Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 14:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 123  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przymrozki
PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 10:49 
Ekspert
Ekspert

Myślę, że tak.

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 13:35 
Kiper
Kiper

A czy ktoś próbował ochrony poprzez wtłaczanie pod taką geo/agro włókninę/tkaninę powietrza? Mi się widzi tak, że można by zastosować wentylator, trochę elastycznego przewodu i wtłaczać minimalnie podgrzane powietrze, które na zasadzie wyporu o tak by przez nieszczelności okrycia sobie uciekało, ale stały dopływ powietrza powodowałby powstanie nadciśnienia. Podgrzew nie musiałby wtedy być duży, wystarczy lekko powyżej zera. Myślicie, że ma to sens?

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 14:10 
Ekspert
Ekspert

Wczoraj się nad tym zastanawiałem :). Myślałem też o zadymieniu, a w zasadzie połączenia ciepłego powietrza z dymem. Jakieś centralne palenisko, wentylator i rury z dziurami np drenarskie. :). Moze modyfikacja grila ogrodowego? :)

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 15:02 
Kiper
Kiper

Dokładnie o rurach drenarskich myślałem. Wprowadzone pod "namiot" z włókniny dadzą równomierny wypływ powietrza. Tyle tylko, że potrzeba wentylator o sporym sprężu. Rozwiązanie z drugiego końca skali to wdmuchiwanie z jednego punktu, gdy się ma przykryty większy kawałek. Wydaje mi się, że powietrze wystarczy, żeby miało +5C. Wtedy wystarczyłoby, żeby kanał ssący do wentylatora przechodził np. przez pryzmę kompostu.

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 17:13 
Kiper
Kiper

Całkiem dobrze działają też małe wkłady do zniczy, zapalone na ziemi pod namiotem z włókniny, np. co 5 - 7 m.

Krzysztof

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 17:42 
Kiper
Kiper

donald1209 napisał(a):
Całkiem dobrze działają też małe wkłady do zniczy, zapalone na ziemi pod namiotem z włókniny, np. co 5 - 7 m.

To mi się podoba, ewentualnie.
Chyba tu mówimy o przymrozkach wiosennych a te trwają przeważnie parę godzin w nocy.

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 22:40 
Ekspert
Ekspert

gzeho napisał(a):
Dokładnie o rurach drenarskich myślałem. Wprowadzone pod "namiot" z włókniny dadzą równomierny wypływ powietrza. Tyle tylko, że potrzeba wentylator o sporym sprężu. Rozwiązanie z drugiego końca skali to wdmuchiwanie z jednego punktu, gdy się ma przykryty większy kawałek. Wydaje mi się, że powietrze wystarczy, żeby miało +5C. Wtedy wystarczyłoby, żeby kanał ssący do wentylatora przechodził np. przez pryzmę kompostu.

A mi podoba się pomysł z kompostem, najlepiej wzbogaconym obornikiem by fermentacja dostarczała stale ciepła pod namiot.Wydaje mi się że ten skomplikowany system rurowy można zastąpić wentylatorem z zasilacza komputera na 12 czy 24V umieszczonym w kompoście wraz z rurą niesymetrycznie by powietrze krążyło pod namiotem. Niskie napięcie jest bezpieczne i można użyć akumulatora z termostatem, pełen automat.
Może jeszcze namiot na dwa rządki na raz.

PostNapisane: poniedziałek, 22 grudnia 2014, 22:56 
Ekspert
Ekspert

Najlepiej to sobie wędzarnię podłączcie. Będziecie mieli uwędzone dwa wróble przy jednym ogniu. Akurat nocka to tyle ile takie wędzenie powinno trwać.

PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2014, 22:27 
Ekspert
Ekspert

Włóknina wychodzi około 15zł za kilogram.
Jeśli kupimy cięższą to powinna wytrzymać więcej lat, ale czy to prawda?
Jest jeszcze problem destrukcji słonecznej.
No właśnie, na ile wiosenek starcza porcja włókniny?

PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2014, 23:27 
Ekspert
Ekspert

Z doświadczenia wiem, że chodzi tylko o kilka dni w roku (wiosna), o których wiemy również na co najmniej kilka dni wcześniej. Rozwieszanie przed pękaniem pąków nie jest konieczne. Nie jest również konieczne przykrywanie gdy prognozy są zdecydowanie pozytywne. Przy właściwie przygotowanych krzewach i szpalerach okrycie nie wymaga długiego czasu. W mojej ocenie wrażliwość na słońce to marginalny problem, natomiast najważniejsze są właściwości izolacyjne. Skoro u R. Piątka w Zawadzie geowłóknina chroni przed przymrozkami, to dla mnie ta informacja jest najistotniejsza. Chciałbym się jednak dowiedzieć jaką konkretnie stosuje? Agrowłókninę zimowa (%50g) testowało i o jej skuteczności pisało już wielu, no i powiedzmy sobie, różnie z tym jest. Szukam czegoś pewniejszego.

Edit.
a gdyby tak do tej geowłókniny dołożyć z góry grubą, czarna folię?

PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2014, 10:37 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem jak u Was, ale u mnie Interia zapowiada gwałtowny spadek temperatury tej nocy:

Załączniki:
pogoda na 25.12.JPG
pogoda na 25.12.JPG [ 26.74 KiB | Przeglądane 357 razy ]

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2014, 12:46 
Ekspert
Ekspert

U mnie podobnie z tym że do -7

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2014, 18:17 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Z doświadczenia wiem, że chodzi tylko o kilka dni w roku (wiosna), o których wiemy również na co najmniej kilka dni wcześniej. Rozwieszanie przed pękaniem pąków nie jest konieczne. Nie jest również konieczne przykrywanie gdy prognozy są zdecydowanie pozytywne. Przy właściwie przygotowanych krzewach i szpalerach okrycie nie wymaga długiego czasu. W mojej ocenie wrażliwość na słońce to marginalny problem, natomiast najważniejsze są właściwości izolacyjne. Skoro u R. Piątka w Zawadzie geowłóknina chroni przed przymrozkami, to dla mnie ta informacja jest najistotniejsza. Chciałbym się jednak dowiedzieć jaką konkretnie stosuje? Agrowłókninę zimowa (%50g) testowało i o jej skuteczności pisało już wielu, no i powiedzmy sobie, różnie z tym jest. Szukam czegoś pewniejszego.

Edit.
a gdyby tak do tej geowłókniny dołożyć z góry grubą, czarna folię?

Nie do końca prawdziwe jest twierdzenie, iż najlepsza jest gruba izolacja. To o co nam chodzi, fizyka nazywa rezystancją termiczną.
Zimą najlepiej ubierać się na cebulkę, wówczas promieniowanie podczerwone musi pokonać ośrodki o różnej gęstości i nieregularnej powierzchni. Promieniowanie ulega załamaniu, rozproszeniu, odbiciu... i mamy efekt dobrej izolacji, czyli wysokiej rezystancji przejścia.
B.dobrym izolatorem jest powietrze uwięzione między powłokami.
Jeśli na włókninę narzucimy jakiś materiał wymuszający niewielki dystans (na przykład siatkę przeciw ptakom), a na to cokolwiek innego jak folia, plandeka, druga włóknina, to uzyskamy izolującą warstwę powietrza (gratis), plus efekt cebulki (gratis)
Jednym zdaniem:uzyskana izolacja będzie dużo lepsza niż tej samej grubości z jednorodnego materiału.

PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2014, 18:46 
nowicjusz
nowicjusz

A mnie się wydaje, że wielu z Was zbyt dużo filozofuje. Zdaję sobie sprawę, że wiosenne przymrozki są zmora wszystkich winogrodników. Trzeba szukać najprostszych metod aby uchronić to na czym nam najbardziej zależy. Okrywałem już w różny sposób; włókniną, starymi firanami i płótnem i to z różnym skutkiem. Ważne żeby z okryciem trafić we właściwym czasie. Nie za wcześnie- bo się szybciej rozwijają pędy, jak za późno - to zmarzną. I jeszcze ważne. Okrycie nie może stykać się z młodymi przyrostami, bo i tak zmarzną. Najlepiej było by okryć całość namiotem, trochę dogrzać i przy pomocy wentylatora wymieszać powietrze. Tak robię w uprawie pod namiotem i nie miałem dotąd zadnych strat, natomiast na otwartej przestrzeni bywa różnie. Wesołych Świąt.

PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2014, 18:55 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
Nie wiem jak u Was, ale u mnie Interia zapowiada gwałtowny spadek temperatury tej nocy:

W zasadzie wszędzie, miałem to na długoterminowej i niestety się utrzymuje. Wiedziałem że jak będę miał wolne po Świętach, to nie da się wbić łopaty w grunt :( Niby nic pilnego, mam wykę do przekopania ale ciągle coś stoi na przeszkodzie.

-- czwartek, 25 grudnia 2014, 19:55 --

fred70 napisał(a):
A mnie się wydaje, że wielu z Was zbyt dużo filozofuje...... Najlepiej było by okryć całość namiotem, trochę dogrzać i przy pomocy wentylatora wymieszać powietrze.

A ten namiot, dogrzewanie i wentylator to jeszcze nie filozofia? :wink:
Odnośnie włókniny plus folia, miałem tak okryte szpalery w maju tego roku i rzeczywiście przetrwały. Niestety nie wiem jaka była najniższa temperatura. Dla porównania: przetrwały też sadzonki przykryte odwróconymi doniczkami i przysypane ziemią, natomiast ścięło pędy pod odwróconym plastikowym wiadrem /tylko dolna krawędź była przysypana/.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 123  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1