Ja w tym roku testowałem ponownie moje straszydło:
http://shop.desar.pl/index.php?id_produ ... er=productopisane w poście
uprawa/ptaki-t4092-285.html#p142057miałem rozłożone siatki na części rzędów a na części nie - trochę tak dla porównania
Muszę przyznać że to straszydło zdecydowanie działa - trochę zmodyfikowałem dzwięki aby były krótsze. Ustawiam go na losowe dźwięki z przedziału 0-45minut. Szpaków w ogóle nie stwierdziłem - grasowały w innych rejonach, ale winnicę omijały.
Ale nie jest aż tak pięknie.
Bażanty mają to straszydło centralnie w du... Więc tam gdzie nie było siatek straty były. W poprzednich latach dostrzegłem regularność że nie skubały białych - ale w tym roku hipoteza została obalona - też się do białych dobrały. Dodatkowo miałem jeszcze perliczki sąsiada - którym byłem zmuszony wyrwać trochę upierzenia.
Kolejni grasanci to poczciwe Kopciuszki - choć nie mam pewności czy zjadają jagody czy rożnego rodzaju latające robactwo. Same są niewielkie więc dużo nie zjedzą - oburzające jest natomiast to że jak przychodziłem to próbowały mnie straszyć jak kota - jakby były u siebie!!!
Reasumując - zakup uzupełniający do siatek. Nie ma potrzeby zakładać siatek na deserówki bo są za duże do dziobów i co chyba ważniejsze zjada się je lekko kwaśnawe co ptakom nie pasuje.
Na przerobówki jednak lepiej założyć siatki jak się ma w okolicy inne ptaki.
Szpaki się trzymają z daleka (jednak nie biorę odpowiedzialności za swoje słowa więc proszę mnie nie oskarżać jak komuś jednak coś zeżrą)
Jeśli będziecie kupować to:
- uszczelnić obudowę poprzez zawinięcie jej w worek foliowy i zaklejenie - standardowa obudowa nie jest szczelna
- zamówcie wersję z głośnikami okrągłymi jak trąbki - są zdecydowanie głośniejsze