Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 17:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 123  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przymrozki
PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 08:29 
Ekspert
Ekspert

Wieczorem przygotowałem zraszacze do pracy, ale w końcu nie uruchomiłem.
U mnie między 4 a 5 zbliżyło się do 0 na dwóch metrach. Na dachach i trawie (nie wszędzie) szron. Liście na winogronach mokre, wiec nie spodziewam się nieprzyjemnych niespodzianek. Wiatromierz powoli się kręcił więc myślę, że ruch powietrza wraz z nagrzanym podłożem sprawiły, że nie było większego spadku.

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 08:40 
Kiper
Kiper

U mnie podobnie, temperatury dotknęły zera na zarówno na 0,5 m jak i na 1,5. Początek nocy wyglądał groźnie, bo spadek był raptowny, ale koło północy ustabilizowało się na +2, najchłodniej było chyba koło 5, potem zaczęło rosnąć. Szronu nie było więc raczej wszystko OK

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 08:41 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,

wszystko co młode, nakryte wiaderkami - przeżyło. Mało tego - wiaderka zadziałały jak szklarnia :)
A to co zostawiłem na drutach (tak, tak, to jest słynna Beta, którą kiedyś dostałem od jakiegoś gospodarza z komentarzem - bardzo dobra i tak na razie trzymam, bo jeszcze nic mi innego do takich rozmiarów nie urosło a do tego nie mam serca jej wyrzucić), chyba nieźle oberwała.
Jest szansa, że to jeszcze jakoś się podniesie? Młode pędy na gruszce też poleciały w dół.
Wszystkich antyBetowców, którzy będą jej życzyć szybkiego zwiędnięcia proszę o nie rzucanie dodatkowych zaklęć i uroków :) :) :) :) :) :)

Pozdrawiam wszystkich

Załączniki:
20200513_091650.jpg
20200513_091650.jpg [ 186.2 KiB | Przeglądane 466 razy ]
20200513_091615.jpg
20200513_091615.jpg [ 129.76 KiB | Przeglądane 466 razy ]

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 08:44 
mistrz
mistrz

U mnie po 5 termometr pokazywał 1 stopień, ale słońce już grzało. Na trawie miejscami całe połacie zaszronione, gdzieniegdzie trawa nieoszroniona. Woda w wiaderkach nie zamarznięta. Szron na dachach od północnej strony, na szybach samochodów tylko minimalnie. Latorośle wyglądały normalnie, więc może się udało :think: Koło domu nawet na trawie nie było szronu, mini kiwi, które jest wrażliwe na przymrozki nigdzie nie wygląda na przypalone. Zobaczymy jak będzie to wszystko wyglądać popołudniu a długoterminowo okaże się pewnie po kwitnieniu :wink:

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 08:54 
Kiper
Kiper

johnwoo napisał(a):
pionty napisał(a):
Edycja:/
Sasiadka pisze, ze o 5 bylo 0 na termometrze. Az mi sie cieplo zrobilo.

Wstałem o 5:00 popatrzyłem za okno, było siwo wszędzie, na termometrze za oknem -3 stopnie na 3 metrach. Z tego co widzę rano to raczej popalona zdecydowana wiekszość :(

Edit: sadzonki pod wiadrem 20L chyba przetrwały

W Krzywaczce to zawsze zimniej niz po drugiej stronie lasu. Z tym, ze ja jeszcze nie znam efektow minionej nocy wiec nie wiem jakie szkody...

almatea napisał(a):
Witam,

wszystko co młode, nakryte wiaderkami - przeżyło. Mało tego - wiaderka zadziałały jak szklarnia :)
A to co zostawiłem na drutach (tak, tak, to jest słynna Beta, którą kiedyś dostałem od jakiegoś gospodarza z komentarzem - bardzo dobra i tak na razie trzymam, bo jeszcze nic mi innego do takich rozmiarów nie urosło a do tego nie mam serca jej wyrzucić), chyba nieźle oberwała.
Jest szansa, że to jeszcze jakoś się podniesie? Młode pędy na gruszce też poleciały w dół.
Wszystkich antyBetowców, którzy będą jej życzyć szybkiego zwiędnięcia proszę o nie rzucanie dodatkowych zaklęć i uroków :) :) :) :) :) :)

Pozdrawiam wszystkich

To nie Beta :roll:

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 08:55 
przedszkolak
przedszkolak

30km na południe od warszawy
Około 22:30 na 0,5m spadło do około 0 a pod przykryciem (namiocikami) było 0,5
Zacząłem lać namioty wodą wedle podpowiedzi kogoś z forumowiczów i temp otoczenia spadała do około -2 a pod namiotami było +2. Namioty polewałem co około 40-50min. Po 2 takich cyklach załączałem zraszacze na trawniku obok i spowodowało to na te 40min wzrost temp do około 0. I tak do około 3:30. Temp przestała na nowo spadać i poszedłem spać. Rano wyglądało wszystko chyba ok, ale obejrzę

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 09:16 
mistrz
mistrz

U mnie o 23; było 4' stopnie na wysokości 3m i 2' stopnie przy gruncie,
o 2:30 przy gruncie 1', pod potężnym foliowym namiotem z grubej folii tunelowej jaki popełniłem w tym roku z 16stoma zniczami było 5'.
O 4:15 wstałem i okazało się że naszły chmury i przy gruncie zrobiło się 4' więc poszedłem spać. Matematycznie pod folią pewnie było z 8-9.
Udało się.
Miałem w razie czego jeszcze olejak 2000W pod ręką żeby odpalić i ostatecznie pryskanie wodą.
Czy wiecie mniej wiecej jak moze byc moc jednego znicza?

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 09:40 
Kiper
Kiper

To i zamelduję, iż w nocy z 11/12.05 prognozowano u nas 0'C
a skończyło się minimalną temp +1,6'C na wys 5 metrów (okno sypialni)
Na winnicy 100m od domu bez żadnych strat :clap: :clap: :clap:

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 09:58 
nowicjusz
nowicjusz

W środkowo-wschodniej części lubelskiego jak dotąd bez przymrozków. I o ile wierzyć Ventusky (dzisiaj miała być ostatnia tak zimna noc) to udało się nam przejść bez strat już trzeci rok z rzędu :)

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 10:00 
Ekspert
Ekspert

U mnie jak na winnicy jak i przy domu wszystko przeżyło. Nawet takie delikatesy jak veltlinery i pinoty. Jedyne co to bacchusowi i negru 2 liście ścięte-reszta krzewu bez szkody,ale to efekty sprzed 2-3 tygodni. Nie było mnie w domu. Więc się nie wypowiem co się stało. Na pewno nic wielkiego,gdyż brzoskwinie i borówki bez szkody. U mnie ostatni znaczący przymrozek był 25/26.3. Od tej pory omija moje uprawy ewidentnie.

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 10:13 
Ekspert
Ekspert

Przygotowałem zraszacze, butle i palnik do tunelu, ale się nie przydało. Noc nieprzespana, trzeba było czuwać, całą noc temperatura balansowała +1+2*C. Lekki wiatr uratował sprawę. Jeszcze w piątek przypilnować i powinno być z górki.

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 10:13 
czeladnik
czeladnik

Skraj Podlasia na razie bez strat - chociaż non stop straszy. Nie okrywam. Ciekawie prognoza wygląda na następny tydzień - wtorek najniższa: AccuWater 0st.C a Ventuski +10st.C - no tak grube rozbieżności to dawno nie miałem.
Po za tym od marca to samo - ostatni tydzień z przymrozkami i już ciepło i tak kopiuj wklej do teraz.

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 10:35 
nowicjusz
nowicjusz

W nocy byłem w pracy i nie wiem ile stopni było. Po powrocie poszedłem zobaczyć jak krzewy się trzymają, a tam doznałem szoku. Wszystkie namioty pościągane, ktoś celowo to zrobił bo szpilki do trzymania włókniny były powyciągane. Pytanie mam. Po jakim czasie będzie widać efekty przymrozków na latoroślach? Aktualnie mam pojedyńcze listki letko ruszone na latoroślach.

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 10:54 
Ekspert
Ekspert

Mirkoo napisał(a):
Wszystkie namioty pościągane, ktoś celowo to zrobił bo szpilki do trzymania włókniny były powyciągane.

A może to silny wiatr?

PostNapisane: środa, 13 maja 2020, 11:19 
nowicjusz
nowicjusz

To by szpilki zostały w włókninie, albo były by porozrzucane. A to wyglądało tak jak by ktoś je powyjmował, zebrał kilkanaście sztuk do ręki i położył na ziemię, miałem tak kilka kupek ułożonych. Z resztą to nie pierwszy raz, kiedyś swoje włókniny z tym, że z warzyw znalazłem 100 m od siebie. U sąsiada kiedyś zdarzyło się nagłe uschnięcie wszystkich warzyw. Najzwyczajniej mamy w okolicy nie wielbiciela zieleni.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 123  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1