Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 18:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 07:48 
Kiper
Kiper

To taki prezent, że okryłeś. :)
U mnie od północy zaczęło delikatnie rosnąć i koło 5 było ponad 5 stopni w szpalerze. Oby tak było i dzisiaj.
Jako ciekawostka Słowacja ma na kolejną noc alerty przymrozkowe w całym kraju. http://www.shmu.sk/sk/?page=987&id=&d=0&jav=&roll=

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 11:37 
mistrz
mistrz

Emerytka napisał(a):
"Wyliczono z pobliskich stacji"- sprawdziły się pobliskie stacje.

Ventusky wyliczył, a nie stacje.

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 11:58 
mistrz
mistrz

Dosłownie przed momentem dostałem ostrzeżenie od Accuweather (na podstawie danych IMGW), odnośnie spodziewanych przymrozków w najbliższą noc. Prognozują do -1°C, a przy gruncie do -3°C. Do tej pory przymrozki szczęśliwie mnie omijały, spodziewam się, że tej nocy szczęście jednak nie dopisze. Prawdopodobnie pójdę jednak na żywioł. Okryję jedynie jesienne i wiosenne nasadzenia, reszta niech radzi sobie sama.

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 12:12 
nowicjusz
nowicjusz

U mnie było minimalnie poniżej zera a np sadzonka dixona niestety więdnie , górne listki młodej latorośli schna a te dolne jeszcze żywe , jeśli nie puści z drugiego pąka to pewnie na straty?;/ pytanie początkującego :) czy sadzonki też mają pąki zimowe ?intuicja podpowiada że nie ;/ a dziś jeśli będzie te -2 to skosi mi chyba wszystkie sadzonki :cry:

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 13:18 
przedszkolak
przedszkolak

No i nieciekawie sie zanosi... ostrzezenie przymrozkowe na cały kraj:

http://www.pogodynka.pl/ostrzezenia

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 13:26 
przedszkolak
przedszkolak

Drodzy forumowicze
Po przymrozku z piątku na sobotę zauważyłem na niektórych latoroślach przymrożenia.
Na niektórych tylko listki przymroziło i uschły a inne całe latorośla wymroziło.
Następny przymrozek miałem z niedzieli na poniedziałek i tu wstałem kilka razy w nocy ( co 40 min od 1-6 nad ranem i wszystko intensywnie zlałem wodą)
I tu moje pytanie czy to faktycznie pomogło czy to tylko moje złudzenie że przemarzniętych latorośli nie przybyło (może po prostu ja nie chcę tego zauważyć). Pytam bo nie wiem czy dzisiejszej nocy warto się spinać. Na następny rok będą już zraszacze ale teraz to już nie będę szalał z robieniem tego na szybko>
pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 13:51 
czeladnik
czeladnik

wojtek2287 napisał(a):
Drodzy forumowicze
Po przymrozku z piątku na sobotę zauważyłem na niektórych latoroślach przymrożenia.
Na niektórych tylko listki przymroziło i uschły a inne całe latorośla wymroziło.
Następny przymrozek miałem z niedzieli na poniedziałek i tu wstałem kilka razy w nocy ( co 40 min od 1-6 nad ranem i wszystko intensywnie zlałem wodą)
I tu moje pytanie czy to faktycznie pomogło czy to tylko moje złudzenie że przemarzniętych latorośli nie przybyło (może po prostu ja nie chcę tego zauważyć). Pytam bo nie wiem czy dzisiejszej nocy warto się spinać. Na następny rok będą już zraszacze ale teraz to już nie będę szalał z robieniem tego na szybko>
pozdrawiam

Prognozowane przymrozki nie mają być wielkie więc zawsze porządne zlanie wodą terenu i samych winorośli pomaga.

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 14:38 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
1. Czy dla 2 letnich krzewow przymrozki mają znaczenie? Kwiatostany i tak do oberwania...

2. A ktos wie czy 2 miesieczne sadzonki ze sztobrow wsadzone w grunt to po takich majowych przymrozkach przezywaja? Jeszcze nie wsadzilem, z ciekawosci pytam, bo juz zimna Zoske za tydzien tez zapowiadają...

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 15:13 
przedszkolak
przedszkolak

sergiovanhelsing napisał(a):
wojtek2287 napisał(a):
Drodzy forumowicze
pozdrawiam

Prognozowane przymrozki nie mają być wielkie więc zawsze porządne zlanie wodą terenu i samych winorośli pomaga.

Wielkie dzięki za odp.
Niestety u mnie zawsze jest ze 2-3 stopnie zimniej niż w okolicy.
Mam takie usytuowanie działki że u nikogo nie marznie tylko u mnie.
Czeka mnie zatem ciekawa noc.

-- wtorek, 7 maja 2019, 15:13 --

A jeszcze z ciekawości.
Jeśli na jednym krzewie wymrozi część latorośli już z zawiązanymi kwiatostanami a część przetrwa to czy na miejscu tych wymrożonych powinno coś puścić z zapasowych czy już po ptakach?

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 15:39 
Ekspert
Ekspert

fels napisał(a):
1. Czy dla 2 letnich krzewow przymrozki mają znaczenie? Kwiatostany i tak do oberwania...

2. A ktos wie czy 2 miesieczne sadzonki ze sztobrow wsadzone w grunt to po takich majowych przymrozkach przezywaja? Jeszcze nie wsadzilem, z ciekawosci pytam, bo juz zimna Zoske za tydzien tez zapowiadają...
Generalnie z młodymi sadzonkami lepiej czekać na koniec przymrozków. Jednak gdybyś już miał wsadzone je prędzej to na głębokości 30 cm (gdzie ma być korzeń) nie ma zagrożenia. Natomiast trzeba chronić zielone przyrosty. Na szczęście przymrozek zwykle jest krótkotrwały (np. nad ranem) więc wystarczy na noc zakładać wiaderka do góry dnem (kartony czy nawet butelki plastikowe z odciętym dnem). Dodatkowo można to uszczelnić obsypując ziemią a na to narzucić jakąś szmatę, papier,folię, cokolwiek. Jak się ma kilka/kilkanaście krzewów to można się zabawiać :wink:

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 16:09 
Kiper
Kiper

A'propos Ventusky,byłbym ostrożny kierowaniem się jego wskazaniami... Komu się sprawdziło to super.
U mnie jednak zawyżał temperaturę o ok 3-4st.C

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 16:50 
czeladnik
czeladnik

Powinno coś puścić choć gwarancji nie ma, że zaowocuje.

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 17:33 
czeladnik
czeladnik

Choć meteo.pl nie prognozuje ujemnych temperatur dla mojej miejscówki w świętokrzyskim, i ja okryłem nasadzenia z ubiegłej jesieni na tę noc. Rozpoczynające czwarty sezon Nero musi sobie poradzić bez pomocy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 17:49 
mistrz
mistrz

Ohajo napisał(a):
Choć meteo.pl nie prognozuje ujemnych temperatur dla mojej miejscówki w świętokrzyskim, i ja okryłem nasadzenia z ubiegłej jesieni na tę noc. Rozpoczynające czwarty sezon Nero musi sobie poradzić bez pomocy.
A czemu bez pomocy? to te na zdjęciu?Okręć czymś kilka razy szczelnie łozę.

PostNapisane: wtorek, 7 maja 2019, 18:50 
czeladnik
czeladnik

Tak, to te na zdjęciu. Bałem się wyłamania młodziutkich latorośli, dlatego nie otuliłem tych ramion. Tak, czy inaczej - Ventusky.com przewiduje nad ranem 0-1 stopni przy gruncie, może się uda.

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1