Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 01:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 00:06 
Ekspert
Ekspert

No to ja się pochwalę, że u mnie przymrozków nie bylo. Ani ogrodnicy, ani zimna Zośka nie wyrządzily mi żadnych szkód. Najbardziej okazałe kwiatostany mam na Rusbole. Jeśli grad lub inne klęski nie załatwią mi tych krzewów, to plon w tym roku może być rekordowy. I jeszcze jedna uwaga, najpóźniej startująca odmiana po zimie to Kodrianka, ale i tak ma wiele zawiązków kwiatowych, więc jest szansa, że spróbuję jej smak w tym roku. :lol:

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 01:09 
przedszkolak
przedszkolak

Canin napisał(a):
vitia3 napisał(a):
U nas przymrozku nie było, ale widzę że na południu ...

No od Ciebie (Gdynia) to raczej wszystko jest na południu :lol:

Cenna uwaga

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 06:50 
Kiper
Kiper

Zakładając, że już przymrozków nie będzie (czerwcowych?) wygląda na to, że w tym roku wyszedłem obronną ręką*. Ale przypominam, że w zeszłym skosiło mi wszystko i to nie tak, że potem coś wyrosło z pąków zapasowych, tylko tak, że wszystkie kilkuletnie krzewy odtwarzałem od ziemi (dobre i to), czyli cofnąłem się na sam początek. W tym roku zapowiada się nieźle i nie piszę tego, żeby się chwalić, tylko dodać wszystkim otuchy.

PS. Najbardziej współczuję tym, którzy ucierpieli drugi rok z rzędu (Misza, zdaje się, już drugi raz kończy sezon w maju :( ).

* Jeszcze nie wiem, co z krzakami, które posadziłem u teściów (koło Łodzi). Dzisiaj będę miał okazję sprawdzić.

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 07:19 
Kiper
Kiper

U mnie, jak to już pisali inni koledzy z podkarpacia, noc z czwartku na piątek spoko. Chmurki sprawiły, że termometr zatrzymał się na + 5.2 stopnia.
Już myślałem że po przymrozkach, a tu dzisiaj widzę, że minimum tej nocy było + 0,4 !!! Ufff, blisko było. Kiedy to się wreszcie skończy.

Pozdrawiam

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 07:21 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie przy -1 st.C bez strat, a nawet "szkółka" sadzonek starej winorośli nie oberwała chociaż na trawie był szron. Agrest, wiśnie, czereśnie bez strat. Dzisiejsza noc była bezchmurna, ale już "ciepła" z +6 st.C.
Współczuję wszystkim, którzy ponieśli starty. Wiem, jak trzęsę się nad moimi krzakami, a co dopiero Koledzy w przypadku większych nasadzeń.
Koledze z Kędzierzyna dodatkowo współczuję starty królików i doradzę, jak jeden z forowiczów. Na lisa najlepszy pies pilnujący terenu.
alkor, miałem odpisać Ci wczoraj rano. Zwracam honor. W obecnych czasach już nic nie jest pewne.
kuneg, w której dzielnicy Wro mieszkasz? Może odległość od Odry ma też jakiś wpływ? Jeden z kolegów z Opola pisał w zeszłym roku, że ma nasadzenia nad samą Odrą, co uchroniło go od przymrozku majowego z 3/4 maja.

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 07:42 
nowicjusz
nowicjusz

ja się dziś dowiem co z moimi. dziś sztobry ida do ziemi. na wszelki wypadek opryskam asahi. jak sie czyta jaka masakra spotkała niektórych to sie słabo robi. wspolczuje.

ps. a na lisy najlepszy jest ołowiany granulat. najlepiej w miedzianym płaszczu.

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 08:10 
Kiper
Kiper

Ja miałem dziś powtórkę z rozrywki, na szczęście krótko i jedynie -0,5 zaraz idę zobaczyć jak to wygląda, ale mam nadzieję że przy normalnym temperaturowo przymrozku woda ocaliła spokojnie to, co zostało z wczoraj.

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 08:14 
Ekspert
Ekspert

Czyli jedynie zraszacze są ochroną - niestety.

Ładne zdjęcia zalodzonych pędów zaksiu wrzucił na wino.org
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... 665&page=4

Mnie się kolejny rok upiekło (jeśli nie liczyć szalonych mrozów w zimie)

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 09:43 
Ekspert
Ekspert

Pocztówka z "tropików" - ze szczególną dedykacją dla tych, co twierdzą, że "u nas" przymrozki kończą się 20 kwietnia :lol:
Zdjęcia wiszących "szmatek" z wczoraj.

Kristaly: Obrazek

Timur i Wostorg Idealnyj: Obrazek

V25/20: Obrazek

Marszałki: Obrazek Obrazek

P.S.: Dolnoslonzok, na Wiki w "Winnicach" znajdziesz baaardzo dokładną lokalizację mojego ogródka :)

Ostatnio edytowano sobota, 19 maja 2012, 10:53 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 10:28 
przedszkolak
przedszkolak

kuneg napisał(a):
Pocztówka z "tropików" (...)

Ale rusztowanie (i chyba pergola) piękne. :)

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 10:40 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję Jacku :) To zasługa mojego męża :)
Przy V25/20 widać tył ławeczki z mini pergolką - taką z Auchan.
Prawdziwe rusztowanie dopiero robimy tam, gdzie widać tyczki bambusowe - docelowo 3 krótkie rzędy. Słupki krańcowe (metalowe i chyba ich nie widać) już stoją, jak się uda, to dziś pójdą słupki pośrednie i druty. Może uda się w tygodniu przygiąć ocalałe Ronda, Nera i Onyksy do właściwego Gujota. Pozostawię do 3 gron na krzew na tym, co sadziłam zeszłej wiosny i co wygląda O.K.

Ostatnio edytowano sobota, 19 maja 2012, 10:42 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 10:42 
Ekspert
Ekspert

Małgosia, tak mi przykro!!!
Jak już nawet Wrocka nie mija to nie wiem co powiedzieć, wydawało mi się, że przynajmniej Wy jesteście bezpieczni i zawsze tego zazdrościłam.
Mój syn mieszka we Wrocławiu i z bezpośrednich relacji wiem, że zwykle macie dużo cieplej niż my tu. Mam nadzieję, że jednak coś zostało.

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 10:50 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Aga. :)
Niestety, Wrocek oberwał drugi rok z rzędu. W zeszłym było zimniej, ale wcześniej i latorośle były mniejsze, więc część udało mi się położyć na ziemi i okryć gazetami. Na moim koncie na Fotosiku są zeszłoroczne fotki - można porównać.
Na razie wydaje się, że część plonu ocalała, bo pąki wyglądają O.K., ale to się jeszcze okaże, bo mogą jeszcze zczernieć.

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 11:33 
mistrz
mistrz

Do spyrek35:
Ciekawi, mnie, jak Ty okrywałeś te swoje winogrona, skoro wszystko zmarzło?
Możesz podac szczegóły?

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 13:17 
Kiper
Kiper

Mein herzlichen Beileid----Tak się mówi jak ktoś w Niemczech umiera.W życiu bym nie pomyślał
że takie zimno i straty mogą przyjść, nawet u tych co niedaleko mnie i odry mieszkają-Chmielowice,Brzeg,Wrocław
Moje jeszcze nie wiem za tydzień przyjeżdżam to się okaże.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1