alkor napisał(a):
Benon napisał(a):
alkor napisał(a):
Tutaj tabela z temperaturami tej nocy, żeby ograniczyć wpisy z dodatnimi temperaturami w temacie przymrozki.
temperatury minimalne przy gruncie ostatniej nocyI niby czemu ta tabela ma służyć ?
Ile winniczek tyle mikroklimatów.
Według Twojej tabeli Poznań-Ławica -3
Według moich pomiarów minimum tej nocy na wysokości 0,5 metra to 0
Od ławicy dzieli mnie tylko 12 kilometrów a różnica spora więc co tu mówić o jakiś ogólnych pomiarach.
Chcesz wiedzieć jaką temperaturę miałeś na plantacji to sobie ją zmierz i tyle.
Co się miotasz człowieku. Po co tu pisać że miałem *9'C, czy 7*C? Po to żeby dogryźć tym co zmarzło?
Od wielu lat radzę sobie bez strat w trudnym klimacie, więc nie pouczaj mnie w dodatku takim tonem!
Widzisz, ludzie tu piszą bo jedni są szczęśliwi że przymrozek ich ominął, inni mniej że ich nie ominął.
I nie widzę w tym żadnego problemu gdy ktoś się cieszy że miał +7 a u sąsiada było -7.
Ciebie razi że ktoś się chwali dodatnimi temperaturami podczas gdy Ty musisz walczyć w swoim "trudnym klimacie".
Kogoś innego może razić jak Ty się chwalisz swoimi wężami, zraszaczami i innymi przygotowaniami
do walki z przymrozkami podczas gdy on nawet bieżącej wody w winnicy niema.
I proponuję Ci nie próbować obrażać ludzi tylko dlatego że nie zrozumiałeś o co im chodzi ale mieli czelność dotknąć Twojego majestatu.
Nie pytałem od jak dawna i z jakim skutkiem walczysz w swoim "trudnym klimacie" i również nie próbowałem Cię pouczać w tej materii.