Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 12:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 08:32 
Kiper
Kiper

aguskac napisał(a):
Było 2,4 na ten rok dość atrakcji!!

Jak wczoraj pisałaś o przymrozkach sprawdziłem z ciekawości na interii dla Szczecinka, i minimalna była 3 stopnie w nocy, dlatego napisałem że możesz iść spać :) Może powinnaś zacząć tam sprawdzać. Mi się sprawdza z tego portalu.

W tym roku aby raz jedyny pokazali mi 0 stopni jako minimalna. I z tyłu działki skosiło ogórki i niektóre listki Arkadii. Tam gdzie największe wygwizdowo :) Moje rosną z przodu blisko zabudowań. A tamto jest Cioci.

Tak czy siak przyjrzyj się tym prognozom czy się sprawdzają. Ja dzięki temu śpię spokojnie, i nie panikuje jak inne źródła pokazują mrozy. Interia mnie uspokaja :mrgreen: oczywiście mówię o takiej sprawdzalności tuż przed okresem prognozowanym, czyli np. przed nocą. Długoterminowa to jak wszędzie...raz trafią raz nie :lol:

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 09:16 
nowicjusz
nowicjusz

Droga Malgorzato!

Nie przejmuj sie - chyba nie bedzie tak zle.
Mi udalo sie podejsc przed praca do ogrodka (po mojej stronie miasta) by zobaczyc, ze:
1. ani pomidory, ani orzechy u wszystkich sasiadow nie nosza oznak uszkodzen
2. najmlodsze liscie winorosli sa jakby delikatnie bardziej brazowe - ale zdecydowanie nie zniszczone
3. szron w cieniu na lisciach ogorkow byl widoczny jeszcze ok 7:15

Zatem zdecydowana roznica in plus wzgledem uszkodzen z 18 maja. To z pewnoscia nie bedzie tak dramatyczne jak ostatnie przymrozki - wiec glowa do gory.
No, moze nie calkiem, bo zobaczymy po poludniu.

wazne, ze Meteo.icm znow sie nie pomylilo (2/3 zapowiadanych przymrozkow sie sprawdzilo w ostatnim miesiacu), podczas gdy inne prognozy mowily o 3-6ciu stopni jako temp minimalna...
Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 11:41 
czeladnik
czeladnik

Dzisiaj w okolicy Opola było 6 st. Do Wrocławia jedzie się godzinkę, a tam temp.0 st. Zauważyłem że wieczorem było bardzo pochmurno natomiast rano (o godz.6) niebo było czyściutkie. Najwyraźniej nad Wrocławiem wypogodziło się dużo wcześniej i stąd chyba taka różnica.
Kto mieszka w okolicach Torunia ? Na:
http://www.weatheronline.pl/weather/maps/current?LANG=pl&CONT=euro&LAND=PL&KEY=PL&SORT=3&INT=06&TYP=tminboden&ART=tabelle&RUBRIK=akt&R=310&CEL=C
pokazują że było -1 stopni.

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 12:57 
Ekspert
Ekspert

spyrek35 napisał(a):

Nie wiem kto mieszka w okolicy Torunia.
Ale ma tam swoją profesjonalną winnicę i szkółkę winorośi Piotr Przybył (na naszym forum - nick "przybylek")
PS
Przymrozki koło Torunia (i tylko tam !!!) to moja sprawka :wink:
Gargamel ma moc sprawczą :!: :wink:
I dopóki ten PAN nie pozbędzie się tego co skradł(splagiatował) to ześlę na niego siedem (albo i więcej) plag egipskich i polskich w postaci : deszczczów w czasie kwitnienia,gradobicia zaraz po, 2-ch mączniaków i szarej pleśni itd :lol: (i to niezależnie od tego czy mnie wykopią z tego forum czy nie :!: :?: :mrgreen: )
Daję jeszcze tydzień temu tematowi.( a później zaczynam .... :lol: )

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 16:06 
Ekspert
Ekspert

dominikams napisał(a):
Ufff... kamień z serca, nie? Dobrze, że tak się to skończyło, ale "emocji" nie zazdroszczę :roll:
emocje nie były zbyt duże, trochę mnie to wkurzało... jako, że tyle razy już mi się w tym roku upiekło czułam, że tym razem może być podobnie i nie wpadałam w panikę. Taka beztroska mogła mnie sporo kosztować, ale jednak się upiekło. Czy to już wreszcie koniec??

Xellos
Zawsze sprawdzam wiele prognoz, Interię też. Większość pokazywała 3-4 na plusie.

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 16:58 
nowicjusz
nowicjusz

spyrek35 napisał(a):
Dzisiaj w okolicy Opola było 6 st. Do Wrocławia jedzie się godzinkę, a tam temp.0 st. Zauważyłem że wieczorem było bardzo pochmurno natomiast rano (o godz.6) niebo było czyściutkie. Najwyraźniej nad Wrocławiem wypogodziło się dużo wcześniej i stąd chyba taka różnica.
Kto mieszka w okolicach Torunia ? Na:
http://www.weatheronline.pl/weather/maps/current?LANG=pl&CONT=euro&LAND=PL&KEY=PL&SORT=3&INT=06&TYP=tminboden&ART=tabelle&RUBRIK=akt&R=310&CEL=C
pokazują że było -1 stopni.

Mnie prognozy ściągnęły nocą na działkę. Pod Bydgoszczą prognozowali na prozomacie prawie 2 stopnie na minusie przy gruncie i stwierdziłem, że bez walki się nie poddam. Obawy okazały się na szczęście nadmiarowe. Temperatura nie spadła poniżej 0. Bez strat. Podlałem za to porządnie po kilku tygodniach suszy trawę przy okazji przez całą noc.

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 17:19 
Kiper
Kiper

Potwierdzam u mnie też nie było przymrozków. Niestety po całonocnym podlewaniu będzie trzeba prysnąć...

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 19:47 
nowicjusz
nowicjusz

zbyszekB napisał(a):
spyrek35 napisał(a):
..
Przymrozki koło Torunia (i tylko tam !!!) to moja sprawka :wink:
Gargamel ma moc sprawczą :!: :wink:

czyli strata gron i wierzchołków na moich tak oczekiwanych Muscat Bleu to Twoja sprawka... wielkie dzięki :evil:
A tak na poważnie to w okolicach Zośki przymroziło mi powyższe (bo na pozostałych nie liczyłem nawet na kontrolne gronko)
Wczorajsza nos chyba mnie oszczędziła.
Pozdr. Leszek

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 21:06 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
Potwierdzam u mnie też nie było przymrozków. Niestety po całonocnym podlewaniu będzie trzeba prysnąć...
Dlaczego? Przecież nie pryskamy po każdym deszczu, uświadom mnie :)

Naprawdę się cieszę, że nie przymroziło Ci, trzymałam kciuki!!

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 22:07 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Dlaczego? Przecież nie pryskamy po każdym deszczu, uświadom mnie :)

System 10-10-24. Po opadzie większym niż 10mm, gdy temperatura utrzymuje się powyżej 10*C przez 24 godziny dochodzi do infekcji pierwotnej MRz. MP lubi cieplej 20-27*C. Jak się ociepli, (szczególnie noce) to rzekomy, po deszczach, pewnie zaatakuje.

PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2012, 06:06 
Ekspert
Ekspert

Dzięki :)
Na szkoleniu z mączniaków byłam na zlocie, a w głowie niewiele zostało... :roll: Teraz to chyba już i tak czas na opryski przed kwitnieniem, ale poczekam jeszcze te kilka chłodno-deszczowych dni ( znaczy u nas to deszcz podobno ma być, podobno nawet gdzieś blisko jest od kilku dni... ale ja do nie widziałam i nie tęsknię.

PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2012, 11:57 
Ekspert
Ekspert

http://kontakt24.tvn.pl/temat,traba-powietrzna-na-lubelszczyznie,48050,html?categoryId=499

Michał (Alkor) nie pozamiatało czasem koło Ciebie?
Skończyły sie przymrozki to teraz jazda z gradem i burzami

PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2012, 12:03 
Ekspert
Ekspert

Proponuję zamknąć wątek przymrozki 2012 a otworzyć nowy wątek: Klęski żywiołowe 2012 :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2012, 18:47 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Proponuję zamknąć wątek przymrozki 2012 a otworzyć nowy wątek: Klęski żywiołowe 2012 :mrgreen:

ZaMYKAM :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2012, 15:11 
przedszkolak
przedszkolak

W piątek przejeżdżałem przez Czeskie Morawy i po raz pierwszy zobaczyłem jak wyglądają połacie winnic wykoszonych przez przymrozki. Tylko współczuć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1