Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 21:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ptaki
PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 21:49 
Kiper
Kiper

Wydaje mi się ,że niezłym rozwiązaniem są koty,oprócz myszy ,jaszczurek ,żab,przynoszą też pod dom krety i ptaki.
Mam 2 domowe ,i kilka w otoczeniu więc cały czas ktoś pilnuje winogron.Niestety giną często pod kołami.

PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 21:53 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
cianek napisał(a):
Wracając do tematu siatki 0,9m szerokości ( albo nie doczytałem, albo przeoczyłem odpowiedniego posta ) to w końcu spinacie jakoś siatkę ze sobą specjalnymi spinkami czy macie jakiś inny patent - no chyba, że w ogóle nie spina się siatek. Czy ktoś może z doświadczonych użytkowników siatek coś na ten temat powiedzieć.

Ano spinamy. Wygina się z ocynkowanego drutu 2mm spinki jak na rysunku i już. Jeśli potrzebujesz dużo spinek, najłatwiej nawinąć drut na płaskownik np. 2x20 i przeciąć po środku szlifierką kontową.

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 22:05 
mistrz
mistrz

Ledwo zaczely sie wybarwiac,a juz sa grona poklute,szpaki nie wiem skad to przylatuje ale wiedza jak dobrac sie do winogron,gdy nie znajda miejsca aby wejsc pod siatke, siadaja na nia i kluja swymi dlugimi dziobami przez nia ,dlatego w tym roku zdecydowalem sie nie obrywac lisci aby siatka byla w pewnej odleglosci od gron.Swoja droga zlapalem pare sztuk ktore sie zaplataly,dziobia po palcach,a koty tego nie chca.

PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 22:51 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
cianek napisał(a):
Wracając do tematu siatki 0,9m szerokości ( albo nie doczytałem, albo przeoczyłem odpowiedniego posta ) to w końcu spinacie jakoś siatkę ze sobą specjalnymi spinkami czy macie jakiś inny patent - no chyba, że w ogóle nie spina się siatek. Czy ktoś może z doświadczonych użytkowników siatek coś na ten temat powiedzieć.

Ano spinamy. Wygina się z ocynkowanego drutu 2mm spinki jak na rysunku i już. Jeśli potrzebujesz dużo spinek, najłatwiej nawinąć drut na płaskownik np. 2x20 i przeciąć po środku szlifierką kontową.

Obrazek

Dzięki Macieju o to właśnie mi chodziło.

PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2010, 05:50 
Kiper
Kiper

U mnie ptaki zaczęły już żarcie. Brakuje sporo jagód Illiczewskiego, podchodzą nawet pod dom i skubią Marquette przy pergoli.
Wybierają oczywiście ładnie przebarwione jagody, france. Zacząłem wczoraj osłaniać siatką, mam sporo mocno ciemnych jagód. Po południu, po pracy, będę chciał skończyć. Nie wiem czy zdążę przed ptasiorami.
Panowie, dla tych, którzy mają siatki i planują osłaniać: to już jest najwyższy czas.
Teraz albo wcale.
Ptaki uczą się, z roku na rok zaczynają wcześniej, bo po prostu wiedzą gdzie jest zagrycha.
Ja używam najzwyklejszych spinaczy biurowych do łapania siatki, im cieńsze, tym lepsze. Po zezonie zwyczajnie je rozginam i wyrzucam. Kiedyś używałem tapenera, ale jednak kaleczył siatkę.

PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2010, 07:10 
mistrz
mistrz

W tym roku też użyję siatki, ale u mnie będzie to konieczne za tydzień, może za dwa.
"Miejscowe" Gąsiorki, Skowronki, Rudziki itp. to raczej nie problem mają w okolicy dosyć czarnego bzu a jagody winogron są chyba dla nich ciut za duże, ale jeszcze muszę to potwierdzić. Problem to Szpaki, szczególnie jak gromadzą się przed odlotem. Taka "hołota" potrafiła skutecznie mnie obudzić o 5 rano. Mogę sobie wyobrazić z jaką intensywnością potrafią oskubać winogrona.

PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2010, 10:18 
Ekspert
Ekspert

Darchom napisał(a):
Problem to Szpaki, szczególnie jak gromadzą się przed odlotem. Taka "hołota" potrafiła skutecznie mnie obudzić o 5 rano. Mogę sobie wyobrazić z jaką intensywnością potrafią oskubać winogrona.

Kiedy odlatują? Bo może zdążą się zwinąć nim moje zaczną dojrzewać... strasznie mi dokuczyły w tym roku gadziny wyjadając truskawki i porzeczki.

PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2010, 16:35 
mistrz
mistrz

aguskac napisał(a):
Kiedy odlatują? Bo może zdążą się zwinąć nim moje zaczną dojrzewać... strasznie mi dokuczyły w tym roku gadziny wyjadając truskawki i porzeczki.

Miałem wątpliwości i jak się okazało uzasadnione. Za http://www.ptaki-polski.eu - "Termin odlotu tych ptaków uległ zatarciu, ponieważ niektóre osobniki pozostają w miastach na zimę nie odlatując, ptaki które odlatują pod koniec września zbierają się w kilkutysięcznych stadach, lecą one do zachodniej Europy sporadycznie przelatując Morze Śródziemne."

PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2010, 20:45 
Ekspert
Ekspert

Nie brzmi to zbyt pocieszająco, ale u mnie dojrzewać wszystko zaczyna nie wcześniej niż w połowie września... mogłoby się udać...
Przyuważyłam dziś, że w sąsiedniej wsi porzeczki wiszą, oblepione na krzakach, a u mnie zniknęły w ciągu jednego dnia. Kiedy podchodziłam do krzewów, to tylko jazgot podniosły i odleciały...

PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2010, 22:00 
Kiper
Kiper

PawelL napisał(a):
Panowie, dla tych, którzy mają siatki i planują osłaniać: to już jest najwyższy czas.
Teraz albo wcale.

No to miałem niezłego nosa. Wczoraj okryłem swoje krzaki.

Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 11:46 
Kiper
Kiper

Czy ktoś z kolegów wie gdzie można kupić białe czeskie siatki. Na Allegro są tylko te zielone,a w sklepie Winiarz.pl też brak siatek.
Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 8 września 2010, 08:43 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Wczoraj po pracy i po półtoragodzinnym przeciskaniu się przez zakorkowany na amen Wrocław założyłem siatki. To był ewidentnie ostatni moment - czarne diabły zdążyły już wpałaszować 483 jagódki Regenta i 221 jagódek Ronda. Cortis i Acolon chyba im na razie nie zasmakował, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon w tym roku dojrzeją u mnie w grudniu, więc póki co są niejadalne również dla ptaków. Gorzej, że nie zdążyłem osłonić Pinot Gris, a już ładnie przebarwiony jest. Może następnym razem...

PostNapisane: środa, 8 września 2010, 10:21 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
czarne diabły zdążyły już wpałaszować 483 jagódki Regenta i 221 jagódek Ronda.

doprawdy tyle? :shock: :mrgreen: :lol:

PostNapisane: środa, 15 września 2010, 10:07 
Kiper
Kiper

tfu- na psa urok :evil: -od wczoraj problem ptaków i u mnie zaistniał bestie zjadły połowę leona (bo dojrzalszy ) i zaczęły rondo skubać - na to już nie pozwoliłem - a czy białe odmiany tez jedzą? bo jak tak to potrzebna mi siatka!!!

PostNapisane: środa, 15 września 2010, 13:03 
mistrz
mistrz

aguniatarnow napisał(a):
a czy białe odmiany tez jedzą? bo jak tak to potrzebna mi siatka!!!

Jedzą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1