Teraz jest czwartek, 10 lipca 2025, 06:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ptaki
PostNapisane: sobota, 7 września 2013, 21:34 
Ekspert
Ekspert

Ja od kilku dni próbuję wytropić szkodnika wyjadającego mi owoce. Podejrzewałem bażanty, ale dziś przyłapałem lisa z halogenem. Myślałem że lisy to raczej drapieżniki, ale ten chyba upodobał sobie owoce i potrafi zjeść ich całkiem sporo. Jeśli jest ich kilka, to mam przechlapane. Teraz doczytałem i wydaje się całkiem prawdopodobne. Ma ktoś jakiś patent?

"Lisy rude zwykle polują na zwierzynę o masie do 3,5 kg, same potrzebują ok. 500 g pożywienia dziennie. Ważną rolę w diecie pełnią rośliny, zwłaszcza owoce. Ich spożycie jesienią w niektórych rejonach stanowi nawet 100% diety tych zwierząt w tej porze roku. Najczęściej spożywanymi owocami są: jagody, borówki, maliny, jeżyny, czereśnie, wiśnie, jabłka, śliwki, winogrona, persymona, morwa i żołędzie." WIKIPEDIA

PostNapisane: niedziela, 8 września 2013, 06:36 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Ma ktoś jakiś patent?

Pies w pobliżu powinien załatwić problem.

PostNapisane: niedziela, 8 września 2013, 09:40 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
Ja siatkę do drutu mocuję najzwyklejszymi spinaczami biurowymi :D

Same spinacze są trochę upierdliwe, ale po przegięciu są OK

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 8 września 2013, 13:55 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
alkor napisał(a):
Ma ktoś jakiś patent?

Pies w pobliżu powinien załatwić problem.

Pies "urzęduje" ok 30m od winnicy i często ujada w nocy, ale to chyba zbyt daleko. Na winnicę go nie wypuszczę bo nieogrodzona. Jak czytałem o obyczajach lisów doczytałem też że mogą być nosicielami wielu chorób, co też nie jest bez znaczenia.
Liski wytępiły bażanty ale wzięły się za łatwiejszy pokarm. Z deszczu pod rynnę :problem:

PostNapisane: niedziela, 8 września 2013, 14:41 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Liski wytępiły bażanty ale wzięły się za łatwiejszy pokarm. Z deszczu pod rynnę :problem:

Nie ma rady, trzeba dosadzić żeby dla wszystkich starczyło - lis syty i brzucho najedzone :twisted: :wink:

PostNapisane: niedziela, 8 września 2013, 16:45 
Ekspert
Ekspert

Siatek nie rozciągam, owoców nie sprzedaję i starcza dla mnie, bażantów, sójek, kosów, szpaków, ale lisy mi apetyt odbierają jak czytam że: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lis_rudy#Choroby_i_paso.C5.BCyty

PostNapisane: niedziela, 8 września 2013, 19:20 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Pies "urzęduje" ok 30m od winnicy i często ujada w nocy, ale to chyba zbyt daleko.

Jak pies systematycznie "znaczy" swój teren to lis trzyma się z daleka. Trzymanie psa tylko w kojcu lub, nie daj boże, na łańcuchu nic nie da.

PostNapisane: niedziela, 8 września 2013, 20:35 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
U mnie strasznie panoszyły się kosy, Rondo (1krzew) prawie zeżarły aż powiesiłem siatki te rolnicze, białe i od tamtego czasu złapały się w nie na początku 2 głupie młodziki po czym od 2 tyg. nawet się nie zbliżają do winniczki. Wygląda na to, że już sama siatka je odstrasza.
Coś w tym jest... w ubiegłym roku latem wyjadały mi truskawki. Każda ledwie zaczerwieniona już była podziobana. Założyłam siatkę, wplątały się 2 ptaki. Wypuściłam je, a siatkę zdjęłam, bo sporo owoców już dojrzało i chyba zapomniałam zakryć z powrotem. Jednak od tamtej pory nie było już ani jednej dziobniętej truskawki mimo, że siatki już nie założyłam. One chyba się ostrzegły, że tam lepiej się nie zbliżać.

PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2013, 18:08 
mistrz
mistrz

@Alkor
Przypomniałam sobie opowieść pewnego myśliwego, myślałam , że zmyślał, ale to chyba prawda z tym sznurem/ w jego opowieści sznur był czerwony/.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fladry

PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2013, 21:01 
Kiper
Kiper

Do tej pory miałem plagę kosów w tym jednego nielota bez ogona, który biegał po winniczce od 3 tygodni i widać skutecznie chował się przed kotami. Nie wiem czy nie latał bo nie miał ogona czy był tak nażarty moimi winogronami. Inne wcześniej odfruwały a teraz jak idę to tylko sobie przebiegają do innego rządku. Na początku szły im dobrze odmiany ciemne ale teraz nie gardzą też białymi. Natomiast dzisiaj latała nad ogrodem od rana czarna chmura szpaków , których dawno nie widziałem.Potem siedziały już obok szpalerów na łące. Atak w najbliższym czasie wydaje się nieunikniony.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2013, 22:30 
Ekspert
Ekspert

Emerytka napisał(a):
@Alkor
Przypomniałam sobie opowieść pewnego myśliwego, myślałam , że zmyślał, ale to chyba prawda z tym sznurem/ w jego opowieści sznur był czerwony/.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fladry

Ciekawe, ale czy sprawdzi się nocą, gdy i wiatr często nie wieje?
Może uda mi się zorganizować odstraszacz ultradźwiękowy. Idzie takie rzeczy załatwić w kołach łowieckich. Pomagają zabezpieczać uprawy, a nawet wypłacają odszkodowania za wyrządzone szkody przez zwierzynę.

PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 05:10 
Ekspert
Ekspert

Na ekranach drogowych widuje się czasami sylwetki ptaków drapieżnych, może by coś takiego podobnego zastosować.
Ktoś może próbował?

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 11:45 
mistrz
mistrz

W sklepie ogrodniczym, gość u którego kupuję specyfiki ma w sprzedaży takiego sokoła za 180zł. Ptaszek jest elektroniczny i co pół godziny wydaje dźwięki.
Twierdzi, że powiesił takiego u siebie na obrotowej "szubienicy" i jak dotąd siatek nie rozkładał.

PostNapisane: poniedziałek, 16 września 2013, 21:57 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
Do tej pory miałem plagę kosów w tym jednego nielota bez ogona, który biegał po winniczce od 3 tygodni i widać skutecznie chował się przed kotami. Nie wiem czy nie latał bo nie miał ogona czy był tak nażarty moimi winogronami. Inne wcześniej odfruwały a teraz jak idę to tylko sobie przebiegają do innego rządku. Na początku szły im dobrze odmiany ciemne ale teraz nie gardzą też białymi. Natomiast dzisiaj latała nad ogrodem od rana czarna chmura szpaków , których dawno nie widziałem.Potem siedziały już obok szpalerów na łące. Atak w najbliższym czasie wydaje się nieunikniony.

Ja mam podobne historie z ptakami tylko zamiast kosów był problem z kwiczołami które mają podobne zachowania co kosy. Kilka złapało się w siatki ochronne ( zostały wypuszczone) to znacznie podziałało na zachowania tej grupy co świadczy o ich inteligencji.Ze szpakami była cisza co mnie zadziwiało bo rok temu nawet nie wybarwione jagody nie osłonięte zostały zjedzone.

Dzisiaj póznym popołudniem nastąpił atak tej grupy bandziorów.Pierwszy pozorowany napad kilkuset osobników został poprzez okrzyki i oklaski :lol: odparty. Niestety to był tylko zwiad i po pół godzinie nastąpiło główne natarcie w ilości kilku tysięcy głodnych zdesperowanych ptaków,które już nie reagowały na żadne okrzyki,huki i inne środki odstraszające.Uderzyły w szpaler MF. i LM. pomimo siatki doskonale znalazły słabe punkty i luki w zabezpieczeniu.
Wiele wpadło w pułapkę ale sprytnie potrafiło się wydostać złapałem jednego ptaka i dałem mu po łbie :mrgreen: Może wypuszczony przekaże swoim koleżką, że nie warto tutaj wracać :oops: .
Siatka jako taka jeżeli nie jest szczelnie połączona nie zabezpieczy przed ptakami nasze grona. :idea:

Tytuł: Re:
PostNapisane: wtorek, 17 września 2013, 16:08 
przedszkolak
przedszkolak

henryk-63 napisał(a):
odnośnie szpaków -to chciałbym przekazać coś z ubiegłorocznych doświadczeń. TO NAJBARDZIEJ PRZEBIEGŁE I PODŁE STWORZENIA!!! :evil:
W ubiegłym roku wypowiedziałem im wojnę totalną , po tym jak stado KILKUSET sztuk w ciągu godziny ogołociło w połowie okoiło 300 krzaczków ronda. Stosowałem przeróżne metody. Wierzcie mi skuteczna jest tylko siatka. Na przykład taki odstraszacz emitujący odgłosy drapieżników - na drugi dzień siadały prawie na nim .
Jak chodzi o siatkę - potrafią podejść od ziemi , dlatego nie wierzę w skuteczność tej o szerokości 1m. Zamówiłem w "Lenorze" w Łodzi siatkę , co prawda robią ją w wymiarach 15 m szerokości i dłogości do 150m , ale zgodzili się pociąć na równe kawałki czyli 7x 2,15 x 150 m .
Właśnie dziś mam ją zamiar wieszać

A jaki jest koszt takiej siatki? I czy można ją używać kilka razy? Ja potrzebuję ok. 2km :-(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1