Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 22:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 16:12 
Kiper
Kiper

Coś nie tak okrywasz, jeżeli pod agrotkaniną marznie.

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 16:35 
czeladnik
czeladnik

Sprawdzałem termometrem i różnica była około 0,5st., może za cienka była. Za rok muszę pomyśleć jak opóźnić max. wegetacje, z okrywaniem chce sobie odpuścić, pewnie będę stosował późne cięcie.

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 17:13 
czeladnik
czeladnik

Ja też mam nadzieję, że ostatecznie pożegnaliśmy przymrozki, i że w tym roku zimna Zośka będzie ciepła. :wink:

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 17:18 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
Przecież podczas przymrozków nie wieje...

Zazwyczaj.

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 17:38 
Kiper
Kiper

ASan napisał(a):
Sprawdzałem termometrem i różnica była około 0,5st., może za cienka była. Za rok muszę pomyśleć jak opóźnić max. wegetacje, z okrywaniem chce sobie odpuścić, pewnie będę stosował późne cięcie.

Ja stosuję agrowłókninę P50 i różnica dochodzi do prawie 6 stopni. Moim zdaniem nie dasz rady późnym cięciem na tyle opóźnić wegetacji aby nie ponieść strat podczas majowych przymrozków. W tym roku można było takich rzeczy próbować bo na wschodzie mamy bardzo zimną wiosnę i wegetacja jest opóźniona (u mnie Regent dopiero w fazie pękania pąków), ale tak zawsze nie będzie. Jakiś system antyprzymrozkowy trzeba mieć każdego roku. Ja stawiam namioty 20 kwietnia i demontuję 20 maja i zdaje mi to egzamin.

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 18:10 
nowicjusz
nowicjusz

Okolice Radomia o drugiej było już -2 albo więcej i trzymało do 6 rano.
Winorośla były w namiocikach z agrowłokniny. Namiociki były nieszczelne albo włoknina za cienka(26g).
Straty oceniam na duże, na niektórych krzewach przemarzło wszystko co było zielone ale co ciekawe
niektóre krzewy tuż obok mają małe uszkodzenia. Trzeci rok miało być 1 owocowanie a może być lipa :twisted:, czas pokaże co dalej. Przyroda jednak okrutna jest.

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 18:25 
Kiper
Kiper

Ja tej nocy miałem u siebie najniżej +4,1 stopnia o godz. 1.

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 18:51 
mistrz
mistrz

W sobotę ściągnąłem dane z loggera, który działa od końca lutego. W niedzielę rano opracowałem dane - i obudziłem się w innym świecie! Przez cały kwiecień w Szczecinie były trzy noce z przymrozkiem, w Świnoujściu też trzy, a na winnicy - jedenaście! Aż tak dużego stopnia lokalnego kontynentalizmu nie spodziewałem się na moich przymorskich górkach. Uzbrojony w tę wiedzę pojechałem na winnicę, a tam - rzeźnia! Akurat w nocy z soboty na niedzielę natura postanowiła potwierdzić mi wyniki pomiarów... A do tej pory spałem tak spokojnie - bo cóż może się stać w maju w miejscu, gdzie kilkaset sadzonek przezimowało bez strat na zewnątrz, w doniczkach, niczym nie osłonięte?
Straty nie są zbyt wielkie, bo większość rozwijała dopiero pąki. W skrzynkach z doniczkami, stojących na białej plandece strat w zasadzie nie było, ale te, stojące na trawie nieźle dostały w kość. W gruncie oberwała większość krzaków, przynajmniej tych bardziej rozwiniętych. A na ścianie - zielony busz i oczywiście żadnych strat.
Przymrozek zalegał grubą warstwą, spaliło pąki nawet na wysokości 1,3 m. Miał też swoje zawiłe ścieżki, np. w szkółce z dwóch Rebergerów, rosnących ok. 35 cm od siebie ocalał ten, który miał już liście, a ten, któremu dopiero pękały pąki, został całkowicie zmrożony. Trochę żal też pięciolatków, które miały w tym roku owocować... Ale w sumie dobrze, że stało się to teraz, a nie np. za dwa lata. Serdecznie polecam wszystkim, którzy chcą uprawiać winorośl, pomiary temperatury za pomocą loggera, czy też pastylek. Byle można było ściągać dane na komputer i oglądać je również w formie graficznej. A sam nieśmiało zapisuję się do klubu przymrozkowiczów...

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 18:59 
Ekspert
Ekspert

sailor napisał(a):
Serdecznie polecam wszystkim, którzy chcą uprawiać winorośl, pomiary temperatury za pomocą loggera, czy też pastylek.

Czy to ochroni przed przymrozkami? :mrgreen:

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 19:25 
Kiper
Kiper

Niestety nie ominęła mnie "zimna Stanisława".
Rano miałem -3*C. Straty niestety są ale da się przeżyć.
Selekcja wstępna już zrobiona.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 19:40 
Ekspert
Ekspert

U mnie przy murze też ocalały. Niestety w polu armagedon.

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 22:03 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
sailor napisał(a):
Serdecznie polecam wszystkim, którzy chcą uprawiać winorośl, pomiary temperatury za pomocą loggera, czy też pastylek.

Czy to ochroni przed przymrozkami? :mrgreen:

Nie, ale pozwoli poznać właściwości swojego siedliska, czyli klimatu w skali mikro. Łatwiej wtedy zdecydować, czy przygotować dwa ogniska, czy lepiej od razu sto...

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 22:16 
mistrz
mistrz

U mnie rano szron, temperatura ok -0,5 o 6 :00, pewnie o 5:00 było jeszcze niżej, wszystko pod geowłókniną 120, praktycznie zero strat, rozkładałem o 12 w nocy, bez tzw. namiocików brakło czasu.

Geowłókninę stosuje od kilku lat, jest szczególnie czasochłonna przy składaniu, ale na wszelakie przymrozki nawet poniżej 4,5 stopni daję radę.

tnowak

PostNapisane: środa, 8 maja 2019, 23:01 
mistrz
mistrz

U mnie geowłóknina 150g/m2, izoluje minimalnie gorzej niż dwie warstwy zimowej agro P50.
W dodatku łatwiej się przeciera, gorzej składa i przechowuje. Trudniej również uzyskać idealną szczelność osłony, z powodu zbyt dużej sztywności.

PostNapisane: czwartek, 9 maja 2019, 04:14 
nowicjusz
nowicjusz

Frank1 napisał(a):
ASan napisał(a):

Ja stosuję agrowłókninę P50 i różnica dochodzi do prawie 6 stopni. Moim zdaniem nie dasz rady późnym cięciem na tyle opóźnić wegetacji aby nie ponieść strat podczas majowych przymrozków. W tym roku można było takich rzeczy próbować bo na wschodzie mamy bardzo zimną wiosnę i wegetacja jest opóźniona (u mnie Regent dopiero w fazie pękania pąków), ale tak zawsze nie będzie. Jakiś system antyprzymrozkowy trzeba mieć każdego roku. Ja stawiam namioty 20 kwietnia i demontuję 20 maja i zdaje mi to egzamin.

hej,a pokazesz swoje nakrycia ?ciekaw jestem jak uszczelniasz na koncach rzedow.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1