ZbyszekTW napisał(a):
Mariusz, jak jadę nad morze to zawsze nad morzem jest zimniej. Jakiś taki zbieg okoliczności, więc sprawdziłem.
Wikipedia podaje, że dla Świnoujścia średnia temperatura lipca to 17,2 *C.
Południowa cześć Polski ma temperaturę średnią lipca około 19*C - 20*C. Tak podaje Wikipedia.
Zaleta Świnoujścia to długi sezon wegetacyjny i łagodna zima. Ale ciepło to tam nie jest
To skąd Ci wyszły te rewelacje, o kolejnym wyjątkowym "rejonie ciepła"... Może tam dołem Nordstream2 idzie i ciepło paruje czy jak...

Zbyszku, jak jadę gdziekolwiek, to też robi się zimniej. A robi się tak zaraz po wyjechaniu z mojego rozgrzanego, również zimą, miasta. A jak wychodzę na plażę w Świnoujściu, to czasami też jest zimniej niż w centrum.
Climate-data.org podaje dla Świnoujścia średnią lipca 18,8 st. C. Nie wiem, z jakich źródeł korzystał w tym temacie współtwórca wikipedii, ale bardzo często spotykam się w necie, również w najnowszych opracowaniach, z cytowaniem danych. K. Prawdzica. Napisał on swoją pracę w roku 1961, więc najprawdopodobniej korzystał z danych z lat 1930 - 1960!
Średniej lipca 20 st. C. nie ma w Polsce chyba nigdzie. Najwyższe średnie to np. Tarnów - 19,4 st. C., ale też Kostrzyn nad Odrą - 19,4 st. C., czy też Słubice - 19,5 st. C., a więc nie tylko Polska południowa.
A gdzie się dopatrzyłeś rewelacji o "kolejnym wyjątkowym rejonie ciepła"? Świnoujście to klimatycznie i termicznie dobre miejsce, ale sporo mu brakuje do trzech najcieplejszych rejonów: tarnowskiego, opolsko - wrocławskiego i zielonogórsko - gorzowskiego. Jeśli miałbym typować kolejny wyjątkowo ciepły region w Polsce, to nie szukał bym go raczej nad morzem.
Nordstream 2 ma iść do Greifswaldu, Świnoujścia więc nie ogrzeje (jeśli oczywiście miałby grzać).
Pozdrawiam.
Mariusz