Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 07:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 123  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przymrozki
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 16:23 
czeladnik
czeladnik

krzysiekm42 napisał(a):
Jerzy1957 napisał(a):
bosman napisał(a):
Założyłem 5 okien o pow. ok 1m2 o pokrytych różnym materiałem izolacyjnym; szkło 4mm, tektura, agrowłóknina, folia metalowa i folia namiotowa. Odczyt z termometrów przy spadku /dzisiaj/ -5*C; szkło-3, tekt -2, agr -5, fol(m) -3, fol(n)-4. Pozostawiam bez komentarza. Za jakiś czas przedstawię kolejne wyniki

Ale w maju ziemia jest mocno nagrzana i oddaje ciepło powodując temper. dodatnia wewnątrz namiotu
A teraz ochronią od wiatrów zimnych

Nie ma czegoś takiego jak ochrona od zimnych wiatrów, w obecnych temperaturach okrywanie takie czy owakie nie ma żadnego znaczenia. Problem powstaje w momencie ruszenia wegetacji.

Wiatry
?Mroźne wiatry w zimie silnie schładzają i wysuszają roślinę, zmniejszając jej wytrzymałość na mróz. Bardzo pożyteczną rolę w ochronie przed zbyt silnymi wiatrami spełniają naturalne bariery (zadrzewienia i zakrzewienia) i sztuczne osłony przeciwwiatrowe.?
Roman Myśliwiec (http://www.winnica.golesz.pl)
Tekst pochodzi z ksiązki Romana Myśliwca "Uprawa winorośli" wydanej w 2009 roku przez Wydawnictwo PlantPress
(P)

PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 17:15 
mistrz
mistrz

O tak, przy temperaturze ok. -5st. C w stanie spoczynku roślin wszelkie osłony, zabezpieczenia przeciwmrozowe mają decydujące znaczenie. :lol: Z tego co można wyczytać z lektury p. Myśliwca, problem dotyczy okresów kiedy temperatura spada znacznie poniżej tego czym określamy termin "PRZYMROZKI"

PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 20:33 
Kiper
Kiper

A tak wracając do tematu i tego pokazał Piotr. To czemu nie gruba folia ? Jest dzień, tuż przed nocą z przymrozkiem. Słońce świeci. Jak by była folia to przecież nagrzeje przez tą folię środek, tak jak szklarnia. A przez te włókniny to wątpię by tak nagrzało.

Ja na takiej zasadzie mam domek dla Gunnery. Mam metalowy stelaż pokryty folią, jak są słoneczne dni w zimie i zdejmę daszek to w środku już ręką czuć ciepło.

PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 22:19 
Ekspert
Ekspert

Ja chyba zaryzykuje i zdam się na swoje obserwacje z których wynika że jak przymrozki są wiosną to niema ich jesienią,a jak są jesienią wczesne(koniec września) to niema ich wiosną. Wiem na dwoje babka wróżyła,ale jeszcze jest trochę czasu na podjęcie decyzji.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 22:35 
mistrz
mistrz

Już gdzieś pisałem że prototyp okrycia w namiot na drucie wykonałem z tzw. grubej foli malarskiej, temperatura na pewno oscylowała w okolicach -5 stopni, części zielone przetrzymały przymrozek w formie ponad 90 %, to co dotykało foli oczywiście obmarzło, co było słabo okryte przy słupkach, tam tez wystąpiły straty, reszta że była w fazie kilkucentymetrowego zielonego - padła, nawet okrycie częściowe kartonem nie pomogło, więc może staranny namiot przyszpilony uratuje trochę plonów, praktycznie miałem już 3 sezony z czego 2 razy przymrozek pozbawił mnie satysfakcjonujących plonów.

Niwa

PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 22:40 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
... To czemu nie gruba folia ? Jest dzień, tuż przed nocą z przymrozkiem. Słońce świeci. Jak by była folia to przecież nagrzeje przez tą folię środek, tak jak szklarnia. A przez te włókniny to wątpię by tak nagrzało.

Ja na takiej zasadzie mam domek dla Gunnery. Mam metalowy stelaż pokryty folią, jak są słoneczne dni w zimie i zdejmę daszek to w środku już ręką czuć ciepło.

Z kilku powodów. Pod takin małym namiotem można łatwo ugotować latorośle. Taka osłona bardzo przyśpieszy wegetację, a to w perspektywie przymrozków nie jest korzystne. Przymrozki są zazwyczaj nad ranem i z tego zmagazynowego ciepła nic pod folia do tego czasu nie pozostanie, a skoki temperatur dzień/noc tylko spotęgują wrażliwość latorośli na uszkodzenie mrozowe. Ostatnia sprawa, to nie wiem jak to działa ale pod takimi małymi osłonami foliowymi uszkodzenia są większe niż w sytuacji gdy krzewy są bez osłony. Sprawdziłem to. Większe namioty foliowe to już inna "bajka"-chronią.

PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2015, 23:07 
mistrz
mistrz

Bynajmniej w 2012 to co osłaniałem folia nie ugotowało, wystąpił u mnie przymrozek dzień po dniu, w ciągu dnia było wietrznie i raczej niezbyt się mogła ziemia od słońca nagrzać bo wszystkie folie podwiało ( może dlatego nie ugotowało ), spływ zimnego powietrza z góry był naprawdę duży, może temperatura pod namiotem oscylowała w okolicach zmarznięcia, ale właśnie może to wystarcza by rozwinięte pędy nie zmarzły, w 2014 większość była w fazie pąka i nie okryte w 80 % procentach zmarzły, wydaje się że położone cokolwiek na łozach w tej fazie rozwoju by pomogło, ale to już było po fakcie, więc teraz mamy maj 2015 i zobaczymy.

Niwa

PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 07:46 
czeladnik
czeladnik

Jak ktoś chce niech skorzysta z moich wieloletnich doświadczeń w uprawie winorośli w namiotach i bez. Pozostawiając folię na zimę, na namiocie wysokim, winniśmy mieć awaryjne ogrzewanie gdyż przyspieszając okres rozwoju narażamy się na większe niebezpieczeństwo pokrycie się czasu występowania przymrozków i wczesnego rozwoju roślin. FOLIA PRAKTYCZNIE NIC NIE DAJE /0-do 1*/ . Oczywiście można okrywać ale jest to drogie, kłopotliwe i czasochłonne tym bardziej jeżeli chcemy zastosować w czasie kiedy rośliny rozpoczęły wzrost. /wyłamywanie, jeżeli trzeba stosować wielokrotnie/.

PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 09:50 
Ekspert
Ekspert

bosman napisał(a):
Jak ktoś chce niech skorzysta z moich wieloletnich doświadczeń w uprawie winorośli w namiotach i bez. Pozostawiając folię na zimę, na namiocie wysokim, winniśmy mieć awaryjne ogrzewanie gdyż przyspieszając okres rozwoju narażamy się na większe niebezpieczeństwo pokrycie się czasu występowania przymrozków i wczesnego rozwoju roślin. FOLIA PRAKTYCZNIE NIC NIE DAJE /0-do 1*/ . Oczywiście można okrywać ale jest to drogie, kłopotliwe i czasochłonne tym bardziej jeżeli chcemy zastosować w czasie kiedy rośliny rozpoczęły wzrost. /wyłamywanie, jeżeli trzeba stosować wielokrotnie/.

Uważam, że nie można uogólniać. Też mam kilka lat doświadczeń uprawy pod folia i to wielu odmian (obecnie 70). Nie znam np odmiany, która by była bardziej "wyrywna" w starcie od Sjuity. Nie dość ze rusza zawsze pierwsza to problem dodatkowo pogłębia fakt, że startuje ze wszystkiego co ma. Bywa, że po 4 latorośle na raz z jednego węzła, a mimo to udaje się pod folią pomimo występowania przymrozków. Nawet nie ogrzewany namiot daje dużą ochronę przed przymrozkami i moja ocena jest dużo bardziej optymistyczna. W kwietniu gdy pąki były w większości w fazie wełnistej wszystko wytrzymało krótkotrwały spadek do -8, w maju bez dodatkowego okrywania latorośle są bez strat przy -3. Oczywiście są to temperatury na zewnątrz namiotu. Od tego roku będę stosował dodatkowo geowłókninę i o uprawy w namiotach jestem spokojny. Niewiadoma dla mnie jest skuteczność okrywania na zewnątrz. Ta geowłóknina (100g/m2) w orónaniu do agrowłókniny (50g/m2) "na oko" wygląda naprawdę solidniej. Co tu jednak gdybać... jak napisał niva, maj pokaże? Np i maj, majowi nie równy. Pamietam, że jak u mnie było coś ok zera, koleżanka zgłaszała z okolic Szczecinka , chyba coś ok -7.

PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 10:49 
Ekspert
Ekspert

Ja z tunelami nie mam jeszcze wielkiego doświadczenia, ale w zeszłym roku zlewałem całe wnętrze tunelu i wszystko co się w nim znajduje wodą przed spodziewanym przymrozkiem i wydaje mi się że to pomaga znacznym stopniu. Ustawiam też kilka ciemnych beczek z wodą które kumulują trochę energii w słoneczne dni.
Zastanawiam się czy zastosowanie małej nagrzewnicy 2-3kw w sytuacji kryzysowej, gdy lanie wody okaże się niewystarczające może uratować sytuację? Czy tak mała nagrzewnica w ogóle będzie miała jakikolwiek wpływ na tunel o powierzchni ponad 100m2 ?

PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 10:55 
Ekspert
Ekspert

Ja mam szklarnie 3x6m. Wstawiałem zwykły kaloryfer olejowy i pomagało. Nie wiem czy tak duży tunel da radę ogrzać taka nagrzewnica.

PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 11:45 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Czy tak mała nagrzewnica w ogóle będzie miała jakikolwiek wpływ na tunel o powierzchni ponad 100m2 ?

Mi chodzi po głowie nagrzewnica gazowa http://allegro.pl/nagrzewnica-dmuchawa- ... 37999.html Co prawda 2x droższa ale moc nieporównywalna i bezobsługowa. Sama się włączy, sama wyłączy i zużycie gazu pewnie dla temperatury ok 5 st na plusie niewielkie.

PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 11:50 
czeladnik
czeladnik

Chyba najbardziej "mobilną" i wygodną rezerwą ciepła są znicze. Zapalić można dowolną ilość i w dowolnym momencie aby w namiocie utrzymać +1*C.

PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 12:01 
Ekspert
Ekspert

Zawsze staram się inwestować tak żeby "wyciągnąć" z tego jak najwięcej korzyści. Mam geowłókninę, jakby dołożyć do tego nagrzewnicę dająca nadmiar ciepłego powietrza i system jego rozprowadzania to może się okazać, że nie tylko przymrozki ale i spadki temperatur < 20 *C zima nie będą problemem. Myślę, że w moim przypadku nie całe tysiąc złoty załatwi sprawę. Ale to wymaga jeszcze przemyślenia.

PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2015, 12:11 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
alkor napisał(a):
Czy tak mała nagrzewnica w ogóle będzie miała jakikolwiek wpływ na tunel o powierzchni ponad 100m2 ?

Mi chodzi po głowie nagrzewnica gazowa http://allegro.pl/nagrzewnica-dmuchawa- ... 37999.html Co prawda 2x droższa ale moc nieporównywalna i bezobsługowa. Sama się włączy, sama wyłączy i zużycie gazu pewnie dla temperatury ok 5 st na plusie niewielkie.

To byłoby najlepsze rozwiązanie. Też się dłuższy czas za takimi rozglądałem. Trzeba jeszcze dodatkowo butlę dokupić i ją nabijać , a prąd do tunelu i tak trzeba podciągnąć. Nie wszystkie najtańsze modele posiadają też termostaty, a jak posiadają trzeba się upewnić czy w interesującym nas przedziale temperatur. Jeszcze jest trochę czasu na przemyślenie.
Ja szukam raczej taniego, prostego rozwiązania na awaryjne sytuacje. Duża wilgotność, trochę ciepła, ruch powietrza i może da radę :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 123  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1