Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 17:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 06:31 
Ekspert
Ekspert

Przestali straszyć przymrozkami to odgrzebałem wczoraj kilka młodych krzaczków którym otworzyły się i zieleniły pączki wystające nad powierzchnię w obawie że pod ziemią szaragi powyrastają. Okazało się ruszyły tylko te pąki które wystawały przypadkiem gdzieś ponad kopiec. Te pod ziemią jeszcze uśpione, albo trochę nabrzmiałe.

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 07:11 
czeladnik
czeladnik

Dzisiaj -1,5. Termometr ok. ale pergola z grubego drewna więc musi trzymać ciepło aż do rana. Ciekawe. Jeszcze jedna noc i można czekać na maj.

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 07:54 
Kiper
Kiper

Duża wilgotność podłoża może też mieć dobre efekty.

PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 01:17 
mistrz
mistrz

[/quote] A ja na waszym miejscu modliłbym się o te kwietniowe przymrozki, aby przyszły jak najprędzej! Ten ziąb znad Kanady i Grenlandii musi gdzieś zejść, aby i tam mogła nadejść arktyczna wiosna. A jest chyba mało prawdopodobne, aby schodził np. nad Maroko... Wprawdzie może się okazać, że obecna pogoda to najcieplejsza część kwietnia (może pod koniec miesiąca będzie podobnie), ale im mniej przymrozków teraz, tym większa szansa na "dobrą zabawę" w maju. [/quote]
Tak napisałem 6 kwietnia.
A jednak stało się! Układ dwóch wyżów - skandynawskiego i azorskiego oraz niżów, kręcących się beznadziejnie gdzieś po bezkresie Północnego Atlantyku i blokowanych przez wspomniane wyże utworzył "kanał", którym zimne powietrze znad północnej Kanady płynie od kilku już dni bezpośrednio nad Maroko i Hiszpanię, gdzie miejscami występują nocne przymrozki, a w niektórych rejonach Półwyspu Iberyjskiego padał śnieg. W Anglii również jest zimno. Trochę lepiej jest we Francji. Nie pierwsze to zresztą chłody w Europie Zachodniej tej wiosny.
U nas wyż skandynawski, który na początku pompował zimne powietrze znad Karelii, przyniósł najpierw nocne przymrozki, ale później, zmieniając swe położenie zaczął zaciągać powietrze ze wschodu, a w końcu z południa kontynentu, przynosząc piękną i ciepłą wiosnę. Teraz jednak, po tak długim okresie panowania, słabnie i odsuwa się na SW. Wróci więc cyrkulacja strefowa, spadnie temperatura, a z początkiem maja powróci ryzyko nocnych przymrozków. Może nie obejmą one całego kraju, nie będą też tak silne jak poprzednie, ale bałaganu mogą narobić większego. Oby się nie sprawdziło!
Generalnie rzecz biorąc, w kwietniu mieliśmy wiele szczęścia. Nie zawsze tak było. Oto np. zdjęcie z 26 kwietnia 2016 roku, ze Szczecina:

Obrazek

Oby w maju również się poszczęściło!

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 19:28 
mistrz
mistrz

https://www.ventusky.com/?p=49.9;20.3;4 ... 90506/0300

I co o tym sądzicie ?

tnowak

PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 19:37 
Kiper
Kiper

Kiepska sprawa. Pora się zbroić na wojnę z mrozem.

PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 19:47 
nowicjusz
nowicjusz

Jeszcze sporo czasu oby sie nie sprawila taka prognoza . dosc sceptycznie podchodze do dluzszych niz 3 dni

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 19:54 
mistrz
mistrz

Wszystko mam tak zaawansowanie rozwinięte że nie będzie taryfy ulgowej. U mnie grunt mokry, rzędy w ugorze glebogryzałkowym, międzyrzędzia wykoszone, wilgotnośc b.duża, zobaczymy co prognoza pokaże w czwartek.
Szykuje się drugie okrywanie w tym roku około 500 mb szpaleru pod geowłókninę, to rekompensata za ub. rok , obym nie musiał tego robić po raz 3 w tym roku.

t nowak

PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 20:32 
czeladnik
czeladnik

04.05 może być Armagedon.
Wg Climate Reanalyzer zagrożony zachód kraju.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 07:27 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
"Ventusky" pokazuje, że w niedzielny poranek najbardziej ucierpią Niemcy i wschodnia Francja.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 14:04 
Kiper
Kiper

himeryk napisał(a):
jeszcze jedna kwestia a będzie w tym roku mroźna "zimna zośka " ??

Ja już się wyleczyłem z wierzenia że Zimnej Zośki nie będzie. To tak jak z Mikołajem, był jest i będzie. Może nie zawsze wszystko skosi ale obawiać się jej należy (przynajmniej w moim siedlisku).
To jest przyroda, ona nie zmienia się gwałtownie i co roku zimny front nas regularnie nawiedza i pewnie nawiedzał będzie. Więc można się zastanawiać nie "czy przyjdzie" albo "kiedy przyjdzie, tylko "jak boleśnie da popalić". W takim stopniu rozwoju winorośli jaki mam to -2C załatwia mi całość uprawy. Dlatego na spokojnie szykuję sobie grubą włókninę.

Obrazek

Jak widać na powyższym obrazku przymrozki do 10 maja to norma.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 16:09 
Ekspert
Ekspert

Grzegorzu,
w ub.roku u mnie przymrozków majowych nie było :D , ale to się zdarza raz na kilka lat :!: :!: :!:
W takich rocznikach jak 2018 robię zapasy wina coby przetrwać gorszy rocznik ewentualnie :lol:
Z deserówkami już tak się nie da.
Dlatego część deserówek rośnie w foliaku. Tu jeszcze nigdy nic mi nie przemarzło w maju.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 17:49 
Ekspert
Ekspert

Straszą przymrozkami.

Czy praktycy mogliby się wypowiedzieć w kwestii palenia zniczy w celu ochrony przed przymrozkami?

Jakie znicze kupić? Takie z wkładami, czy szukać takich otwartych jak kiedyś były?

Ile zniczy w przeliczeniu na krzewy?

Czy zapalić je już wieczorem można? Podobno palną się po 24-48 i więcej godzin...

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 19:09 
nowicjusz
nowicjusz

Sa lepsze sposoby niz opony. Mandant mandantem ale przepyszne i bardzo zrowe musialyby byc owoce z takiego tunelu :)

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 19:59 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Jakie znicze kupić? Takie z wkładami, czy szukać takich otwartych jak kiedyś były?

Ja wsadzam w tunele z włókniny takie zwykłe wkłady do zniczy. Do części przykrytych doniczkami 30 litrowymi wkładam malutkie tee lighty. Wystarczają na kilka godzin czyli jedną noc z przymrozkiem.
Cytuj:
Ile zniczy w przeliczeniu na krzewy?

Jak mam tunel z 5 krzakami to 2 wkłady wystarczają. Jak masz teren pochyły to pewnie nawet i jeden.
Cytuj:
Czy zapalić je już wieczorem można? Podobno palną się po 24-48 i więcej godzin...

Wkłady palą się spokojnie 48-godzin (a nawet dłużej). Trzeba tylko uważać żeby dziury we włókninie nie wypalić. Kilka razy mi się tak stało jak wiatr włókninę słabo naprężoną przygiął.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 535 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1