Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 18:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 11:15 
Ekspert
Ekspert

Przymrozek był, ale zbyt mały żeby uszkodzić stare liście. Wiosną to już by było pozamiatane. W dodatku wilgotność powietrza była bardzo duża. Na liściach była skorupka z lodu. Matka natura zafundowała darmowe zamgławianie, żeby się zrehabilitować za ten wrześniowy przymrozek.

A dla lubujących się w prognozach na zimę, twojapogoda.pl podała zestawienie największych instytutów meteo i różnych modeli komputerowych i jak zwykle wiadomo jedynie, że nic nie wiadomo.
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/106241,prognoza-sezonowa

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 14:44 
przedszkolak
przedszkolak

Jak groźne z Waszego doświadczenia są takie jesienne przymrozki/mrozy dla latorośli i procesu drewnienia, zwłaszcza młodych sadzonek i cienkich latorośli?.. :(

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 15:00 
mistrz
mistrz

Do powyższego pytania dorzucam swoje: kiedy należy zasypać misy, w których rosną tegoroczne nasadzenia? Czy obecne przymrozki są już niebezpieczne dla systemu korzeniowego?

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 15:13 
Ekspert
Ekspert

Niebezpieczne to będą dopiero stałe mrozy gdy ziemia zacznie zamarzać i wtedy też kopczykujemy sadzonki. Mimo takich przymrozków proces drewnienia cały czas postępuje.

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 16:27 
Ekspert
Ekspert

lucyan napisał(a):
Jak groźne z Waszego doświadczenia są takie jesienne przymrozki/mrozy dla latorośli i procesu drewnienia, zwłaszcza młodych sadzonek i cienkich latorośli?.. :(

Pierwszoroczne sadzonki często mają problemy z drewnieniem zwłaszcza jak były przenawożone, tyle że w ich przypadku oczekiwania są niewielkie, gdyż na dobrą sprawę potrzeba nam i tak tylko ze dwa oczka, co w przypadku sadzonek oznacza często kilka cm.
A co do korzeni to bym się jeszcze długo nie martwił, gdyż korzenie normalnej (długa 3 oczkowa) sadzonki, posadzonej poprawnie (głęboko) są na razie w pełni bezpieczne. Na głębokości około 30cm potrzeba już regularnych, bezśnieżnych mrozów by temperatura spadła poniżej 0'C.

A takie delikatne jesienne przymrozki mogą wręcz zmotywować sadzonkę do drewnienia. Nawet jak liście zważy niewielki mróz to nie koniec świata, bo latorośl pozbawiona liści wciąż drewnieje, chyba że większy mróz zważy też samą latorośl która była zupełnie zielona.

Same misy można już w sumie zasypać, bo chyba powodują już większe straty ciepła niż zysk, gdyż jest zimno a słońce słabiej operuje. W dodatku zimne powietrze opada i wypełnia zagłębienia.

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 20:46 
Ekspert
Ekspert

Ja też bym już te misy zasypała.
U mnie było -1,2, szron fest i dość gruba tafla lodu na wodzie. Winorośli nie tknęło. Dostała fasola i cukinia, a rosnące obok pomidory o dziwo nie.
W tej chwili wiszą u mnie jedynie Arkadia, Swenson i Aurora na murach.
Zerwałam ostatnie grona Iliczewskiego, które były w siatkach, bo z braku Prima osy zaczęły się do niego dobierać.
Nawet Zosia dojrzała, a obawiałam się co z nią będzie. Piękna jest i smaczniejsza od Wiktorii, ta mnie trochę rozczarowała, brak jej chrupkości.

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 03:58 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Okazało się, że przymrozka nie było. Szron powstał przy temp. 0 st w nocy z niedzieli na poniedziałek, wczorajszej nocy i o poranku temperatura wyniosła ok. +3 st.C , bez szronu, a dziś miało być tak: http://www.tvp.pl/wroclaw/informacyjne/ ... e/12572121, a było +6 st.C. W ogrodzie na wsi identycznie, to dobrze. Było blisko, jednak prognozy nie odpuszczają. Grona Silvanera wiszą nadal, owoce dojrzewają, a jutro pomierzę cukry, bo od soboty słońce.

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 09:03 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj/jurto rano ponoć ma być najgorzej, potem temp. ma iść w górę...

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 09:16 
Ekspert
Ekspert

Według modelu UW najgorzej ma być tej nocy i z czwartku na piątek, spadki do -4. U mnie pewnie tyle nie będzie bo dziś rano było +5, ale niestety ryzyko jest.

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 15:57 
Kiper
Kiper

U mnie już posprzątane, wczoraj rano -2 znaczy jak wstałem, gruba warstwa lodu na aucie, w winnicy zero zielonego liścia, jutrzejsze prognozowane -4 już chyba nie ma znaczenia, a potem ma być ładnie, wszystko by pięknie doszło :( .

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 19:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie ma być tej nocy ledwie +1 http://www.tvp.pl/wroclaw/informacyjne/ ... k/12583702 . Mam nadzieje, że Viadrus, bóg Odry, którego imię nosi mój ogród winoroślowy, ochroni tchnieniem znad swych wód me krzewy, a dokładnie Silvanera, bym mógł jutro zmierzyć cukry. :D Mam nadzieję, że nie będzie po ptokach, gdy podjadę popołudniu na ogród na wieś. :D Początek października, a dnie i noce jak w połowie listopada. Całkiem już świat stoi na głowie. Trzeba przeczekać te zawirowania klimatu, by później było już tylko lepiej. Dopóki nie przywieje zimą -25 ze Wschodu, dopóty jest szansa na uprawę. :D

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 22:21 
czeladnik
czeladnik

Już jest ok. 0 i leci w dół, więc raczej na "łagodny wyrok" nie ma co liczyć... trzeba się przygotować do... wygrabienia opadłych liści

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 04:28 
Ekspert
Ekspert

Też tak myślę. O 4 rano 0 st. na 2m. Popołudniu jadę na wieś. Zobaczymy. Nadzieja jest - Odra. :wink:

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 06:27 
Kiper
Kiper

Zgodnie z prognozą Interii sprzed wielu dni, dziś z rana jest -1. Ostatnie dni mają idealną sprawdzalność dla mnie. Teraz ma być odbicie. Jakby zieleń przetrwała dzisiejszą temperaturę, to ma szansę potem trwać długo. Rok temu trwała do końca października a dwa lata temu nawet w listopadzie, zobaczymy.

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 06:30 
Ekspert
Ekspert

Pewnie było już napisane, ale mi przypomnijcie:
- jakie spadki temperatury na jesieni wytrzymują liście i owoce?
- czy przemrożone owoce nadają się w ogóle na wino?
- czy wino z przemrożonych owoców traci / zyskuje na aromacie / smaku?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1