Teraz jest środa, 25 czerwca 2025, 18:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 123  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przymrozki
PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2015, 22:52 
Kiper
Kiper

trestan48 napisał(a):
felerum napisał:
A wie ktoś może jak jest z długością działania oprysków Asahi i gliceryną? Pryskałem we wtorek, a najgorsze przymrozki u mnie zapowiadają się na noc z soboty na niedzielę. Czyli będzie ok 5 dni odstępu. Na ulotce Asahi jest napisane, że odstęp między opryskami powinien być 7 dni. Czyli raczej nie powinienem pryskać (ale pytanie czy to właściwie jeszcze będzie miało jakieś anty przymrozkowe działanie...). Jednak zupełnie nie wiem co z gliceryną. Gdzieś widziałem, że działa ok 3 dni, ale czy można tak często nią zlewać winorośl? Nie wiem czy pryskać po tych 4 dniach w sobotę samą gliceryną.

Witam,
Nie radziłbym stosować gliceryny kiedy grożą przymrozki. Gliceryna zmieszana z wodą powoduje obniżenie temperatury zamarzania płynu a tym samym powiększa straty spowodowane przymrozkami. Najlepszy byłby płyn, który ma dodatnią temperaturę zamarzania np. (+ 2 st. C. lub więcej). Dlaczego?
Dlatego, że woda jest takim cudownym medium, które zamarza w temperaturze zero st. C. i w czasie zamarzania ta temperatura jest stała i nie maleje, puki w tej bryłce lodu lub na tej bryłce lodu jest chociażby jedna kropla wody. Ponadto najważniejszą sprawą podczas zamarzania wody jest fakt, że przez cały czas oddaje ona do otoczenia ciepło. A ciepło właściwe wody jest bardzo duże, najwyższe ze znanych mi cieczy występujących naturalnie w przyrodzie. Dlatego woda zamarzając ogrzewa otoczenie i nie dochodzi do przymrozków a dopóki zraszamy wodą glebę i winorośl ich temperatura nie zmaleje poniżej zero st. C. i nie ma obaw roślinie nic się nie stanie. Stąd wniosek, żeby nie przerywać zraszania w czasie spadku temperatury, bo jak przerwiemy zraszanie, to przerwiemy dostarczanie ciepła do otoczenia. I odwrotnie w czasie topnienia lód topniejąc pobiera ciepło z otoczenia ale tym się już nie musimy przejmować gdyż wówczas już zaczyna atmosferę ogrzewać słoneczko.
Wyobraź sobie teraz, że skraplasz płynem z gliceryną, wówczas temperatura zamarzania wynosi (-5 a nawet więcej, bo w chłodnicy samochodu wynosi ona -20 st. C.) wówczas nie powstanie lód, nie wydziela się więc ciepło a temperatura otoczenia nadal spada poniżej zera, czyli zamiast pomagać wspomaga jeszcze przymrozek i powoduje większe straty. Przykro mi ale już taka jest przyroda i jej prawa natury. Kto stosował glicerynę przekonał się o tym na własnej skórze.
Pozdrawiam: Staszek

Oprysk gliceryną robimy gdy nie ma innej możliwości ochrony winorośli.
To nie ujemna temperatura szkodzi roślinom ale kryształki lodu rozrywają strukturę komórki.
Obniżenie temperatury zamarzania będzie więc chroniło roślinę przed uszkodzeniami mrozowymi.

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2015, 23:09 
Ekspert
Ekspert

wierzba75 napisał(a):
Szkoda zabawy z gliceryną, zraszacze i tak ją zmyją. Same flipery spokojnie dadzą radę

Gliceryna ma zastosowanie jedynie przy niewielkim przymrozku, max -1,5 *C i oprysk należy wykonać odpowiednio wcześniej, 24 godziny przed jego wystąpieniem, tak aby się zdążyła wchłonąć do soku komórkowego. Wówczas nieznacznie obniża się temperatura, przy której tworzą się kryształki lodu rozrywające ściany komórkowe. Oczywiście jest to alternatywa, w przypadku kiedy np. nie mamy dostępu do wody, stosowanie łączne oczywiście jest bez sensu.

PostNapisane: czwartek, 30 kwietnia 2015, 23:26 
mistrz
mistrz

jerzy53 napisał:
Oprysk gliceryną robimy gdy nie ma innej możliwości ochrony winorośli.To nie ujemna temperatura szkodzi roślinom ale kryształki lodu rozrywają strukturę komórki.Obniżenie temperatury zamarzania będzie więc chroniło roślinę przed uszkodzeniami mrozowymi.[/quote]

1. Co do pierwszego zdania to być może tak jest jak piszesz i masz rację. ok, przekonałeś mnie.
Sorry, ale nie jestem przekonany do pozostałych twoich stwierdzeń, gdyż nie wiem jakie komórki lodu Twoim zdaniem rozsadzają strukturę komórki liścia czy kwiatostanu: czy te komórki ludu otulające z zewnątrz roślinę, które mają temperaturę +/- 0 st. C., czy te komórki wewnętrzne powstałe z soków zamarzniętej rośliny z których wydzieliły się kryształki lodu i rozsadzają ją od środka gdyż temperatura tych komórek spadła grubo poniżej zera st. C., bo taka jest temperatura zamarzania gliceryny.
Być może się mylę i źle zbudowałem teorię, wówczas bardzo przepraszam. Dzięki za poprzednią trafną opinię o stacjach meteo, chyba skorzystam z twojej rady.
2. Poprzednik tego wpisu już chyba wyczerpująco i dokładnie to wyjaśnił. Dzięki Ci olmek.
Pozdrawiam: Staszek

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 00:44 
Ekspert
Ekspert

trestan48 napisał(a):

Sorry, ale nie jestem przekonany do pozostałych twoich stwierdzeń, gdyż nie wiem jakie komórki lodu Twoim zdaniem rozsadzają strukturę komórki liścia czy kwiatostanu: czy te komórki ludu otulające z zewnątrz roślinę, które mają temperaturę +/- 0 st. C., czy te komórki wewnętrzne powstałe z soków zamarzniętej rośliny z których wydzieliły się kryształki lodu i rozsadzają ją od środka gdyż temperatura tych komórek spadła grubo poniżej zera st. C.,

Polecam lekturę choćby "Fizjologii roślin" M.Kozłowskiej

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 11:30 
czeladnik
czeladnik

trestan48 napisał(a):

Witam serdecznie obu panów i proszę o komentarz lub sprostowanie warunków określenia punktu rosy oraz jej interpretacji jeżeli coś przekręciłem.
W chwili obecnej można już kupić elektroniczny miernik służący między innymi do pomiaru temperatury powietrza suchego oraz mokrego, który wyznacza również temperaturę punktu rosy. Jego obsługa jest bardzo prosta, ogranicza się tylko do naciśnięcia odpowiedniego przycisku. Niektóre mierniki współpracują również z komputerami -mają łącze bezprzewodowe z komputerem.
Mam nadzieję, że już w niedługim czasie takie mierniki będą współpracowały również z niektórymi telefonami komórkowymi.
Takie mierniki kosztują w granicach 150 -450 ,- PLN.
Miałem w rękach bardzo dobry i dokładny miernik do pomiarów temperatur, punktu rosy i innych wielkości fizycznych -m.in. wiatru ale jego cena wynosiła 440,- USD. Kolega kupił go za 900,- PLN. Poniżej podaję linki tych mierników jakie mi wpadły w ręce. Jest to wielkie ułatwienie w przewidywaniu przymrozków, należy tylko dokonać pomiaru o godz. 19.00 na wysokości 0,5 m nad poziomem gruntu. Metodą długoletnich obserwacji i pomiarów określono, że jeżeli wyznaczona temperatura będzie wyższa od (-2 st. C.), -sorry, oj chyba od zera stopni C.. to przymrozek nie wystąpi. Czy dobre jest moje rozumowanie? Proszę o opinie.

http://www.alfatech.com.pl/component/vi ... punkturosy

http://kestrelmeters.com/products/kestr ... wind-meter

http://www.mera-sp.com.pl/katalog-produ ... -testo-610

Ponieważ zostałem niejako wywołany, to się wypowiem, aczkolwiek zaznaczam, że moja wiedza jest czysto teoretyczna z racji studiów na Inżynierii Środowiska i bardzo wymagającego profesora od przedmiotu Wymiana Ciepła. Natomiast wiedza praktyczna szczególnie przy uprawie winorośli jest raczkująca. To samo dotyczy wiedzy na temat stacji pogodowych, gdyż nie korzystam z żadnej tego typu stacji, a jedynie mam rozmieszczonych na działce kilka czujników typu WDL z pomiarem temperatury i wilgotności, które komunikują się bezprzewodowo z kompem przekazując mu dane z czujników w określonym przedziale czasowym (aktualnie mam ustawione co 5 minut).

Nie wiem też, jaką metodę przewidywania przymrozków masz na myśli z tymi -2 stopniami. Natomiast metoda Kammermanna, o której napisał kolega marek61 to wzór empiryczny, czyli w żaden sposób niemożliwy do udowodnienia metodami obliczeniowymi.

Wzór Kammermanna wygląda następująco:

Tmin przewidywana = T ? k

Tmin przewidywana ? przewidywana dla najbliższego poranku minimalna temperatura powietrza przy gruncie
T ? temperatura termometru zwilżonego odczytana o godzinie 15.00 dnia poprzedniego
k ? stała = 8,8

Wzór zawiera stałą wyznaczoną doświadczalnie, która zmienia się w zależności od położenia geograficznego.
Podany wzór dotyczy tylko nocy o z­e­rowym lub bardzo małym zachmurzeniu i bezwietrznej pogodzie. Wiarygodność tej metody była oceniana w latach 70. ub. wieku przez IBMER. Prognozy sprawdziły się w 85%, przymrozków nie przewidziano w 15%, wywołano fałszywy alarm w 21%. (info ze strony http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2282)

Zwróć jednak uwagę, że we wzorze jest temperatura termometru zwilżonego (to co innego niż temperatura punktu rosy, a różnicę można zobaczyć na wykresie Molliera, który zlinkowałem w cytowanym przez Ciebie wcześniej poście).

Osobiście mam bardzo ograniczone zaufanie do wszelkich metod przewidywania i bardziej opierałbym się na twardych danych, czyli ustawionym alarmie temperaturowym, po którym załączam zraszanie, lub okrywam winorośle.

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 12:02 
mistrz
mistrz

Dzięki mechan.
Oczywiście że temperatura (-2 st. C.) to moja pomyłka. Temperaturę punktu rosy nie jest to temperatura zwilżonego termometru lecz wyznaczamy ją na wykresie Molliera lub temperatura odczytana bezpośrednio z miernika elektronicznego, czy też podaje ją również oprócz innych wielkości fizycznych stacja meteo.
Pozdrawiam serdecznie: Staszek

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 20:37 
mistrz
mistrz

Dziś w nocy dla mojej miejscowości, praktycznie przez całą noc przewidywana jest temperatura 4 stopni. Doświadczenia w przepowiadaniu przymrozków jeszcze nie mam, ale spodziewam się ich więc za godzinkę, może dwie odpalę znicze ustawione obok niedawno nasadzonych sadzonek w nadziei na ich ogrzanie.

Czyżby tylko u mnie miało przymrozić czy inni świętują?

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 21:31 
Kiper
Kiper

Nic nie wskazuje na to, żeby tej nocy miały być przymrozki gdziekolwiek w Polsce. Żaden model meteorologiczny tego nie przewiduje.
Z soboty na niedziele owszem, może przymrozić, ale dzisiaj? Niekoniecznie. Aczkolwiek bądź czujny :wink:

U mnie leje i leje. I tak do rana ;)

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 21:31 
Ekspert
Ekspert

U mnie też przewidują 4 ale na tą chwile w szpalerach mam 3 stopnie wypogodziło się,niebo czyste i mgła zanika.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 21:33 
Ekspert
Ekspert

W Drawsku Pomorskim patrzę na termometr i przecieram oczy. Teraz jest 2,6*C. Jak coś nie zatrzyma tego spadku to będzie niewesoło.

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 21:36 
czeladnik
czeladnik

Przymrozek murowany. Bezchmurne niebo i ten rześki zapach w powietrzu... jakby na mostku Titanica...

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 21:46 
Ekspert
Ekspert

10 minut i stopień niżej da coś samo zlanie wodą?
Widzę że mgła powraca 10 minut temu cofnęła się jakieś 200m. ,ale już na działkę wchodzi. Można coś z tego wywnioskować. Temp. poniżej 2 stopni.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

Ostatnio edytowano piątek, 1 maja 2015, 22:10 przez zajaczek83, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 21:57 
Kiper
Kiper

pionty napisał(a):
Nic nie wskazuje na to, żeby tej nocy miały być przymrozki gdziekolwiek w Polsce. Żaden model meteorologiczny tego nie przewiduje.

To żeście mnie Panowie zaskoczyli :o
U mnie na szczęście będzie padało. Chyba.....

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 22:06 
nowicjusz
nowicjusz

Sprawdźcie na sat 24 tam podają co 15 min zdjęcia sat zachmurzenia , łatwo samemu określić czy nad daną lokalizację nadejdą jakieś chmurki. U mnie na szczęście 8 na plusie i leje.

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 22:57 
mistrz
mistrz

Sklawin1986 napisał(a):
Dziś w nocy dla mojej miejscowości, praktycznie przez całą noc przewidywana jest temperatura 4 stopni. Doświadczenia w przepowiadaniu przymrozków jeszcze nie mam, ale spodziewam się ich więc za godzinkę, może dwie odpalę znicze ustawione obok niedawno nasadzonych sadzonek w nadziei na ich ogrzanie.

Czyżby tylko u mnie miało przymrozić czy inni świętują?

W chwili obecnej pada drobny deszczyk, a termometr przydomowy oddalony o jakieś 40 metrów od krzaczków wskazuje 7 stopni. Ech te prognozy...

Zakładam, że dziś się już nic nie wydarzy i udam się na spoczynek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 123  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1