Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 22:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1857 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przymrozki
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 07:23 
przedszkolak
przedszkolak

Dla mnie lato kończy się 22 września :wink:

PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 11:22 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: gm. Sulmierzyce, pow. pajęczański,łódzkie 212 m.n.p.m
Ach ta zmienność pogody w Polsce:
https://fanipogody.pl/pogoda-dlugotermi ... c-i-burze/
Trajektoria wsteczna mas powietrza ukazująca jaką drogę pokonało powietrze w ciągu 7 dni zanim dotarło do Polski.
https://fanipogody.pl/wp-content/upload ... chau__.gif
Czyli w najniższych warstwach (950 hPa-czerwona krzywa)spłyneło czyste powietrze arktyczne.
Jednak przez 3 dni spływ tego powietrza wykonał niepełną pętlę nad Morzem Norweskim, opóźniając swój ruch na południe, gdyby ten strumień chłodu popłynął bezpośrednio do nas, nie skończyłoby się tylko na przygruntowych przymrozkach gdzieniegdzie w kraju.
Kolejny prognozowany spływ chłodu po 25-26 września, tym razem drogą przez Wyspy Brytyjskie, Beneluks, północną Francję a później wędrówka przez Niemcy do nas.
Jeśli nawet ominie nas mróz w nocy, początek października nie będzie sprzyjał podnoszeniu się brixsów.
Nie rozpieszczają nas polskie październiki ostatnio, warto jednak się trzymać odmian dojrzewających we wrześniu.

PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 15:29 
mistrz
mistrz

papa82 napisał(a):
Dla mnie lato kończy się 22 września :wink:

Oczywiście mam na myśli meteorologiczny podział pór roku :wink: A w naszym przypadku chyba bardziej zasadne jest kierowanie się pogodą, niż astronomią.
Tymczasem dzisiaj... Znów Krępsko, leśnictwo Olszanka, pomiar przy szkółce leśnej: godz. 6.22 -1,1 *C. Nie mogę jednak nigdzie znaleźć informacji, czy pomiary wykonywane są tam przy gruncie (standardowo 5 cm), czy na wys. 2 m. A tu różnice mogą być ogromne, rzędu wielu stopni. Na przykład poprzedniej nocy w Goleniowie zanotowano przy gruncie 0,0*C, a na wys. 2 m 9,0*C! (Agrometeo - przymrozki). Oj, bardzo jestem ciekawy, co tam u mnie...

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 09:46 
mistrz
mistrz

papa82 napisał(a):
Mikołów, dokładniej Borowa Wieś. Niestety poważnie...

Współczuję... W sumie niedaleko ode mnie - dziś sprawdzę u siebie czy też są jakieś straty.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2020, 01:47 
mistrz
mistrz

Ściągnąłem dane z logerów. Na razie działają dwa. Były kalibrowane w różnych warunkach, w serii wielu tysięcy pomiarów. Różnica wyniosła... 0,01*C! Oba mierzą temperaturę na standardowej wysokości 2 m. Jeden z nich, pracujący "w szczerym polu", zanotował 19 września o 6.00 temperaturę -0,2*C. A więc miałem pierwszy tej jesieni przymrozek, i to wrześniowy! Co ciekawe, drugi loger, zainstalowany w ogromnym krzewie i oddalony od tego pierwszego zaledwie o 11 m, zanotował o tej samej godzinie +1,0*C. Jak widać, nocą zaciszność daje wielką przewagę nad przewiewnością...
Strat, również na innych roślinach, nie ma żadnych. Najprawdopodobniej przy gruncie temperatura była dodatnia. Takie wąziutkie "paski" zimnego powietrza, przemieszczające się na wysokości kilku metrów nad cieplejszą ziemią, wydają się być cechą charakterystyczną mojego siedliska...

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: czwartek, 24 września 2020, 10:22 
mistrz
mistrz

W kwestii monitorowania nadchodzących przymrozków podzielę się własnymi spostrzeżeniami.
Całkiem przypadkowo w moim mikroogródku posadziłem 5 sztuk minikiwi i całkiem przypadkiem jedną z odmian było vitikiwi. I ta właśnie odmiana w sposób bezbłędny zwiastuje nadchodzące przymrozki.
Już najmniejszy spadek temperatury poniżej zera objawia się skręcaniem i deformacją liści a gdy taka temperatura utrzyma się dłużej to liście zamierają. Wiosną objawi się to końcem plonowania a jesienią - wegetowania. W tych samych warunkach termicznych inne moje owocowe krzewy radzą sobie wyśmienicie.
Roślina rośnie od wiosny 2016 roku i zebrałem raptem od początku około 2kg owoców, podczas gdy np: z Weiki ponad 12kg.
Przy vitikiwi stał w tym roku szpadel ale olśniło mnie, że może służyć podobnie jak inne gryki itp. jako wskaźnikowa a przy okazji jak stanie się jakiś cud obrodzi kilkoma dekagramami świetnych owoców.
Wydaje mi się, że czujniki temperatury wymagają więcej zachodu by zinterpretować co się stało, dlaczego przestało i dlaczego liście opadły :lol:
Dodam jeszcze, że pierwszy czujnik - liść znajduje się na wysokości 70 a ostatni 200 cm :D

PostNapisane: czwartek, 24 września 2020, 10:42 
przedszkolak
przedszkolak

Ja to już jestem całkiem załamany chociaż moja wioska to niby ciepły zachód polski ale jakiś taki dziwny układ terenu że zawsze jest zimniej niż w pobliskiej Zielonej Górze a 18 września zapamiętam na długo. Pomiar na 2 metrach nad poziomem gruntu.

https://i.imgur.com/CbuzBAX.jpg
https://i.imgur.com/fCafEel.jpg

Za duży rozmiar zdjęć/ jokaer

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2022, 08:25 
nowicjusz
nowicjusz

Serdecznie witam Szanownych Forumowiczów.
Już wkrótce następne przymrozki, stąd moje pytanie. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z zastosowaniem kabla grzewczego w zapobieganiu skutkom przymrozków lub stymulacji wegetacji. Trafiłem na ciekawą ofertę. Link: usunięty/ jokaer

Czy będzie miało sens pociągnięcie takiego kabla wzdłuż druta głównego lub owinięcie ramion (łóz) krzewów jako źródło ciepła pod namiotem z agrowłókniny? Koszt niewielki, bo moc tylko 5 W /mb a można co nieco dołożyć do SATu.

Ostatnio edytowano środa, 12 stycznia 2022, 08:29 przez jokaer, łącznie edytowano 2 razy
usunięcie linku/post oryginalny z roku 2020

Tytuł: Re: Zima 2021
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2022, 08:28 
nowicjusz
nowicjusz

Serdecznie witam Szanownych Forumowiczów.
Już wkrótce następne wiosenne przymrozki, stąd moje pytanie.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z zastosowaniem kabla grzewczego w zapobieganiu skutkom przymrozków lub stymulacji wegetacji.
Trafiłem na ciekawą ofertę. / link usunięty jokaer
Czy będzie miało sens pociągnięcie takiego kabla wzdłuż drutu głównego lub owinięcie ramion krzewów jako źródło ciepła pod namiotem z agrowłókniny?
Koszt niewielki, bo moc tylko 5 W /mb a można co nieco dołożyć do SATu.

Ostatnio edytowano środa, 12 stycznia 2022, 08:28 przez jokaer, łącznie edytowano 1 raz
usunięcie linku

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2022, 09:15 
Ekspert
Ekspert

Jeśli masz foliaka,to po co kable? Jeśli takie nagrzewanie dodawało by SAT,to można by było u bas hodować najpóźniejsze odmiany. Oprócz temperatury przede wszystkim potrzebne jest światło słoneczne.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2022, 09:34 
Ekspert
Ekspert

Piotrek nie widzisz, że to reklama? :mrgreen:

PostNapisane: środa, 12 stycznia 2022, 21:59 
nowicjusz
nowicjusz

Przepraszam wszystkich. Tak jakoś wyszło ale nie było moim zamiarem czegokolwiek reklamować. Myślałem o namiotach z agrowłókniny nie o foliaku.

PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 12:22 
Ekspert
Ekspert

Nie jeden z nas stosuje źródła ciepła pod namiotami z agrowłókniną. Problem z grzaniem prądem jest taki sam jak ochroną wodą: trzeba mieć przyłącze na winnicy. Jednak uważam, że dmuchawa zawsze lepiej się sprawdzi od kabla w ziemi - rusza i grzeje powietrze - a chodzi przecież o rozwijające się pączki a nie korzenie. Pomysł na przyśpieszenie wegetacji dobry ale nie na ochronę przed przymrozkami.

PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2022, 10:20 
nowicjusz
nowicjusz

Piotr85 i Suszi - dziękuję za odpowiedzi - wątpliwość wyjaśniona. Myślałem o umieszczeniu przewodu nie na ziemi, ale wyżej - przy młodych latoroślach. Suszi mnie przekonał, że zdecydowanie najlepszy będzie jednak nadmuch ciepłym powietrzem.

PostNapisane: środa, 19 listopada 2025, 18:24 
czeladnik
czeladnik

Witajcie,

Z waszego doświadczenie czy agro z poniższego linka nada się do ochrony przeciw przymrozkami?
Pierwszy drut mam na wysokości ok 65cm, trochę się zastanawiam czy szerokość 1.6 mbędzie wystarczająca czy raczej szukać czego szerszego.
https://allegro.pl/oferta/agrowloknina- ... 7713262850

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1857 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1