Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 22:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 09:09 
Ekspert
Ekspert

maiki95 napisał(a):
U mnie podaja +2, wiec chyba jestesmy bezpieczni :)
No popatrz, jakie zaskoczenie :lol: :lol: :lol: Cuda i cudawianki. :clap:
Corocznie intrygują mnie "ostrzeżenia" z Dolnego Śląska na temat przymrozków podczas gdy Koledzy z regionów prawdziwie zagrożonych nie są aż tak rozmowni. To jakiś lokalny "koloryt" mentalny... Rozumiem to tak: macie najlepiej a chcecie mieć doskonale :thumbup: :lol: :lol:

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 09:37 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
maiki95 napisał(a):
No popatrz, jakie zaskoczenie :lol: :lol: :lol: Cuda i cudawianki. :clap:
Corocznie intrygują mnie "ostrzeżenia" z Dolnego Śląska na temat przymrozków podczas gdy Koledzy z regionów prawdziwie zagrożonych nie są aż tak rozmowni. To jakiś lokalny "koloryt" mentalny... Rozumiem to tak: macie najlepiej a chcecie mieć doskonale :thumbup: :lol: :lol:

Ej, no weź nie ładuj wszystkich dolnoślązaków do jednego worka :twisted: ;)
Że jeden ma zacięcie pogodynkowe, to nie znaczy, że inni też.... ale dzięki temu nie muszę studiować prognoz, bo zaglądam tutaj i mam wszystko na tacy ładnie podane :) :) :) Kiedyś mnie to trochę irytowało, ale z czasem doceniam wysiłki kol. @Dolnoslonzoka :)

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 10:05 
przedszkolak
przedszkolak

maiki95 napisał(a):

u mnie podawali na minioną noc +4 a rano okazało się że co najmniej połowę przemroziło
i mam pytanie co mam zrobić z tym przemarzniętym zielonym?
wyłamać czy zostawić?

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 10:21 
Ekspert
Ekspert

wojtek2287 napisał(a):
maiki95 napisał(a):

u mnie podawali na minioną noc +4 a rano okazało się że co najmniej połowę przemroziło
i mam pytanie co mam zrobić z tym przemarzniętym zielonym?
wyłamać czy zostawić?
Zostaw. Wyłamać zawsze możesz. Żebyś pąków zapasowych nie uszkodził.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 12:04 
Ekspert
Ekspert

Dla moich okolic kilka stacji meteo prognozowało na ubiegłą noc najniżej +4.
Było tylko +0,5 :shock: :?: :!:
Z soboty na niedzielę i z niedzieli na poniedziałek może by jeszcze mniej ?
Niektóre latorośle już po 4 liście i kwiatostany na wierzchu.
Najmniej zaawansowana w rozwoju Bianca, dopiero pękają pąki i wyłazi zielone w niektórych.

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 12:10 
Kiper
Kiper

U mnie tez była obsuwa o 4 stopnie w dół od prognozowanej temperatury, miało być +6 a było +2.

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 12:18 
mistrz
mistrz

Oczywiście,że długość sezonu wegetacyjnego to nie wszystko. Ale z tym strzelaniem to bym uważał - łatwo można sobie strzelić w kolano...
Nigdy nie liczyłem GDDC, mam tylko SAT opracowany na podstawie danych z trzydziestolecia 1982-2012, liczony od maja do września. Na tej podstawie, dodając najpierw średni SAT za kwiecień i październik, czy za co tam jeszcze chcesz, łatwo obliczysz GDDC. I tak: średni SAT za V - IX wynosi dla Świnoujścia 2532 st. Dla Cieszyna 2440 st., przy czym są to dane dla wysokości 300 m (czyli średniej wysokości w Cieszynie). Oczywiście możesz sobie dodać lub odjąć poprawkę na wysokość (jeśli masz winnicę wyżej lub niżej). Ta poprawka może tam wynosić max. +/- 0,3 st. C. do średniej temperatury rocznej (w tym wypadku trzeba by jednak podstawić dane dla poszczególnych miesięcy i liczyć SAT od nowa).
Średniego SAT-u za kwiecień, październik i inne chłodne miesiące w Świnoujściu dla omawianego okresu jeszcze nie mam, zliczanie z poszczególnych dni to benedyktyńska praca... Mam już jednak opracowane ostatnie 28 lat, i na tej podstawie mogę podać średnie wartości dla tych pozostałych miesięcy. A więc: kwiecień jest w Świnoujściu bardzo chłodnym miesiącem, więc średni SAT wynosi zaledwie ok. 90 st. Październik - średni SAT ok. 185 st. Ponieważ jednak jakikolwiek przymrozek pojawia się w Świnoujściu bardzo późno, a poniżej -3 st. C. może nawet nie wystąpić do końca roku, liczymy dalej! SAT za listopad (dane tylko z ostatniego dziesięciolecia) wynosi średnio ok. 45 st. W grudniu też co któryś rok można co nieco "załapać" (2000 - 20 st., 2007 - 31 st., 2015 - 32 st.). W styczniu 2008 wyszło 12 st. SAT, a pierwszy tej zimy przymrozek poniżej -3 st C. wystąpił dopiero 12 lutego.
To, co napisałem powinno Ci pokazać, jaki jest sens liczenia SAT-u czy GDDC dla Świnoujścia przy założeniu zakończenia pomiarów na progu -3 st. C. i porównywania tak uzyskanych wyników z innymi miejscami w Polsce. Miłego liczenia!
P.S. Dane te oczywiście nie są w pełni porównywalne z okresem referencyjnym 1982-2012, jednak dają jakiś ogląd.

Pozdrawiam.
Mariusz[/quote]Specjalnie podałem GDDC,ponieważ sat jestcw tym wypadku niej wiarygodny. Zbyszek podsumował konretnie. Sprawdzałem SAT dla mojej winnicy ze stron ministerstwa,faktyczmie podają 2400,ale to są dane sprzed 50lat! Wtedy zimy były tęgie a śnieg od listopada do kwietnie. Teraz już w kwietniu na upartego można liczyć SAT -jest powyżej 0

Ahoj. Piotrek[/quote]

Piotrek, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś w takim razie skorzystał z nowszych danych! Ja dla miesięcy o średniej temperaturze powyżej 10 st. C. korzystam najczęściej ze strony climate-data.org, pozostałe liczę "na piechotę" z danych IMGW, weryfikuję, w miarę dostępności, z różnych opracowań naukowych. A porównywanie danych za pięć miesięcy, które podałem dla Cieszyna z danymi za sześć lub siedem miesięcy i to z przed pięćdziesięciu lat, które przytaczasz, raczej nie ma sensu. Policz, choćby sumując dni we wszystkich miesiącach z poszczególnych lat. Ja tak zrobiłem dla mojej lokalizacji. A z SAT-u korzystam dlatego, że to najbardziej chyba powszechny i porównywalny system. Oczywiście, jeśli chcę się szczególnie "pochylić" nad jakimś miejscem, mogę policzyć GDDC, czy też indeksy. Dla ogólnych porównań nie jest to jednak potrzebne ani wygodne.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 12:59 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Dla moich okolic kilka stacji meteo prognozowało na ubiegłą noc najniżej +4.
Było tylko +0,5 :shock: :?: :!:
Z soboty na niedzielę i z niedzieli na poniedziałek może by jeszcze mniej ?
Niektóre latorośle już po 4 liście i kwiatostany na wierzchu.
Najmniej zaawansowana w rozwoju Bianca, dopiero pękają pąki i wyłazi zielone w niektórych.

Dobrze, ze na plusie.
Jakos w okolicach Świąt mialo byc u mnie noca +2 a bylo -6!!!
Olałem bo była dopiero wełna na krzewach.
Dzięki temu mam dramat w tunelu.

Te prognozu to o d*pe rozbic.

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 13:05 
Kiper
Kiper

Prognozy u mnie przez ostatni tydzień prognozowały że "deszcz jutro". W końcu się sprawdziło i dziś pada ;)
Dzisiaj oficjalnie IMGW trąbi że w WLKP spodziewane są przymrozki do -3 przy gruncie.

Wczoraj ukręciłem lody:

Obrazek

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 13:24 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Mariusz, jak jadę nad morze to zawsze nad morzem jest zimniej. Jakiś taki zbieg okoliczności, więc sprawdziłem.

Wikipedia podaje, że dla Świnoujścia średnia temperatura lipca to 17,2 *C.

Południowa cześć Polski ma temperaturę średnią lipca około 19*C - 20*C. Tak podaje Wikipedia.

Zaleta Świnoujścia to długi sezon wegetacyjny i łagodna zima. Ale ciepło to tam nie jest :mrgreen:

To skąd Ci wyszły te rewelacje, o kolejnym wyjątkowym "rejonie ciepła"... Może tam dołem Nordstream2 idzie i ciepło paruje czy jak... :lol:

Zbyszku, jak jadę gdziekolwiek, to też robi się zimniej. A robi się tak zaraz po wyjechaniu z mojego rozgrzanego, również zimą, miasta. A jak wychodzę na plażę w Świnoujściu, to czasami też jest zimniej niż w centrum.
Climate-data.org podaje dla Świnoujścia średnią lipca 18,8 st. C. Nie wiem, z jakich źródeł korzystał w tym temacie współtwórca wikipedii, ale bardzo często spotykam się w necie, również w najnowszych opracowaniach, z cytowaniem danych. K. Prawdzica. Napisał on swoją pracę w roku 1961, więc najprawdopodobniej korzystał z danych z lat 1930 - 1960!
Średniej lipca 20 st. C. nie ma w Polsce chyba nigdzie. Najwyższe średnie to np. Tarnów - 19,4 st. C., ale też Kostrzyn nad Odrą - 19,4 st. C., czy też Słubice - 19,5 st. C., a więc nie tylko Polska południowa.
A gdzie się dopatrzyłeś rewelacji o "kolejnym wyjątkowym rejonie ciepła"? Świnoujście to klimatycznie i termicznie dobre miejsce, ale sporo mu brakuje do trzech najcieplejszych rejonów: tarnowskiego, opolsko - wrocławskiego i zielonogórsko - gorzowskiego. Jeśli miałbym typować kolejny wyjątkowo ciepły region w Polsce, to nie szukał bym go raczej nad morzem.
Nordstream 2 ma iść do Greifswaldu, Świnoujścia więc nie ogrzeje (jeśli oczywiście miałby grzać).

Pozdrawiam.
Mariusz

Ostatnio edytowano sobota, 4 maja 2019, 13:26 przez sailor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 13:25 
czeladnik
czeladnik

Tej nocy (i na pewno następnej) niezależnie od prognoz odpalam deszczownie. Przy tych temperaturach wystarczy kilkugodzinne "okienko" i po sezonie.

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 13:38 
mistrz
mistrz

no a u mnie finalnie było równe zero. A zapowiadali głupoty w okolicach 6'C.
Na meteo widac, ze w poniedzialek nad ranem ma byc ponizej zera, wiec pewnie bedzie.

-- So maja 04, 2019 10:38 pm --

mam pytanie o to deszczowanie. Czy to musi być lane ciągle na całość krzewów, czy może być wahadłowo? Zastanawiam się na zraszaczem wahadłowym, które polewałby wahadłowo do góry w kącie 90 stopni czyli 45 lewo i 45 w prawo. Czy taki deszcz coś da?
Jak myślicie?

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 14:24 
czeladnik
czeladnik

Ja też śledzę wiele stron, jak na razie najlepiej wypada Ventusky. O 7.00 pokazywał +7st i tyle było. Najniższa miała być o 4 i 5 w nocy, +2. Raczej nie było mniej, bo moje klony palmowe tego by nie przetrwały, a rankiem wyglądały doskonale.

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 14:58 
czeladnik
czeladnik

marttinezz napisał(a):
no a u mnie finalnie było równe zero. A zapowiadali głupoty w okolicach 6'C.
Na meteo widac, ze w poniedzialek nad ranem ma byc ponizej zera, wiec pewnie bedzie.

-- So maja 04, 2019 10:38 pm --

mam pytanie o to deszczowanie. Czy to musi być lane ciągle na całość krzewów, czy może być wahadłowo? Zastanawiam się na zraszaczem wahadłowym, które polewałby wahadłowo do góry w kącie 90 stopni czyli 45 lewo i 45 w prawo. Czy taki deszcz coś da?
Jak myślicie?

Deszczowanie ciągłe jest najlepsze ale nawet wahadłowe może pomóc przy niewielkim przymrozku. Nawet zalanie powierzchni obficie wodą już ma wpływ na temperaturę w strefie przygruntowej.

PostNapisane: sobota, 4 maja 2019, 15:10 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj o 5 rano +4stC. Zobaczymy co będzie jutro. Ale chyba spękam i schowam sadzonki...

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1