tutaj konkretni ludzie z fachową wiedzą, którzy mogą mi pomóc. Za posty w stylu "użyj google" to ja dziękuje. Nie przyszedłem tutaj nikogo obrażać zapewniam Was.

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 18:09 
Ekspert
Ekspert

Kolega odpocznie i przemyśli czy chce pisac tu czy na onet- forum.

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 22:19 
nowicjusz
nowicjusz

Może zadzwoń do p.Liska lub Myśliwca ? Zadasz im eksperckie pytania :D Trochę szacunku kolego ! :wave:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1