Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 13:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:04 
Ekspert
Ekspert

MarcinJ napisał(a):
Ciekawe, że truskawki całe i zdrowe kwitną dalej.
Marcin sprawdź środki truskawek, bo one będą kwitły nadal, ale jak mają czarne środeczki to koniec ! Mam nadzieję, że są żółte!!

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:06 
Ekspert
Ekspert

Dostałem info że na mojej winniczce przerobowej w okolicach Jaworzna został tylko popiół. Zero zielonego. Jutro jade pooglądać... przy okazji bo specjalnie bym się nie zdecydował.
Nawet w tamtym roku straty były ok. 80%

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:13 
Ekspert
Ekspert

Kurczę, strasznie wam współczuję :(

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:18 
mistrz
mistrz

Po całonocnej walce wszystko dostało w łeb.Gdybym wiedział ,to uwalił bym się do wyra i miał wszystko w........! Kilkadziesiąt krzaków przy domu czarno widzę.O 2000 szt w winnicy nawet nie chcę myśleć.Mam tylko cichą nadzieję że jak co roku mróz nie może się wdrapać na moją górę. Wszystko w rękach Boga.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:20 
przedszkolak
przedszkolak

Asaf Bardzo Ci współczuję, też czasami mam takie serie. A na lisa polecam Ci podhalana . Trzymaj się.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:28 
Kiper
Kiper

współczuje wam wszystkim strat przymrozkowych - u mnie drugi rok przymrozki majowe omijają moją winniczke, zero strat - trochę się wystraszyłem bo zaufałem prognozom i nic nie okrywałem a jednak w okolicach przymrozek lizał, na szczęście u mnie na pagórek się nie wdrapał...

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:29 
czeladnik
czeladnik

To co na ścianie wygląda dobrze, to co w rzędach... różnie - najgorzej wygląda Palatina i Bianca... ostatnie krzewy w rzędzie. ale jak jest naprawdę to będzie widać jutro.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:37 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
bolcio55 napisał(a):
ciekawe jak u Miszy?

Sezon 2012 uważam za zakończony :cry:
-3 o 4.30, 95% strat

Mieciu, to jeszcze nie jest tak źle u mnie 100% strat.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:38 
przedszkolak
przedszkolak

zypsek napisał(a):
U mnie bez większych strat .Młode [ zeszłoroczne dosadzenia] często przypalone górą .Były w gęstej trawie . Niektóre były bez chwastów i bez uszkodzeń .Ogólnie do 20 cm nad ziemią ,przypalenia ale nie wszędzie[ gdziniegdzie na wys.1 metra] . Nie pryskałem nie zadymiałem .Ziemia kultywatorowana, kilka dni temu .Dwukrotny oprysk Asahi,z borem ,florovit a także siarka ,Topsin ,Talstar [duże problemy z przędziorkami-].Zbyszek

jestem od zypseka ok 25 km w linii prostej, aż mi głupio o tym pisać..ale rok u moich deserek - zapowiada sie wspaniały, żadnych strat nie ma..nawet pomidorki koktajlowe w dobrej formie, niżej mnie w pionie jakieś 150m .u sąsiadów, tylko młoda fasolka padła..miałem pierdla, bo 8 krzaczków powinno mieć pierwsze owoce, których jestem okropnie ciekaw.. i sadzonki w doniczkach w porząsiu..
miałem trochę - jak widzę szczęścia, bo wbrew mojej teściowej , modliłem się do diabła a nie do radia M...
z przędziorkami też walczę..jak co rok:(

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 21:52 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
vladi1 napisał(a):
Po prawie corocznych stratach spowodowanych przymrozkami (...)
Dolnoslonzok, co ty na to? Kolega z Opola zmyśla?

Kolega z Opola nie zmyśla, to Dolnoślonzok bredzi.

Wrocław donosi o stratach:
Pergola wys. ok. 2m - 5-cio letnie Kristaly, Timur i Wostorg Idealnyj - 50-70% strat; Einset ok. 30 % strat; Festivee do 10% strat.
Szpalery (łozy jeszcze w pionie, usypane kopczyki u podstaw) - roczniaki: Rondo praktycznie 0 strat, tylko gdzie niegdzie listek liźnięty; Nero podobnie; 2 Wiktorie ponad kopczykiem padły, Bianki też, Onyksy 50%, 5-cio letnia V25/20 30-40%. Marszałkowi przy tarasie oberwało się tak w 20-30%, Leon i Marquette również przy tarasie bez strat.
Młodziutka Jutrzenka zarosła mi chwastami, bo o niej zapomniałam i dzięki temu przetrwała. Reszta przedszkolaków obsypana kopczykami, więc bez strat.

Brzoskwinia nie oberwała tym razem, ale oberwała jakiś tydzień temu, truskawki (te bez okrycia) wydaje się, że mają się dobrze-środki kwiatów chyba o.k., ale to się jeszcze okaże. Jabłonie, śliwy, wiśnie i cała reszta o.k.

Pomidorów jeszcze nie wsadzałam do gruntu, bo pilnie śledziłam prognozy :)

Niezbadane są i.t.d.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 22:04 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
bolcio55 napisał(a):
ciekawe jak u Miszy?

Sezon 2012 uważam za zakończony :cry:
-3 o 4.30, 95% strat

Niestety z przykrością muszę podpisać się również i ja pod tymi słowami Miszy. Tak późny przymrozek nie dał szans moim roślinom. Mam tylko nadzieję, że kilkuletnie krzewy nie wypadną (np. 'Regent', 'Bianka', 'Solaris', ale też 'Aurora' i 'Cascade', 'Marszałek Foch' i 'St. Croix'). U mnie przetrwało tylko to, co rośnie w pobliżu ścian (przeważnie młode sadzonki Vitis vinifera). Tak więc owoców praktycznie nie będzie. Sezon zakończony, ręce opadają - lecz nie wolno się zrażać. W namiocie foliowym mam zawiązki owoców na 'Lipovinie' ('Harslevelu') - i to jest optymistyczne.
kt70

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 22:08 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Kolega z Opola nie zmyśla, to Dolnoślonzok bredzi.

Oj tam od razu bredzi... On po prostu myśli pozytywnie :mrgreen:
A jak wiadomo, jeśli eksperyment nie pokrywa się z teorią to tym gorzej dla niego.

U nas przymrozku nie było, ale widzę że na południu to istny Armagedon.
Współczuję Wam,że przyroda zniszczyła to w co włożyliście tyle wysiłku i troski. Oby udało się Wam doczekać owoców z pąków zapasowych.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 22:24 
Kiper
Kiper

U mnie (Bolesławiec) przymrozki miały być według prognoz poprzedniej nocy, a przyszły niestety ubiegłej. Na terenach lekko wyniesionych, przymrozku nie było, tak że przynajmniej koło domu jest OK. Natomiast na działce gdzie mam większość krzewów, straty są poważne. Za parę dni zobaczymy co przetrwało, ale raczej czarno to widzę.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 22:30 
Ekspert
Ekspert

vitia3 napisał(a):
U nas przymrozku nie było, ale widzę że na południu ...

No od Ciebie (Gdynia) to raczej wszystko jest na południu :lol:

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 22:52 
Kiper
Kiper

stefek napisał(a):
jestem od zypseka ok 25 km w linii prostej, aż mi głupio o tym pisać..ale rok u moich deserek - zapowiada sie wspaniały, żadnych strat nie ma..(...)

No to wiemy gdzie będzie zlot w tym roku :lol:

A tak na poważnie skoro wszyscy się żalą, to i ja się pożalę: Wczoraj jeszcze do wieczora miałem nadzieję, że przymrozek mnie ominie, jednak temperatura za szybko zaczęła spadać - jeszcze po północy latałem z opryskiwaczem pełnym letniej wody z dodatkiem asahi(a nuż by się udało choć odrobinę podnieść wilgotność powietrza) a potem nie umiałem znaleźć starych koców, którymi chciałem okryć co cenniejsze krzewy - któryś z domowników je dobrze schował. Znalazłem jedynie 2 niewielkie, cienkie foliowe plandeki i wziąłem osłoniłem to co miało największe szanse się oprzeć przymrozkowi - kilka krzaków Kristaly, rosnących w najgorszym miejscu(zasłonięte przez dom do 10-11 -stej). Krzaki okryte mają niewielki uszkodzenia najmłodszych listków, natomiast na pozostałych trzymają się tylko najstarsze listki, a reszta jest niewiadomą - okaże się jak zaczną znów rosnąć. Niestety zapowiada się rok bez deserówek, bo ładnie chciał kwitnąć Podarok Zaporożu, zawiązki także miały Talizman, Festivee oraz Arkadia. Cholerna adwekcja! Najwidoczniej tak miało być... Szkoda tylko, że jednak przymrozek dotarł do mnie akurat w tym roku zamiast poprzednim, kiedy nic poza Siegerem i Regentem(i to po 1 kwiatostanie) nie zamierzało kwitnąć :roll: .

Pozostaje mi życzyć sobie i wszystkim(bez wyjątku!), aby w kolejnych latach było znacznie lepiej!

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1