Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 12:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 123  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przymrozki
PostNapisane: środa, 20 maja 2020, 23:56 
mistrz
mistrz

Jerzy1957 napisał(a):
Czy natura nie wie że już po imieninach Zofii ?
Z jakiej racji przymrozki 20 maja - zacznę protestować i strajkować !!!

W dzisiejszych czasach takie zachowanie może się negatywnie odbić na zdrowiu!
Kiedyś sprawdziłem, jak często przymrozki majowe występują w Szczecinie. Przeanalizowałem ostatnie 30 lat, czyli okres 1990-2019. Wyszła z tego tabela z podziałem na przymrozki (czyli takie, które są mierzone na wys. 2 m) i przymrozki przygruntowe (czyli mierzone na wys. 5 cm). Wyniki rozbiłem na dekady. Przytoczę je w skrócie. Tak więc przymrozki wystąpiły w Szczecinie w pierwszej dekadzie maja w pięciu latach z trzydziestu (łącznie siedem dni z przymrozkiem), w drugiej dekadzie w trzech latach z trzydziestu (łącznie trzy dni). W trzeciej dekadzie przymrozku w ciągu ostatnich 30 lat nie odnotowano. Inaczej rzecz ujmując w pierwszej dekadzie pojawiały się średnio co 6 lat, w drugiej dekadzie średnio co dziesięć.
Natomiast przymrozki przygruntowe występowały o wiele częściej. W pierwszej dekadzie w 21 latach z trzydziestu (łącznie 46 dni), w drugiej w 17 latach (łącznie 33 dni) i w trzeciej w 10 latach (łącznie 17 dni). Czyli w pierwszej dekadzie objęły mniej więcej każde 2 lata z trzech, w drugiej wystąpiły trochę częściej niż co drugi rok i w trzeciej co trzeci rok. Łatwo można obliczyć dokładne proporcje tak w funkcji lat, jak i dni (czyli faktycznej częstości występowania). Wprawdzie są to dane dotyczące jednego tylko miasta, ale te proporcje powinny być w miarę podobne dla całego polskiego niżu. Jak widać z tych liczb, przymrozki, szczególnie te przygruntowe, wcale nie należą po Zimnej Zośce do rzadkości...

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 00:08 
mistrz
mistrz

A ja jestem ciekaw jak się sprawdzi Ventusky u mnie. Na dziś w nocy prognozuje +2C. Przewiesiłem loger z 2m na 20 cm. Ta wysokość mnie interesuje bardziej bo dopiero pierwsze latorośla przebił kopce (chyba znów się będę cieszył że mają takie opóźnienie). Rano odczytam ile było. Sadzonki doniczkowe powędrowały do domu. Dobrze że akurat wziąłem urlop i jestem na miejscu...

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 06:13 
czeladnik
czeladnik

Znów się szykuję na nockę w czuwaniu - ventusky zapowiada na noc -2, meteo +3. Sam nie wiem co o tym myśleć. Ostatnio było max -1.8 na loggerze, ale mocne podlewanie i ogniska, trociny i zadymianie ochroniło 95% zielonego.

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 07:35 
Ekspert
Ekspert

Zraszanie trzeba zacząć jak jest jeszcze lekko na plusie (nawet +2*C jak szybko spada) i wtedy zraszacze nie zamarzną nawet jak później będzie -7*C. Zresztą jest to wskazane też dla roślin. Widoczne już kwiatostany nawet jak nie wyglądają na oko na przemarznięte mogą zostać uszkodzone. Jak odkręcacie wodę i zraszacze albo wąż zamarzły to znaczy że za późno odpaliliście sprzęt. Rozkład przymrozku radiacyjnego nie jest równomierny i nawet kilka termometrów to często zbyt mało. A później widać na winnicy uszkodzenia jakby mróz tropem węża podążał miedzy krzewami. Uszkodzone krzewy to tu, to tam.

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 07:51 
mistrz
mistrz

pjetrof napisał(a):
A ja jestem ciekaw jak się sprawdzi Ventusky u mnie. Na dziś w nocy prognozuje +2C. Przewiesiłem loger z 2m na 20 cm. Ta wysokość mnie interesuje bardziej bo dopiero pierwsze latorośla przebił kopce (chyba znów się będę cieszył że mają takie opóźnienie). Rano odczytam ile było. Sadzonki doniczkowe powędrowały do domu. Dobrze że akurat wziąłem urlop i jestem na miejscu...

No i ile było u Ciebie?
Jestem nie daleko, a nie nastawiłem budzika i nie wiem jak w naszych okolicach było.

Pozdrawiam,
Marcin

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 08:09 
nowicjusz
nowicjusz

Ja tez niedaleko - Sulejówek. Miałem 2 stopnie na 2m czyli dwa mniej niz Ventusky (czyli norma). Przy gruncie nie bylo przymrozku, lekko powyzej zera.

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 11:25 
nowicjusz
nowicjusz

witam Panowie, ja kolo Mińska Mazowieckiego miałem -2 przy gruncie. o 6 jeszcze był szron w zacienionych miejscach.... po jakim czasie będzie widać uszkodzenia kwiatostanów jesli takie wystąpiły?

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 11:53 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
kamil2295 napisał(a):
witam Panowie, ja kolo Mińska Mazowieckiego miałem -2 przy gruncie. o 6 jeszcze był szron w zacienionych miejscach.... po jakim czasie będzie widać uszkodzenia kwiatostanów jesli takie wystąpiły?
Ja już po południu tego samego dnia widziałem, brązowieją liście.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 14:50 
nowicjusz
nowicjusz

Jak wynika z waszego doświadczenia - jeśli liście ocalały to kwiatostany również? czy nie ma pewności? To mój 3 sezon i do tej pory cudownie przymrozki mnie omijały w tym roku po 15 maja myślałem, że będzie podobnie a tu.....

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 15:23 
Kiper
Kiper

Niekoniecznie, mogą być uszkodzone i się osypać, weryfikacja w czerwcu

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 19:18 
czeladnik
czeladnik

Na liście województw ostrzeganych przez IMGW przed przymrozkami najbliższej nocy świętokrzyskie już nie figuruje, tymczasem Ventusky zapowiada na północ od Kielc nawet -4 jutro o 5:00 rano. I komu tu do cholery wierzyć?... Na wszelki wypadek młodzież nakryłem plastikowymi wiaderkami i doniczkami.

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 19:54 
mistrz
mistrz

Ventusky nagle dostał ocieplenia. Jeszcze rano wskazywał dla mojej lokalizacji -1 o 5 rano w piątek, a teraz 3 na plusie. mam nadzieję,że mu się to sprawdzi... . :)

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 20:12 
Ekspert
Ekspert

garbom napisał(a):
Ventusky nagle dostał ocieplenia. Jeszcze rano wskazywał dla mojej lokalizacji -1 o 5 rano w piątek, a teraz 3 na plusie. mam nadzieję,że mu się to sprawdzi... . :)

Wszystko zależy teraz gdzie będą chmury. U mnie niestety pokazuje przy gruncie -4 o 4.00.

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 20:20 
Ekspert
Ekspert

Melduje się ze stanowiska dowodzenia :)

Prognoza na teraz wg. ECMWF <> 9oC a termometry pokazują od 6.6 do 7.9 i widać jak spada.
Nie jest dobrze. Znaczy jest dobrze o tyle, że kalesony, buty zimowe, czapka, rękawice,
wąż z wodą przygotowane. Żywego mnie mróz nie weźmie ;)

Niebo idealnie bezchmurne jak na złość...

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: czwartek, 21 maja 2020, 20:21 
przedszkolak
przedszkolak

U nie było poprzedniej nocy przy.gruncie -1.3 a na ok 1,8m 1st. Ventusky zapowiadał przy gruncie.chyba 3 na plusie. Dzisiaj pewnie przymrozi lepiej, niebo bezchmurne....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 123  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1