Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 19:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1857 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 124  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przymrozki
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2018, 06:52 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
jokaer napisał(a):
W Luksemburgu był przymrozek prawie bo 0 stopni, teraz na dniach, sąsiad mi mówił co pracuje.

Zimni Ogrodnicy ( Saints de glace ) i Zimna Zofia ( Kalte Sophie) przecież znani są u naszych zachodnich sąsiadów i dalszych też.

https://www.wetterdienst.de/Deutschland ... isheiligen
http://www.meteofrance.fr/actualites/65 ... s-de-glace

Zatem zimne dni majowe to tradycja znana w krajach winiarskiej Europy.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2018, 20:24 
mistrz
mistrz

Zapowiada się dobry rok, ale przed nami Zimni Ogrodnicy. Szczerze mówiąc, nigdy się nimi nie przejmowałem, zakładając że będzie co ma być. Tym razem jest inaczej, bo rok się zapowiada ciekawie i chcę się jakoś zabezpieczyć.
Pytanie do Was: czy zwykły waż ogrodowy z pistoletem o zasięgu 15m (długość szpaleru) zabezpieczy krzewy przez przemarznięciem?
Przykładowo: przymrozek będzie przez 3 dni od godz 3.00 do 6,00.

1) Czy musiałbym biegać przez te 3 godziny i non-stop lać wodę? Np każdy rząd byłby zraszany co 5 minut dużą ilością wody. Tyle zajęło by mi zrobienie jednego "kółka". Obecnie mam 12 rzędów/szpalerów 15 metrowych.
2) Czy raczej wystarczy zraszać jedynie przez kilkanaście minut dopóki wszystkie krzewy nie pokryją się lodem?
Generalnie mogę zerwać te 3 nocki, zakładając przymrozek wcześnie rano.
3) Ma to sens? Czy tylko rotacyjne zraszacze wchodzą w grę (dlaczego)?

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2018, 20:38 
mistrz
mistrz

Ale po co CI ten "nadludzki" wysiłek , fizyczny i intelektualny :crazy: skoro przymrozków nie ma i nie będzie !!???

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2018, 20:51 
mistrz
mistrz

Masa roboty, na dodatek dzieciak miał wczoraj komunie, byłem wyłączony przez ostatnie 3 tygodnie i nie śledzę pogody / forum.
Skąd pewność, że nie będzie przymrozków?

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2018, 22:46 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
jokaer napisał(a):
W Luksemburgu był przymrozek prawie bo 0 stopni, teraz na dniach, sąsiad mi mówił co pracuje.

Zimni Ogrodnicy ( Saints de glace ) i Zimna Zofia ( Kalte Sophie) przecież znani są u naszych zachodnich sąsiadów i dalszych też.

Nie umiem tego wytlumaczyc ,ale ponoc jest jakas zmiana cyrulacji powietrza ok 15 maja ,naukowcy potrafia to wyjasnic,slabnie vortex i zimne powietrze jest spychane na poludnie , nasza atmosfera probuje wyrownac gradient temperatur ;
cytuje
"
The polar vortex is a low-pressure system that, as its name suggests, ordinarily rests over the North Pole. (There is also a polar vortex over the Antarctic.)"

https://www.nytimes.com/2018/03/01/clim ... -cold.html

''Jak wyjaśnia klimatolog, przyczyną załamania pogody jest niż baryczny z rodziny niżów islandzkich. - Pod koniec kwietnia nad Skandynawią i Europą Wschodnią rozwija się cyklicznie obszar wysokiego ciśnienia atmosferycznego. W okolicach maja jest on wypierany przez niż baryczny, który ściąga chłodne powietrze z obszarów polarnych. Temperatura zaczyna wówczas spadać średnio o 10 stopni - mówi Michał Kowalewski''
Wyglada na to ze w tym roku nize islandzkie nas ominal, plyna sobie nad polnocna Norwegia i nie bedzie zimnej zoski.

PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2018, 22:55 
Ekspert
Ekspert

A u mnie nieco liznęło. Faktem jest że nie wykosiłem trawy, a to podnosi poziom zimnego powietrza.
Nie pierwszy już raz przymraża w pierwszych dniach maja.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2018, 04:39 
Kiper
Kiper

WinnicaUdziejek napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
jokaer napisał(a):

Nie umiem tego wytlumaczyc ,ale ponoc jest jakas zmiana cyrulacji powietrza ok 15 maja ,naukowcy potrafia to wyjasnic,slabnie vortex i zimne powietrze jest spychane na poludnie , nasza atmosfera probuje wyrownac gradient temperatur ;
cytuje
"
The polar vortex is a low-pressure system that, as its name suggests, ordinarily rests over the North Pole. (There is also a polar vortex over the Antarctic.)"

https://www.nytimes.com/2018/03/01/clim ... -cold.html

''Jak wyjaśnia klimatolog, przyczyną załamania pogody jest niż baryczny z rodziny niżów islandzkich. - Pod koniec kwietnia nad Skandynawią i Europą Wschodnią rozwija się cyklicznie obszar wysokiego ciśnienia atmosferycznego. W okolicach maja jest on wypierany przez niż baryczny, który ściąga chłodne powietrze z obszarów polarnych. Temperatura zaczyna wówczas spadać średnio o 10 stopni - mówi Michał Kowalewski''
Wyglada na to ze w tym roku nize islandzkie nas ominal, plyna sobie nad polnocna Norwegia i nie bedzie zimnej zoski.

W tym roku znaczenie miał termin pełni - była pod koniec kwietnia. Gdy jest ona w maju, potęguje wystąpienie przymrozku.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2018, 06:39 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
W tym roku znaczenie miał termin pełni - była pod koniec kwietnia. Gdy jest ona w maju, potęguje wystąpienie przymrozku.

No właśnie, dokładnie tak, wg mnie też oczywiście.
Ktoś kiedyś pisał, że naukowcy badali, że pełnia nie ma wpływu na te przymrozki, jednak ja akurat się z tym nie zgadzam
i uważam, że ma :angel:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2018, 06:44 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Zgadza się. Warto słuchać Natury i stosować się do wskazań choćby kalendarza księżycowego.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2018, 08:27 
Kiper
Kiper

ArturK napisał(a):
1) Czy musiałbym biegać przez te 3 godziny i non-stop lać wodę? Np każdy rząd byłby zraszany co 5 minut dużą ilością wody. Tyle zajęło by mi zrobienie jednego "kółka". Obecnie mam 12 rzędów/szpalerów 15 metrowych.
2) Czy raczej wystarczy zraszać jedynie przez kilkanaście minut dopóki wszystkie krzewy nie pokryją się lodem?
Generalnie mogę zerwać te 3 nocki, zakładając przymrozek wcześnie rano.
3) Ma to sens? Czy tylko rotacyjne zraszacze wchodzą w grę (dlaczego)?

Nie wystarczy, że krzewy pokryją się lodem. To nie lód chroni, tylko fakt, że woda zamarzając oddaje ciepło. Należy krzewy polewać wodą cały czas, aby lód który się tworzy zawsze miał temperaturę zbliżoną do zera. Jak przestaniesz polewać, temperatura tego lodu spadnie. Tylko ciągły dopływ wody i jej zamarzanie zapewnia odp. temperaturę.
Zraszacze nie muszą być rotacyjne, mogą też być mikrozraszacze.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2018, 08:28 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Cytuj:

No właśnie, dokładnie tak, wg mnie też oczywiście.
Ktoś kiedyś pisał, że naukowcy badali, że pełnia nie ma wpływu na te przymrozki, jednak ja akurat się z tym nie zgadzam
i uważam, że ma :angel:

To ja. Wpływu na przymrozki nie miała faza księżyca, tylko jego widoczność.
Zależność była prosta, jeśli go widzisz, to nie ma chmur, jeśli nie ma chmur, radiacja jest większa. to tak w skrócie.
na forum był link do badań, nie chce mi się szukać.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2018, 08:42 
Kiper
Kiper

Ludzie za bardzo wierzą w księżyce :D Podobno grzyby lepiej rosną podczas pełni i ryby nie biorą podczas pełni :D
Co bo przymrozków, to lepiej właśnie skupić się na obserwacji chmur niż księżyca.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2018, 09:05 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Zgadza się. Warto słuchać Natury i stosować się do wskazań choćby kalendarza księżycowego.
Pod warunkiem, że da się taki "kalendarz" oczyścić z zabobonów, wymysłów szamanów i pseudonauki. Trzeba by mieć super wiedzę, żeby to zweryfikować i wyczyścić z idiotyzmów, więc chyba lepiej jednak nie słuchać. Właśnie takie porady sobie poczytałem i trzeba być... (tu nastąpiła autocenzura), żeby wg tego żyć. Dziś jest "dobry czas na zbieranie i magazynowanie owoców" więc idę pozbierać owoce może jakieś znajdę. "Ogólnie korzystny czas na operacje i zabiegi medyczne" zadzwonię do koleżanki, żeby neurochirurdzy przyśpieszyli jej operację, bo za kilka dni kiedy ma termin może być czas niekorzystny. Ogólnie trzeba by lekarzom zabronić operowania w te niekorzystne dni. :crazy: Podobno kurz się dziś lepiej ściera na sucho. A jutro gorzej? I dzisiaj nie podlewać bo tam gdzie podlejesz mogą w wyleźć robaki. :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2018, 10:51 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście, że trzeba obserwować przyrodę, chmury, księżyc, słońce, wiatr....jednak, wg mnie znowu,
częściej bezchmurne niebo jest przy pełni księżyca.
Osobiście nie stosuję kalendarza księżycowego, czy jakiego tam, tylko właśnie obserwuję przyrodę.
Nie przesadzam roślin jak zapowiadają dwa tygodnie kanikuły, tylko robię to gdy pada deszcz.
No i itd :D

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2018, 12:06 
nowicjusz
nowicjusz

Trzeba obserwować przyrodę, chmury, księżyc, słońce, wiatr, winogrona, kwiaty w ogrodzie i cieszyć się życiem 8)
A cykle księżycowe należy używać do podziwiania księżyca :twisted:

Wpływ księżyca na przymrozki i terminy wysiewania warzyw to zabobon. A ja nie jestem przesądny, bo to przynosi pecha :ROFL:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1857 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 124  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1