Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 23:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 16:52 
Ekspert
Ekspert

http://www.galati.sk/index.php?page=2012/06/01

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 19:50 
Ekspert
Ekspert

U mnie osypują się resztki uszkodzonych przez przymrozki kwiatostanów - nawet tych, które wyglądały O.K. jeszcze tydzień temu. Nie pomógł oprysk Asahi przed i po przymrozkach.
Ostało się cokolwiek tylko na niektórych odmianach na 5-cio latkach. Na 2 krzewach Kristaly doliczyłam się łącznie 5 kwiatostanów z wilków. Na Timurze ostało się 6 kwiatostanów, na Augustinie 1 konkretny i ze 3 fragmenty. Na Festivee jest całkiem sporo, chyba ze 20. Einset ma ok. 10 szt.
... i to by było na tyle...

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 08:45 
czeladnik
czeladnik

kuneg napisał(a):

A jak myślisz, gdyby nie te przymrozki to zamiast tych 50-ciu ile mogłoby być ?

Mam takie pytanie:
Po przymrozkach zielone pędy straciły liście i kwiatostany, ale pęd przeżył. Teraz wypuszcza 2, 3 młode po jednym na każdym poziomie. Muszę coś usunąć bo strasznie się zagęści. Czy lepiej usunąć te na początku, u nasady i tym sposobem pozostawić cały pęd który przeżył, czy lepiej jest pozostawić ten pierwszy, a resztę niezmarzniętego razem z pozostałymi które wypuszcza - usunąć ?
Te wątpliwości nasunęły mi się bo zastanawiałem się co będzie w przyszłym roku. W którym wariancie bardziej zadbam o lepsze owocowanie. Przecież B wykorzystuje już pąk w tym roku, zatem czy nie braknie go w 2013 ?
Obrazek
gdzie:
A - zmarznięta część
B - tegoroczny pęd który przeżył przymrozek
C - młodziutkie pędy które teraz wychodzą
D - zeszłoroczna łoza

Pozdrawiam,
Krzysiek
P.S. Kwiatów i owoców w tym roku już nie będzie albo nie dojrzeją w ogóle, chodzi o przyszły rok.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 09:06 
mistrz
mistrz

Twoje młode C które wybija to pewnie pasierby i prawdopodobnie w przyszłym roku z nich wyrosną płodne latorośle.
By zanadto nie odsuwać się od pnia ja bym zostawił te najniższe, resztę usunąć.

Andrzej

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 11:06 
Ekspert
Ekspert

anestle napisał(a):
Twoje młode C które wybija to pewnie pasierby i prawdopodobnie w przyszłym roku z nich wyrosną płodne latorośle.
By zanadto nie odsuwać się od pnia ja bym zostawił te najniższe, resztę usunąć.

Andrzej

Jeżeli najniższe C wyrasta z łozy D to nie jest to pasierb, a najprawdopodobniej latorośl z pąka zapasowego i na nie trzeba postawić, a zmarznięte pędy jak najszybciej wytnij, żeby z nimi nie konkurowały. C wyrastające wyżej to też nie koniecznie pasierby. Ogłowienie latorośli powoduje, że rozwijają się paki zimowe i rosną nowe latorośla. Taka mieszanina -tego i przyszło rocznych latorośli nie jest najlepszym rozwiązaniem w kontekście przyszłego owocowania. Ja zmarznięte częściowo latorośla usuwam jak najszybciej, żeby dać szansę pąką zastępczym. Trzeba pamiętać, że usunięcie latorośli z pąka głównego jest sygnałem do startu dla pąków zapasowych. Pozostawienie i czekanie powoduje, że paki zapasowe też czekają.

Ostatnio edytowano wtorek, 12 czerwca 2012, 11:12 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 11:09 
Ekspert
Ekspert

Ja zostawiłem pierwszy lub drugi pasierb licząc od nasady w zależności od tego który był większy. Pasierby powinny przejąć funkcję latorośli. Generalnie i tak takich latorośli należy zostawić sporo mniej niż normalnie, żeby zdążyły urosnąć i zdrewnieć. Czasami bardziej opłaca się pozostawić wilka, który ma dobry wigor. U mnie aktualnie winnica wygląda tak jak w połowie maja.
Czy to prawidłowe podejście okaże się w przyszłym roku.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 11:12 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Jeżeli najniższe C wyrasta z łozy D to nie jest to pasierb, a najprawdopodobniej latorośl z pąka zapasowego i na nie trzeba postawić

Tak sytuacja jak opisujesz miała miejsce w zeszłym roku - mróz 3 maja. W tym roku u mnie wszystkie zapasowe zdążyły ruszyć i zmarznąć. :cry:

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 11:17 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Tak sytuacja jak opisujesz miała miejsce w zeszłym roku - mróz 3 maja. W tym roku u mnie wszystkie zapasowe zdążyły ruszyć i zmarznąć. :cry:

No to lipa. Ja w większości bardzo późno odkrywałem i poprawiałem cięcie, dzięki czemu większość paków zapasowych ocalała. Teraz to wszystko szybko nadrabia.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 11:57 
Ekspert
Ekspert

spyrek35 napisał(a):
...
Mam takie pytanie:
Po przymrozkach zielone pędy straciły liście i kwiatostany, ale pęd przeżył. Teraz wypuszcza 2, 3 młode po jednym na każdym poziomie. Muszę coś usunąć bo strasznie się zagęści. Czy lepiej usunąć te na początku, u nasady i tym sposobem pozostawić cały pęd który przeżył, czy lepiej jest pozostawić ten pierwszy, a resztę niezmarzniętego razem z pozostałymi które wypuszcza - usunąć ?
.....

Latorośle po przymrozkach majowych.
Różnica między przymrozkami 2011(4.05) a przymrozkami 2012(18.05) jest zasadnicza .
Rok temu zmarzły tylko latorośle z pąków głównych .
W tym roku zmarzły przeważnie i z głównych i z zapasowych.
U mnie to ma miejsce przy takich odmianach jak Johan i C.Cortis.
Tam gdzie latorośl wyrasta z pąka zapasowego ? zostawiam tą latorośl a usuwam przemarzniętą częściowo latorośl..
Tam gdzie nie ma latorośli z zapasowego a tylko ruszają wszystkie pasierby na częściowo przemarzniętej latorośli ? zostawiam najsilniejszy pasierb a resztę pasierbów usuwam.
Pozdr.Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 13:47 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
Jeżeli najniższe C wyrasta z łozy D to nie jest to pasierb, a najprawdopodobniej latorośl z pąka zapasowego i na nie trzeba postawić

Tak jak pisze ZbyszekB, tak było w zeszłym roku.(przynajmniej w moim przypadku)
kapitan napisał(a):
Ja zmarznięte częściowo latorośla usuwam jak najszybciej, żeby dać szansę pąką zastępczym. Trzeba pamiętać, że usunięcie latorośli z pąka głównego jest sygnałem do startu dla pąków zapasowych. Pozostawienie i czekanie powoduje, że paki zapasowe też czekają.

Dzięki, właśnie nie byłem do końca przekonany w tej sprawie.
Rozumiem, że uważasz za najlepsze doprowadzenie do sytuacji podobnej jak w zeszłym roku. Pozbyć się tych dziwactw, a postawić na prosty mechanizm: padły główne, zatem przechodzimy na zastępcze. Żadnych tam piętrowych, częściowo poprzemarzanych.
Muszę przyznać że jest w tym duzo racji. Przecież patrząc na wczesną wiosnę 2012 i to jak się zapowiadało to wszystko było OK, a przecież to rok po "majowej zimie" w 2011.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 14:05 
mistrz
mistrz

Zima i przyszła wiosna zweryfikuje które podejście jest właściwe.
Jeżeli odbudowywać krzew z pąków zapasowych to było trzeba usuwać zmarznięte zaraz po przymrozku (nie wiem kiedy u Ciebie był, ale jeśli startują pasierby to już pewnie trochę czasu minęło).
Ja skłaniam się do wersji Mietka.
Skoro startują pąki u nasady liści na tegorocznej latorośli ( nieważne czy z pąka czy jest to pasierb) to chyba szybciej urośnie i zdrewnieje niż te które dopiero muszą się obudzić z pąków zapasowy.
Może małe doświadczenie: zastosuj obie metody na sąsiednich krzewach.

Andrzej

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 14:48 
czeladnik
czeladnik

anestle napisał(a):
Jeżeli odbudowywać krzew z pąków zapasowych to było trzeba usuwać zmarznięte zaraz po przymrozku...

Masz całkowitą rację. Minął już prawie miesiąc i nie ma sensu teraz się za to zabierać. Jednak z pkt. widzenia analizy majowych faktów i wyciągania wniosków na przyszłość, warto starać się rozwiewać wątpliwości, a już na pewno korzystać z doświadczenia. Ja osobiście spotykam się dopiero pierwszy raz z taką sytuacją.
Żeby nie było wątpliwości - na większości moich krzewów, podobnie jak u Mieczysława :mrgreen: dopiero maj. Po raz drugi.
Krzysiek.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 16:04 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Jeżeli najniższe C wyrasta z łozy D to nie jest to pasierb, a najprawdopodobniej latorośl z pąka zapasowego i na nie trzeba postawić, a zmarznięte pędy jak najszybciej wytnij, żeby z nimi nie konkurowały.

Myślałem że dość jasno jasno się wyraziłem? Napisałem tylko na co bym teraz postawił gdybym miał wybór i nie chodziło mi bynajmniej o pąki, a o rozwinięte z tych pąków latorośla. Wycinanie miało sens zaraz po mrozach i tak zrobiłem ze wszystkimi latoroślami bez kwiatostanów. Te z kwiatostanami pozostały do oceny w późniejszym okresie i jeszcze się okaże ale chyba się opłaciło.

Przykład: Zmarznięta Nadieżda Azos. Strzałki wskazują dwa kwiatostany i nową latorośl z pąka zimowego. Widać przemarznięte liście. Zaznaczam jednak, że ta kombinowana latorośl na przyszły rok nie zostanie. Jej zadaniem jest owocowanie i idzie do wycięcia. Co będzie okaże się po kwitnieniu. Mam tego więcej :).

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 19:45 
Ekspert
Ekspert

spyrek35 napisał(a):
kuneg napisał(a):

A jak myślisz, gdyby nie te przymrozki to zamiast tych 50-ciu ile mogłoby być ?

Jakich 50-ciu?
Jakby nie przymrozki, to z 5-cio letnich krzewów prowadzonych wysoko, z czego część ma sporo przestrzeni, powinnam zebrać 3-5 kg na każdej deserówce. Takich krzewów mam 8 szt różnych odmian, więc łatwo wyliczyć, że spodziewałam się minimum 24 kg owoców plus grona kontrolne na zeszłorocznych nasadzeniach.
...a tymczasem będzie może ze 5-6 kg wszystkiego, z czego większość na Festivee.

PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 21:08 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):

Na tej słowackiej stronie jest podany sposób wspierania odbudowy krzewu po przymarznięciu, zależy on od tego czy pozostały kwiatostany. Odczytałem, że jeśli zmarzła cała latorośl, to należy pozostawić dwa do trzech oczek. Ale dlaczego tak ma być, to nie wiem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1