Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 08:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2019, 20:23 
Kiper
Kiper

Zbyszek, daj się spokojnie postresować... :lol:
Ostatnio Roman wrzucił tabelkę od RM, z temparaturami jakie mogą szkodzić pąkom, czy latoroślom.Tak więc, nic pąkom wełnistym nie powinno się stać, przy zapowiadanych spadkach temperatury.
Martwi mnie tylko Solaris, z widocznym różowym i zielonym...
Regent u mnie najpóźniej zaczyna.

PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2019, 20:31 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
Chłopaki, przymrozki w kwietniu to norma, a nie żaden armagedon... Trzeba się przyzwyczaić :-)

W fazie wełnistego pąka, nie powinno być najgorzej.

Niektóre odmiany - np. Regent, Hibernal - siedzą u mnie jeszcze w łusce.

Tak norma ale przez cieple dni i noce na niektórych pąkach zaczyna zielone przebijać i to w gruncie

PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2019, 21:00 
mistrz
mistrz

U mnie pierwsze jest rondo. Wykształcają się liście. Ze dwa dni po Rondo jest kilka krzewów NN zaraz za nimi są Seyval i Iza Zaliwska. Najpóźniej startuje Kodrianka, dopiero wchodzi w fazę wełnistego pąka. Całe szczęście mam tylko +-20 krzewów wszystkiego do kupy.

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 04:02 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ZbyszekTW napisał(a):
Chłopaki, przymrozki w kwietniu to norma, a nie żaden armagedon... Trzeba się przyzwyczaić :-)

Tak, przymrozki w kwietniu to norma, nie szkodzą kwitnącym drzewom i krzewom, dlatego nie martwiłbym się w normalnym sezonie tymi zapowiadanymi dwoma stopniami, czy nawet 0, bo tak ma prawo być do 20-21 kwietnia. Jednak w winorośl jest mocno zaawansowana (nawet na ciężkiej madzie gliniastej) i musi się chyba dostosować albo... .
U mnie jest tak:
http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid389651

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 05:45 
Ekspert
Ekspert

dragon99 napisał(a):
U mnie pierwsze jest rondo. Wykształcają się liście. Ze dwa dni po Rondo jest kilka krzewów NN zaraz za nimi są Seyval i Iza Zaliwska. Najpóźniej startuje Kodrianka, dopiero wchodzi w fazę wełnistego pąka. Całe szczęście mam tylko +-20 krzewów wszystkiego do kupy.

Rondo ma pełne owocowanie z pąków zapasowych. Nawet jak wymrozi, sezon uratowany .

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 07:06 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
A za 4 dni- tragedia. Mam nadzieję, że to ściema
https://www.wxcharts.com/?panel=default ... kewtstep=0

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 07:48 
mistrz
mistrz

lecho napisał(a):

Według wxcharts najbardziej po tyłku w nocy ze środy na czwartek oberwać miało by Pomorze Gdańskie i Środkowe, a następnej nocy Pomorze Zachodnie. To raczej nieczęsta sytuacja... Ponieważ jednak adwekcja chłodu ma nadejść ze Skandynawii, połączone siły Bałtyku, Zalewu Szczecińskiego, Doliny Dolnej Odry i w miarę ciepłego już lądu powinny w znaczący sposób zmodyfikować temperaturę, nie dopuszczając do aż tak dużych spadków. Jednak dalej na E od linii Odry, a szczególnie za 15 południkiem, większe spadki mogą się lokalnie przydarzyć. Może nie aż do -10 st. C., ale jakieś -5, a nawet -8 wydaje się być możliwe. Zobaczymy, na ile ta dość pesymistyczna prognoza się sprawdzi...

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 08:45 
Ekspert
Ekspert

lecho napisał(a):

Jak przy takiej skali o jakieś dokładniejsze wyniki?? Druga sprawa, są to temperatury na wysokości prawie 1,5Km https://pl.wikipedia.org/wiki/Mapa_syno ... g%C3%B3rne . Jaka będzie 2m na powierzchnią??
Przełącz na 2m nad powierzchnią...zupełnie coś innego. https://www.wxcharts.com/?panel=default ... kewtstep=0 JUż nie taka katastrofa.

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 19:01 
Kiper
Kiper

Tu jest fajne zestawienie informacji pogodowych:

http://tarnow.infometeo.pl/

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 21:59 
mistrz
mistrz

No to nadchodzi! Dziś w Szczecinie był bardzo ciepły, słoneczny dzień. Popołudnie również ciepłe, ale przed wieczorem temperatura zaczęła gwałtownie spadać. W tej chwili czuć już wyraźnie inne, chłodne i rześkie powietrze. Temperatura wynosi ok. 4 st. C. Ciekawe, ile będzie rano? W drugiej połowie tygodnia zapowiadane są opady. Zastanawiam się, czy ktoś będzie miał jeszcze okazję ulepić "sznejmana"?

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2019, 07:08 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Ostatnie dwie noce były z temperaturami rzędu +2,+3 st. C (przed wschodem Słońca lekki szron na szybach auta), ale na trawie, przy gruncie nie widać szronu. Dzisiaj przygotowuję chrust i trawę. Będę zadymiał w ciągu najbliższych nocy.
Właśnie chciałem podać dane, które podała kuneg. Zgadza się. Od Opola do Wrocławia było 0 przy gruncie, na 2m +2,+3. Czyli tyle, ile pokazały termometry u mnie w ogrodzie.

Ostatnio edytowano wtorek, 9 kwietnia 2019, 07:28 przez Dolnoslonzok, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2019, 08:24 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
vanKlomp napisał(a):
Małgosiu coś ta strona jest mało wiarygodna. U mnie nie było śladu przymrozku. Żadnego szronu na trawie, żadna roślina nie była klapnięta, a przy -3 powinno tak być.
W Łodzi o 6 rano było +3. Dopiero tej nocy ma być przymrozek.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2019, 08:29 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
Małgosiu coś ta strona jest mało wiarygodna. U mnie nie było śladu przymrozku. Żadnego szronu na trawie, żadna roślina nie była klapnięta, a przy -3 powinno tak być.

Przy tego rodzaju danych często trzeba uwzględniać odległość od stacji pomiarowej i jej specyfikę, czyli... "terroir". Dla przykładu stacja IMGW w Szczecinie położona jest na wysokości ok. 2 m n.p.m. na wietrznym i wilgotnym terenie, w bezpośredniej bliskości Odry Wschodniej i Jeziora Dąbie, będącego czwartym co do wielkości jeziorem w Polsce (ponad 54 km kw.). Takie usytuowanie sprawia, że wyniki jej pomiarów są mało miarodajne np. dla lewobrzeżnej części miasta, a szczególnie jego dzielnic położonych wyżej, około 100 m n.p.m.

W prawobrzeżnej części Szczecina dzisiejsza noc bez przymrozku, było ok. +1 st. C.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2019, 13:02 
Kiper
Kiper

Podobnie jak u Mariusza jest w Nowym Sączu, stacja meteo jest na skarpie nad brzegiem Dunajca i w przypadkach przymrozków wskazuje około dwa stopnie mniej względem centrum miasta.
Zresztą na moim własnym podwórku mam 1 stopień różnicy między północną ścianą [równoległa do rzeki odległość ok 1 km] a południową. Często od rzeki jest szron na trawie a z drugiej strony nie ma.

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2019, 14:29 
Ekspert
Ekspert

sailor napisał(a):
vanKlomp napisał(a):

Przy tego rodzaju danych często trzeba uwzględniać odległość od stacji pomiarowej i jej specyfikę, czyli... "terroir". Dla przykładu stacja IMGW w Szczecinie położona jest na wysokości ok. 2 m n.p.m. na wietrznym i wilgotnym terenie, w bezpośredniej bliskości Odry Wschodniej i Jeziora Dąbie, będącego czwartym co do wielkości jeziorem w Polsce (ponad 54 km kw.). Takie usytuowanie sprawia, że wyniki jej pomiarów są mało miarodajne np. dla lewobrzeżnej części miasta, a szczególnie jego dzielnic położonych wyżej, około 100 m n.p.m.

W prawobrzeżnej części Szczecina dzisiejsza noc bez przymrozku, było ok. +1 st. C.

Pozdrawiam.
Mariusz

Słusznie. Dane pomiarowe z oficjalnych stacji meteo są najbardziej wiarygodne. Niestety wiele czynników sprawia że nie mogą odzwierciedlać temperatury dla całego miasta, gminy czy powiatu. Nawet na moim 100 metrowym poletku różnica temperatur między dołkiem na północy, a górką za krzakami może wynosić nawet 4*C.
-3*C a +1*C robią dużą różnicę

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1