Teraz jest środa, 13 sierpnia 2025, 12:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ptaki
PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 09:36 
Kiper
Kiper

Dobrze się sprawdza więc podrożała :lol:
Wacek

PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 10:06 
czeladnik
czeladnik

Witam - też jestem zainteresowany - ale ja potrzebuję tylko z 50 - 70 m.

Ma może ktoś odsprzedać ???
Albo zbierzmy się z parę osób (osób, które mają po kilkanascie krzaków jak ja) i kupmy wspólnie ??

Pozdrawiam
milbas

PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 13:39 
mistrz
mistrz

ja stosuję siatki rybackie zwane drgawicami,można je kupić od 30 m wzwyż wysokość 1,5m,ale ptaków zaplątuje się sporo,więc jak ktoś nie ma kontroli codziennej nad nimi ,to ptaki wplątane giną..
uwaga! jak siatka dotyka ziemi to wplątują się też inne zwierzęta,np.jeże..i tu rada,jeśli się wplącze jeż to najpierw uwalniamy łapki a dopiero górę,w innej kolejności jeż zwinie się w kulkę i ginie,uwolnienie łapek staje się niemożliwe..
stosowałem też głosy ptaków drapieżnych puszczanych przez kolumny,działa to na krótką chwilę ,więc nie polecam..
jeszcze innym sposobem jest umieszczanie krzyżyków wykonanych z patyczków i zamoczonych w kleju,ptak siadając na krzyżyk przykleja się do niego i spada na ziemię,..ptaki tak zchwytane umieszcza się w klatkach...robią wiele hałasu i tym sposobem odstraszają kolegów..

mam jeszcze pytanie do kolegów...
czy można ubezpieczyć zbiory ,przed zniszczeniem przez ptaki?
i czy wogóle są jakieś pakiety ubezpieczeń zbiorów?

PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 14:12 
Kiper
Kiper

rjc napisał(a):
czy można ubezpieczyć zbiory ,przed zniszczeniem przez ptaki?
i czy wogóle są jakieś pakiety ubezpieczeń zbiorów?

mogę się dowiedzieć, ale zasada ubezpieczalni jest prosta: jak chcesz ubezp. mieszkanie od włamania, to musisz mnieć 2 zamki atestowane..., więc analogicznie będziesz musiał się zabazpieczyć przed ptakami na tyle, że samo wykupowanie ubezpieczenia nie będzie już potrzebne.... poza tym, składka jest liczona "na oko" - aby zakład ubezp. zarobił, a gdy przychodzi do wypłaty odszkodowania to zaczyna się dzielenie włosa na czworo, aż odechce Ci się całej procedury i dasz sobie spokój...

PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 14:46 
Ekspert
Ekspert

rjc napisał(a):
jeszcze innym sposobem jest umieszczanie krzyżyków wykonanych z patyczków i zamoczonych w kleju,ptak siadając na krzyżyk przykleja się do niego i spada na ziemię,..ptaki tak zchwytane umieszcza się w klatkach...robią wiele hałasu i tym sposobem odstraszają kolegów..

to jakiś żart? :lol:

PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 15:06 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi:)

PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 16:17 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
rjc napisał(a):

to jakiś żart? :lol:

nie,to nie jest żart,w krajach śródziemnomorskich jest to jedna z form mysliwstwa (zupełnie legalna),i służy do ochrony plantacji drzewek owocowych..
Widziałem takie "polowanie",ptaki spadały z drzewek jak przejrzałe owoce na silnym wietrze,a myśliwi zbierali później zdobycz..
krzyżyki nie były dużych rozmiarów a jednak uniemożliwiały lot ptakom..

PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 06:21 
Ekspert
Ekspert

Ale czy ten klej po jakimś czasie neutralizuje się jakoś? No bo chyba nie odrywają tych krzyżyków na siłę, albo nie zostawiają ptaków na pewną i powolną śmierć? :roll:

PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 08:21 
mistrz
mistrz

Lowiący zbierają ptaki chwilę po tym jak spadną i odzyskują krzyżyki...

PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 09:59 
Ekspert
Ekspert

rjc napisał(a):
Lowiący zbierają ptaki chwilę po tym jak spadną i odzyskują krzyżyki...

Jak to wygląda od strony technicznej, bo jakoś nie bardzo mogę sobie to wyobrazić?
1. Jak doże są te krzyże? 2. Jak (na płask, pionowo) i gdzie są umieszczane, bo przecież nie mogą być mocowane, skoro ptaki z nimi spadają? 3 Dlaczego ptaki siadają właśnie na takich niestabilnych krzyżykach?
Po prostu nie bardzo sobie to wyobrażam. Jeżeli to widziałeś to może napisz trochę więcej szczegółów. Może da się do tego 230 podłączyć :lol: ?

PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 11:18 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
rjc napisał(a):
Może da się do tego 230 podłączyć :lol: ?

Myślisz o napięciu to i lepiej 360, na mur beton nikt tego nie ruszy.

PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 13:10 
Kiper
Kiper

Żarty sobie stroicie, a to jest poważny problem. Jak duży bezpiecznik muszę mieć aby nie było przeciążenia? Czy to zależy od wielkości "ptaka" czy szerokości w krzyżu?

PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 14:15 
Ekspert
Ekspert

wlodekj napisał(a):
Żarty sobie stroicie, a to jest poważny problem. Jak duży bezpiecznik muszę mieć aby nie było przeciążenia? Czy to zależy od wielkości "ptaka" czy szerokości w krzyżu?

Tego nie wiem. Ale jedno jest pewne nie możesz stosować "zabezpieczeń" różnicowych bo zaraz "wywala" :lol:

PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 14:26 
Ekspert
Ekspert

rjc napisał(a):
ja stosuję siatki rybackie zwane drgawicami,można je kupić od 30 m wzwyż wysokość 1,5m,ale ptaków zaplątuje się sporo,więc jak ktoś nie ma kontroli codziennej nad nimi ,to ptaki wplątane giną..
uwaga! jak siatka dotyka ziemi to wplątują się też inne zwierzęta,np.jeże..i tu rada,jeśli się wplącze jeż to najpierw uwalniamy łapki a dopiero górę,w innej kolejności jeż zwinie się w kulkę i ginie,uwolnienie łapek staje się niemożliwe..

Po to wymyślono siatki przeciw ptakom, o określonej wielkości oczek, aby spełniały swoje zadanie ochronne, jednocześnie minimalizując ryzyko zaplątania się ptaków i innych zwierząt. Drgawica wraz z instrukcją wyplątywania jeży...po prostu koszmar :evil:

rjc napisał(a):

Przyznam szczerze, że nie spotkałem się z tak barbarzyńskimi metodami rodem ze średniowiecza , ani w krajach śródziemnomorskich , ani czarnomorskich. Być może bywałem w bardziej cywilizowanych miejscach, widziałem tylko siatki.

PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 18:35 
mistrz
mistrz

Kuba,barbarzyńskie metody ,to metody ludzi ,którzy pozwolili bobrom kopać nory w wałach przeciwpowodziowych,..
ptakom złapanym na metodę krzyżykową nie dzieje się krzywda..
(w przeciwieństwie do metody zwanej na lustro bądź na szybę,gdzie ptak, przy złym kącie ustawienia szyby bardzo często zabija się o nią..)
jeśli chodzi o ptaki to sprawa jest prosta do zrozumienia ,jak nie mają pożywienia to migrują na inne tereny...świetnym przykładem są jaskółki ,które opuściły większość naszych wsi,z racji likwidacji przydomowych obór ,gnojowisk i wychodków.
Ptaki w Polsce wyrządzają ogromne szkody w uprawach,a populacja ptaków nie jest w żaden sposób kontrolowana..
urzędnicy boją się narazić pseudoekologom i nic nie robią w tym kierunku.
niewiedza tych drugich jest porażająca,a ich wizje przypominają socjalizm utopijny.
Ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczać upraw narażonych na ich ataki.
Nie po to koledzy skaczą cały rok przy winnicach i winniczkach aby ptaki cieszyły się z ich plonów...
W krzyżykach ramiona mają około 10-15 cm (co uniemożliwia ptakom swobodny lot) i opierane są na łozach,ptaki chętniej siadają na pokolorowanych na żółto i czerwono czubkach patyków..
krzyżyk można zrobić łatwo ,łącząc dwa patyki za pomocą gumki recepturki.
pozdrawiam eksperymentatorów..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1