Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 22:04 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Space99 napisał(a):

Na tej słowackiej stronie jest podany sposób wspierania odbudowy krzewu po przymarznięciu, zależy on od tego czy pozostały kwiatostany. Odczytałem, że jeśli zmarzła cała latorośl, to należy pozostawić dwa do trzech oczek. Ale dlaczego tak ma być, to nie wiem.

A jak ty to zrozumiałeś ?
Bo jeżeli przemarzła cała latorośl (100%)to o jakich oczkach tu mowa ???
pozdr.ZB

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 23:52 
Ekspert
Ekspert

Rozumiem to przemarznięcie na dwa sposoby, że albo zmarzły wszystkie liście ale zielony pęd latorośli przy nasadzie jest jeszcze "do użytku", albo zmarzło 100% i trzeba skrócić ramię do tych trzech pąków by otrzymać przyrosty normalnej długości. Bardziej stawiam na pierwsze. Ne mam jeszcze doświadczeń w temacie wymarzania wiosną wieloletniego krzaka.

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 08:10 
Ekspert
Ekspert

A ja rozumiem to tak jak widzę. Jak jest co i po co ratować to ratuję, jak nie ma, to wycinam natychmiast i za kilka dni rosną nowe. Jak nie zapomnę to za jakiś czas pokażę (jak będzie co :)) te dwa ratowane grona.

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 13:54 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
kapitan napisał(a):
Jeżeli najniższe C wyrasta z łozy D to nie jest to pasierb, a najprawdopodobniej latorośl z pąka zapasowego i na nie trzeba postawić, a zmarznięte pędy jak najszybciej wytnij, żeby z nimi nie konkurowały.

Myślałem że dość jasno jasno się wyraziłem?

Dla mnie wystarczająco jasno. Przecież zacząłeś od słowa jeżeli :mrgreen:
Swoją drogą jeżeli kwiatostany nie zmarzły (na tych na zdjęciu) to wszystko powinno być w porządku.
kuneg napisał(a):
Jakich 50-ciu?

Miałem na myśli kwiatostany które wyliczyłaś.
poszukiwacz napisał(a):
Rozumiem to przemarznięcie na dwa sposoby, że albo zmarzły wszystkie liście ale zielony pęd latorośli przy nasadzie jest jeszcze "do użytku", albo zmarzło 100% i trzeba skrócić ramię do tych trzech pąków by otrzymać przyrosty normalnej długości.

Spróbuj narysować te dwa przypadki. Też jestem ciekawy jak uzyskać 3 pąki ze zmarzniętego w 100% ? Czyje, jakie ramię masz na myśli ?

A poniżej jeszcze zdjęcia, które zrobiłem a nawiązujące do tematu:

Muscat Odeskij przed:

Obrazek

po:

Obrazek

i jeszcze moje ulubione:

Obrazek

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 19:37 
Ekspert
Ekspert

Spyrek,
ale ja pisałam o ledwo 5-ciu kwiatostanach...

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 19:57 
czeladnik
czeladnik

Przez 100% rozumiem 100% zielonego. W czasie majowych przymrozków nie wymarzają całe krzewy.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Leszna

PostNapisane: środa, 13 czerwca 2012, 20:49 
Ekspert
Ekspert

Próbuję odczytać te słowackie instrukcje. Przez przypadek kupiłem pole w miejscu gdzie przymroski są raczej tylko przy gruncie, wycinają tylko nowe nasadzenia, nie mam więc zbytnio pojęcia o szkodach przymrozkowych. A ramię to łoza. Przemarznięte latorośla to strata cennych zapasów ostałych po zimowaniu. Może to powodować słabszy wzrost nowych latorośli, stąd mój domysł że może należy ich ująć?

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 08:42 
Kiper
Kiper

poszukiwacz napisał(a):
Space99 napisał(a):

Na tej słowackiej stronie jest podany sposób wspierania odbudowy krzewu po przymarznięciu, zależy on od tego czy pozostały kwiatostany. Odczytałem, że jeśli zmarzła cała latorośl, to należy pozostawić dwa do trzech oczek. Ale dlaczego tak ma być, to nie wiem.
Ja to rozumiem tak:
- jeśli zmarzły wierzchołki pędów - tniemy nad 3-4 liściem od kwiatostanu,
- jeśli zmarzły też kwiatostany - skracamy pędy nad 2-3 pąkiem (chyba chodzi o skrócenie latorośli za 2-3 węzłem, czyli liściem) - czyli liczymy na wybicie pędu syleptycznego, który przejmie rolę głównego,
- całkowicie przemarznięte ramiona usuwamy - mowa o latoroślach czy łozach?
narabz napisał(a):
W czasie majowych przymrozków nie wymarzają całe krzewy.
Zdziwiłbyś się. W zeszłym roku wymarzło mi wszystko, co było nad ziemią.

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 09:55 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
narabz napisał(a):
W czasie majowych przymrozków nie wymarzają całe krzewy.
Zdziwiłbyś się. W zeszłym roku wymarzło mi wszystko, co było nad ziemią.

Również zdrewniałe wieloletnie części? Trudno w to uwierzyć - może mechanizm tego był inny.
Z tego co widzę jeśli na jakiejś gałęzi usuniemy wszystkie zielone pędy, nie wybije tam nic nowego z uśpionych oczek bo np w innej części krzaka są zielone latorośla to krzak niejako uśmierca tą gałąź - ona po prostu usycha jako niepotrzebna (!?) To jest chyba związane z jakimiś enzymamy które wydzielają zielone części i pobudzają krążenie soków. Może ta część nadziemna nie przemarzła ale uschła z braku zielonych pędów bo wybiły uśpione paki podziemne.
Choć skutek jest w zasadzie ten sam.

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 10:05 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
Również zdrewniałe wieloletnie części? Trudno w to uwierzyć - może mechanizm tego był inny.
Z tego co widzę jeśli na jakiejś gałęzi usuniemy wszystkie zielone pędy, nie wybije tam nic nowego z uśpionych oczek bo np w innej części krzaka są zielone latorośla to krzak niejako uśmierca tą gałąź - ona po prostu usycha jako niepotrzebna (!?) To jest chyba związane z jakimiś enzymamy które wydzielają zielone części i pobudzają krążenie soków. Może ta część nadziemna nie przemarzła ale uschła z braku zielonych pędów bo wybiły uśpione paki podziemne.
Mogło tak być. Kompletnie nic zielonego nie odbiło po przymrozkach i krzaki jakby uschły. Większość odbiła przy ziemi i dzięki temu mogę się znowu cieszyć winoroślą. Ale kilka już w ogóle nie odbiło.
Ciekawe jest jednak to (już gdzieś o tym pisałem), że niektóre coś tam wypuściły z części wieloletnich, ale rosło toto słabo i kolejnej zimy i tak nie przetrzymało i w końcu te pnie też zlikwidowałem.

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 19:19 
Kiper
Kiper

Może przyczyna była po prostu inna, stare drewno od paru stopni w minus i to tylko w nocy... :?:

PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2012, 22:00 
Kiper
Kiper

W zeszłym roku w maju nie było "parę stopni", a blisko -10 miejscami. U mnie też niektóre łozy pousychały, że nie wspomnę o pąkach zapasowych. Przecież w zeszłym roku padł rekord majowego zimna w całej historii pomiarów temperatury w Polsce. W Toruniu zanotowano -10 z hakiem. U mnie było co najmniej -7.

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 10:19 
Ekspert
Ekspert

U mnie wypadają kolejne trzyletnie regenty. Latorośle ok 10cm zasychają koronki, liście żółkną i w rezultacie pada cały krzew.
Nie wiem czy to przymrozki czy rezultat bezśnieżnej zimy(poprzemarzane korzenie)

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 15:02 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
U mnie wypadają kolejne trzyletnie regenty. Latorośle ok 10cm zasychają koronki, liście żółkną i w rezultacie pada cały krzew.
Nie wiem czy to przymrozki czy rezultat bezśnieżnej zimy(poprzemarzane korzenie)

To rezultat bezśnieżnej zimy albo zimy z b.małą ilością śniegu.
O tym już było, a także jak dalej postępować z takimi krzewami.
pozdr.Zbyszek
PS
U mnie najniższa była tylko ok.-25
a mimo tego było gorzej niż przy -30 ze śniegiem, bo przemarzły mi wszystkie powojniki (kilkunastoletnie), milin amerykański(pień grubości ręki) róże parkowe (kilkunastoletnie).

Winorośle okryłem glebą, a mimo tego wypadł mi 3 letni krzew Chardonnay.
PN i Kernlingi niby rosną ale przyrosty latorośli b.słabe.
Lepiej poradziły sobie : Gewurz, PG ,Sieger i PNP

Krzyżówkom w tym roku nie zaszkodził mróz ? :!: :?:

PostNapisane: sobota, 16 czerwca 2012, 06:21 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
[quote="riesling"U mnie było co najmniej -7.[/quote]

W zeszłym roku było ledwie -1, a o tej porze roku i to wystarczyło, by zważyć wszystko. Krzewy odbudowały się i ładnie zdrewniały do jesieni.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1