Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 07:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 66  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 07:55 
czeladnik
czeladnik

Ja dałem ciała z zraszaniem w tym roku i wygląda na to że Solarisa skosiło doszczętnie....

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 07:58 
Ekspert
Ekspert

McGr3gor napisał(a):
Małopolskie też nienajgorzej. U mnie o północy było jeszcze +7C, a najniżej o 4'00 rano +4C. Tym bardziej podziwiam tych którzy takiego komfortu nie mieli, noc spędzili na zadymianiu a dzisiaj rano jeszcze deklarują chęć iścia do pracy.
Te przymrozki w Waszych stronach to miały chyba jakiś charakter lokalny.U Ciebie kilka stopni na plusie,u kolegów na minusie.Chłopaki dzielnie odpierali ataki mrozu,to fakt...

Ostatnio edytowano piątek, 18 maja 2012, 08:52 przez andrew54, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 08:01 
przedszkolak
przedszkolak

Nas totalnie zaskoczyła prędkość z jaka zaczęła spadać temperatura. Zaczęliśmy rozciągać folię nad ocalałą częścią ok 23-24. skończyliśmy po 1.
Jeszcze rozstawiłem palniki gazowe i podkładałem podkładki żeby latorośle foli nie dotykały i w efekcie w domu byłem o 2. A myślałem że przymrozek pojawi się o 3. lub 4. I nie zdążyłem wszystkiego okryć. Mróz był 6 godzin tak że te co tylko okryłem płótnem też mogą być skoszone.
Dowiem się dopiero popołudniu.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 09:03 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem ile było u mnie, bo nie mierzę temperatury.
Pod wieczór niebo było już czyste. Do mojego ogródka dotarłam ok. godz. 18 i okryłam co się dało z truskawek i nowych nasadzeń winorośli. Może poniedziałkowy oprysk asahi też coś pomoże.
Między blokami rano przed 7.00 na samochodach był jeszcze gdzie niegdzie szron. Dopiero po południu sprawdzę, co przeżyło. Mam nadzieję, że na pergoli uchowa się wszystko - wys. 2m. Między krzewami mam czarny ugór, więc też mam nadzieję...

Ekstra informacja dla Dolnoslonzoka:
Jakieś 30 lat temu skosiło pomidory we Wrocławiu w... CZERWCU. :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 09:23 
Ekspert
Ekspert

U mnie o 5-tej na wysokości 2m było +1 ale na trawie szron i szyby samochodów trzeba było skrobać. Niektóre końce latorośli (te co dotykały agrowłókniny) jakby oklapnięte. Nie dało się ich odizolować bo był wiatr i szarpało włókniną a latorośle rosną jak szalone. Miejmy nadzieję, że to już za nami.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 09:24 
Kiper
Kiper

A ja dopiero pojadę i zobaczę, a może lepiej się nie denerwować :( Oby było co jeść...

A ja wygląda sprawa z ręcznym zraszaniem z węża ? Ile to trzeba tak stać i lać tą wodę czasowo ?

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 09:29 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
A ja wygląda sprawa z ręcznym zraszaniem z węża ? Ile to trzeba tak stać i lać tą wodę czasowo ?

Całą noc. :lol: A tak na poważnie zraszać trzeba jak temperatura spadnie poniżej zera. To ile Ty masz tych krzaków, że chcesz z węża zraszać?

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 09:36 
przedszkolak
przedszkolak

vanKlomp napisał(a):
Xellos napisał(a):

Całą noc. :lol: A tak na poważnie zraszać trzeba jak temperatura spadnie poniżej zera. To ile Ty masz tych krzaków, że chcesz z węża zraszać?

Nie ważna jest ilość ale jakoś! I jak mu na nich zależy! :D

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Xellos,
zrasza się przez cały czas trwania przymrozku. Tylko w trakcie zamarzania wody na latoroślach utrzymuje się temp. w okolicy 0 gwarantująca przeżycie zraszanych pędów.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 10:03 
nowicjusz
nowicjusz

W mnie (okolice Bielska Białej ) o 1:00 było w winnicy -2 stopnie. Większość mimo okrycia włókniną jest zgotowana.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 10:13 
Kiper
Kiper

Hehe, 5 stron przez noc wyskrobaliście :D
U nas doszło do -2. Donosi mi wspólnik z winnicy, że zraszanie najwyrażniej podniosło temperaturę do dodatniej, bo się winorośle nawet nie pokryły lodem :shock:

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 10:47 
Ekspert
Ekspert

Doczytałem ważną rzecz o zraszaczach
"Ważną cechą zraszaczy przeciwprzymrozkowych jest czas obrotu, który nie powinien być dłuższy niż 1 minuta"
A u mnie to jest koło 1:40 :evil:

Tak oglądałem krzewy i są pewne uszkodzenia mrozowe ale jeszcze poczekam z ostatnim słowem do popołudnia. A na teraz widać lekkie uszkodzenia liści i latorośli.
U sąsiada pergola na 2m opalona konkretnie i latorośla leżą ale to nie był przymrozek przygruntowy bo praktycznie nie było różnic temperatur pomiędzy gruntem a 2m.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 10:57 
czeladnik
czeladnik

U mnie na razie wygląda to nieźle, stare krzewy Cascade koło domu nietknięte. "Za stodołą" część krzewów była uszkodzona po poprzednim przymrozku, tym razem trochę je okryłem i nie widzę na razie większych uszkodzeń, prawdopodobnie to zasługa dużej wilgotności powietrza, na poziomie 97% i specyficznego mikroklimatu, blisko od zabudowań, osłona mniejsza bądź większa z 3 stron. Jedynie od południa całkowicie odsłonięte, a pastwiska tam się znajdujące są ok 1 m poniżej "winniczki", w pobliżu jest też ciek wodny.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 10:58 
Kiper
Kiper

Po całonocnej walce mogę stwierdzić (na razie) że tam gdzie było zraszanie szkody będą około 30-40%.
Tam gdzie nie było ochrony 100% strat.
Wygląda na to że w tym roku nie będzie czereśni i sliwek bo owoce brązowe.
Najniższa temp. jaką zmierzyłem to -3.0C około 4.30 rano.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2012, 11:14 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Xellos napisał(a):

Ja mam mało ;) Na razie podchodzę do tego ze spokojem, bo z tych wielkoowocowych to wszystko świeżynki, i tak tam gdzie niegdzie po jednym gronie zostawiłem. Najwyżej nie będzie.

Ja mam same deserówki, z 20 ich jest :) Ale w tej chwili mam jeszcze 3 stare winorośle, z czego 2 wywalam jesienią, ich ostatnie owocowanie, jedna zostanie, i tą jedną już poprowadziłem na 2 łoży, i puściła multum kwiatostanów. I szkoda mi tego jedzenia, z mojej Izabello-podobnej winorośli, nie jest znowu taka zła w smaku.

Trudno, za kilka godzin zawitam na miejsce i się okażę, chwila prawdy.

A tak przyszłościowo się pytam, z tym laniem wody na te moje nowe nasadzenia. Mógłbym na końcu węża zamontować jakiś zraszacz, tylko że one wszystkie nie rosną koło siebie :cry: To są 4 miejsca, więc jakiś czwórnik, by musiał być, a wtedy nie wiem co z ciśnieniem wody, czy starczy :) Czy lepiej po prostu spędzić noc z wężem w ręku haha i przemieszczać się pomiędzy tymi 4 miejscami po trochu wszędzie :)

Zaczynam o tym myśleć poważniej, bo daleko mi do optymizmu kolegi ze Sląska :lol: Równie dobrze, może idzie globalne zlodowacenie a nie ocieplenie. I to nie ewenement zeszłoroczny, tylko początek regularnej takiej pogody co roku. I nawet tam gdzie było dotychczas ciepło to będzie zimno, ale wtedy to chyba u niektórych to nie będą przymrozki jak macie teraz, tylko mrozy po -10. Jest o o tyle ciekawe, że 2012 to ponoć maksimum w cyklu świecenia Słońca, i powinno być najcieplej...

Ostatnio edytowano piątek, 18 maja 2012, 11:32 przez Xellos, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 981 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 66  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1