Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 11:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 18:17 
mistrz
mistrz

Space99 napisał(a):
alkor napisał(a):
.... Ja stosuję go od kilku lat i przy niższych temperaturach sprawdził się bez zarzutu. http://lukomet.eu/karta.php?id=97&lang=pl ...

Zraszacz montuje się, że tak powiem, do kranika "bez wspomagania"? Chodzi mi o to, czy ciśnienie wody w wodociągach jest wystarczające dla tej instalacji np. czy zadziała gdybym jednocześnie chciał odpalić takie 3 naraz ? Na jaką odległość wyrzuca wodę? Można nieco szczegółów?

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 18:25 
Ekspert
Ekspert

U mnie rano temperatura na malutkim plusie, mgła, dachy oszronione, w samochodzie dach i szyby oblodzone - na winorośli na razie jakichś konkretnych strat nie zauważyłem.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 18:42 
mistrz
mistrz

ArturK napisał(a):
Space99 napisał(a):
alkor napisał(a):
.... Ja stosuję go od kilku lat i przy niższych temperaturach sprawdził się bez zarzutu. http://lukomet.eu/karta.php?id=97&lang=pl ...

Zraszacz montuje się, że tak powiem, do kranika "bez wspomagania"? Chodzi mi o to, czy ciśnienie wody w wodociągach jest wystarczające dla tej instalacji np. czy zadziała gdybym jednocześnie chciał odpalić takie 3 naraz ? Na jaką odległość wyrzuca wodę? Można nieco szczegółów?

W linku który cytujesz są wszystkie informacje odnośnie zależności wydatku wody w stosunku do średnicy dyszy i ciśnienia w instalacji, oraz promień zraszania, patrz na tabele na dole opisu.
Dzisiaj w nocy stosowałem co prawda zwykłe metalowe zraszacze do nawadniania ale wydatek jest w nich podobny,dwa zraszacze na domowej instalacji hydroforowej. Działa to w miarę ok, poza tym że przy spadku ciśnienia poniżej 0,25 MPa nie obracały się, może to wina podłączenia (początek wąż 3/4 potem rozdzielenie na 1/2 cala).
Wszytko pięknie tylko nad ranem po 4 godzinach lania studnia praktycznie pusta.
Efekt chyba osiągnięty.
Jeśli ktoś ma zbiornik wodny lub studnię może zastosować na jeden zraszacz ruską pompę zanurzeniową.
U mnie dział, daje dobre ciśnienie przy wydatku ok 900l/h.
Andrzej

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 18:50 
Ekspert
Ekspert

U mnie bez większych strat .Młode [ zeszłoroczne dosadzenia] często przypalone górą .Były w gęstej trawie . Niektóre były bez chwastów i bez uszkodzeń .Ogólnie do 20 cm nad ziemią ,przypalenia ale nie wszędzie[ gdziniegdzie na wys.1 metra] . Nie pryskałem nie zadymiałem .Ziemia kultywatorowana, kilka dni temu .Dwukrotny oprysk Asahi,z borem ,florovit a także siarka ,Topsin ,Talstar [duże problemy z przędziorkami-].Zbyszek

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 19:04 
nowicjusz
nowicjusz

U mnie o 5:30 -1st. Nie okrywałem ,nie zraszałem -około 35 % strat ,ciekawe jak u Miszy?

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 19:34 
Ekspert
Ekspert

No i stało się. Dzisiaj w nocy u mnie było -1, może -2, nie wiem na pewno, ale straty są.
Wszystkie liście przy ziemi uszkodzone-zmrożone. Prowadzę cięcie na głowę, więc to co odbiło
nisko stracone. A już wyglądało wszystko tak pięknie. Myślałem że w tym roku mnie ominie.
Zawsze ;Zimni Ogrodnicy'' trwają 2-3 dni,tym razem 2 tygodnie.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 19:48 
mistrz
mistrz

U mnie w tym roku pierwszy raz oberwałem, straty ok 10%, wszystkie pierwsze krzewy z rzędów, bo zaczynają się pod skarpą i zrobiło się zastoisko, i ostatnie, bo przy wysokiej trawie. Może będzie lepiej bo gronka wyglądają na całe i czubki też. Ciekawe, że truskawki całe i zdrowe kwitną dalej.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 19:53 
Kiper
Kiper

jawormcz11 napisał(a):
...Dzisiaj w nocy u mnie było -1, może -2...Prowadzę cięcie na głowę, więc to co odbiło nisko stracone....
Prowadzę prawie wszystkie krzewy na głowę i po uszkodzeniach mrozowych zawsze kilka latorośli z pąków śpiących wybije, chociaż nie zawsze z kwiatostanami. Trzy lata z rzędu bity byłem przymrozkami -3 do -4, a dzisiaj było -0,5 około 0,5 godziny. Żadnych strat. Dookoła mnie w promieniu 300-400 metrów temperatura spadła do -3. Niezbadane są wybryki natury.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 19:54 
Kiper
Kiper

Space99 napisał(a):
alkor napisał(a):

Tak ja mam ten sam ale jechałem na jedną dysze. Czyli wynikałoby z tego że trzeba na dwie żeby minimalny czas dostarczenia porcji wody się zgadzał.

....

No to mamy te same zraszacze, ale u mnie czas obrotu jest poniżej 1 min, coś około 40sek. zaślepiłem te tylne dysze i to był chyba błąd, bo o dziwo mam mocne straty na końcu rzędów na których były zamocowane zraszacze, oczywiście spokojnie tam dochodziła woda i to z zapasem ok.3m. Wygląda, że jest martwy sektor, który pokrywa tylna dysza.
Poza winniczką odnotowałem najniższą -3C o tej samej porze w winnicy -1.6C, przy temp. poza winnicą do -2,5 temp w winnicy nie spadła poniżej -0,8C. Pomidory i cukienie mi całkowicie załatwiło, zdaje się, że też miałem mieć w tym roku pierwsze jabłka z jabłonki.
Straty są, ale dzisiaj trudne do oszacowania, w większości uwaliło najmłodsze szczytowe listki i pąki wzrostu, a także najwyższe najczęściej trzecie kwiatostany, 1 i 2 wyglądają OK, ale o tym będzie można powiedzieć na 100% później. Niestety poszły też całe krzewy. Szacując do tej pory plon który wisiał na krzewach wyglądało że będę musiał dokupić dymiony, czy pokusić się o jakiś tank. ale problem mi rozwiązało.
Miałem dokupić przed zbiorem w tym roku tanki, ale widzę, że problem mi rozwiązało.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 19:59 
Kiper
Kiper

Namiociki z agrowłókniny się przydały. Trochę złapały te latorośle, co wystawały, ale o`key. Na drugiej działce przy lesie MF, Cascada i Beta (bez osłon) nie ruszone. Aby tak dalej.

pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 20:11 
mistrz
mistrz

Po prawie corocznych stratach spowodowanych przymrozkami postanowiłem w tym roku nie dac się. 50mb okrycia z włókniny 50g lub folii tunelowej zdało egzamin - zrobiłem namiociki na drucie 90cm nad ziemią . W nocy było -2C. To co nieokryte obmarzło. Pod okryciem OK. Młode sadzonki przykryłem PETami i lekko obsypałem ziemią. Po raz kolejny przekonałem się, że takie okrycie jest nie wystarczające, trzeba albo całkowicie zasypac butelkę ziemią, albo prościej okryc dodatkowo włokniną lub czymkolwiek.
Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 20:16 
czeladnik
czeladnik

Wszyscy chwalą się tu swoimi przymrozkami to ja też :-)
W dawnym sieradzkim 60km od Łodzi kierunek Wrocław lekko tylko lizneło minusem ,około 10% rocznych mają przymrożonych dosłownie po kilka listków , reszcie zupełnie nic się nie stało ,są zieloniutkie ( nie okrywane) .
I to mnie zachęca do nowych nasadzeń :mrgreen:

Pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 20:36 
mistrz
mistrz

dla przegranych w tym roku pocieszę ich, że czuję się jakby mnie prąd pier...ną, albo jak bym faze uziemił prze siebie, co okryłem folią, troszkę jest uszkodzone tak na 20%, to co solo to spadło, głównie roczniaki, ale to celowo nieokrywane, najlepiej przetrzymał MF i Swenson, bez okrycia minimum strat, za parę dni zweryfikuję straty, jak się roślinki otrzasną , to drugi rok jak mnie mróz zaskoczył, na niektórych zostały jeszcze nabrzmiałe pąki i to one może jeszcze zapracują jak zdążą , dziwny ten maj, najpierw za ciepły, póżniej za zimny,

niva

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 20:47 
czeladnik
czeladnik

dziadek2 napisał(a):
U mnie rano temperatura na malutkim plusie, mgła, dachy oszronione, w samochodzie dach i szyby oblodzone - na winorośli na razie jakichś konkretnych strat nie zauważyłem.

Zazdroszczę. Właśnie wróciłem z ogrodu. Cały dzień żyłem PŁONNĄ nadzieją. Pozostał tylko popiół - tzn. dosłownie kilka procent przeżyło. Tam gdzie miałem znicz dokładnie pod krzakiem coś się ostało. Stwierdzam 90% strat M.Odeskij i 70% Bianki. Sama włóknina nic nie dała.
Gdybym winorośl sadził przy drzewach i rozpinał latorośle na koronie to wszystkie by przeżyły bo liści jest już dużo :lol:
A może to dzisiejsze słońce tak przypaliło :oops: :evil: ???
Zmieniam projekt naklejki na 2013 i co ? Jeszcze nie próbowałem zraszaczy, o właśnie ! za rok na pewno się uda !
W taki dzień, wieczór, to tylko...iść spać, bo ręce opadły już 2 godziny temu, nogi nie chcą nieść, a w głowę jakby mi ktoś drągiem przyłożył :shock:

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 20:50 
Ekspert
Ekspert

bolcio55 napisał(a):
ciekawe jak u Miszy?

Sezon 2012 uważam za zakończony :cry:
-3 o 4.30, 95% strat

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1