Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 11:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 20:40 
Kiper
Kiper

Jeszcze jedna fajna sprawa jako źródło ciepła. To butelki PET z wodą. Jak ktoś ma blisko do domu, to może sobie pozwolić na wodę gorącą. Długo oddaje ciepło. Zawsze coś. Dobre są butelki po wodzie 5 lub 6 litrowe.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 21:10 
Kiper
Kiper

W aktualnej prognozie u mnie mróz odwołany.
Przymrozki mozliwe, ale bez mrozu. Jest szansa. Znowu bede grillowal kilka nocy :think:

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 23:03 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Straszą przymrozkami.

Jakie znicze kupić? Takie z wkładami, czy szukać takich otwartych jak kiedyś były?

Zbyszek te co palą na poludniu i zachodzie to te:

https://german.alibaba.com/store/Anti-f ... zZZQx%5BYR

Jak zrobisz namiociki i zglebogryzarkujesz ziemię i wsadzisz zwykłe znicze "cmentarne" to też będzie ok.. !
Czy te mrozy faktycznie idą,czy ktoś chce nam popsuć weekend majowy...? ;)

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2019, 05:41 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Włodku, "Ventusky" cały czas wskazuje, a IMGW potwierdza, dla mojej lokalizacji +1 na niedzielny poranek, a w poniedziałek ledwie 0 na 2m, a przy gruncie odpowiednio +1 i + 4 st. C. Hmmm.... Dobrze, że zostawiłem chrust. Patrząc na ich mapy to od Reims po Opole ma być 0 w niedzielę i w poniedziałek. W Niemczech i Czechach już "na minusie". Zimne powietrze ciągnie z zachodu, zatem nas dotknie z pewnością. Jeżeli w Saksonii ma być zimno i w Czechach, to mamy pewne, że u nas wzdłuż Odry też będzie.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2019, 06:06 
Kiper
Kiper

Ja podczas kwietniowych przymrozków wstawiłem piecyk na gaz dwupalnikowy z butlą, na palniki dwa duże gary z wodą bez pokrywek. Nad ranem w tunelu było jak w saunie, szaro od pary i bez żadnych strat.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2019, 09:19 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
Włodku, "Ventusky" cały czas wskazuje, a IMGW potwierdza, dla mojej lokalizacji +1

No nic,czekamy.Flipery sprawdzone i gotowe do użycia.Tylko to jest 170 krzewów...a hektar , dwa czy pięć???
Koszty ogromne czy flipery,czy znicze.
Widać jednak,że super terroir w Pl nie ma...Patrząc na te mapy z przymrozkami,to w niemczech i francji chyba też nie...
Tak więc myślę, że koledzy zza miedzy mają fajne dopłaty do swoich upraw,skoro ich stać na tak drogą ochronę i pewnie swoich win też nie sprzedają po 10 euro...
Wiele się pisało,że w Polsce wino droższe bo ciężko uprawiać.Jak widać u sąsiadów też niełatwo.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2019, 10:02 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
...Widać jednak,że super terroir w Pl nie ma...
Jak to nie ma? :wink: Idź do ścisłego centrum miasta (tuż przy jakimś rynku) na mury w południowej WLKP lub na Dolnym Śląsku i przymrozek Cię nie spotka (u mnie nie bywa lub bywa bez konsekwencji choć nakręcony przez forum wypatruję go co roku). Jest tylko jeden przykry problem... Twoja uprawa skończy się na około 100 krzewach, bo Ci powierzchni w pionie zabraknie. :wink: :lol:

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2019, 11:06 
Kiper
Kiper

Wg Sat24 najgorzej 5 maja
Obrazek

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2019, 17:47 
mistrz
mistrz

Zastanawiam się jak prognozowane przymrozki wypadną przy tak dużej wilgotności i tak wielkim zachmurzeniu, zazwyczaj były to bezchmurne noce i stosunkowo zimny wiatr północny przy bardzo niskiej wilgotności.

tnowak

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2019, 18:05 
Ekspert
Ekspert

Mam te same przemyślenia. Przecież chmury tworzą pierzynkę utrudniającą utratę ciepła.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2019, 18:17 
mistrz
mistrz

Zgadza się , te ilości wody wpompowane w grunt to bufor o jakiejś tam temperaturze dodatniej, który powoli oddaje ciepło, więc ciekawe jak to wszystko zareaguje, jeżeli nagle w nocy się rozchmurzy to będzie zimno, ale jak to faktycznie odbije się na temperaturze to nie wiem, na pewno jest to korzystniejsze niż kwietniowe przymrozki
( raczej mróz), kiedyś tak już miałem młode sadzonki które nie okryłem przy takiej samej sytuacji jak obecnie i nic przy gruncie im się nie stało, zobaczymy , będę czuwał jednak , bo roku mi szkoda.

tnowak

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2019, 19:36 
czeladnik
czeladnik

Ale dziś nie będzie pierzynki.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2019, 21:24 
Kiper
Kiper

No właśnie problem w tym, że jak do tej pory przewidywali 5-7 opady i zachmurzenie, tak teraz opadów już brak, a i chmurek nie widać na prognozach. Sama mokra ziemia nie poradzi.

PostNapisane: środa, 1 maja 2019, 01:30 
mistrz
mistrz

narc81 napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Włodku, "Ventusky" cały czas wskazuje, a IMGW potwierdza, dla mojej lokalizacji +1

No nic,czekamy.Flipery sprawdzone i gotowe do użycia.Tylko to jest 170 krzewów...a hektar , dwa czy pięć???
Koszty ogromne czy flipery,czy znicze.
Widać jednak,że super terroir w Pl nie ma...Patrząc na te mapy z przymrozkami,to w niemczech i francji chyba też nie...
Tak więc myślę, że koledzy zza miedzy mają fajne dopłaty do swoich upraw,skoro ich stać na tak drogą ochronę i pewnie swoich win też nie sprzedają po 10 euro...
Wiele się pisało,że w Polsce wino droższe bo ciężko uprawiać.Jak widać u sąsiadów też niełatwo.

We Francji przymrozki zdarzają się w zasadzie wszędzie, również np. u ujścia Żyrondy (Bordeaux), czyli w totalnie oceanicznym klimacie, czy też nad Morzem Śródziemnym. Na najbliższe dni największe spadki temperatury prognozowane są nie na północy Francji, lecz na południu - w Oksytanii i Prowansji.
Przymrozki występują również w Hiszpanii, Maroku, czy wielu innych krajach arabskich. Istotne jest przy tym tylko, kiedy i jak często się zdarzają.
U nas kwietniowe przymrozki zdarzają się wszędzie, majowe w zasadzie też (Świnoujście jest jedynym chyba miejscem w Polsce, gdzie nigdy w historii pomiarów nie zanotowano przymrozków w maju). Są więc nieliczne miejsca w naszym kraju, gdzie ryzyko uszkodzenia winorośli przez wiosenne przymrozki jest bardzo niewielkie, wręcz pomijalne. To niektóre miejscowości nadmorskie i przymorskie. Zimne o tej porze roku morze działa tam dwojako - z jednej strony jak wielka lodówka, chłodząc lokalny klimat i opóźniając start krzewów, z drugiej strony... jak wielki kaloryfer, nie dopuszczając do zbytnich spadków temperatury.
U mnie dzisiaj prawie wszystkie Vinifery jeszcze w pąkach, hybrydy też w pąkach lub nieśmiało wypuszczają pierwsze liście, tylko na ścianie zielony busz.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: środa, 1 maja 2019, 06:22 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
"Saints de Glace", "Kalte Sophie", "Zimna Zofia" i "Zimni Ogrodnicy" przyjdą nieco wcześniej, ale po to, by ze złością zniszczyć uprawy w całej winiarskiej Europie.
http://www.severe-weather.eu/mcd/rare-e ... rBBTXN75JA

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1