Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 03:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 07:55 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
U nas nocami jeszcze od 10 do 15 st. Zapowiadają kilka dni z dobrą pogodą.
Ty mnie lepiej Dolnoslonzok nie denerwuj :wink: Miałeś lato całe lato i teraz byś chciał jeszcze kilka dni ... nie ma sprawiedliwości na tym świecie......

PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 07:57 
Ekspert
Ekspert

Każde okrycie coś tam daje, worki ze słomą też. Ja u siebie opatentowałem nowy sposób okrycia na zimowe mrozy. Kiedy pojawia się pierwszy śnieg, to łopatą śniegową narzucam go na przygięte do ziemi krzewy. Tworzę takie kopce śniegowe i kiedy śniegu przybywa, kopce się powiększają. W zeszłym roku, kiedy zapowiadali mróz na poziomie -28C, to dodatkowo pomachałem łopatą i te kopce znacznie urosły(ok.70cm). Do wiosny niczego więcej nie robiłem i nie musiałem odkrywać, bo śnieg sam stopniał. Pod tą okrywą wszystko przetrwało mrozy(100%) i wszystkie krzewy owocowały w tym roku. Śniegu mam co roku pod dostatkiem, więc u mnie ten sposób się sprawdza. W tym roku też tak zrobię, bo jest to bardzo skuteczna i łatwa ochrona przed mrozem.

PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 08:11 
Ekspert
Ekspert

lantan napisał(a):
Śniegu mam co roku pod dostatkiem, więc u mnie ten sposób się sprawdza. W tym roku też tak zrobię, bo jest to bardzo skuteczna i łatwa ochrona przed mrozem.

Największym problemem w tej skutecznej metodzie jest śnieg, a właściwie jego brak :D

PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 09:09 
Ekspert
Ekspert

Właśnie, u nas śnieg bywa... ale niekoniecznie wtedy kiedy bym chciała :?

PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 10:07 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
aguskac napisał(a):
Ty mnie lepiej Dolnoslonzok nie denerwuj :wink: Miałeś lato całe lato i teraz byś chciał jeszcze kilka dni ... nie ma sprawiedliwości na tym świecie......

Ależ lato jeszcze trwa do 22 września. :wink: A później długa, ciepła jesień. :D

PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Cóż... dziś raczej było letnio... szkoda, że nie upalnie ... te 19 stopni na termometrze w żaden sposób mnie nie usatysfakcjonowało :? Obiecują na jutro, a jutro to ja w murach siedzieć będę i tyle z tego lata... jestem rozczarowana...

PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2012, 19:25 
Kiper
Kiper

aguskac napisał(a):
Cóż... dziś raczej było letnio... szkoda, że nie upalnie ... te 19 stopni na termometrze w żaden sposób mnie nie usatysfakcjonowało :? Obiecują na jutro, a jutro to ja w murach siedzieć będę i tyle z tego lata... jestem rozczarowana...

Muszę się tam kiedyś wybrać z wycieczką obejrzeć ten mikroklimat ;) Dobre miejsce na lato, jak już nie mogę wytrzymać w upałach to tam przyjadę odetchnąć 8)

PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2012, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Dobra, będziemy robić wymianę agroturystyczną :) Chętnie zobaczę czy da się nie wytrzymywać upału 8)

Dziś było pięknie!!!!!!! Nawet chwilami szukałam cienia :mrgreen: W cieniu to jednak upał da się znieść prawda??

PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2012, 22:37 
Kiper
Kiper

aguskac napisał(a):
W cieniu to jednak upał da się znieść prawda??

Jak się jest mieszkańcem Afryki to pewnie tak :lol: Mi tam jednak 35 stopni w cieniu przeszkadza :D Do tego potem jakieś burze idą, duszno się robi, parno, człowiek się aby poci. Lato owszem ale 26 stopni starczy.

Może to lepiej dla winorośli, ale z drugiej strony, wszystko szybko dojrzało, człowiek zjadł i nie ma nic. A tak by było te 26 stopni i ze spokojem konsumpcja by była stopniowa i nadal trwała. :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 11 września 2012, 10:02 
czeladnik
czeladnik

Ponieważ wątek jest o przymrozkach to dorzucam od siebie, że majowe p.też mają dobrą stronę. Taką malutką.
Zadaję sobie sprawę że taka opinia na tym forum jest przesycona niepoprawnym bądź przewrotnym optymizmem :roll: , i szczyptą ironi.
Otóż od dwóch tygodni, po powrocie z pracy, mogę spokojnie skonsumować gronko Bianki lub Muscata Od. Troszkę ich zostało ale za mało na przerób. Normalnie się stresowałem a tak luzik i niam, niam. :D W ostatnich dniach są orzeźwiająco chłodne, szczególnie Bianka która zawiera napewno więcej kwasów - jest pyszna ! Dzięki przymrozkom... :wink:
Pozdrawiam,
Krzysiek.

PostNapisane: wtorek, 11 września 2012, 19:49 
nowicjusz
nowicjusz

Zbyszku a znasz może Wajk w Piasecznie? Tuż koło Czaplinka. Sorry za odejście od tematu.

PostNapisane: środa, 12 września 2012, 19:47 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
Mi tam jednak 35 stopni w cieniu przeszkadza :D Do tego potem jakieś burze idą...
Zamarzyły mi się upały to miałam ... aż 1 dzień... i do tego właśnie na koniec dnia koszmarna burza z gradobiciem... Teraz się zastanawiam czy membrana na dachu to wytrzymała, czy ją poharatało... (dach zdjęty) gołym okiem nie widać, ale były na niej mokre plamki od środka, tylko od strony gdzie mocniej uderzał grad :? ...
W każdym razie dach cudem stoi... ale chętnie bym kogoś pogryzła z wściekłości, bo takie gradobicie zdarza się u nas może raz na 3 lata... oczywiście musiało wczoraj... Tak to jest jak się kobiecie zachciewa lata latem 8)

PostNapisane: czwartek, 13 września 2012, 10:07 
Kiper
Kiper

A nie mówiłem...ciepło to nie tylko przyjemności opalania ale i konsekwencje, zawsze potem idzie silny wiatr i inne zjawiska atmosferyczne. Lepiej mieć całe lato umiarkowane a winogrono jeść końcem września w spokoju, bo przy tych upałach to jeszcze można plon stracić jak grad walnie. Tak więc zamiast zazdrościć innym, lepiej się cieszyć z konsumpcji wrześniowej :D

PostNapisane: czwartek, 13 września 2012, 19:35 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
Lepiej mieć całe lato umiarkowane....
Lato umiarkowane to ja bym chciała i złego słowa na nie nie powiedziała 8)

PostNapisane: środa, 19 września 2012, 14:13 
nowicjusz
nowicjusz

Prozomat dla Bożenkowa (okolice Bydgoszczy) przysłał prognozę na 21 września poniżej zera z prawdopodobieństwem 35%

Szansa na przymrozek w ciągu następnych godzin to 35.0%. Minimalna przewidywana temperatura przy gruncie w ciągu następnych 48 godzin to -2.4 oC, która wystąpi 21-09 o 05:00. Najbliższe obniżenie prognozowanej temperatury poniżej 0 oC wystąpi 21-09 o 00:00.

Zobaczymy jak to wypadnie. Liczyłem na ostatnią dekadę wrzesnia...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1