Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 07:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 123  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przymrozki
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2014, 17:54 
Ekspert
Ekspert

Jeśli chwyci taki przymrozek jak w zeszłym roku to dotyczy to wszystkich krzewów tak jednorocznych jak i wieloletnich. Jeśli obmarzną liście i łoza nie zdrewniała to wegetacja w tym momencie się kończy i nie ma sensu aby owoce dalej wisiały.

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 06:32 
czeladnik
czeladnik

Zapowiadali +3 a jest lekki szron. Z tego wniosek, że trzeba od zapowiadanej temperatury odjąć 3 stopnie.

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 07:44 
Ekspert
Ekspert

+3 to na wysokości klatki pomiarowej na wysokości ok 2 m. Przy gruncie zawsze jest mniej.

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 17:39 
Kiper
Kiper

U mnie już sezon zakończony. Dwie noce z przymrozkiem i wszystkie liście ugotowane, z godziny na godzinę było widać jak brązowieją i zasychają. Przykry widok i chociaż dla mnie to nie pierwszyzna to za każdym razem robi mi się tak jakoś smutno.
Nie wszystko też ładnie zdrewniało, niestety :problem: .

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 20:30 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

U mnie też już koniec, Liście Regenta i Solarisa ugotowane. Na szczęście coś mnie skusiło wczoraj Regenta zerwać, Chwała Opatrzności że nade mną czuwała. :D
Dziwne że PNP nie jest poparzony a rośnie obok, zobaczę jeszcze jutro. (A w tym roku zamarzyło się mi PG dosadzać - ale z czym tu do ludzi).

PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 21:25 
Ekspert
Ekspert

Czy ktoś próbował stosować flipery jesienią. Nie wiem czy ciężar lodu na liściach nie będzie za wysoki w stosunku do obciążenia wiosennego gdzie są tylko łozy. Czy nie dojdzie do jekichś oberwań.
Właśnie skończyłem instalację fliperów i chciałem ją wypróbować jesienią, może coś trzeba będzie poprawić. A i przedłużenie wegetacji zawsze się przyda.

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 18:07 
Ekspert
Ekspert

Z tego co pamiętam to alkor w ubiegłym roku prezentował efektowne zdjęcie zielonego kręgu w zasięgu zraszaczy i sądząc po rozwoju krzewów pochodziło z jesieni. Ale pewnie sam się wypowie.

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 20:41 
czeladnik
czeladnik

Ja zrobiłem trochę eksperymentalnie niewielki zraszasz przy 9 krzewach, które mam pod domem. W sumie założyłem 8 końcówek zraszających o wydajności 6-8 l/h każda. Odległość między końcówkami ok 1 m. Z efektu jestem umiarkowanie zadowolony - wegetacja przedłużona, chociaż przyznam, że przy przedwczorajszej nocy - 3 z rzędu z przymrozkami miałem już dosyć - z przejęcia wstawałem 3 razy na noc, żeby zobaczyć efekty :-)
Prezentuję je na poniższych zdjęciach.
Krzewy są młode, jeszcze bez owoców, ale liście trochę się powyginały pod ciężarem lodu.
Porażonych zostało tylko kilka rozgałęzień, głównie te, które wystawały nad ogrodzenie.
W każdym razie sądzę, że tym krzewom nie straszne już będą wiosenne przymrozki.
Na pierwszym zdjęciu jest rzut na całość - z jeszcze pracującymi zraszaczami - widać na krzewami delikatne obłoczki.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/be00dd4d062ebbbb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a46d7884e9af16b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fea68324e3e7521a.html

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 20:50 
Kiper
Kiper

To jakieś nieporozumienie. Nie dość, że krzewy w rozstawie około 1m, to jeszcze taka ilość zraszaczy. Na cały ten szpaler winorośli jeden zraszacz całkowicie wystarczy. Można zainstalować jeden fliper zraszający wąskim strumieniem wzdłuż szpaleru lub jeden zraszacz sektorowy zainstalowany przed szpalerem i ustawiony tak, by swoim zasięgiem objął cały rząd winorośli.

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 21:06 
czeladnik
czeladnik

GrapesEater napisał(a):
To jakieś nieporozumienie. Nie dość, że krzewy w rozstawie około 1m, to jeszcze taka ilość zraszaczy. Na cały ten szpaler winorośli jeden zraszacz całkowicie wystarczy. Można zainstalować jeden fliper zraszający wąskim strumieniem wzdłuż szpaleru lub jeden zraszacz sektorowy zainstalowany przed szpalerem i ustawiony tak, by swoim zasięgiem objął cały rząd winorośli.

Nie napisałem, że jest 8 obrotowych zraszaczy, tylko 8 końcówek zraszających. Ich zasięg przy bezwietrznej pogodzie wynosi kilkadziesiąt cm. tak więc "nieporozumienie" wynika z niezrozumienia. Łącznie wszystkie końcówki zużywają ok 50 l wody/h.
Porównaj więc wydajność flipera do wydajności moich końcówek. U mnie wytwarzana jest mgła, a nie polewanie strumieniem wody. Nie mówię, że zrobiłem super profesjonalne rozwiązanie, ale taka krytyka bez dogłębnego zrozumienia działania jest trochę krzywdząca.
Co do rozstawu krzewów - być może jest zbyt gęsto, ale wg książki p. Myśliwca min rozstaw wynosi 80 cm. Nie mam super miejsca, jest częściowo zacienione przez ogrodzenie od strony sąsiada, a częściowo przez mój dom. Uważam więc, że na te warunki rozstaw jest OK.

Ostatnio edytowano wtorek, 7 października 2014, 21:09 przez mechan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 21:08 
czeladnik
czeladnik

mechan napisał(a):
Nie napisałem, że jest 8 obrotowych zraszaczy, tylko 8 końcówek zraszających. Ich zasięg przy bezwietrznej pogodzie wynosi kilkadziesiąt cm. tak więc "nieporozumienie" wynika z niezrozumienia. Łącznie wszystkie końcówki zużywają ok 50 l wody/h.

A co to są za zraszacze?

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 21:16 
Kiper
Kiper

mechan napisał(a):
Porównaj więc wydajność flipera do wydajności moich końcówek.

Jaką wydajność mam porównywać? NaanDanJain Flipper pokazany kiedyś przez Marcina (Space99) zużywa 43l wody /h. Rzecz jednak nie w ilości przelanej wody, a w tym, by przy jak najmniejszym zużyciu wody i jak najniższym kosztem zapewnić jak najlepszą ochronę przed przymrozkami. Nadal uważam, że zainstalowanie jednego flippera jest bardziej sensownym rozwiązaniem w tym konkretnym przypadku.
Nie bierzesz chyba pod uwagę tego, że mowa o zraszaniu antyprzymrozkowym, a nie podlewaniu kropelkowym. Trzeba więc przewidzieć, że mróz może sprawić, iż końcówki zraszające zamarzną i po "ptokach". Flippery antyprzymrozkowe mają specjalną osłonkę zapobiegającą samozraszaniu i w efekcie zamarzaniu zraszacza.

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 21:25 
czeladnik
czeladnik

KrzysztofB napisał(a):
mechan napisał(a):

A co to są za zraszacze?

Jutro spróbuję wkleić zdjęcie.

-- wtorek, 7 października 2014, 21:25 --

GrapesEater napisał(a):
mechan napisał(a):

Jaką wydajność mam porównywać? NaanDanJain Flipper pokazany kiedyś przez Marcina (Space99) zużywa 43l wody /h. Rzecz jednak nie w ilości przelanej wody, a w tym, by przy jak najmniejszym zużyciu wody i jak najniższym kosztem zapewnić jak najlepszą ochronę przed przymrozkami. Nadal uważam, że zainstalowanie jednego flippera jest bardziej sensownym rozwiązaniem w tym konkretnym przypadku.
Nie bierzesz chyba pod uwagę tego, że mowa o zraszaniu antyprzymrozkowym, a nie podlewaniu kropelkowym. Trzeba więc przewidzieć, że mróz może sprawić, iż końcówki zraszające zamarzną i po "ptokach". Flippery antyprzymrozkowe mają specjalną osłonkę zapobiegającą samozraszaniu i w efekcie zamarzaniu zraszacza.

OK, dziękuję za spostrzeżenia. Nie widziałem flipera kolegi Space99, być może jest dużo lepszy. Mój zraszacz zrobiłem w ciągu 1 godziny, 25 września, gdy temperatura spadła do + 0,3 stopnia. Jak mówiłem zraszacz swoją rolę spełnił, wegetacje przedłużyłem. Minimalna temperatura, jaką odnotowałem na wysokości 0,5 m to -2,8 stopnia, mogła być jednak zawyżona, gdyż termometr był w rejonie oprysku. Końcówki się nie zamroziły, chociaż liczyłem się z tym, że przy dużym przymrozku może tak się stać.

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 21:49 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
mechan napisał(a):

W czym problem, przecież najważniejsze, że zadziałało, fotki są dowodem. Efekt ochrony wynika właśnie z ilości wody (podobna sumarycznie) i tu kolega ma rację, im bardziej rozpylona tym lepiej. Co by trzeba przetestować, to zachowanie w niższych temperaturach. Kolejny potencjalny problem to dopływ wody rurkami. Jeśli zraszaczy więcej przy podobnej wydajności na jednostkową powierzchnię to przepływ do każdego z nich niższy i rurki mogą też szybciej zamarzać.

PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 22:23 
mistrz
mistrz

gbed napisał(a):
Właśnie skończyłem instalację fliperów i chciałem ją wypróbować jesienią, może coś trzeba będzie poprawić. A i przedłużenie wegetacji zawsze się przyda.

Grzegorz ,

Jaki system zainstalowałeś ? Z tego co widziałem to przymierzałeś się do zraszaczy Naandan Flipper.
Jak rozwiązałeś połączenie cienką rurką flipera do głównej. System masz zdejmowalny, czy zamontowany na stałe.
Zbieram informacje bo szykuje się do zakupu i montażu w niedługim czasie.

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 123  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1