Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 08:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 09:10 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
jestem pszczelarzem, posiadam pasiekę koło domu. Około 300 metrów od mojej pasieki sąsiadka posiada niewielką uprawę winorośli (odmiana Adalmiina) do produkcji wina na własne potrzeby. W dniu wczorajszym zgłosiła się do mnie z pretensjami, że moje pszczoły zjadają jej winogrona. Kategorycznie zażądała zlikwidowania mojej pasieki, gdyż jak twierdzi moje pszczoły spowodują zniszczenie całego zbioru jej winogron i będzie musiała zlikwidować hodowlę.
Po przybyciu na miejsce zobaczyłem, że niektóre winogrona są popękane (szacuję, że ok. 2% - 3%) oraz kilka pszczół które korzystają z tych popękanych winogron. Oprócz pszczół były oczywiście inne owady (muchy, osy). Zaproponowałem jej trochę miodu jako zadośćuczynienie, jednakże sąsiadka odrzuciła tą propozycję. Twardo stoi na swoim i żąda likwidacji mojej pasieki.
Sąsiadka twierdzi, że ze zbiorem czeka, aż jej winogrona będą maksymalnie dojrzałe (czyli jeszcze ok. tydzień czasu) a do tego czasu jeszcze więcej winogron popęka a moje pszczoły wyjedzą jej cały zbiór - nie chce zbierać wcześniej.

Nie chcę eskalować tego konfliktu, jednakże żądania likwidacji pasieki traktuję jako mocno wyolbrzymione. Chciałbym wyrobić sobie obiektywne zdanie na ten temat z punktu widzenia hodowcy winorośli i poszukać jakiegoś rozwiązania a ponieważ na uprawie winogron się nie znam, chciałbym zasięgnąć waszej opinii i w tej kwestii mam kilka pytań:

1. Z tego co ustaliłem, pszczoły nie są w stanie ani nadgryzać skórki winogron ani wyjadać ich miąższu. Mogą jedynie spijać soki z już uszkodzonych owoców. Jakie realnie straty pszczoły wyrządzają w hodowli winorośli i jak to się ma do strat spowodowanych przez inne owady ?
O ile mniejsze zbiory (procentowo) mogą być w takim wypadku (w porównaniu do sytuacji, kiedy pszczół by nie było) ?

2. Czy takie uszkodzone wcześniej (spękane) owoce posiadają jakąś wartość hodowlaną (lub w produkcji wina) czy są one traktowane jako strata/odpad ?

3. Czy są jakieś sposoby zabezpieczenia owoców winogron przed pszczołami ?

4. Jak sobie radzicie jako hodowcy winorośli z podobnymi przypadkami, czy istnieje jakaś wypracowana praktyka hodowlana/życiowa ?

Z góry dziękuję za merytoryczną dyskusję.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 09:16 
Ekspert
Ekspert

Nieważne co robią pszczoły, ważne czy możesz je mieć tam gdzie masz i czy są w dobrej odległości od ogrodzenia. Jeśli tak to nie ma tematu.
Nawet jakby zjadały jej kanapki ze stołu czy obiad.

ps. pszczoły mogą pobierać sok z już uszkodzonych owoców. Same ich nie zniszczą.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 09:20 
nowicjusz
nowicjusz

Ule w odległości 70 metrów od działki sąsiadki (wspólna granica), 300 m od winorośli, do pozostałych granic również zachowane odpowiednie odległości (z naddatkiem), więc TAK. Mogę mieć pszczoły tam gdzie jej mam.

-- czwartek, 8 września 2016, 09:20 --

kilis napisał(a):
ps. pszczoły mogą pobierać sok z już uszkodzonych owoców. Same ich nie zniszczą.

Czy uszkodzone już wcześnie owoce (np. popękane) są odpadem i nie przedstawiają żadnej wartości dla hodowcy ?

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 09:30 
mistrz
mistrz

A jaką wartość mogą mieć popękane, za chwilę zapleśniałe jagody? Nie zjedzą tego pszczoły, to znacznie skuteczniej poradzą sobie z tym osy i inne owady.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 09:37 
Ekspert
Ekspert

A mi ptaki zjadły w zeszłym roku dużą część jednej z odmian i co mam zrobić. Zarządać od Wójta likwidacji ptaków?

Dziwna ta Twoja sąsiadka ja bym miód przyjął.

Trudno powiedzieć ile pszczoły mogą zrobić szkody.
Na pewno same nie uszkodzą owoców, będą konsumowaly to co uszkodzą osy, szerszenie lub deszcz. Pękanie gron po deszczu jest właściwością fizjologiczna wielu odmian. Czy ta odmiana ma te przypadłość nie wiem. Do sprawdzenia w dziale odmiany.

My radzimy sobie z osami i szerszenieniami łapiąc je w pułapki.
Niektórzy zakładają na grona pończochy, ale to przy paru krzakach.
Niektórzy sądzą inne rośliny lub owoce dla os i pszczół.

Jeżeli ta sąsiadka taka nieprzejednana to obawiał bym się żeby Ci nie wytruła Twoich pszczół .
Nie likwiduje broń Boże pasieki.
Może coś napisze ZbyszekB. On ma i pszczoły i winorośl.

Ostatnio edytowano czwartek, 8 września 2016, 09:48 przez Zodiak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 09:40 
Ekspert
Ekspert

Też mam pszczoły i winorośl. Siadają tyko na uszkodzone owoce, jeśli mają je w pobliżu.
Nigdy nie widziałem by pszczoła siedziała na zdrowych owocach i coś próbowała wyskubać.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 10:28 
czeladnik
czeladnik

Spróbuj wytłumaczyć sąsiadce, że zdrowe jagody uszkadzają osy, szerszenie. Pękanie jagód występuje po deszczu na odmianach z predyspozycja do tego, powinno się je usuwać aby nie pleśniały. Jeżeli nadal będzie obstawała przy swoim, niech nagra filmik pszczoły uszkadzającej owoc.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 10:43 
czeladnik
czeladnik

Proszę jej odpowiedzieć, że jej myszy gryzą Twoje warzywa, na jedno wyjdzie. To jakaś aberracja.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 12:10 
mistrz
mistrz

loren pszczoły mogą być uciążliwe w winnicy. Miałem taki przypadek chyba 2 lata temu, nic ich nie wygoni jak posmakują winogron. Próbowałem z zadymianiem - nic z tego, dopiero coś w rodzaju moskitiery dawało efekty. Teraz jak pszczoła nie ma pożytku, mało kwiatów to będzie szukała pożywienia we wszystkim co ma cukier.
W swojej winnicy taką odmianą nęcącą wszelkiego rodzaju owady jest Siegerrebe (bardzo aromatyczna, wczesna) i musi być dobrze zabezpieczona już pod koniec sierpnia aby owoce nadawały się do przerobu w drugiej połowie września. Jest to wykonalne, ale przy małej ilości krzewów na dużych winnicach jest przedsięwzięciem zbyt kosztownym.
Może dogadaj się z sąsiadami żeby posiali poplon który ma dużo kwiatków, może to byłoby dobrym rozwiązaniem na przyszłość, pszczółki zajęte byłyby tym co lubią najbardziej pyłkiem i nektarem :) , nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Pozdrawiam Bogdan.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 12:27 
nowicjusz
nowicjusz

Loren mam trzy ule 2 metry od rzędów winorosli i po przeczytaniu Twojego wpisu byłem obejrzeć arkadię,był jeden szerszeń,kilka os i ani jednej pszczoły.
Ludzie często nie rozróżniają owadów. Podejdź do sąsiadki i zobacz czy to są pszczoły.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 12:41 
nowicjusz
nowicjusz

Bzyk napisał(a):
Ludzie często nie rozróżniają owadów. Podejdź do sąsiadki i zobacz czy to są pszczoły.

Byłem, widziałem, m.in. były też pszczoły.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 12:42 
Ekspert
Ekspert

bogdanb3 napisał(a):
loren pszczoły mogą być uciążliwe w winnicy. .......

:?: :?:
Mam około 350 krzewów winorośli i kilka metrów od pierwszego szpaleru stoi (pasieka) kilkanaście uli z pszczołami,
od kilkunastu lat.
Nie zauważyłem w tym czasie żadnych szkód na winogronach.
Moje pszczoły preferują śliwki i gruszki (zwłaszcza odmianę "Klapsa")
Mam też m.in. odmianę winorośli Siegerrebe. Muszę ją chronić przed szerszeniami,osami i muchami a pszczoły zalatują tam sporadycznie :shock: jako ostatnie!?
Loren,
gdyby sąsiadce nie wystarczyły żadne tłumaczenia i oddała sprawę do sądu z wnioskiem o odszkodowanie lub likwidację pasieki, to domagaj się biegłego eksperta. Tacy "biegli" rozjemcy w sprawach sądowych wyznaczani są w każdym pszczelarskim kole wojewódzkim.
Możesz także zarejestrować się na jakimś forum pszczelarskim i zapytać o szczegóły.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 12:44 
nowicjusz
nowicjusz

bogdanb3 napisał(a):
Może dogadaj się z sąsiadami żeby posiali poplon który ma dużo kwiatków, może to byłoby dobrym rozwiązaniem na przyszłość, pszczółki zajęte byłyby tym co lubią najbardziej pyłkiem i nektarem :) , nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Właśnie o tym też myślałem, żeby wysiać facelię tak, aby kwitła w czasie dojrzewania winogron. Ale to dopiero za rok.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 19:03 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich,
dziękuję za wszystkie dotychczasowe cenne odpowiedzi.
Poniżej są linki do zdjęć, które wykonałem wczoraj popękanej Adalmiiny, nie wiem, jakiej jakości są te winogrona. Oglądałem kilka filmów z winobrań i zauważyłem, że wszyscy mają całe owoce, nie czekają, aż im popękają. Doczytałem również, że ta odmiana jest podatna na pękanie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Uzupełniając opis sytuacji - sąsiadka od 3 lat ma tę uprawę, generalnie rozpoczęła swoją przygodę z produkcją wina, ma tylko ok. 3 ary winorośli - połowę tej powierzchni zajmuje białej Aldamiina, połowę jakaś odmiana czerwona, ale nie wiem jaka - ta ponoć jest niedojrzała i pszczoły się nią nie interesują.
Twierdzi (w co nie do końca dowierzam), że co roku miała świetne owoce, a tu pszczoły (tylko moje...) spijają cenny sok. Zapomniała o innych pasiekach w okolicy, ptakach, innych owadach, w tym mieszańcach pszczół, pszczołach leśnych (uprawę ma przy lesie), pleśni, grzybach, etc., jak również nie widzi dobroczynnego działania pszczół. W okolicy jest mnóstwo nieużytków, więc pożytków jest sporo, same ule stoją w sadzie, przy lesie, do najbliższej nawłoci mają ok. 3 metry od uli.
Mam winorośl 4 metry od uli i moich owoców również nie tykają. Tłumaczyłem, że pszczoła ma za słabe żuwaczki, by przeciąć skórkę owoców, że może spijać słodki sok z uszkodzonych owoców przez osy i ptaki lub spękane przez warunki atmosferyczne oraz że winorośl jej jest daleko, a pszczoły po drodze mają cenniejsze pożytki. Winne są tylko moje pszczoły, niestety nie otrzymałem od niej np. zdjęć na potwierdzenie tej tezy.
Czy Wy też czekacie, aż owoce będą popękane i dopiero wówczas je zbieracie?

Będę wdzięczny za dalsze wypowiedzi. Pozdrawiam, loren.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 19:09 
mistrz
mistrz

Niestety z sąsiadkami tak to już jest, znam z autopsji ;) Obawiam się, że jeśli to ten sam typ co u mnie, to nawet jak jej przedstawisz racjonalne argumenty z solidnymi dowodami to ona i tak swoje wie.

Twoja sąsiadka jest w kompletnym błędzie. To tak jakby postawiła na stole przed domem słodkie jedzenie i miała pretensje, że jej się zlatuje wszystko z okolicy. Pszczoły spijają jedynie sok z uszkodzonych owoców.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1